Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A téli időszakban mi magyarok is szívesen zarándokolunk el valamelyik fürdőnkbe, ahol a meleg gyógyvizek mellett a szaunák is megtelnek.

Nem csak a finnek csinálták

Az 1936-os berlini olimpia a finn atléták sikereitől volt hangos. Amikor az újságírók megkérdezték tőlük, hogy mi a titkuk, egyöntetűen azt felelték, hogy a kemény edzések mellett a szaunázás segítette őket a dobogó tetejére. Ekkor figyelt fel a világ erre az északi szokásra. 

Valójában az emberiség már régen felfedezte a forró gőz adta örömöket és annak kívánatos hatásait. Nem is feltétlenül a nordikus népek voltak az úttörők ezen a téren. A történészek szerint ennek a tevékenységnek legalább kétezer éves múltja van, és a forró gőzben való megújulásnak olyan népek hódoltak, mint a rómaiak, a szkíták vagy éppen a törökök. Amerika őslakosai sem voltak ez alól kivételek. Az azték asszonyokat is szaunába vitték, amikor eljött a szülés ideje, míg Indiában ezt az élményt a vadkendermagos gőzöléssel tették még élvezetesebbé. A felsorolásból kiderül, hogy szaunázni nem csak a finnek tudtak. 

A téli időszakban mi magyarok is szívesen zarándokolunk el valamelyik fürdőnkbe, ahol a meleg gyógyvizek mellett a szaunák is megtelnek. Jól esik ilyenkor ez a vérpezsdítő tevékenység. Szaunázást követően mindenki tapasztalhatja, hogy még sokáig őrzi ennek a bűvös helyiségnek a melegét a testünk a kinti hideg dacára.  

Szaunázást követően mindenki tapasztalhatja, hogy még sokáig őrzi ennek a bűvös helyiségnek a melegét a testünk a kinti hideg dacára.  

Hagyományos finn szauna

Modern világunkban az otthonok folytonosan fejlődnek. Ennek egyik jellemzője, hogy igyekszünk mindent beépíteni, amit korábban külső forrásból érhettünk csak el. Míg a hagyományos fürdőszoba a megszokott szolgáltatásokat nyújtja, addig egy vagyonos réteg esetében itt is szemléletváltozás következett be. A fürdő nemcsak a tisztálkodás terepe, de egyben egy víz és gőz segítségével megteremtett relaxációs helyiség is. Az ilyen fürdők már olyan komplex szolgáltatást nyújtanak, amelynek egyik eleme a szauna és annak kapcsolt szolgáltatásai. 

A házi szauna telepítését hazánkban az energiaválság erősen visszafogta ugyan, de a zöld technológiák előretörésével várhatóan újra lábra fog kapni. A gyártók pedig készen állnak, hogy a legmodernebb fajták közül lehessen válogatni. A szaunáknak három alaptípusa létezik, és ezek mindegyikét be tudjuk már építeni, s így nem kell elzarándokolni egy fürdőbe, ha éppen a forró gőz ölelésére vágyunk. 

A hagyományos finn szauna talán a legismertebb. Ennek a berendezését lucfenyőből készítik. Ahogy belépünk egy ilyen szaunába, azonnal megcsapja az orrunkat a fenyőgyanta kellemes aromája. A lucfenyő elnyeli a nedvességet, ugyanakkor magas a hővisszaverő képessége, ezért ideális anyag a szaunában. A finn szaunát alaposan fel kell hevíteni. Akkor éri el teljesítőképessége szintjét, amikor a hőmérő 90 fokot mutat. A szauna kövek használata segíti a páraképződést, s erre szokás csepegtetni a különböző aroma anyagokat is, amelyek a légutakat átjárva fejtik ki tisztító hatásukat. A magas hőfok miatt azonban óvatosan kell ezt a szaunát használni, és szívbetegek, keringési problémákkal küszködőknek nem is ajánlott a használata. 

További típusok

A hajdani török hódítók nem ilyen módon fejlesztettek gőzt, hanem az ősi technikával. A gőzszauna jellemzője, hogy abban szinte száz százalékos a páratartalom, és ez váltja ki az izzadást. Nem is szükséges olyan magas hőfokot fejleszteni, mint a finn szaunában. Elegendő a 40-50 fokos felfűtés. A gőzgenerátorral előállított gőz ebben a helyiségben sűrű és állandó, ezért a szaunát csempével borítják, amely ellenáll a folyamatos víznek. A házi építésű gőzszaunákat fűtőtest melegíti fel, amelyek fölött hőmegtartó köveket helyeznek el. Ezeket a felhevített köveket kell vízzel meglocsolni, amelynek a következtében jelentős gőz fejlődik. A légúti fertőzések ellen ez a szauna típus a legjobb választás, mivel a kamillás és egyéb gyógypárlatok közvetlenül érik el a légzőszerveket. 

