Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Naponta nyitjuk és zárjuk

A nyílászárók másik nagy csoportját az ablakok mellett az ajtók képezik. Ajtók választják el egymástól a különböző helyiségeket, speciális ajtókat gyártanak tűzveszélyes, sugárveszélyes vagy egészségügyi helyiségekbe (pl. műtő), de ajtókat szerelnek a szekrényekre is. 

A legfontosabb ajtó mindannyiunk számára a bejárati. Ezt az ajtót naponta nyitjuk-zárjuk sokszor annyira automatikusan, hogy nem is emlékszünk erre a múló pillanatra, pedig a bejárati ajtó egyben biztonságunk és magánéletünk őre is. Egykor bizonyosan alapos fejtörést okozott, hogy milyet is válasszunk lakásunkhoz vagy házunkhoz. Mint az otthonunk esetében is megszokhattuk, ezt a döntést sem jó elkapkodni. Cikkünkben röviden bemutatjuk ennek a nyílászárónak alapvető típusait és jellemzőit.

Legyen praktikus és esztétikus is!     

Amikor a bejárati ajtóra gondolunk, elsőre a zárás és ezzel együtt a biztonság ugrik be szinte mindenkinek. Valóban fontos funkció, hiszen ez az egység nemcsak a külvilág és az otthonunk közötti kapcsolatért felelős, hanem a biztonságunkért is. Ez az elem sajnos egyre fontosabbá válik, mert még nem tűntek el azok a bűnözők, aki lakásbetörésekből tartják fent magukat. A biztonsági ajtók évről évre fejlődnek, hogy a behatolók előtt járjanak technikailag. 

Amikor a bejárati ajtóra gondolunk, elsőre a zárás és ezzel együtt a biztonság ugrik be szinte mindenkinek.

A jó bejárati ajtó kint tartja a hideget és bent tartja a meleget télen, nyáron szigetelése révén pont fordítva viselkedik. Megóvja a házat, lakást a portól és zajszigetelő szerepe sem elhanyagolható. Mindezek mellett ez az otthonunk első eleme, amely a vendéget fogadja, ráadásul viszonylag nagy méretű, ezért az sem mindegy, hogyan néz ki a bejárati ajtónk. Egy szép, újonnan épült ház látványát alaposan el lehet rontani egy rosszul megválasztott, arculatba nem illő darabbal. Az sem mellékes, hogy milyen anyagból készül az ajtó, hiszen egy gerendaházhoz nem építhetünk be műanyag ajtót, amely teljesen idegen egy ilyen épülettől. Egy szó, mint száz, a bejárati ajtó legyen praktikus, ugyanakkor szép is. 

Műanyag ajtók  

A bejárati ajtókat anyaguk alapján három csoportba oszthatjuk: a műanyag, a fa, valamint a fém bejárati ajtókra. 

A műanyag ajtók műszaki specifikációjának egyik nagy előnye, hogy küszöbrészük általában alacsonyabb, így a mozgásukban korlátozottak is könnyebben tudnak áthaladni rajta. Ezeknek az ajtóknak a másik jellegzetessége, hogy oda kell figyelni a nyári, illetve téli átállásra. Ilyenkor a vasalatokat 180 fokban át kell állítani amiatt, hogy a tömítések ne károsodjanak, és a szigetelés tökéletes maradjon. Ez nem jelent nagy kényelmetlenséget a használóinak, mivel csak a gombafejes zárócsapokat kell elfordítani a jelzett irányba. Összeségében egy pár perces és egyáltalán nem bonyolult műveletről van szó. 

A műanyag ajtók esetében is a vasalatokat kell időnként megolajozni, egyébként a karbantartást elegendő egy puha, langyos mosóvízbe mártott ronggyal elvégezni. Ezek a nyílászárók a legolcsóbb választást jelentik, még úgy is, hogy korábbi kortársaiknál sokkal korszerűbbek. Régebben ugyanis a PVC nem volt eléggé UV-álló, és idővel fakulni kezdtek a színek. A másik gondot a kisebb ellenállás jelentette, azaz nem volt elég betörésbiztos. Mára azonban a beépített fémmerevítők és a fejlesztett műanyagok ezeket a hátrányokat lefaragták. Számtalan színben és formában kaphatók, ezért nagyon sok stílushoz illeszkednek, mégsem ajánlható olyan épülethez, amelyben a fa dominál. A műanyag ajtókról még az is megemlíthető, hogy alapkivitelük lett a kettős, rugalmas, peremzáró tömítés is.

