Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Hazánkban a rusztikus stílus csak az utóbbi évtizedekben vált divatossá.

Fordulat a vidéki romantika irányába

A nagyvárosok számának és méretének növekedése szinte folyamatosnak mondható az ipari forradalom óta. A XXI. századra az emberek többsége nagyvárosokban és annak közvetlen vonzáskörzetében él. A vidék az iparosodó országokban folyamatosan néptelenedik el, s enyészik el ezzel együtt annak kultúrája is. Lassú folyamat ez, s úgy látszik, hogy korunk embere most visszafordul a régi hagyományok felé. 

Nem meglepő, hogy az Egyesült Államokból indult el a XIX. század végén az az életérzés, amely a vidék romantikáját kereste és akarta megőrizni, elsősorban abban az élettérben, ahol lakik. Ebből az életérzésből fejlődött ki a rusztikus stílus, amely aztán Európában is hódító útnak indult. Maga a szó latin eredetű, és falusit, vidékit jelent. 

Hazánkban ez a stílus csak az utóbbi évtizedekben vált divatossá, hiszen a fejlődés fő áramától jócskán elmaradva, csak a múlt század 90-es éveiben történt meg az a nagy változás, amely megváltoztatta a város és a vidék viszonyát. Míg korábban a faluban fennmaradtak a hagyományos elemek annak ellenére, hogy a mezőgazdaság nagyüzemi formát öltött, mára a lakosság zöme ezt a hagyományos paraszti életvitelt historizáló formájában ismeri csupán. Ennek a romantikája jelenik meg manapság a rusztikusan berendezett nyaralókban, vagy a vidékre költöző, vagyonos nyugdíjasok házaiban. 

A stílus értelmezése

A rusztikus stílus nagyon átfogó fogalom, hiszen ahány nép, nemzet, kultúra, úgy változik a stílus jellege. Nem kell magyarázni ezt különösebben, elég, ha csak a japán és a magyar hagyományok közötti jelentős különbségekre mutatunk rá. Egy általánosan elfogadott stílusjellemzőt tehát nem lehet a rusztikusra vonatkoztatni. Nem véletlen, hogy a lakberendezők hazánkban a ránk hagyományozódott elemekből építkeznek, és külön jegyzik a marokkói, az indián, az indiai, japán stb. stílusokat, habár azok is rusztikusok, csak éppen a helyi hagyományokra épülnek. 

Ugyanez a nehézség annak tekintetében is, hogy a stílus nem nélkülözi a ma már igénybevehető modern technológiát, hiszen a konyhában nyilván nem egy búboskemencében akarjuk az ételeinket elkészíteni, és nem nélkülözhetjük a modern kommunikációs eszközöket sem. Elsősorban az enteriőr hangulata, a felhasznált anyagok és színek, valamint a dekorációs tárgyak építik fel a belső teret, ezért aztán egy városi lakásban is lehet rusztikus hangulatot teremteni. A rusztikus stílust ráadásul olykor vegyítik más stílusok elemeivel. Így születik például indusztriális rusztikus stílus, amely már-már ellentmondásos, vagy mediterrán, skandináv, modern! rusztikus vonulat. Mi azonban maradunk most a magyar hagyományoknál. 

Rusztikus alapok    

Minden stílusnál, így a rusztikusnál is meghatározó a színek és anyagok, valamint a kiegészítők és dekorációk használata. A rusztikus stílus alapanyagai a fa, elsősorban a tömör fa, a kő, kovácsoltvas. Textíliában a természetes anyagok, elsősorban a vászon és a pamut. A színvilágban meghatározóak a meleg, természetes színek. A falak színe hazánkban elsősorban fehér, hiszen a falusi lakosság a vályogházakat fehér mésszel színezte és fertőtlenítette. 

Persze hagyomány és hangulat nem teljesen kompatibilis ma már, mivel beépült és jellemzője lett a stílusnak egy olyan eleme, amely a vidéken nem, inkább a polgári lakásokban volt használatos. Ez a kandalló, amely a nappaliban áll. A szegényeknél a múlt században a vaskályha ontotta a meleget, amely a rusztikus enteriőrben sokkal inkább dísztárgy ma már, hiszen mindenki a korszerű fűtési rendszereket igényli különösen manapság, amikor olyan drága lett az energia. A hagyományos tetőcserepes házakon egyre több helyen jelennek meg a napelemek, és szerencsére a zöld energia van elterjedőben. Ettől függetlenül persze a berendezés, a látványvilág, a bútorok, színek, anyagok megidézhetik azt a vidéki idillt, amire oly sokan vágynak. 

Alapvető színek

A rusztikus stílus uralkodó színei a fehér mellett a sötét fa árnyalatai. A fal színe legtöbbször fehér, de ma már lehet elefántcsont árnyalattal, bézzsel, halványsárgával és szürkével is találkozni. Ezeket az alapszíneket kombinálják a természetes fa árnyalataival. Jellemző, hogy a mennyezet fagerendás, amelynek sötétbarna a színe, de az enteriőrben megtalálható bútorok is sötétek. A helyiségekben a barna, a bézs, a fakózöld és a barna árnyalatai uralkodnak, ugyanakkor egy-egy melegebb sárga, vörös, kék, narancsszínnel jól ki lehet egészíteni a környezetet. 

