Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Novemberi kert

Nincs pihenés novemberben sem

A novembert mi magyarok már joggal tekintjük télies hónapnak. Önmagában már az óraátállítás következményeként előbb beköszöntő sötétség is jelzi, hogy véget ér a kései növények aktív élete is. Ilyenkor az örökzöld növények veszik át az uralmat a kertben, hiszen a fenyőfélék kényelmesen át tudnak telelni. 

Azt gondolhatnánk, hogy a kertész ilyenkor már a kandalló előtt ül a hintaszékben és békésen pipázik, pedig nem is lehetne ez messzebb a valóságtól. Novemberben egyfelől felkészítjük a kertet a télre, másfelől eltüntetjük az ősz nyomait. Hihetetlennek tűnik, de még szüretelhetünk és ültethetünk is. A jó gazda novemberben sem tétlenkedik.    

Kései szüret

Lássuk, milyen terményt takaríthatunk be novemberben. A kései érésű málnák utolsó szemeit még a fagy és a levelek lehullása előtt le lehet szedni. Ekkor érik be a kései alma és körte, de a november igazán a naspolya és a birsalma nagy szezonja. Magyarországon a naspolyára nincs nagy kereslet, de a birsalmát még ma is szívesen teszik el befőttnek, és főznek belőle jóféle pálinkát. 

A zöldségek közül folyamatosan szedhető a póréhagyma és a bimbóskel, míg a paszternák annyira hidegtűrő, hogy akár kint is maradhat, míg le nem szedjük. A november nagyméretű zöldsége a sütőtök, nem véletlen, hogy a halloween idején ez a növény játssza a főszerepet. A sütőtököt akkor érdemes leszedni, amikor egy kicsit már megcsípte a fagy.    

Lássuk, milyen terményt takaríthatunk be novemberben.

Még ültetni is lehet

Ha már novemberben még szüretelhetünk, akkor azon sem szabad meglepődnünk, hogy a novemberi kert még ültetésre is alkalmas. A szabadgyökerű facsemetéket még a tartós fagy előtt érdemes elültetni, és a növendéket védhetjük a tövére szórt mulccsal, szalmaköteggel vagy fenyő aprítékkal. Amit nem szabad már ilyenkor a földbe tenni, azok az örökzöldek, mert nagyon fagyérzékenyek. 

Folytathatjuk az októberben elkezdett hagymás virágok ültetését is. A hagymák elültetésénél az a szabály, hogy méretének két-háromszorosa legyen a föld mélysége, amelybe ültetjük. Az első talajmenti fagyok előtt ültethetjük el a rózsatöveket is. 

Avar és gyep 

Novemberre a fák levelei nagyrészt lehullanak vastag avartakarót borítva a kertbe. Az avar önmagában nagyon jó biotrágya, ezért – ahol lehet – hagyjuk meg, hiszen tavaszra már teljesen beépül a földbe, és tápanyaga lesz a fiatal növényeknek. Amennyiben nem fertőzöttek a levelek, akkor be is áshatjuk oda, ahová a tavaszi ágyásokat tervezzük. 

Ahol nem hagyhatjuk meg a lehullott leveleket, az a kerti tó, a medence és a gyep. A vízben rohadásnak induló levelek mérgező gázokat fejlesztenek, amelyek a vízinövényeknek és a benne élő állatoknak is ártanak. A medencében összegyűlve eltömítik a szűrőt és a lefolyót. A gyep esetében a vastagon álló avar barnulást okoz, viszont gereblyével vékony rétegben szétterítve jó lehet trágyának. A gyepet a fagy előtt utoljára még nyírjuk meg. Hagyjuk magasan a fűszálakat, legalább 5 centiméterre, hogy a hideget jobban el tudja viselni. Trágyázhatunk utoljára, de törekedjünk rá, hogy nitrátban szegény, káliumban gazdag trágya kerüljön a területre. 

Novemberi kert - ahol nem hagyhatjuk meg a lehullott leveleket, az a kerti tó, a medence és a gyep.

