Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az ablak kiválasztása nem egyszerű feladat.

A nyílászárók cseréje elkerülhetetlen

Az energia árának növekedése kivétel nélkül sújt minden fogyasztót. A törekvés a minél kevesebb energiafogyasztásra általánosnak mondható. A spórolás legjobb formája, ha a házakat, lakásokat, irodákat, ipari létesítményeket alaposan leszigeteljük. 

Mindig a nagy felületek okozzák a gondot, de különösen a ház vagy lakás azon része, amelyen a fal nyitott, hogy befogadja a nyílászárókat. Természetes tehát, hogy a nyílászárók minél jobb szigetelésével tudunk hatékonyan védekezni a nagy fogyasztással szemben. 

A magyar lakások és házak zöme még mindig a régi, hagyományos, kétszárnyas ablakokkal rendelkezik. Ezekben az ablakokban nincs semmilyen szigetelés, csak a dupla szárny nyújt némi védelmet. A belső pára és a penészedés ellen ezekkel az ablakokkal könnyű védekezni, hiszen csak résnyire kell rányitni a külső szárnyat a belsőre, és máris lehet szellőztetni. Sajnos, a meleg is könnyen elszivárog tömítések és megfelelő technikák híján. Aki energiát akar spórolni, annak minél előbb le kell cserélnie a korszerűtlen nyílászáróit. Csak az a kérdés, hogy milyen ablak kerüljön a régi helyére.  

Mik azok az U-értékek? 

Azt gondolhatnánk, hogy ma már teljesen mindegy, milyen ablakot építünk be, azok egytől-egyig prímán szigetelnek. Sajnos, ez nem ilyen egyértelmű. A minőségi ablakoknak nagyon kiválóak a szigetelési paraméterei, de azok ára bizony borsos. Olcsó húsnak híg a leve – tartja a mondás, és ez a nyílászárók piacára is igaz. Szerencsére a gyártóknak minden terméken fel kell tüntetniük, hogy milyen annak a hőátbocsátási értéke. Csakhogy a legtöbbünknek fogalma sincs, hogy mit kellene keresnie az adatok között, és azt hogyan kell értelmezni. Most egy kis segítséget nyújtunk ehhez. 

Az ablakcsere műveletének országos programmá kell válnia, hiszen elért bennünket az energiaválság.

A termékekre ragasztott gyártói adatlapon három értékkel fogunk találkozni, s mindegyik U-val kezdődik. Az Uf a nyílászáró tokozatára vonatkozik. Az Ug az üvegfelületre – ablakoknál természetesen mindig megtalálható. Az Uw egy összesített érték, aza az egész ablakra vonatkozó érték, amely a két másiknak a vonzata. Minél kisebb az U értékeknek a száma, annál nagyobb az adott nyílászáró szigetelőképessége. Ügyelni kell mindamellett az ablakok vasalatára is. A magas minőség hosszú használati éveket garantál. A minőségi ablak nyilván többe kerül, de lakásunk nyílászáróit évtizedekkel számolva vásároljuk meg, s ezeket az évtizedeket csak a jó minőség garantálja.          

Az anyagválasztás kérdései

Az ablak választásának másik jelentős kérdése, hogy milyen alapanyagú legyen. A cikkem főcímében a műanyagot és a fát neveztem meg, de a piacon alumínium kerettel rendelkező ablakokat is lehet vásárolni. Az alumínium ablakok felvevő piaca azonban általában nem a civil lakosság, mert a fémkeretes ablakok lényegesen drágábbak, és inkább ipari igénybevételhez tervezik a gyártók.

A lakásokba, házakba műanyagból vagy fából készült ablakokat vásárolnak az emberek, bár ezek között is van jelentős különbség. Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai. Aki nem szeretne sokat bíbelődni a lakásának az ablakaival, annak a műanyagok ablakok lehetnek jók, feltéve, ha a lakás vagy ház dizájnja azt megengedi. Ugyan vannak már fához hasonlító műanyag ablakok is, mégis bizarrul mutatnának egy erdészházon. Egy minimalista épületen pedig a fakeretes ablakok lennének stílustalanok. A ház tehát egy olyan alap, amely bizonyos fokig meghatározhatja az anyagválasztást.    

Műanyag ablakok – előnyök és hátrányok     

A műanyag ablakok új generációja jelentős érdeklődéssel bír a piacon. Sikerét több tényezőnek köszönheti. Elsőként említhető az ár. A műanyag ablakok kategóriájukban a legolcsóbbak. Egy hasonló tulajdonságú fa ablaknak 2-3-szoros az ára, míg a fémből készültek még ennél is drágábbak egy nagyságrenddel. Nagyjából 4-5-szörös szorzóval lehet számolni. 