A padlózat színe úgy szerencsés, ha árnyalatában különbözik a faltól, vagy akár teljesen el is üt tőle. A fehér falhoz stílusos a sötétebb színnel, árnyalattal rendelkező fa- vagy terrakottapadló. Autentikusabb a faborítás, ami lehet szélesebb parketta vagy hajópadló is. 

Bútorok          

A bútorok természetesen fából, elsősorban tömör fából készülnek. A vidék lakossága olyan anyagokat használt fel egykor, amelyeket könnyen elérhetett, így minden területnek megvolt a rá jellemző bútora. A hegyvidéki ember elsősorban tölgyet vagy bükköt használt, míg a síkvidéken az ottani fafajtákat használta fel. Ma már nem kell ehhez sem igazodni a rusztikus berendezés beszerzése kapcsán. A lényeg az egységes szín- és formavilágon van. 

Rusztikus stílus: bükkfa bútorok.

Minden helyiségnek megvan a maga uralkodó darabja. A nappaliban tökéletes lehet egy valódi bőrrel borított, méretes ülőgarnitúra, és legalább egy, kétajtós, tömörfa szekrény. A konyhában valóságos orgiát tarthatunk a hagyományos tárgyakból a régi formai elemeket és modern technikát ötvöző tűzhelytől az üveges vitrinig. A hálószobát egy fakeretes franciaágy, valamint egy komód uralhatja, míg a fürdőszobában egy külön állókád alapozhatja meg a hangulatot, és azok a szekrénynek, polcok, ahol a pipereholmik tárolhatók. Ide egy fakeretes tükör kerülhet még a mosdótál fölé. 

Textíliák    

A rusztikus enteriőrben uralkodóak a természetes szőttesek és szőnyegek. Elsősorban a gyapjúkelmék fogják játszani a főszerepet, de a lenvászon és a juta szövetek is tökéletesen érzik magukat. Kerülendő anyag a selyem és a bársony. A durvább, az erőteljes textúrák uralkodnak, mégsem lesz a környezet barátságtalan. Sőt! A virágminták, a piros-fehér kockás abroszok, a feliratos konyhai falvédők, a hálószobában megjelenő népies hímzésű gobleinek és a csipketerítők az almáriumon megfelelő mennyiségben, ízlésesen tálalva megidézik a vidék idillikus hangulatvilágát.

A nagy felületeken megjelenő függönyök és szőnyegek, plédek rendkívül fontos textíliái az enteriőrnek. A hímzett szélű függönyök a konyhában vagy csipkefüggöny a nappaliban jellemző eleme a hazai rusztikusnak. A szőnyegek gyapjúból és gyékényből készülnek leginkább. A finom birkagyapjú darabok nagyon autentikusak. Vigyázzunk, hogy ne olyat válasszunk, amely a racka vad gyapját használja fel. A rossz minőségű rackaszőnyeg szálai ugyanis hamar foszlanak, és mindent betakarnak. Ugyan nem kifejezetten magyaros, de mégis kiválóan passzolnak az enteriőrbe a foltvarrással készült szőnyegek, takarók, faliszőttesek. 

Rusztikus stílusú dekoráció.

Világítás és dekoráció      

A világításban sem kell a modern technológiát nélkülözni, csak dizájnban kell a rusztikus környezetbe illeszteni a világítótesteket. Lehetnek vászonernyős állólámpák, petróleumlámpára hajazó asztali lámpák, láncra függesztett kovácsoltvasból kialakított mennyezeti fényforrások. Ezek mindegyikében meleg fényű, energiatakarékos égők égjenek, és egészítsük ki népies formákat ábrázoló gyertyatartókkal, mécsesekkel a helyiségeket. A gyertyafények remek kiegészítői lehetnek a modern izzóknak. 

A dekoráció rendkívül fontos. Arra kell törekednünk, hogy az egyes darabokhoz valóságos funkció is járuljon. A konyhában felakasztott réz- és öntöttvasedények valóban a főzést szolgálják, miközben nyomatékosítják a vidékies hatást. A fazekas termékek sem hiányozhatnak innen, a mázas tálak, bögrék vagy porcelán étkészletek. Tárolóknak tökéletesek lehetnek a különböző méretű és alakú gyékény- és szalmakosarak. A teraszon a szárított fűszernövények füzérei díszítőelemek és felhasznált konyhai alapanyagok egyben. A rézből készült tárgyak, vázák, kancsók ugyancsak a vidék hangulatát emelik ki. A kertben a bádog locsolókanna, a talicska, a zománcos vizeskanna és számtalan kerti eszköz teheti teljessé stílusunkat. 

Az internet millió rusztikus enteriőrt prezentál, amiből a számunkra kedveset választhatjuk ki. A lényeg, hogy a kompozíció ízléses legyen, ne térjen le a stílus fő ösvényéről, miközben a lakás funkcionalitása sem szenved csorbát.   

Rusztikus stílus: bádog locsolókanna.