A műanyag bejárati ajtó esetében is a vasalatokat kell időnként megolajozni.

Fa ajtók

A fából készült ajtók képesek ugyanolyan szigetelésre és biztonságra, mint a műanyag ajtók új nemzedéke, viszont drágábban beszerezhetők. Sokkal több gondot kell fordítani a karbantartásukra is, mivel nemcsak a vasalatokat kell időről időre lekezelni, hanem magát a fafelületet is, mégpedig a gyártó által ajánlott módon, időben és anyagokkal. Amennyiben erre nem ügyelünk, akkor az ilyen bejárati ajtó sokkal rövidebb életű lesz. A folyamatos ápolást hosszú élettartammal és magas esztétikai élménnyel hálálja meg. A fa ajtók takarítását is érdemes a gyártó tanácsa alapján elvégezni. A kisebb javításokat gondos portalanítás után, finomcsiszolóval és átfestéssel lehet megoldani. 

Fémből készült bejárati ajtók

Nem kétséges, hogy a biztonság szempontjából a legjobb választás az alumíniumból, de leginkább a rozsdamentes acélból gyártott bejárati ajtók. Ezek nehéz monstrumok, komolyabb felépítmény a keretük, emiatt vastagabb falazat szükséges a beépítésükhöz.

Az alumínium ajtók könnyebbek, és nem igényelnek felületi kezelést. Bármilyen színben és méretben elérhetők. Nem korrodálnak ugyan, de a mechanikai hatásokra érzékenyebbek, mint az acélból készült társaik. A fém ajtók esetében a szigetelés okozta a gyártóknak a legnagyobb fejtörést, mivel a fém jó hővezető. Ma már egyre jobb technikai megoldások születtek a problémára, de még így is előfordulhat hőhíd, amennyiben nem szakszerűen szerelik be őket. 

Az acél ajtók a legmasszívabb nyílászárók, és amennyiben profi biztonsági zárszerkezettel látják el, szinte kirobbanthatatlanok.

Az acél ajtók a legmasszívabb nyílászárók, és amennyiben profi biztonsági zárszerkezettel látják el, szinte kirobbanthatatlanok. Az biztos, hogy a betörő százszor is meggondolja, hogy ilyen ajtóval kezdjen. A súlya miatt sokkal nagyobb és erősebb vasalatokkal rendelkezik, amelyeket gondosan kell ápolni a hosszú élettartam érdekében. Az acél ajtókat időnként érdemes lefesteni, hogy a védőrétegen ne hatoljon át a levegő. Annak ellenére, hogy az acélt megedzették a rozsdával szemben, sokat számít ez a védővonala is az ajtónak. A felső kategóriás ajtók kivétel nélkül acélszerkezetűek, és persze ezt az áruk is érzékelteti. Ne gondoljuk, hogy ezek a nyílászárók hasonlítanak az ipari vasajtókra. Nagyon szép és látványos kivitelezésűek, amelyekben gyakran helyeznek el vastag látványüveget, valamint LED-csíkokat, amelyektől az esti időszakban szinte díszként ragyog fel egy ilyen ajtó a ház homlokzatán. 

 

Döntsön a minőség alapján

Amint látható, bejárati ajtóból nincs hiány, csak az igényeinkhez és a pénztárcánkhoz kell szabni a választásunkat. Ne feledkezzünk meg róla, hogy – noha a fő szempont a biztonság és a jó szigetelés – a bejárati ajtó egyben dizájn elem is, és a funkciók helyes megválogatását követően ez is számítson a döntésünknél, hiszen a pillantásunk mindig erre az ajtóra fog esni, amikor hazamegyünk. 

Döntő szempont legyen a minőség, amelybe a szakszerű tanácsadás is beletartozik. Amennyiben éppen egy megfelelő ajtót keres, válasszon hozzá megfelelő forgalmazót is. Válasszon minket!  

A bejárati ajtó egyben dizájn elem is, és a funkciók helyes megválogatását követően ez is számítson a döntésünknél, hiszen a pillantásunk mindig erre az ajtóra fog esni, amikor hazamegyünk.