Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A jó kőműves megtalálása döntő fontosságú, hiszen rajta múlik a projekt menete, annak ideje és színvonala. 

Hogy ne kelljen az új háznál karbantartást végezni

Az építkezés embert próbáló feladat, és nemcsak annak, aki ezzel foglalkozik, de a megrendelőnek is. Az anyagiak mellett a legnagyobb kihívást a jó szakember megtalálása jelenti. Mivel a háznak az alapja és a szerkezete az első, szükség van egy jó kőművesre és a csapatára. A jó kőműves megtalálása döntő fontosságú, hiszen rajta múlik a projekt menete, annak ideje és színvonala. 

A megfelelő alap, a tökéletes síkok, az anyaghasználat és a technológia, amellyel a ház szerkezete megépül, a műszaki tervek pontos követése elengedhetetlen ahhoz, hogy a ház további munkálatainál ne keletkezzen probléma. Nem beszélve a továbbiakról, hiszen ki szeretné, hogy az új házánál azonnal karbantartási munkálatokra legyen szükség? Kell egy jó kőműves, és a megtaláláshoz ajánlok néhány receptet.  

Mit csinál a kőműves?

A fenti kérdésre mindenki rávágja, hogy felrakja a falakat. Ennél azért sokkal szofisztikáltabb a szakma, amelybe számos fontos tevékenység és kapcsolódó ismeret tartozik. A kőműves munkája már a tereprendezést követően elkezdődik, méghozzá az épület alapjának kidolgozásával. A munka során meg kell határozni azt, hogy sík vagy mély alapozásra lesz-e szükség attól függően, hogy mekkora a teher, milyen a teherhordó altalaj. Az alapnak tökéletesnek kell lennie, hiszen ez fogja a terhet viselni. A feladata ekkor az, hogy megfelelő beton kerüljön az alapba, és az tökéletesen szilárduljon meg. A betont nagyjából két hétig kell locsolni, hogy az ne repedezzen meg. 

Az alapra kerül az épület szerkezete, amelyet a mérnök tervei alapján kell kivitelezni, ügyelve a megfelelő anyagok használatára, a megkövetelt technológiára. A kőművesnek különösen figyelnie kell a nyílászárók méretére, az áthidaló és tartó elemekre, hiszen ezek tökéletes kialakítása szükséges a felfelé való építkezéshez. Nagy pontosságot igényel továbbá az épület sarkainak kivitelezése, amihez ma már lézeres szintezőt használnak. Ennek az eszköznek a segítségével építés közben is ellenőrízheti a függőleges és vízszintes síkokat. Amikor a kőműves befejezi a munkáját, akkor mondják az épületre, hogy az szerkezetkész.    

Amikor a kőműves befejezi a munkáját, akkor mondják az épületre, hogy az szerkezetkész.    

Alapvető szempontok a kiválasztáshoz   

Az a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha az első ajánlatra rábólintunk, mielőtt tájékozódnánk. A jó kőműves tapasztalt szakember, akinek nincs hézag a szakértelmében. Erre a tapasztalatra érdemes rákérdezni, de ilyenkor a referenciák számítanak igazán. Szerencsések vagyunk, ha ismerőseink már dolgoztak az adott mesterrel, hiszen ők közvetlen tapasztalatokat szereztek, és meg is nézhetjük a saját szemünkkel a munkáját. Egy elkészült épület többet mond minden szónál. 

Lehet az adott kőműves kiváló szakember, ha nem megbízható, akkor jobb, ha nem fogadjuk fel. Amennyiben azt halljuk róla, hogy ígérete ellenére gyakran nem jelenik meg a területen az adott időpontban, vagy hamar félbehagyja a munkát, mert egy másik megrendelésen kell dolgoznia, akkor nemcsak a munkálatok nyúlnak el, hanem végig szorongunk majd, hogy vajon mikor lesz hajlandó a kedves mester egy adott munkát végre befejezni. Ez különösen akkor fog fájni, ha órabérben állapodtunk meg vele. Ezért ebbe semmilyen körülmények között se menjünk bele. Ide tartozik a pontosság kérdése is. Ez ugyanis nemcsak a munka pontosságára, hanem az egész folyamat pontosságára vonatkozik. 

Az sem árt, ha a kőműves jól tud kommunikálni, és ezt viszonylag könnyen felmérhetjük, amikor ajánlatot kérünk tőle. A jó kommunikációs képességgel könnyen megérthetjük a felmerülő problémákat és azok elhárításának a módját, és elkerüljük az egyéb, később vitára okot adható félreértéseket. 

