Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A laminált padlók továbbra is a legnépszerűbbek a padlóburkolatok világában.

Továbbra is a legnépszerűbb

A laminált padlók továbbra is a legnépszerűbbek a padlóburkolatok világában. Ez a termék szinte évről évre változik és fejlődik, nagy ütemű az innovációja. A laminált padló nagy előnye ma már nem csak az, hogy olcsóbb a többi burkolóhoz képest és gyorsan, könnyen lerakható. Noha ezek a jó tulajdonságok is piacvezetővé teszik, de ma már egyre élethűbb típusokat képesek gyártani, amelyek megszólalásig hasonlítanak a tömör élő fához vagy a burkoló kövekhez, csempékhez. Mindezeken túl a fejlesztések egyik iránya az, hogy a laminált padló minden helyiségben, így a vizes területeken is teret nyerjen, a másik irány pedig fenntarthatóságot tartja szem előtt.

A laminált padlóknak – ezeknek a hatásoknak a következtében – hatalmas a kínálata. Gyakorlatilag nincs olyan lakberendezési stílus, szín, minta, amelyre ne találnánk rá az áruházakban. Természetes tehát, hogy egy ekkora termékcsoport esetében megjelenik a divat, azaz kialakulnak azok a trendek, amelyek egy adott időszakban sokkal több vásárlót vonzanak. Nézzük meg, hogy a 2023-24-es időszakban melyek a meghatározó szempontok a laminált padlóknál.        

A természetes fa hatása

Elmondható, hogy napjainkban a természetes fa látványa, hangulata az igazán trendi. A gyártók olyan technológiákat alkalmaznak, amelyekkel élethű típusokat tudnak kínálni a vevőknek. A természetes hatásúak közül kiemelkedik a tölgy, amelynek időtlen a szépsége és a melegsége. A tölgy mintázata mellett több árnyalatból is tudunk választani, attól függően, hogy milyen enteriőrt akarunk kialakítani. 

Ne felejtsük el, hogy egy szobabelsőt a nagy felületek határozzák meg, és ezek közé tartozik a padló, esetünkben a laminált típusok. A tölgy jellegű laminált padlók árnyalattól függően kiválóak a klasszikus stílustól a rusztikusig. Tökéletes burkoló lehet a gerendaházakban, a vintage stílusú épületekben. 

Laminált padló - a tölgy mintázata mellett több árnyalatból is tudunk választani, attól függően, hogy milyen enteriőrt akarunk kialakítani. 

A keményfa hatású laminált padlók esetében ugyancsak divatosnak mondhatók az elegáns, sötétdió-árnyalatok. Ennek a padlónak a melegbarna árnyalatai kellemes hangulatot és eleganciát kölcsönöznek az enterőrnek. A keményfa hatást célozzák meg a vastagabb padló típusok. Ezek a példányok elérik a 10-12 milliméteres vastagságot, amelyek már önmagukban is a tömörfára utalnak. 

A természetesség jegyében népszerűek az úgynevezett rusztikusabb textúrák. Ezek között olyanokat is találhatunk, amik már-már a befejezetlenség érzetét keltik. Az ilyen típusoknál a barna keveredik egy kis szürkével vagy fehérrel. Ez a megoldás kelti a kézműves hatást. 

Szemben a sötétebb árnyalatokkal a világos típusoknak is nagy keletje van. A világos, fenyő árnyalatok a semleges szín felé tolódnak. A semlegesről pedig köztudott, hogy szinte minden színnel és árnyalattal jóban van. A világos padlóburkolat további előnyei, hogy optikailag tágítják a teret és a terület sokkal tisztábbnak, lebegősnek tűnik általa. A világos burkolat a természetes sötét színekkel párosítva nagyon látványos eredményre vezet, de a letisztult, minimalista környezetben a világos egyéb árnyalataival kombinálják.  

