Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A legfontosabb bútordarab

Otthonunk legfontosabb bútordarabja az ágy. Ez az a bútordarab, ahol optimális esetben napjainknak legalább az egyharmadát töltjük. Már a nyolcórás használat is jelzi azt, hogy hol áll ez a bútor a fontossági listán, de a funkciója sorolja igazán az élre.

Ma már köztudott, hogy a nyugodt, pihentető alvás mennyire fontos. Azoknál, akik nem tudják magukat rendesen kipihenni, hamar megjelenik a teljesítmény hanyatlása, a dekoncentráció, fokozódik a stressz. A huzamosabb ideig tartó kialvatlanság pedig egészségkárosodással jár. A jó alvásnak számtalan feltétele van, de megfelelő ágy nélkül biztosan nem lesz elérhető. Nem mindegy tehát, hogy milyen szempontok alapján választjuk ki a megfelelő darabot. Ezt a döntést megnehezíti, hogy hatalmas kínálatból válogathatunk. 

Minőség és kényelem

Az ágy tulajdonképpen három alapvető egységből áll: keretből, rácsból és matracból. Elődeink fekvőhelyei is ugyanerre a hármasegységre épültek fel. Még a legszegényesebb lócának is volt valamilyen kerete, alja és valamiféle nyoszolya, ami puhábbá tette a padot. A kicsit vagyonosabbak már megengedhették maguknak azt a luxust, hogy tömörfából készült, faragott ágykeretük legyen. Ezek az ágyak lábakon álltak, nem utolsó sorban a hideg és a különféle rágcsálók, rovarok miatt, de kényelmesebb is az ágyból ki-be szállni, ha nem kell hozzá erőlködni. A hajdani matracokba a gazdagabbak libatollat, gyapjút tömtek, míg a szegényebbeknek a szalma volt a tömőanyag. 

A modern ágyak is követik a klasszikus hármasegységet, csak más a dizájn, az anyagválasztás és a plusz felszereltség. A kiválasztás alapvető szempontjának kell lenni, hogy jó minőségű, kényelmes és egészséges legyen. Csak ezután fordíthatjuk figyelmünket a külcsínre.     

Funkcionális kérdések      

Az ágy elsősorban az alvásra lett kitalálva, de nem mindegy, hogy kinek és hová vesszük azt. A kutatók már bebizonyították, hogy az egyedül alvás tud a legpihentetőbb lenni, ehhez pedig elegendő az egyszemélyes típus. A kutatás ellenére mégis a franciaágyak tarolnak a piacon mind a mai napig. A házaspárok általában a kétszemélyes fekvőhelyet keresik a hálószobába. 

A kiválasztásnál az sem mindegy, hogy kinek vesszük az ágyat. Míg egy fiatal számára az is menő lehet, hogy az ágynak nincs igazi lába, addig a nagymamának az alacsony típus biztos nem lesz jó. Az idősek számára készülnek kifejezetten magas lábakon álló fekhelyek, hogy könnyebben lehessen kiszállni belőlük. A gyerekek számára készült ágyak mérete és felépítése életkortól függ. A 6-12 évesek nagyon kedvelik az emeletes ágyat, amely alatt egy kis tanulókuckó is lapulhat. Amikor megérkeznek a kamaszkorba, akkor az addig imádott, létráról megközelíthető ágy hirtelen „nemszeretemmé” válik, és akkor már ugyanolyan egyszemélyes ágyra kell váltani, mint a felnőttek esetében. 

A 6-12 évesek nagyon kedvelik az emeletes ágyat.

Vásárolhatunk vendégváró ágyat is. Lakásokban, nyaralókban szokták elhelyezni a heverőt, amelynek rendszerint ágytartója is van, és szerkezetileg egybeépített a keret és a matrac. Ezek a heverők kevésbé strapabírók, de arra tökéletesen megfelelnek, hogy rövidebb ideig valaki használatba vegye. A másik kisegítő megoldást azok a kanapék jelentik, amelyeknek kihúzható aljuk van matraccal ellátva. Ezeket is úgy készítik, hogy átmeneti megoldásként kerüljenek használatba, rendszeres alvásra nem alkalmasak.    

Méretbeli kérdések

A felnőtt ágy klasszikus hossza 90×200 centiméter. Ez a méret az átlagos súlyú és maximum 180 centiméteres emberek számára jó, mert csak akkor lehet kényelmes az ágy, ha legalább 20 centiméterrel hosszabb a használójánál, mivel így tudja rendesen kinyújtóztatni rajta magát. Lehet venni extra méretben is egyszemélyes fekhelyet, de azt nehezebb megtalálni a piacon. Végső soron asztalostól is rendelhető egyedi példány. Ha ilyen helyzetben vagyunk, akkor célszerű tömörfából készült, jó minőségű ágyat csináltatni, amelyik évtizedeken át kitart.  

