Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Színek. A sárga alapvetően a nap színe, ezért vitalizáló.

Egy személyes élményről

Amikor a hajdani spanyol király székhelyén jártam, az El Escorialban, bemutatták V. Károly hálószobáját. A kép ma is előttem van, azt mondhatnám, hogy szinte beleégett az emlékezetembe. A hálószoba látszatra kicsi volt, amelyben csak egy baldchinos ágy állt egy emelvényen, s amelyet fekete márványoszlopok vettek körül. A szobában minden fekete volt, amit arany mintákkal díszítettek. Az egész olyan hatást gyakorolt, mintha nem is egy hálószobát, hanem egy ravatalt néznék.

A fekete és az arany ilyen kombinációja okozta, hogy nem kellett lefényképeznem a királyi hálótermet, mert fénykép nélkül is bármikor fel tudom idézni a látványt. Amikor aztán később valaki a színek lélektani szerepéről beszélt nekem, feleleges volt bizonygatnia, hogy ez nem valami áltudomány, hanem nagyon is létező, emberi jelenség. A színek hangulatunkra és érzéseinkre gyakorolt hatása olyan erős, hogy nem mehetünk el mellette akkor sem, amikor az otthonunkat kívánjuk berendezni. Alapvető fontossággal bír ezen a területen.   

Amire figyelnünk kell a színválasztás során  

Amikor a lakásunk színeit tervezzük, akkor figyelembe kell vennünk néhány fontos szempontot, mielőtt a kedvenc színünkkel mindent beborítanánk. A helyiségek funkciója ugyanis meghatározza, hogy mely színek gyakorolnak ott kedvező, és melyek kedvezőtlen hatást. Nyilvánvaló, hogy a hálószobába nem tervezhetünk olyan színű enteriőrt, ami nyugtalansággal, vagy élénkítéssel jár, hiszen az a célja, hogy ott minél hamarabb és kellemesebben megpihenjünk. Az étkezőben nem lesz jó, ha étvágyat csökkentő színeket kombinálunk, és így tovább.

Nem mellékes szempont lakásunk tájolása sem, mivel lehetnek olyan helyiségek, amelyeket sok, míg más tereket kevés természetes fény ér. Amennyiben a sötétebb helyiségben gyakran tartózkodunk, vagy esetleg az nem túl nagy, akkor butaság lenne olyan színekkel dolgozni, amelyek optikailag összenyomják, vagy még sötétebbé teszik a teret. 

Figyelembe kell vennünk azt is a színválasztás során, hogy milyen bútorokkal fogjuk berendezni az adott szobát, melyek ezeknek a meghatározó színei, hiszen nem rombolja semmi sem jobban egy enteriőr harmóniáját, ha egymással nem egyező színek és árnyalatok kavalkádja, azaz színkáosz keletkezik. Itt kell megjegyezni azt is, hogy nem mindig tanácsos az éves színtrendeket szolgaian követni, mert ez azzal az eredménnyel jár, hogy esetleg egy év múlva újra kezdhetjük a festést, a kárpitok, a textíliák lecserélést. Érdemes törekedni arra, hogy olyan színekkel dolgozzunk, amelyek jelenléte állandónak mondható a katalógusokban. Ezek gyakorta a semleges és úgynevezett földszínek, amelyek a fabútorokhoz is tökéletesen passzolnak.   

A színek pszichológiája      

Számos tudományos kísérlet igazolta, hogy a színeknek az emberi pszichére jelentős hatásuk van. Ennek evolúciós okai vannak, hiszen mi is azok közé az „állatok” közé tartozunk, akik képesek a színeket és az árnyalatokat érzékelni. Őseink számára ez döntő jelentőségű volt, hiszen a színek alapján tudtak különbséget tenni érett és éretlen termés között, vagy észlelni a bokorban lapuló fenevadat. A színek alapján ismerték fel a mérgező növényeket, a csípést okozó rovarokat. Ez a képesség tehát az életben maradáshoz volt múlhatatlanul fontos, mert elődeinknek nem volt olyan jó a szaglása és a hallása, mint számos állaté. A színlátás azonban ezt a hátrányt kiegyenlítette, sőt, az egyes hordákban a színeknek a társadalmi státuszban is döntő szerep jutott. A színeknek erős hatása volt és van az emberi lélekre és a hangulatunkra. 

Kezdjük mindjárt a leggyakrabban használt semleges színnel, a fehérrel. Ahogy a szót elolvassuk, fejünkben máris összeáll egy képmontázs arról, hogy hol találkozunk ezzel a színnel. A természetben azonnal a hó jut az eszünkbe, míg az épületek esetében esetleg a kórház, a sterilitás, valamint a tisztaság. Amikor egy tiszta ruháról beszélünk, gyakran mondjuk rá, hogy hófehér. A fehér szín éppen ezért a fürdőszobában a leggyakrabban használt. Nemcsak a csempe, vagy a járólap, de a szaniterek nagy többsége is ragyogóan fehér. A fehér a világosság színe, nem véletlen tehát, hogy a skandináv népek nagyon kedvelik, hiszen arrafelé sokkal többet van sötét. A másik, fehéret nagyban használó terület, a Mediterráneum, ahol a napfény visszaverésére, a meleg csökkentésére szolgál. Kis terekben ajánlatos a fehéret használni, mert optikailag tágítja a teret, ugyanakkor mindig kombinálni kell valamilyen másik színnel, hogy ne legyen teljesen homogén a környezet. 