Formák, textúrák, minták

A laminált padlók gyártói törekszenek arra, hogy egyre természetesebb, tartósabb és multifunkcionális termékeket gyártsanak. Ugyanakkor a forma tekintetében is láthatóak az idei és feltehetően a jövő esztendőre is átcsúszó trendek. A szélesebb formátumú lapok iránt növekedett meg az érdeklődés. Ezek a szélesebb elemek kevesebb illesztést igényelnek, azaz gyorsabban lehet haladni velük, valamint a tér konzisztensebbé válik általa. A minták és lerakás szempontjából most a halszálkás verzió fut nagyot. 

Ugyancsak divatosnak mondható, hogy több anyagot kombinálnak össze. Ez a gyakorlat rendszerint akkor kerül szóba, amikor a vásárlónak nagy, egybefüggő tereket kell burkolnia. Az ilyen nagy terekben rendszerint együtt van a nappali, az étkező és a konyha. Világos tehát, hogy a burkolatnak térelválasztó funkciója is van. Amíg a nappaliban mondjuk egy tölgyfa hatású laminált padló kerül lefektetésre, addig az étkezőben egy másik textúra és minta jelenik meg, míg a konyhában a vízálló, csempe hatású típus a padló burkoló. A nagy, összetett terekben a színnel, a mintával és a textúrával lehet alkotni. Az erre vonatkozó igények továbbra is növekedőben vannak.       

A meleg burkolóanyagok közül kétségkívül a laminált padló a legnépszerűbb ma Magyarországon.

Innovatív megoldások

A laminált padlók új generációi specializálódnak. Az egyik út abba az irányba vezet, hogy a laminált padló minden helyiségben felhasználható legyen. Ezek azok a vízálló típusok, amik folyamatosan fejlődnek. Az úsztatott módszerrel lerakható laminált padlók esetében már az éleket is el tudják látni vízálló réteggel. Ennek a segítségével elkerülhető, hogy az élek mentén megduzzadjon a víztől a fa. Nem elegendő tehát, hogy az elemek felső, látható része legyen vízálló réteggel kezelve, hanem ilyen borítást kell kapnia gyakorlatilag a teljes szerkezetnek, ügyelve arra is, hogy a résekbe semmiképpen se jusson be a víz. Az ilyen technológiával elkészült padlók akár 24 órán keresztül is képesek ellenállni a víznek. Nyilván egy csőtörés ellen nem tudnak védekezni úgy, mint a lerakott kő, de ezt kompenzálja az a meleg és természetes hatás, amit nyújtanak a felhasználó számára. 

A másik fejlesztési út a sérülésálló laminált padlók kifejlesztésének irányába vezet. Ezek a sokkal keményebb felületű típusok kifejezetten jók lehetnek kisgyerekes lakásokba, valamint a kisállatok tartói számára. A gyerekek a játékaikkal a padlón játszanak, és olykor élesebb játékokat nyomnak oda. Hasonló a helyzet a kisállatokkal, elsősorban a macskákkal kapcsolatban, amelyek örömmel köszörülik a körmüket a padlón. Ahhoz, hogy nem menjen tönkre a lerakott új burkolat, olyanra van szükség, ami ellenáll ezeknek az erőpróbáknak. 

Trend és stílus 

Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a trendek ugyan irányadóak lehetnek, de csak annyiban, amennyiben a lakás stílusához igazodnak. Válaszhatuk a szélesebb laminált padlók közül, de a színnek és mintázatnak bele kell illenie abba a koncepcióba, amit kialakítottunk, vagy abba a környezetbe, ahová az új burkolót lefektetjük. 

A trendet tehát a stílus megelőzi, és kötöttséget is teremt. Amennyiben van lehetőségünk a stílust és a divatot összhangba hozni, akkor már csak a pénztárcánk szabhat határt a terveinknek.    

A macskák örömmel köszörülik a körmüket a padlón. Ahhoz, hogy nem menjen tönkre a lerakott új laminált padló, olyanra van szükség, ami ellenáll ezeknek az erőpróbáknak.