Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Akvárium a lakásban.

A természet dekorációja

Általános tendenciának mondható az igény, hogy minél közelebb kerüljünk a természethez. A kertes házaknak éppen ezért van sokkal nagyobb respektjük, mint a régi vágású panellakásoknak. Otthonunkat minél közelebb szeretnénk tudni ahhoz a külvilághoz, amit alaposan elrontottunk már a sok ipari szennyezéssel. A legtöbben egy kertről álmodoznak, amely tulajdonképpen megteremthető még a kis lakásokban is. A hálás szobanövények csendes világa megnyugtatja az idegeket, kellemes klímát biztosít a lakásnak, és nem kell különösebben nagy időt szentelni a gondozásuknak sem. 

Vannak, akik a tengerek hangulatát szeretnék nap mint nap érezni akkor is, amikor nem tudnak elutazni a messzi partokig. Nekik sem kell feltétlenül egy egész szezont várniuk arra, hogy ismét körülölelje őket a végtelen víz, és az abban tenyésző csodás élővilág. Az akváriumok mindamellett, hogy egy cseppnyi tengert visznek az életünkbe, kiváló dekorációk is, azonfelül oldják a nap során felgyülemlett stresszt. Nem véletlen, hogy igényes gyógyszertárakban, bankokban és egyéb olyan szolgáltatásokat nyújtó helyeken, ahol várakozni kell, előfordulnak színes halakban gazdag akváriumok. Aki nem tud vagy nem akar napi elfoglaltsággal járó kisállatot tartani, de imádja a természetet, annak talán a legjobb választás lehet egy üvegbe zárt, színes halfarm.    

Hol és milyen legyen az akvárium?

Ugyan az akvaristáknak nem kell naponta kétszer levinni a halakat sétáltatni és pisiltetni, de nekik is fel kell készülniük a rendszeres napi teendőkre, még ha azok a lakásban történnek is, és sokkal kisebb időt vesznek igénybe. Nem beszélve arról, hogy nem kell a szobatisztaságra sem ügyelni. Azonban sok minden másra igen. 

Kezdjük a teendőket az elején! Az első akvárium telepítése mindig nagyon izgalmas dolog, és nem árt, ha alaposan felkészülünk rá, elkerülve ezzel sok hibát. A kezdő akvaristáknak a szakemberek azt ajánlják, hogy egy 50 literes akváriummal tegyék meg az első lépéseket. Az üvegtartó mérete bizonyos fokig be fogja határolni, hogy milyen halakat tarthatunk. Még a kisebb méretű díszhalak esetében is lehet olyan fajta, amely igényli a sok mozgást, a nagyobb teret. Ezeknek a halfajoknak viszont legalább 100 literes kapacitásra lesz szükségük. 

Ugyan az akvaristáknak nem kell naponta kétszer levinni a halakat sétáltatni és pisiltetni, de nekik is fel kell készülniük a rendszeres napi teendőkre.

Mielőtt azonban besétálunk egy állatkereskedésbe, azt is el kell döntenünk, hogy hol legyen az akvárium. Mivel állandó fényforrásra lesz majd szükség, ezért célszerű, ha egy konnektor van a közelben, valamint elérhető a folyó víz is. Vannak alapvető szabályok az akvárium elhelyezésével kapcsolatban. Meg kell találni azt a területet, ahová az akvárium biztonságosan, a tartójával együtt elhelyezhető. A biztonság alatt azt kell érteni, hogy nincs útban, nem áll fenn a veszélye, hogy a halakat tartó üveget valaki véletlenül leveri. 

Olyan helynek kell lennie, ahol nincs nagy forgalom, mivel a halak érzékelik a kinti mozgást, amitől stresszessé válnak. Nagyon sok tömeges pusztulást éppen egy ilyen stressz képes kiváltani a halaknál, amelynek előtte nincs látható jele. Nem kerülhet az akvárium fűtőtest közelébe, vagy olyan helyre, ahol állandó napfény éri. A folyamatos meleg az akvárium vizét felmelegíti, akárcsak a nap sugárzása. Ezek a hatások megindítják a kis tengerszemünkben az algásodást, amely képes annyira lecsökkenti a víz oxigénszintjét, hogy az a halaink végzetét jelentse.     

Az akvárium előkészítése  

Amikor megtaláltuk a megfelelő helyet, és tudjuk már azt is, hogy milyen halakat akarunk befogadni, akkor megvásárolhatjuk az üvegedényt. Célszerű egy téglatest alakú üveget beszerezni, ami nem túl magas és nem túl keskeny. A magas üvegfalakkal az a baj, hogy megnehezítik a takarítást, nem tudunk egészen az aljzatig lenyúlni. A szűk akváriumok akadályai a víz gázcseréjének, amely a felszínen játszódik le. 

Akvárium.

