Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A kilincs – mivel szoros összeköttetésben van a zárral, amely pedig a nyílászáróval – mindig az adott ajtó méretéhez és funkciójához igazodik.

Figyelmet kér a kilincs

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy munkába menet nem tudtuk, hogy vajon bezártuk-e egyáltalán a lakásunk ajtaját. A mozdulat olyan gyors és automatikus, hogy szinte ügyet sem vetünk rá. Az sem szerves része a tudatos életünknek, hogy az ajtón csak úgy léphetünk ki, ha a zárszerkezethez kapcsolt kilincset lenyomjuk. A kilincs amolyan láthatatlanná váló része a nyílászáróinknak, legyen az egy bejárati ajtó, egy beltéri ajtó vagy éppen egy ablak. 

Ha mi magunk valami varázslatra kilinccsé válnánk, bizonyosan bántana minket ez a mellőzöttség, hiszen az ajtó nem lehet meg zár nélkül, az pedig kilinccsel nyitható. Ha nem lenne a zárra felszerelve ez a marokra álló darab, akkor bizony nem tudnánk ki-be járni a házunkba. A kilincs igenis sokkal nagyobb figyelmet érdemel! 

Erő, dizájn, ergonómia

A kilincs – mivel szoros összeköttetésben van a zárral, amely pedig a nyílászáróval – mindig az adott ajtó méretéhez és funkciójához igazodik. Egy ház bejárati ajtaján sokkal robosztusabb és díszesebb darabot illik és kell felszerelni, mint a lakáson belüli beltéri ajtókra. A bejárati ajtó vagy biztonsági ajtó egy masszív, nehéz szerkezet, amelyet ráadásul nagyon sokat használunk nap közben. Míg a beltéri ajtók esetében azok akár hónapokig is nyitva állhatnak, ugyanezt nem tehetjük meg a bejárati ajtókkal. Azokat mindig nyitni-zárni kell. 

Elmondható, hogy a bejárati ajtók kilincsének esetében fontos a minőség. Mivel nagy az erőhatás és a terhelés, ezért a szakemberek az átmenőcsavaros kidolgozású kilincset ajánlják. Ez a megoldás lehetővé teszi a nagyobb vasalatok és a többszörös biztonsági zárakkal megnövelt súlyú ajtó könnyű kinyitását, amibe a kilincs nem rokkan bele.  

A bejárati ajtók esetében a technikai paramétereken túl nem mellékes a dizájn és az ergonómia sem. Mivel a bejárati ajtó külső kilincse hozzátartozik a ház egész látványához, ezért erre a részletre is figyelni kell. Nem is gondolnánk, hogy rosszul megválasztott, arculatidegen kilincs mennyire elronthatja a bejárati front látványát. Egy minimalista ház esetében a modern és egyenes vonalak, az acél hidege passzolhat az ajtóra, viszont egy vintage kuckó esetében a nagy rézgombos kilincs, vagy egy mívesen cizellált kovácsoltvas példány lehet a tökéletes választás. 

Ügyelni kell az ergonómiára is. Vegyük kezünkbe a kiválasztott darabot, figyeljük meg, hogy mennyire simul a kezünkbe. Különösen a hajlított vonalú kilincsek esetében fordulhat elő, hogy a hajlat túl közel esik az ajtó síkjához, ezért a szélesebb kézfejjel élők számára kényelmetlen annak használata. Talán nem is tudatosul az illetőben, hogy miért van kellemetlen érzése, amikor reggel munkába megy, pedig csak arról van szó, hogy az a kis, lényegtelennek látszó mozdulat, amíg a kilincset lenyomjuk, okozza a nonkomformitást. 

Mire figyeljünk a beltéri ajtók esetében?

A beltéri ajtók kilincseinek nem feltétlenül kell átmenőcsavarosnak lenniük, amennyiben nem sokat használjuk azt. Maguk a beltéri ajtók is sokkal könnyebbek a bejárati ajtóhoz képest, olykor a szerkezetük is egyszerűbb, anyaguk sem olyan minőségi és összetett. Sokkal olcsóbban szerezhetők be az egyszerű, csavarozható kilincsek. Azokon az ajtókon sokáig kitartanak, amelyeket nem fogjuk rendszeresen nyitogatni. Mivel azonban idővel változhat egy-egy beltéri ajtó használatának intenzitása, én mégis amellett kardoskodom, hogy érdemesebb ezek esetében is megfontolni az átmenőcsavaros, masszívabb típusokat annak ellenére is, hogy ezek az ajtók vékonyabbak, könnyebbek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a csavaros típusok előbb-utóbb elengednek a használattól, s egy-két utánhúzást követően már nem is lehet tökéletesen rögzíteni a zárhoz. 

