Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Ma már ott tartunk, hogy minden talpalatnyi területet érdemes és hasznos lehet zöldíteni. Ennek egyik, a szemnek és szívnek kedves jele a zöldfal megjelenése a városokban.

Növények tömegével a klímaválság ellen

A klímaválság időszakát éljük. A híradókban szinte mindennap láthatunk olyan katasztrófa blokkot, amely a Föld különböző katasztrófa sújtotta területeit mutatja be – tartós szárazság, gigantikus erdőtüzek, özönvízszerű esők, árvíz, földrengés. Mindezek a jelenségek egyszerre és nagy erővel csapnak le, amelyek az ember által okozott klímaváltozás következményei. A jelenség felgyorsulásának hátterében az ipari tevékenység és a természet pusztításának kettős hatása áll. 

A természet rehabilitációja már régóta napirenden van, amelyekben a nagy nemzetközi szervezetek és az ökotudatos országok járnak az élen. Az egyik ütőkártyánk a globális felmelegedéssel szemben a globális zöldítés lehet, hiszen a növények tömege jelentős mennyiségű széndioxidot képes elnyelni. Ma már ott tartunk, hogy minden talpalatnyi területet érdemes és hasznos lehet zöldíteni. Ennek egyik, a szemnek és szívnek kedves jele a zöldfalak megjelenése a városokban. Új trend, hogy a zöldfal technika ma már megvalósítható a lakásokban is. Lássuk, hogyan és miért érdemes zöldfalat építeni!     

Zöldfalak jövője a városokban  

Az utóbbi évtizedekben néhány városban építettek olyan látványos épületeket, amelyeket függőlegesen futó növényekkel borítottak be. A magas toronyházak, így például Milánó egyik ikonikus épülete rendkívül látványos lett ezáltal, de sokkal több hasznot hajt ez a technológia annál, mint hogy a szemünket gyönyörködteti. 

Korunk nagyvárosai olyan betondzsungelek, amelyek megkötik a hőt. Az itt felhasznált építőanyagok aztán estére fordulva ezt a hőt szépen kieresztik magukból. A magas épületek között nem tud szabadon járni a szél, egyfajta befülledés keletkezik, ami ugyancsak növeli a hőérzetet, nem beszélve a szálló porról, amit növények híján semmi sem képes elnyelni. A globális felmelegedéssel pokoli nyarakat élnek át a városlakók. 

A függőlegesen futó zöldfalak rengeteget javíthatnak az ilyen városok klímáján, hiszen elnyelik a széndioxidot, miközben vizet párologtatnak, hűsítve a levegőt. A buja növényzet a szálló port is megköti. Általános tapasztalat, hogy a városi parkokban akár 5-6 fokkal is hűvösebb lehet a levegő, mint a házak között. Új és természetes cél lehet a házak rengetegéből növényvilágot teremteni. Az általam annyira kedvelt zöldtetők mellett megjelentek a zöldfalak is. A technológia ma már odáig jutott, hogy ilyen falakat a nagyobb lakásokban is fel lehet építeni. Jól látható az a trend, amely divattá teszi az otthonokban lévő természetes műalkotást.      

A függőlegesen futó zöldfal rengeteget javíthatn a városok klímáján.

Technológiai jellemzők

Az otthonok nappalijai válthatnak zöldre a jövőben, hiszen egy látványos zöldfalhoz viszonylag nagyobb felületre van szükség. Akiknek nincs kertes házuk, azok ma már minden további nélkül telepíthetnek egy kertet a strapabíró, nagyobb falfelületre. A zöldfalak abban különböznek a térelválasztóként használt növényfalaktól, hogy míg a térelválasztóban a növények cserepekben állnak, tehát vízszintesen növekednek, addig a zöldfalban lévő növények vertikálisan helyezkednek el, és így eresztenek gyökeret. 

Az ilyen függőleges kertek építése manapság már nem jelent nagy kihívást, mert szerveződtek profi cégek a zöldfalak építésére. Célszerű is ezekhez a vállalkozásokhoz fordulni, mert szakértői szemet igényel a megfelelő terület kiválasztása a telepítéshez. A legmodernebb zöldfal technológia segítségével elkerülhető a speciális vízvezeték kiépítése, és még jelentős áramot sem kell felhasználni a növényfal életben tartásához, amennyiben olyan területen helyezkedik el, amelyet elegendő természetes fény ér el. A szükséges fénymennyiség a növények fényigényétől függ, de általánosságban elmondható, hogy azok a felületek a megfelelőek, amelyet reggel vagy délben legalább négy óra természetes fény ér, míg az erős koradélutáni órákban már árnyékban áll. Persze a fényt természetes módon is lehet biztosítani. Ilyenkor szükség van azonban azokra a speciális fényforrásokra, amelyek mellett a növények egészségesen növekednek. 