A gőzszauna jellemzője, hogy abban szinte száz százalékos a páratartalom, és ez váltja ki az izzadást.

A modern és leginkább energiatakarékos szauna infra technológiára épül. Ezek a szaunák lényegesen kisebb törődéssel járnak, nem kell a vízzel-gőzzel bajlódni. Üzemeltetésük kényelmes és csendes. Nagy előnye, hogy míg a másik két szauna típusnál szükség van egy 40 perces előmelegítésre, addig az infra szaunáknál csupán néhány perc szükséges ahhoz, hogy aktív hatást fejtsen ki. Az infra hullámok belülről melegítik a testet, s ezáltal a legtöbb salakanyag ennél a szaunánál távozik a szervezetből. 

Házi szauna telepítése         

A házi szauna telepítése időt, energiát, pénzt és megfelelő helyet igényel, ezért nem kis vállalkozás annak beépítése. Önmagában a szauna kabin is sok helyet igényel, de gondolnunk kell a kiegészítőkre is. Ilyen a gyorsan elérhető zuhanyzó vagy merülő medence. A tervezésnél az sem mindegy, hogy hány személyeset szeretnénk kialakítani. A szaunázás nem utolsósorban társas tevékenység, ahol a résztvevők oldott hangulatban beszélgethetnek. A szauna sok esetben nem is annyira az egészségmegőrzés miatt kerül megépítésre, hanem azért, hogy ott a barátok vagy a család együtt lehessen. Persze arra is tökéletes, hogy el tudjon oda vonulni az ember egy kis magányos meditációra. 

A szauna tervezésénél gondolni kell a gépészeti munkálatokra, hiszen az elektromos áramot és a vizet is oda kell vezetni. Emellett gondoskodni kell a szauna szellőztetéséről, mivel a bent tartózkodó emberek minden lélegzetvétellel szén-dioxidot bocsátanak a levegőbe. A szauna egy jól szigetelt zárt tér, ezért a folyamatos levegőcsere létfontosságú. A kertes házak esetében a szauna lehet egy önálló építmény is, ahol ugyanúgy kellenek azok az erőforrások, amelyeket a beépített szauna megkövetel. A külső téri szaunának mindig van egy előtere, ahol a zuhanyzó és a merülő kád vagy dézsa található. A kültéri szauna fűtőegységéhez szükség lesz szakemberre, aki a kályhát és a hozzá tartozó kéményt fogja telepíteni. 

A szauna tervezésénél gondolni kell a gépészeti munkálatokra, hiszen az elektromos áramot és a vizet is oda kell vezetni.

A szauna karbantartása, tisztítása

A szauna tisztítása tulajdonképpen nagyon egyszerű dolog, mivel ebben a helyiségben nem használhatunk vegyszeres takarítást. A finn és a gőzszauna esetében is elegendő a szappanos víz, amelyet egy puha ronggyal dörzsölhetünk el. A tisztaságra fokozottan kell figyelni, ezért oda utcai cipővel sohase lépjünk be. A másik nagyon fontos teendő a gondos szellőztetés. Igaz ugyan, hogy a szaunának van egy szellőzőrendszere, de használat után akkor tud a legjobban felszáradni a terület, ha kinyitjuk az ajtaját és a friss levegőnek utat engedünk. Ellenkező esetben nagyon gyorsan megindulhat a penészedés. 

A használat során előbb-utóbb előfordulnak majd kisebb sérülések is. A fával borított szaunák külsérelmi nyomait csiszolással tüntethetjük el, nagyobb sérülésnél pedig a legokosabb az adott elemet kicserélni. A repedt csempéknél a csere az egyetlen jó megoldás. A szauna kövek sem örök életűek, ezeket általában 6-10 évente szokták kicserélni. Amennyiben ezekre is kellő figyelmet fordítunk, akkor hosszú éveken át élvezhetjük otthonunkban a szaunázás örömeit.    

A szauna tisztítása tulajdonképpen nagyon egyszerű dolog, mivel ebben a helyiségben nem használhatunk vegyszeres takarítást.