A megvásárolt akváriumot alaposan mossuk ki, mielőtt elkezdenénk a belső tér megépítését. Előfordulhat, hogy a szállítás és tárolás során olyan kórokozók kerültek a felületre, amelyek végzetesek lehetnek a halakra. Minden akváriumnak rendelkeznie kell aljzattal. A nagyon homokos aljzatnak nagy hátránya az, hogy minden műveletnél, amikor benyúlunk, felkavarjuk azt, és nem látunk tőle. Célszerű aprókavicsokkal dolgozni, amelyeket ugyancsak le kell mosni erős zuhannyal a telepítés előtt. A kavicstól nem lesz iszapos a víz, és a kis ételmaradékokat is le tudják csipegetni róla a halacskáink. Az aljzat legyen legalább 4-5 centiméter vastag, hogy tudjanak benne túrni-fúrni a halak. 

Szükség lesz különböző dekorációk elhelyezésére is, hiszen a kavicságy önmagában még nem teremt megfelelő bioszférát. Az akvarista boltokban lehet kapni számtalan élő- és műfüvet, valamint lyukacsos szikladarabokat, nagyobb köveket, amelyek között kellemesen érzik majd magukat az állatok. A szakboltban biztosan nem fogunk olyan növényeket kapni, amelyek mérgezik a vizet, célszerű tehát itt megvenni a tündérhínárt, a fodros vízikehelyt vagy a vízikalászt.  

További eszközök       

Az akváriumban a víz minősége a legfontosabb. Ehhez megfelelő eszközöket kell biztosítani. Mielőtt a halakat betelepítenénk, be kell szerezni egy vízszűrőt. Nagyjából egy hétig kell ennek üzemelnie, hogy meginduljon a vízben a nitrogén körforgása, s csak ezután rakhatjuk bele az azonos faj csoportját az akváriumba. Alapvető szabály, hogy amennyiben különböző halfajokat engedünk össze, az egyes fajok betelepítése között mindig hagyjunk legalább egy hét időt. Arra is figyelni kell, hogy mely fajok élhetnek együtt a kis lakóterünkben. 

Az akváriumban a víz minősége a legfontosabb.

A víz pH-értéke nagyon fontos, ezért érdemes egy pH-mérőt beszereznünk. Az ideális érték 6,4 és 7,2 közé esik. A víz Magyarországon meglehetősen kemény, azaz mészköves, ezért ezt az értéket is figyelnünk kell. Két érték mentén kell lágyítanunk a vizet: ez GH-, illetve a KH-érték, amelyeknél a GH-érték akkor jó, ha 6-10 között van, míg a KH-érték 3-5 között ideális. Lágy vizet azonban egy fordított ozmózis készülékkel tudunk házilag előállítani. Az eszköz a csapvizet dolgozza fel úgy, hogy az egyik oldalán távozik a szennyvíz, míg a másik oldalán a tiszta víz fogható fel. Meg kell még említeni azt a LED-lámpát, amelyet az akvárium fölé helyezünk. Lágy, meleg fény az ideális, amelynek nem kell mindig bekapcsolva lennie. 

Rendelkeznünk kell még egy kézi hálóval is, amikor az akváriumot teljes egészében ki akarjuk tisztítani, mivel ilyenkor a halakat át kell időlegesen telepíteni egy megfelelő üvegedénybe. A fentiekből jól látható, hogy egy akvárium előkészítése és telepítése nem is olyan egyszerű dolog, és szükségesek a megfelelő eszközök. 

Fenntartás és gondozás      

Minden mesterségesen előállított bioszférát fenn kell tartani és folyamatosan gondozni. Így van ez az akváriumokkal is, még ha nem is kell annyi időt szánni rá, mint a négylábú kedvencekre. A víz folyamatos vizsgálata és javítása mellet táplálnunk is kell a halakat, mégpedig a megfelelő étrenddel és mértékben. A halaknak kevés táplálék is elég a növekedéshez, de célszerű a szakboltban vásárolt eledelekkel végezni a rendszeres, heti 2-3 alkalommal történő etetést. Az etetés után pár órával érdemes a víz tetején lebegő szárított bolhát és egyéb élelmet finoman leszedni, mert ezek aztán leszállnak az aljzatra és szennyeződéssé válnak. 

Persze, még akkor sem kerülhető el az akvárium időnkénti takarítása, ha algaevő csigákat telepítünk a mini tengerünkbe. A takarítások zöménél elegendő, ha a víz egynegyedét öntjük ki és pótoljuk éppen csak langyos vízzel. Ilyenkor kézzel szedhetjük le az elkorhadt növényeket. Csak akkor kell nagytakarítást tartani, ha a víz teljesen zavarossá válik. Ebben az esetben kell a halhálóval kifogni az ott élő kopoltyúsokat, áthelyezni egy nagy edénybe, és gyorsan elvégezni egy alapos tisztítást vagy újratelepítést. 

Az akváriumok csodás világok, ahol megteremthetjük a biodiverzitást, azon felül szépek és megnyugtatóak is. Csak akkor vágjunk bele a telepítésbe, ha készen állunk a lelkiismeretes és szakszerű gondozásukra.  

Az akvárium csodás világ, ahol megteremthetjük a biodiverzitást, azon felül szép és megnyugtató is.