Azok a cégek, amelyek növénykazettás technológiát használnak, olyan egységekkel látják el a rendszert, amelynek tartálya vízzel tölthető fel, s amely automatikusan adagolja a szükséges folyadékot. Jelzőrendszere azt is precízen mutatja, hogy mikor van szükség a tartály újratöltésére. Ezek a panelek lehetnek négyzet vagy téglalap alakúak, rendelhetőek sáv, csík és tábla formátumban. Arra kell azonban készülni, hogy a paneleknek érezhető súlyuk van, hiszen a növények, a talaj és a víz együttese jelentős tömeget jelent, s akkor még nem számítottuk bele magának a panelnek a szerkezetét, amely fémből, műanyagból és szövetből tevődik össze. Egy négyzet alakú fal 12 kilogrammos víz nélkül, míg egy nagyobb tábla önmagában is nyomhat 35 kilogrammot. Nem véletlen tehát az, hogy erős alapokon álló falra helyezhető el egy növény installáció.     

A zöldfalak élő egységek, amelyeknek megfelelő talajra van szükségük.

Zöldfal: feltételek, ajánlott növények, gondozás

A zöldfalak élő egységek, amelyeknek megfelelő talajra van szükségük. Ennek a növekedési közegnek biztosítani és védenie kell a növények gyökérzónáját. A külső helyszínre telepített zöldfalaknak el kell viselniük a szél nyomását is, és a különböző rezgéseket. 

A függőleges növényzet sikere nagyban függ attól, hogy milyen növények kerülnek ilyen környezetbe. A zöldfal panelek építői természetesen erre is tudnak tanácsot adni, ugyanúgy, mint a profi kertészek. A teljesség igénye nélkül említek meg néhány növényfajtát, amelyek tökéletesen érzik magukat az ilyen falakba ágyazva. Az ismert szobanövények közül a szobapáfrány, a filodendron, a borsóka, a pénzlevelű lizinka, míg az aromás növények közül a borsmenta és a zsálya termeszthető kényelemesen a zöldfalon. 

Természetesen, mivel élő növényekről van szó, az öntözés mellett a tápanyag bevitelről és a növények ápolásáról is gondoskodni kell. A hallgatag élőlények megfelelő környezetben burjánzani fognak, ezért metszeni, visszavágni és nyírni kell azokat, mégpedig lehetőleg szakszerűen, miközben az elhalt vagy valamiért elszáradt növényeket cserélni kell, hogy a zöldfal egészséges és esztétikus maradjon. 

A zöldfal előnyei             

A zöldfal építése viszonylag nagyobb befektetést igényel, s mint látjuk, folyamatos törődést igényel annak tulajdonosától. Önmagában a szemet gyönyörködtető természet látványa is olyan érték, ami miatt érdemes ebben a belsőépítészeti megoldásban gondolkodni, de természetesen van még néhány előnye a lakáson belüli zöldfalnak. 

A természet látványa önmagában is stresszoldó hatású, tehát a zöldfal és az ember ilyen módon is kapcsolatban áll egymással. A négy fal között ennek segítségével maradhatunk a természet közelében. A stressz csökkenése, amelyet a természetes környezet indukál, növeli a kognitív képességeket és a kreativitást. A home office-ban dolgozók esetében kifejezetten előnyös tehát az olyan környezet, amelyben ilyen zöldfalak is megtalálhatók. 

Nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett sem, hogy a dús növényzet tisztítja a lakás levegőjét. A tiszta levegőt a városokban sok esetben nem lehet a lakásba engedni szellőztetéssel sem, amit viszont ezek a természetes egységek képesek kiváltani. A növények rétege egyfajta hűtőegységet képez, amely a nyári melegben sokat javít a lakás klímáján. A zöldfalak akár a beszerelt klímát is kiválthatják, amelyek igazi energiazabálók, és felelősek a globális felmelegedésért. A zöldfalak mindamellett remek hangszigetelők, amelyek megteremtik a zavartalan pihenéshez szükséges csöndet otthonunkban. 

A jövő a zöldfalak egyre növekvő népszerűsége felé mutat, s amennyiben a lakásba szerelhető panelek ára csökkenthető, akkor elterjedésüket aligha állítja meg bármi is. 

A jövő a zöldfalak egyre növekvő népszerűsége felé mutat, s amennyiben a lakásba szerelhető panelek ára csökkenthető, akkor elterjedésüket aligha állítja meg bármi is.