Színek. A fehér a világosság színe, nem véletlen tehát, hogy a skandináv népek nagyon kedvelik, hiszen arrafelé sokkal többet van sötét.

A sárga alapvetően a nap színe, ezért vitalizáló. Persze, nem mindegy, hogy melyik árnyalatát, s milyen mértékben használjuk. Mivel a citromsárga energiával tölt fel, ezért a dolgozószobában remek lehet a használata, de csak mértékkel, mert a túlzott sárgaság ingerlékenységet okozhat. Az élénk sárga a sötét szobákban hasonló hatással bír, mint a fehér, ezért érdemes használni. A vörösbe hajló narancssárgának is számtalan árnyalata van, és elmondható, hogy a barackos nagyon népszerű falszín. Mivel ez is egy meleg árnyalat, ezért barátságos belső tereket lehet kialakítani vele, nem véletlenül egyik alapszíne a mediterrán stílusnak is. Nappaliban, konyhában és a hálószobában feltétlenül ajánlható, mint alapszín, amelyhez választhatjuk árnyalatainak változatát, vagy a komplementerét, a kéket társszínnek. 

A vörös vagy piros szín a legerősebb szín. Nem véletlenül, hiszen az érett gyümölcsök többsége is piros, ez az oka annak, hogy a kisbabákat is ez a szín izgatja fel először. A gyerekek kedvenc színe, sok gyerekszobának egyik kiegészítő színe. Alapszínnek nem ajánlatos használni, mert annyira képes felpörgetni az embert, hogy az már az idegességbe hajlik. Falszínnek nem igazán ajánlható, mert nagy területet fogna át, viszont kiegészítőnek tökéletesen alkalmas szinte minden társához. Komplementer színe a zöld. A vörös és a kék kombinációja egy nagyon exkluzív szín, a lila. Eleganciát, luxust sugároz. A püspökök maghatározó színe, úgy is emlegetik egyik árnyalatát, hogy püspöklila. Mivel mélységet adhat a térnek, ezért a nappaliban használható leginkább, de ezzel is csak óvatosan célszerű bánni, mert a sötét árnyalatai már komorrá teszik az enteriőrt. Ezzel szemben a levendula halványabb árnyalata nyugtató hatású, s azonnal Provance vidéke jut róla az eszünkbe. 

A vörös és a kék kombinációja egy nagyon exkluzív szín, a lila.

A kék is a kedvelt színek közé tartozik, többek között azért, mert nyugtató hatása van az emberre, különösen az ég- vagy tengerkék. Hatására lelassul a légzés, az idegek zsongása elcsendesül. Ezért is ajánlható jó szívvel a használata a hálószobába és a fürdőszobába. A túlzott mélykék használatától azonban óvakodni kell, mert hideg hatást okoz. Érdemes a sötétebb árnyalatokat valamilyen meleg színnel feloldani. A kék és a sárga házasságából születik meg a szemet leginkább megnyugtató, a zsongó természet hangulatát visszaadó zöld. Igazán szuper szín, amely minden helyiségben megállja a helyét, amennyiben a megfelelő árnyalatait használjuk. A kellemes középzöld a nappaliban ellazít, a lágy, világosabb árnyalata a konyhában hűsítő hatású, míg a hálószobában a termékenységet ösztönzi. Meleg árnyalatai a családi összetartozást erősítik, remekül lehet kombinálni a kellemes sárga színekkel, a természetes pasztellekkel, a barnával. 

Két semleges szín van még a palettán, a fekete, valamint a fekete és fehér kombinációja, a szürke. A fekete-fehér párosa a természetben is igen gyakori, gondoljunk csak a zebrákra vagy a városainkba beköltöző szarkákra. A különleges hangulatú lakásokban időről időre trenddé válik a pepita, ami azonban elég felkavaró minta. Nagy felületeken a feketét nem, a halvány szürkét azonban bátran lehet alkalmazni. A szürke minden színnel tökéletes párt alkot úgy is, hogy az lesz a vezér szín. 

Köteteket lehetne a színek alkalmazásáról és azok hatásáról írni, és ezt már meg is tették sokan. Érdemes egy enteriőr megtervezése előtt elmerülni a színek világában, miközben megvizsgáljuk magunkat, hogy milyen színek között éreznénk igazán jól magunkat. Ezek figyelembevételével teremthetjük meg a harmóniát az otthonunkban.  

Színek. A szürke minden színnel tökéletes párt alkot úgy is, hogy az lesz a vezér szín.