Az ár a magyar vásárló döntésénél bizony alapvető tényező. A másik nagy előny a karbantartáshoz kapcsolódik. A műanyag ablakokat nagyon könnyű karbantartani és tisztítani. Aki tehát nem szeretne otthona ablakaival sokat foglalkozni és nem rontja lakása, háza látványát, az nyilván a műanyagot választja. 

Korunkban, amikor a természetes anyagok szerepe és az újrahasznosíthatóság gondolata felértékelődött, a műanyag nem mondható éppen trendinek és környezetbarátnak. Régebben az is probléma volt a műanyag ablakokkal, hogy nem viselték el az UV-sugárzást, márpedig annak minden ablak fokozottan ki van téve. Az első PVC-alapanyagú ablakok nagyon hamar kifakultak, a gyengébb minőség elvesztette konzisztenciáját, a keret kezdett porózussá válni. A gyártók mindent elkövettek a probléma megszüntetésére, s ma már a jó minőségű műanyag ablakok olyan védőfóliát kapnak, amely megóvja azokat a nap sugaraitól. 

A másik szerkezeti gondot a fém merevítők okozták, mivel a vékony rudak jó hővezetők, miáltal gyengült a keret hőelvezető képessége. Ma már speciális ragasztásos technikával adnak szilárdságot és rugalmasságot a kereteknek, így ez a negatív tulajdonság is megszűnt. Volt még egy esztétikai problémája a vásárlóknak. Az első generációs műanyag ablakok kerete fehér volt, s azon túl nem volt nagy a színválaszték. Mondani sem kell talán, hogy ezen is változtattak az innovátorok, s ma már számos színben és mintában kaphatóak a műanyag ablakok. Még olyan is van, amelyik a fakeretes ablakokat utánozza. Ettől persze a tény még tény, hogy az ablak műanyagból van. 

A műanyag ablakok legújabb generációja már újrahasznosítható műanyagokból készül és törekszenek arra is, hogy azok a gépek, amelyek a gyártást végzik, energiatakarékosan üzemeljenek. 

Az okosablak üvege képes lesz a hő és fény szabályozásra. Fa vagy műanyag ablak?

Fa ablakok – előnyök és hátrányok          

A műanyag ablakok olyan jelentős előnyökkel rendelkeznek, hogy felmerülhet a kérdés, hogyan tudnak vele konkurálni a fából készültek? A stílusbeli meghatározottság csak egy a magyarázatok közül. Nem minden épülethez passzolnak a műanyag nyílászárók, még akkor sem, ha igyekeznek a fát leutánozni. A fának a textúráját, a tapintását és hangulatát ezek a műanyagok soha nem fogják visszaadni. A fából készült ablakok egyedi mintázatúak attól függően, hogy milyen és mennyi idős fából készültek, s ez adja másik különlegességüket. 

A jó minőségű fa ablakok tömbösített és megfelelően kiszárított borovi- vagy lucfenyőből készülnek. A drágább és sokkal hosszabb élettartamú tölgyből készült ablakok már az extra kategóriában vannak. Igyekezzünk a fa ablakokból is a komoly gyártók garanciával ellátott típusai közül választani, mert a gyenge minőségű fa sokkal könnyebben vetemedik, amelytől az ablak megszorul és csikorogni kezd. 

A fa kerettel rendelkező ablakok ma már ugyanolyan jól szigetelnek, mint műanyag vetélytársaik, ugyanakkor rendszeres karbantartást igényelnek. Két-három évente, az időjárástól függően a fa ablakokat le kell kezelni. A gyártók ezekhez az ablakokhoz kezelési útmutatót és a használandó anyagok listáját is mellékelik. Aki azt szeretné, hogy az ablakai évtizedekig kiszolgálják, akkor a fa ablakoknál fel kell készülnie a rendszeres karbantartásra.

Fa vagy műanyag ablak?

Néhány gondolat az alumínium ablakokról       

Az alumínium ablakok különösen jól passzolnak a nagy üvegfelületekhez. Rendkívül látványosak, melyeket elsősorban a nagy toronyházakban, üvegfelületes irodaházaknál használnak. Nem véletlen az ipari jellegű felhasználásuk, mert ezek a legtartósabb ablakkeretek, amelyek minden időjárási körülménynek ellenállnak. Nem igényelnek speciális karbantartást, tisztításuk egyszerű. Gyakorlatilag bármilyen színből és formában elérhetőek, amennyiben a megrendelő nagy tételben gondolkodik. Mivel a bekerülési ára jóval magasabb a műanyag és a fa ablakokhoz képest, a gyártók a nagymegrendelőkre koncentrálnak ennél a típusnál.