A franciaágyak kétszemélyesek és nagyok, ezért egyeduralkodói a hálószobának. Méretük és szerkezetük szerint is több fajtából választhatunk. Három sztenderd méretben gyártják a bútorgyárak ezeket: 140 x 200 cm, 160 x 200 cm méretben, valamint egy extra méretben, 180×200 cm-ben. A 140-es szélesség csak azoknak ajánlható, akik vékonyabb testalkatúak. Az extra méretű franciaágyon a szülők közé kéredzkedő gyerek is kényelmesen el tud férni.  A franciaágyak három típusa közül választhatunk.  Az egyik típusnak egybefüggő ágykerete van, amelybe egy nagy matracot lehet rakni, a másik típus a kettéosztott keretű, míg léteznek olyan megoldások is, hogy külön-külön ágykerettel rendelkezik az ágy, tulajdonképpen két azonos méretű, dizájnú, anyagú ágyat lehet össze- és széttolni.   

 

Ágykeret és ágyrács

Az ágykeret esetében az anyagra és a dizájnra fordíthatjuk a figyelmünket. A keretnél alapvető, hogy legyen az anyaga masszív, erős, olyan, amely kiállja az idők próbáját. Ezek rendszerint tömörfa vagy acélszerkezetes megoldások. Igaz ugyan, hogy drágábbak, de megérik az árukat. 

Az ágykeret esetében az anyagra és a dizájnra fordíthatjuk a figyelmünket. Ágy.

Az ágyrács feladata, hogy alátámasztást nyújtson a matracnak. Anyaguk és kidolgozottságuk sem mindegy, ugyanis ha gyenge az anyaguk, hamar tönkremennek, ha nagy a hézag a rácsok között, akkor a matracok megtörnek, meghajlanak fölötte. A jó ágyrács masszív, megfelelő elrendezettségű, segíti a matracot lélegezni. Vannak ágyak, amelyeknél az ágyrács a kerettel van egybeépítve, és vannak olyanok, amelyek külön szerkezeti elemek. A legjobbak azok az ágyak, amelyeknek a rácsa cserélhető és állítható a keménységi fokozata.  A minőségi ágyrács jó és egészséges alvást biztosít. 

A matracokról

A matracok modern korunk pamlagai, és számos fajtából válogathatunk. Talán ennek az elemnek a kiválasztása a legkényesebb dolog, mivel mindenkinek más az igénye. A legkényelmesebbek azok, amelyek igazodnak az alvó testéhez. Anyagválasztásuk alapján több típus közül választhatunk. Vehetünk rugósat, táskarugósat, hab anyagút, hideg habosat, memóriahabosat. A rugós modellek már jórészt kifutóban vannak, mivel idővel zajossá válnak, elgyengül vagy elszakad a rugó, és nem idomulnak úgy a testhez, mint a habtechnikával gyártott típusok. 

A habtechnikával gyártottak között keménységük alapján találunk puhát, félkeményet és keményet. Azoknak, akik az oldalukon szoktak feküdni, a félkemény és a puha matrac a tökéletes, míg a hason és háton fekvőknek a kemény lesz a megfelelő. Célszerű a választás előtt kipróbálni, hogy melyiken érezzük magunkat komfortosan. A matracnál döntő fontosságú a minőség is, ezért válasszunk olyat, amelyre hosszú garanciát ad a gyártó. 

Mivel valójában a matracon fekszünk, ezért testünk éjszakai párolgását – amely nagyjából egy liter folyadékot jelent – a matrac szívja fel. Fontos, hogy a matrac képes legyen kiszellőzni. Ennek érdekében ma már olyan matracokat készítenek, amelyeknek cellás a szerkezete, s ezek kivezető nyílásai elvezetik a nedvességet. Ugyanezek a cellák sokat segítenek abban, hogy az ágyunk ne fülledjen be, de nem lehet eltekinteni a rendszeres szellőztetésről sem. Ezt minden nap tegyük meg, miután kikeltünk az ágyból. A matrac – az ágyráccsal együtt – felel azért, hogy a gerincünk megfelelően pihenjen. A jó minőségű matrac testünk minden pontját rugalmasan támasztja alá, biztosítva a tökéletes pihenést. A nem megfelelő matracok, különösen azok, amelyekben idővel bemélyedés keletkezik, előbb-utóbb gerinctáji vagy derékfájdalmat okoznak.     

Mivel a mindennapi pihenés legfontosabb bútordarabja az ágy, amelyet hosszú évekig akarunk használatba venni, sose kapkodjuk el a döntés. Vizsgáljunk meg minden aspektust, hogy az ágyunkban csodás álmok várjanak ránk.   

Ágy - a matracok modern korunk pamlagai, és számos fajtából válogathatunk.