Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az angol stílusú enteriőrök kötelező eleme a nappaliban egy látványos és méretes kandalló. Egy Sherlock Holmes krimifilm sem készülhetne el úgy, hogy a mesterdetektív otthonában ne lobogna tűz a kandallóban. 

A kényelem és elegancia szimbóluma

Az angol stílusú enteriőrök kötelező eleme a nappaliban egy látványos és méretes kandalló. Egy Sherlock Holmes krimifilm sem készülhetne el úgy, hogy a mesterdetektív otthonában ne lobogna tűz a kandallóban. 

Persze, nemcsak ez a stílus kívánja a kandallót, hiszen a mai, modern típusoknak mindenhol létjogosultsága van, legyen az egy loft lakás egy felújított ipartelepen vagy egy kedves cottage jellegű épület valahol vidéken. Ez a speciális tűzhely nagy utat járt be a történelem során, míg a kényelem és az elegancia védjegyét megszerezte, s mindez azoknak az innovatív megoldásoknak köszönhető, amelyek az utolsó évtizedekben tették modernné és funkcionálisan gazdaggá a kandallót. Mielőtt letelepednénk egy kényelmes fotelbe, hogy a lángok játékában gyönyörködjünk, teszünk egy kört a kandallók világában.   

Várkastélytól napjaink otthonáig

Az első kandallókat a 13-14. században építették meg a nagy európai várakban, lakótornyokban. Ezeknek a kandallóknak a hatékonysága nagyon alacsony fokú volt, hiszen a hideg termeket nem tudták tökéletesen bemelegíteni. A vár ura arra használta a kandallót, hogy közvetlenül elé állva és forogva fel tudta melegíteni magát annyira, hogy aztán a meleg takarók és állatbőrök alá bújva ne fázzon meg. Nem véletlen, hogy ezekben a kőből épített erődökben mindenféle meleg anyaggal borították a padlót és a falat. 

A kandalló még az angol detektív korában is inkább volt státuszszimbólum, mint egy hatékony fűtési eszköz. A változás ezen a téren az 1970-es években kezdődött, amikor Franciaországban elkészítették az első zárt öntvényből készült tűzteret a kandallóhoz. Ezek a mai napig a legismertebb és népszerű kandallóbetétek. A következő nagy ugrást az jelentette, amikor a kandallót a lakás vagy ház fűtési hálózatához tudták kötni. Ekkor lépett egységre a kandalló az adott épület fűtéstechnikai rendszerével, miközben egy nagyon különleges és hangulatos dizájnelemként is funkcionált. A kandalló így lett nagyon népszerű fűtési eszköz, amelyet ma már sok magyar háztartásban is megtalálunk. 

A kandalló még az angol detektív korában is inkább volt státuszszimbólum, mint egy hatékony fűtési eszköz.

Kandalló típusok

Egy kandalló beszerzése persze nem egyszerű dolog, s nem is lehet minden lakásba beszerelni, mivel van egy minimális helyigénye. A kis lakásokba a nagyobb áruházláncokban kapható biokandallókat lehet betelepíteni, amelyek bioetanollal működnek. Ezek önálló egységek, nem lehet a fűtőhálózatra kapcsolni. Inkább hangulatot adnak, mint stabil hőmérsékletet. Amolyan nagyra nőtt petróleumlámpát kapunk a pénzünkért. Aki egy ilyen kis, míves darab esetében nem szeretne a fűtőanyag beszerzésével foglalkozni, marad a látványkandalló, amely elektromos árammal működik. Valójában konvekciós fűtőpanelről beszélünk esetükben, amelyeknek van egy képernyőjük, ahol be lehet programozni a különféle kandalló tűzterek látványát.  

Az igazi kandallók fatüzeléssel működnek általában, de akad olyan is, amelynél pelletet lehet használni. A beszerzésnél célszerű szakember segítségét igénybe venni, mivel messze nem lényegtelen, hogy mekkora helyiséget akarunk felfűteni. A füstelvezetéshez kéményre van szükség, és az sem mindegy, hogy az adott kandallóhoz milyenre van szükség. Emiatt sem nélkülözhetjük a kandallós szakembert. Ugyancsak profi szakembert igényel annak felmérése, hogy a rendszer miként fogja biztosítani a folyamatos friss levegőt. 

A kandalló fajtája sem mindegy. A hagyományos, nyitott tűzteres kandallók tűztere samottból készül, míg a belső füstjárata és a külső borítása valamilyen hőálló kerámia. Az ilyen nyitott tűzterű kandallók ideje azonban lejárt, és általában zárt tűzterű kandallókat lehet kapni a piacon. Ezek már jó fűtőértékkel rendelkeznek. Falazott a légterük, és a tűztér egy külön csővel kapcsolódik a kéményhez. A légtérnyíláson keresztül konvekciósan lehet fűteni és rákapcsolható a ház központi fűtésrendszerére is.              