Metszés, permetezés   

Az évelők, bokrok és sövények visszametszését elvégezhetjük egy száraz és tiszta novemberi napon. A cserjék elsárgult, elhajlott, öregedő ágait vágjuk le, vagy metsszük vissza ott, ahol bokrosodásnak indult a növény. A gyümölcsfáknál ugyanezt ugyanúgy elvégezhetjük. A gyümölcsfák ezt a késő őszi metszést azzal hálálják meg, hogy a következő szezonban bőséges termést adnak. Az egymáshoz érő és beteg ágakat kell eltávolítani.

Talán meglepő lehet, de nagyon hasznos lehet egy lemosó permetezés is a gyümölcsfáknak, mert a meglapuló kórokozókat el lehet pusztítani, s tavasszal sokkal ellenállóbb lesz a fa a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. 

Termények tárolása 

Az ősszel learatott termés tárolását is meg kell oldani, ha nem akarjuk, hogy a megromlott zöldséget és gyümölcsöt folyamatosan ki kelljen dobni. A tárolónak szellősnek és száraznak kell lennie. Arra is figyelni kell, hogy egyes termények nem kerülhetnek egymás mellé, mert szó szerint megrontják egymást. Ilyen érzékeny növény például a burgonya, amit nem érhet fény és meleg, mert csírázni kezd, de ezt a folyamatot a hagymafélék zömének közelsége is megindítja. A burgonya annyira kényes, hogy csak a fokhagyma társaságát viseli el.  

A másik problémás tárolni való az alma. A petrezselymet, a zellert és a gyökérféléket kell ettől a gyümölcstől messze tartani, de a káposztához se rakjuk le közel. Bizonyos zöldségek speciális igényekkel rendelkeznek. A zöldparadicsomot például szárával együtt kell felfüggeszteni messze a többi növénytől, míg a cékla az 1-3 fok közötti hőmérsékleten tárolható. 

Káposzta tárolása.

Teleltetés 

Novemberben már kopogtat a tél, ezért fel kell készülni a kert áttelelésére. Amennyiben októberben még kint hagytuk azokat a növényeket, amelyek a hideget nem viselik el, minél előbb be kell vinni a házba vagy üvegházba. A fagyot nem tolerálókkal is ugyanez a helyzet. A nyitott teraszon sem hagyhatjuk kint még a cserépben tartott növényeket sem. A hideget tűrő dézsás növényeket enyhe fagyban még egy-két napig kint tarthatjuk, hogy a rajtuk lévő esetleges kártevőket elpusztítsa a hideg, de azt követően ezeket is melegebb helyre kell menekíteni. 

A kerti szerszámokat is teleltetnünk kell, hiszen hónapokig nem fogjuk azokat használni. Minden kéziszerszámot takarítsunk le, és tegyük be a száraz fészerbe. A motoros gépekből öntsük ki az üzemanyagot, és úgy rakjuk el szépen letisztítva. 

Madárcsicsergésre felkészülni! 

A november a legalkalmasabb hónap arra, hogy a kertben előkészítsük a madáretetőt. A jó kertben mindig hallani a madarak csicsergését. Nyáron azért, mert lecsapnak a növényeket rontó rovarokra, télen azért, mert a madáretetőnél gyülekeznek. Ahhoz, hogy sok, minket támogató madár látogassa a kis birtokunkat, szükség van azok odaszoktatására, s ehhez mi sem jobb, mint a téli élelmiszerraktár és menedékhely kialakítása. A cinkék számára tökéletes lehet a napraforgó, szalonnabőrke és a faggyú kihelyezése, míg a fekete rigó és a vörösbegy számára félbevágott almát tehetünk ki. Ne feledkezzünk meg az itatóról sem. Fagyos hidegben ezt az itatót mindig fel kell olvasztani, hogy a madarak hozzá tudjanak jutni a nedűhöz. 

Lassan végeztünk is a munkálatokkal a kertünkben, készülhetünk a téli hónapokra, illetve nagy reményekkel várhatjuk a következő tavaszt.  

Novemberi kert. A november a legalkalmasabb hónap arra, hogy a kertben előkészítsük a madáretetőt.