Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A laminált padló egyik speciális szerepére már korábban felfigyeltek a gyártók és felhasználók, így egyes falrészekre falburkolatként is felhasználták.

Nem mindegy, milyen anyagból vannak a bútorkárpitok

Egy lakás enteriőrjének kialakításában döntő szerepe van a bútoroknak és a textíliáknak. Az ülőbútorok ma már valamilyen kárpittal vannak bevonva, ezért jelentős hatást gyakorolnak a látványvilágra amellett, hogy kényelmi funkcióval is rendelkeznek. 

Manapság már természetesnek tartjuk, hogy a székeket, kanapékat, foteleket valamilyen anyaggal puhítják meg, holott nagyjából csak a XVI. században alakult ki a bútorkárpitos mesterség, amelynek gyökerei is mindössze a középkorig nyúlnak vissza. A francia királyok udvarában kezdték kényelmesebbé tenni az ülőgarnitúrákat, majd ez a szokás Európa-szerte elterjedt. A kárpitos szakma megteremtette a kárpit anyagok piacát is, amely ugyanúgy fejlődött, mint a ruhák alapanyagai. 

Ma már számos kárpit anyag közül választhatunk, ami a szabadság mellett nehézséget is okozhat, mert a jó döntéshez ismerni kellene az egyes anyagok tulajdonságait. Jelen cikkünkben rövid mustrát tartunk a különböző kárpit anyagok fölött, mert nem mindegy, hogy milyen anyag öltözteti fel az egyes bútorainkat.  

Hogyan válasszunk bútorszövetet?

A bútorkárpitok tulajdonságai alapvetően határozzák meg azt, hogy milyen terhelésnek tehetjük ki az adott bútort. Mivel nem vásárolunk minden héten kanapét, étkezőszéket, fotelt, ezért nem mindegy, hogy mire adjuk ki a pénzünket. Egy régi bútor esetében a korábbi anyaghasználat támaszt nyújthat egy felújítás során, hiszen csak azt kell mondanunk a kárpitosnak, hogy használja ugyanazt az anyagot, ami régen borította azt. Új bútoroknál azonban számos körülményt kell figyelembe venni. 

A bútorkárpitok tulajdonságai alapvetően határozzák meg azt, hogy milyen terhelésnek tehetjük ki az adott bútort.

Nagyon sokan az első látvány alapján döntenek. Meglátnak egy tetszetős kanapét, amely jól passzol abba a környezetbe, ahová tenni szeretnék, esetleg az ára is megfelelő, és hamar nyélbeütik az üzletet. Gondolni kell azonban arra, hogy az a kanapé vajon mennyit lesz használva, és ennek a használatnak megfelel-e vajon az az anyag, amivel beborították. A gyakran használt ülőalkalmatosságoknál lényeges szempont a kopásállóság.

További szempontok a választás során

A kárpitozott bútorok esetében kötelező feltüntetni az úgynevezett Martindale-számot, amely egy százezres és tízezres számskála között mozog. A lakossági felhasználásra szánt bútoroknál általában a 25 ezres Martindale-es anyagokkal találkozhatunk. Törekedjünk a 25 ezres értékre, amennyiben egy olyan bútort vásárolunk, amely várhatóan nagy terhelést fog kapni. Az sem baj, ha a vendéglátóipar számára készített magasabb értékkel rendelkező borításokra is nyitottak vagyunk. A nagyon alacsony Martindale-számmal rendelkező bútortextília csak abban az esetben lehet megfelelő választás, ha tudjuk, hogy használata nem lesz rendszeres. 

Fontos szempontnak mondható, hogy az adott kárpit mennyire koszolódik és milyen nehézséget okoz a tisztítása. Érdemes az anyagok közül azt választani, amely nem megy tönkre egy kilöttyent borospohár tartalmától. A művelúr, a bőr és a műbőr például könnyen tisztítható kárpitanyag. A valódi bőr azonban érzékeny az UV-re, azaz nem tehetjük ki állandó napsugárzásnak.

Bútorkárpitok: a művelúr, a bőr és a műbőr például könnyen tisztítható kárpitanyag. A valódi bőr azonban érzékeny az UV-re, azaz nem tehetjük ki állandó napsugárzásnak.

Amennyiben olyan helyre tervezzük az adott bútort, amit több természetes fény ér, akkor ez a tényező is módosítani fogja a választásunkat. A színtartóság sem lényegtelen kérdés, hiszen a gyors fakulás egyet jelent a gyors romlással. Ott van még a minták és színek, valamint a textúra kérdése, és persze nem elhanyagolható, hogy az adott kárpit nem üt-e el a szoba enteriőrjétől. Mindezeket célszerű figyelembe venni, miközben ma már az is a szempontok közé került, hogy az adott anyag természetes-e vagy sem. A természetes szálakból készült bútorszövetek többsége pamutból, gyapjúból, selyemből, lenvászonból és bőrből készül, s mindegyiknek más és más tulajdonságai vannak. 