Központi fűtésrendszerbe állítva 

A zárt tűzterű kandallókat tehát arra tervezték, hogy ne legyenek elszigetelt energiapontok, hanem az adott épület központi elemei úgy, hogy rákötik azokat a fűtésrendszerre. A vízteres kandallókat kifejezetten ilyen célra gyártják. A vízteres kandallók energiatakarékosak, mert képesek tárolni az égés folyamán keletkezett hőt, nem távozik el gyorsan ez a hasznos hő a kéményen keresztül. 

Ezeket a kandallókat már ellátják olyan informatikai egységekkel, amelynek segítségével távirányítással is működtetethetőek, s szinte teljesen kizárják az üzemzavar lehetőségét. Ugyan ezeknek a rendszereknek a telepítése jelentős befektetést igényel, cserébe viszont akár 40 százalékos energiatakarékosságot is elérhetünk, így egy belátható intervallumban megtérül a befektetés.

A legtöbb kandalló fatüzelésű, amely megújuló energiaforrásnak mondható.

Hogyan gyújtsunk be? 

A legtöbb kandalló fatüzelésű, amely megújuló energiaforrásnak mondható. Vannak kifejezetten jó tűzifák. Ilyen a tölgy, a bükk, a gyertyán, a juhar vagy a nyír. Ezeknek a fafajtáknak nagy az energiaértékük, sokáig, lassan égnek, és nagy hőt fejlesztenek. Sok helyen használják az akácot is tűzifának, elsősorban az alföldi területeken, ahol ez a fa található meg nagy számban. A fatüzeléssel bizonyos fokig függetlenedni tudunk a szolgáltatóktól, persze csak akkor, amikor már Tüzép telepen leadtuk a rendelést, és kiszállították a megfelelő mennyiséget. Vásároljunk megbízható forgalmazótól, és soha ne tüzeljünk el bútorelemeket, festett fadarabokat. Nemcsak a környezetet szennyezzük vele, de tönkre is tesszük a drága kandallót, vele együtt a fűtési rendszert. 

A fával való begyújtás csak látszólag egyszerű folyamat, de a lépéseket ismerni kell ahhoz, hogy könnyen be tudjunk fűteni. A kandallók tűzterében különösen fontos, hogy betartsuk ezeket a lépéseket és a technikát. A tűztér hátsó traktusában kell elhelyezni a felhasogatott száraz fadarabokat. Ezek alá helyezzünk úgynevezett párnafákat. Ezek a nagyobb, egyenes hasábok majd biztosítják az egyenletes égést. Közéjük kerülhetnek a forgácsok, könnyen égő papírdarabok. Ezek tetejére helyezzük el a gyújtóst. A kompozíció akkor lesz teljes, amikor hasábokkal körítjük ezt a centrumot. A végeredmény egy olyan tűzrakás lesz, amely egyfajta belső kemencére hasonlít. Hosszú szárú, kandalló gyufával gyújtsuk meg a papírt, piszkavassal irányítsuk a lángokat a nagyobb hasábok felé. A kandallóban akkor indul meg a léghuzat, amikor a tűz belekap a méretesebb darabokba.    

Élvezzük a meleget

A jól megrakott, minőségi kandalló és a száraz, jó faanyag égésterméke, a bíborban vöröslő parázs nagyon sokáig dolgozik még és jó meleget biztosít. Arra is megfelelő, hogy újabb hasábokat lobbantsunk lángra általa. A fűtéskor ügyelni kell arra, hogy a huzatszabályozó és a füstszabályozó egyszerre sohase legyen lezárva. A jó minőségű kandallóknál már nem is tudjuk elkövetni ezt a hibát, mert a rendszer megakadályozza azt. A Tüzép telepeken, nagy áruházakban be lehet szerezni úgynevezett kéménytisztító hasábokat, amelyeket célszerű 50-60 tüzelést követően felhasználni. Ezek a speciális termékek megóvják a kéményjáratot a vastag koromlerakódástól. 

Mostanában az ősz sokkal tovább kényeztet minket kellemes, meleg nappalokkal, de novemberben már minden bizonnyal beköszöntenek a hideg napok, amikor a kandallónak szolgálatba kell állnia. Ha minden készen áll, már csak egy kosár fát és gyújtóst kell behordanunk, s hallgathatjuk az égő fa ropogását, miközben barátságos meleg járja át az otthonunkat.   

Mostanában az ősz sokkal tovább kényeztet minket kellemes, meleg nappalokkal, de novemberben már minden bizonnyal beköszöntenek a hideg napok, amikor a kandallónak szolgálatba kell állnia.