A beltéri ajtók kilincseinél is figyelembe kell venni a dizájn és ergonómia kérdését.

A beltéri ajtók kilincseinél is figyelembe kell venni a dizájn és ergonómia kérdését. Az sem mindegy, hogy az adott ajtó melyik helyiségbe nyílik. A nappali és a hálószoba kilincsének esetében nagyon oda kell figyelni az enteriőrre, mert a stílusidegen darab itt is észrevehető. Rendszerint a fürdőszoba és a mellékhelyiség ajtóinak kilincsei szoktak egyszerűbbek lenni, de azoknak is követniük kell nagyvonalakban azt a stílust, mint amilyet a szobákba nyíló ajtók kilincsei visznek. 

Fontos az is, hogy az egyes helyiségekben lévő ablakok kilincsei és a beltéri ajtókon lévők azonos dizájnnal rendelkezzenek. Ne feledkezzünk meg ennek a harmóniájáról sem. 

Egyéb műszaki szempontok

Az ajtók és ablakok zárszerkezete komplex műszaki egységet alkot, s ez bizonyos fokig a kilincsek kiválasztását is meghatározza. Nem véletlen, hogy a forgalmazók sokszor egy egész készletet állítanak össze, amelyben a zárszerkezet és a kilincs is megtalálható. Mielőtt kiválasztanánk a nekünk tetsző szettet, vizsgáljuk meg annak az ajtónak a vastagságát, amelyhez zárat és kilincset vásároljuk. 

A zárszerkezet alapján két nagy típusból választhatunk kilincset, amennyiben az elemeket külön-külön akarjuk beszerezni. Választhatunk rozettás és címes típust. A rozetta nem más, mint egy kis fedőlemez a kulcslyuk körül. Ez az egyszerű elem lehetővé teszi, hogy lyuktávot szabadon választhassuk ki. Ezzel szemben a címes kialakítás meghatározza a pozíciókat, mivel a fedőegység egyszerre takarja le a kilincset és zárszerkezet részeit. Sokan mégis inkább az utóbbit választják, mivel ez a nagyobb méretű fedő jobban illeszthető a szobabelső enteriőrjéhez. A rozettás megoldást – egyszerűsége révén – elsősorban irodaházak belső ajtóinál szokták választani. 

Az ajtók és ablakok zárszerkezete komplex műszaki egységet alkot, s ez bizonyos fokig a kilincsek kiválasztását is meghatározza.

A tolóajtók különleges típusú ajtóknak mondhatók, mivel ezek esetében kilincset általában egy-egy fogantyú helyettesíti, s ezek segítségével lehet mozgatni a síneken és görgőkön futó ajtószárnyakat. 

Kilincs és kulcs viszonya is érdekes lehet. Mechanikus kilincsszerkezet alapján két nagy csoportot különböztethetünk meg: a cilinderes és a tollas verziót. Mindkét fajta megfelelő, de a bejárati ajtó esetében a tollas verziók jelentenek nagyobb védelmet. Speciális megoldást igényelnek az egyre divatosabb üvegajtók, amelyek esetében a zárat nem lehet beépíteni úgy, mint a faajtóba, ezért az csak kívülre kerülhet. Az üveghez elsősorban az acélkilincsek valók, és leginkább irodák esetében találkozunk velük. 

Stílus és minőség  

A gyártó cégek manapság már szinte minden termék esetén formatervezőket alkalmaznak. Így van ez még a kilincsek esetében is. Eljutottunk oda, hogy a csúcsmárkáknak egyedi, csakis rájuk vonatkozó termékeik vannak, amelyeket neves iparművészek terveznek meg. Az ilyen tervezőirodából testet öltő kilincsek a legdrágábbak a piacon. A tervezők ügyelnek arra is, hogy a megálmodott darabok minél több vásárlóra leljenek, ezért számtalan enteriőrhöz alakítják ki az egyes kilincs családokat. 

Megtalálhatja itt a loft stílustól a farmhausig mindenki a magának legmegfelelőbb darabokat. Mivel kilincset sem akarunk évente cserélgetni, ezért ennek a terméknek az esetében is javallott a márkás, szép és strapabíró típusok közül választani még akkor is, ha kissé többet kell fizetnünk értük a kasszánál. Ezek a kilincsek meghálálják majd a bizalmunkat, mert nemcsak szépen mutatnak majd lakásunk, házunk ajtaján, hanem akár több generációt is kiszolgálhatnak anélkül, hogy a karbantartásukra túlzottan sok időt és energiát kellene fordítanunk.

A gyártó cégek manapság már szinte minden termék esetén formatervezőket alkalmaznak. Így van ez még a kilincs esetében is.