Legyenek elvárásaink!

Alapvetőnek mondható, hogy még a mostani, szakemberhiányos időszakban is legyenek olyan elvárásaink, amelyekből nem engedünk, hiszen egy projektnek vagyunk a megrendelői, aminek a végén olyan épületet akarunk kapni, melyben nemzedékek sora élhet majd. 

Alapvető elvárás a megfelelő végzettség. Nem elég az, hogy valaki egy kőművesmester mellett leste el a szakmát, hiszen így nem rendelkezik azzal a mögöttes elméleti tudással, ami például a tervrajzok profi értelmezéséhez szükséges. Az iskolai bizonyítvány pedig akkor kevés, ha nincs mögötte megfelelő munkatapasztalat. Ezzel a két tényezővel egyszerre kell rendelkeznie a kőművesnek. Elvárásnak kell lenni, hogy a szakember pontos, precíz és megbízható legyen. Olyan, aki még a megbízás előtt képes tisztázni minden részletet. A tapasztalt szakember tökéletesen követi a tervrajz utasításait, betartja a technológiai és munkavédelmi szabályokat. Nem esik kétségbe egy probléma felmerülésekor, hanem arra azonnal van javaslata. Jobban tudja kezelni a nyomást, ismeri a munkája során használt anyagok tulajdonságát, kevesebb hibát ejt és képes betartani a határidőt az időjárástól függetlenül. 

A tapasztalt kőműves szakember tökéletesen követi a tervrajz utasításait, betartja a technológiai és munkavédelmi szabályokat.

A jó kőműves egyik szuperereje a kreativitásban mutatkozik meg. Az építkezések során óhatatlanul merülnek fel kisebb-nagyobb akadályok, amelyeket a kreatív mester könnyedén képes megoldani. Az új megoldások révén alkalmazkodni tud a változó körülményekhez. Például rossz idő esetén a tető alatti munkákra tud azonnal váltani, így addig is haladhat az építkezés. A kommunikációs képesség a megrendelő számára mindig nagyon kellemes tulajdonság, hiszen ki szeret feszült, vitás szituációkon keresztül végigmenni egy hosszú építkezési procedúrán? 

Miről ismerhető fel a rossz szakember?       

Az első és jól felismerhető probléma a képzetlenségben mutatkozik meg. Az a kőműves, aki nem tud több referenciát bemutatni, vagy nem szívesen mutatja be a korábbi munkáit, máris gyanút kelthet. A referencia döntő fontosságú. A gyenge munkának egyébként hamar híre megy, és érdemes érdeklődni az adott szaki felől. 

A rossz szakember általában nem vállal garanciát a munkájára, de feltűnhet az is, hogy nem képes pontos költségvetést és anyaghasználatot felmérni. A hozzávetőleges saccolással alaposan pórul járhatunk, különösen, ha menet közben többször megnövekszik a munkaköltség, vagy a nyakunkon marad egy csomó építési nyersanyag, amelyiknek a szavatossága korlátozott.   

Mire figyeljünk a szerződésnél?

Amikor a fenti szempontok alapján döntésre jutottunk, akkor sem szabad kapkodni. Semmiképpen se kössünk szóbeli megállapodást, mindent írásban rögzítsünk! Győződjünk meg róla, hogy a szakembernek van-e felelősségbiztosítása, és ha nincs, akkor előbb azt köttessük meg vele. Ez mindkét fél számára biztosítékot jelent a károk és a balesetek esetén. Rögzítsük a projekt árát és annak befejezési időpontját. Nagy építkezések esetén a cégek kötbért is tesznek a szerződésbe, és ha erre mód van, akkor emeljük be ezt az elemet is, hiszen ez a vállalási időpont betartására sarkallja a megbízottat. Állapodjunk meg az építkezés mérföldköveiben és az ehhez kapcsolódó fizetési ütemezésben, így a későbbiekben elkerülhetők lesznek a viták. 

Manapság nem könnyű jó szakember találni, de emiatt ne tegyünk nagy engedményeket. Ha kell, akkor érdemes arra a szakemberre várni, akivel gördülékeny lesz az együttműködés, a végeredmény pedig tökéletes.      

Ha kell, akkor érdemes arra a szakemberre várni, akivel gördülékeny lesz az együttműködés, a végeredmény pedig tökéletes.