Természetes kárpitanyagok             

A pamutot mindig valamilyen szintetikus szállal keverik, mert önmagában a pamutszál könnyen nyúlik. Alapanyagként azonban nagyon sokfajta bútorszövetben felhasználják. A gyapjút is szokás keverni poliakrilnitril szállal, mert a tisztán gyapjúból készült szövet drága, szúrós, és a mosása is problémás, mivel csak kézmeleg vízben történhet. Önmagában nagyon érzékeny és kellemetlen érzésű lenne a belőle készült kárpit. 

A selyem még a gyapjúnál is sokkal drágább, amit csak csekély mértékben alkalmaznak a bútorok bevonására. Ezzel szemben a természetes bőrök nagyon népszerű kárpitanyagok. Hazánkban négy állatnak a bőrét használják fel: a sertését, a szarvasmarháét, a kecskéét és a juhét. A bőrbútorokat rendszeresen ápolni kell és óvni az erős napsugárzástól, ugyanakkor a jól karbantartott bőrök 20-30 évig is kitartanak. A len természetes szálai lazán helyezkednek el, ami által kiváló a légáteresztő képessége. Emiatt azonban nem áll ellent a szennyeződéseknek és erősen igénybe vett bútorokat sem borítanak be vele. Inkább terítőnek és függönyanyagnak jó. 

A selyem még a gyapjúnál is sokkal drágább, amit csak csekély mértékben alkalmaznak a bútorok bevonására.

Klasszikus kárpitanyagok      

A bútoráruházakban a legtöbb ülőbútor klasszikusnak mondható kárpittal van ellátva. Elsősorban a gyerekszobába szánt bútorokat vonják be plüss szövettel, dekoratív és élénk színű típusai felkeltik az érdeklődést, és kellemes érzés a tapintásuk. A használat során azonban a plüss gyorsan kopik. Mire a gyerek kinövi a plüss fotelt, addigra annak anyaga el is vásik. 

Az otthoni választásra leginkább ajánlott bútorszövet a zsenília, mert ellenáll a nagyobb igénybevételeknek is amellett, hogy kellemes, puha a tapintása. Bolyhos felülete növeli az adott bútor komfortszintjét, és nagyon sok színben, mintában kapható. Kopásállóságát éveken át megőrzi a minőségi szintjének megfelelően. A bársony a luxus és az elegancia anyaga. Elsősorban antik és klasszikus bútorokat kárpitoznak vele. A jó minőségű bársony kellemes puhaságot nyújtanak, miközben felfénylenek az anyag szálai. Hátránya, hogy nagyon nehezen tisztítható, különösen, ha megszárad a folt. Ezért azonnal akcióba kell lépni, ha ráfröccsen valami.

Bútorkárpitok: a bársony a luxus és az elegancia anyaga.

A bársonynál is klasszikusabb enteriőrökben alkalmazzák a bútorbrokátot. A régi korokban ez a selyem egy erősebb fajtája volt, ma már leginkább műselyemmel dolgoznak a kárpitosok. Stílbútorokat húznak be vele. 

 

A damaszt sem ment ki a divatból. A bútorbrokátnál erősebb szövet alapanyaga len vagy pamut, amelybe műanyagszálakat kevernek. Mintázata elsősorban virág vagy levél, és a Biedermeier bútorok alapanyagának számít. Az antik bútorokhoz használják a gobelint is, ami gazdag virágmotívumokat tartalmaz. Szövése sűrű vászonkötéssel történik. 

Mesterséges alapanyagú bútorkárpitok  

Ebbe a kategóriába a műbőrök és textilbőrök sorolhatók. A gyenge minőségűeket célszerű elkerülni, mert a használattól hamar repedezni kezdenek. Vékony rétegük könnyen sérül és foltokban kezd lehámlani a bútorkeretről, ami nem javítható jelenség. Az oldószeres tisztítást sem bírják. A magas minőségű mesterséges bőrökhöz a gyártó általában egyedi tisztítószert is biztosít. A jó minőségű műbőrök drágábbak, de még mindig olcsóbb bútorokat készítenek általuk, mint az eredeti bőrből. Ezek már jól bírják a komolyabb igénybevételt is. Érdemes alaposan tájékozódni, hogy mit tudnak ezek a bútorkárpitok, mielőtt egy gyorsan tönkremenőt vásárolnánk. 

A természetes bőr mellett azok a szövetek strapabírók, amelyekbe vékony műanyag, elsősorban akril, nejlon vagy műselyem szálak vannak szőve. A kombinációk által számos jó tulajdonságot vesznek fel ezek a modern bútorkárpitok, de bármelyiket is válasszuk, érdemes a használatukhoz kapcsolt utasításokat is komolyan venni. Ha így teszünk, hosszú évekig számíthatunk kárpitozott bútorainkra.

Bútorkárpitok: fotel.