Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Színes bejárati ajtók.

A bejárati ajtó mint státuszszimbólum 

Amióta az ember elhagyta a természetes barlangok világát, és saját kezével készített magának lakhelyet, azóta vannak az épület előtt valamilyen bejáratot takaró elemek. A korai időkben még nem fedezték fel az ajtót, így állatbőrrel vagy nővényi fonadékkal zárták el az épületen belüli részt a külső világtól. 

Az időjárás, a vadállatok és a behatolók elleni védelem azonban olyan fontos volt, hogy valami tartósabbra kellett átállni. A könnyű növényi anyagokból felhúzott kunyhókat felváltották a sokkal masszívabb építőanyagokból, fából és kőből álló épületek, amelyekhez már sokkal biztonságosabb bejárati elem, ajtó készült. Ezek az ajtók fából voltak. 

Mivel a bejárati ajtót mindenki láthatta, nem véletlen, hogy egyfajta státuszszimbólummá vált. Az uralkodók palotáinak hatalmas kapui voltak, amelyeket értékes fémlemezekkel borítottak. Az ókori Szíriában még az is előfordult, hogy egy tömbből, kőből faragták ki a bejáratot, amit szolgák tömege mozgatott.  A középkori Európában a templomok és várak kapui vagy fémből, vagy kettős rétegű deszkalapokból álltak. A deszkalapok a gazdagoknál tölgyből készültek és díszes faragást kaptak. Az épületek látványánál tehát már az ókortól meghatározó volt a bejárati ajtó vagy kapu.       

Mit köszönhetünk az íreknek?

A közemberek világában a nyers vagy a valamilyen páccal kezelt fa bejárati ajtók dívtak, így a barna szín uralta a házakat. A színes ajtók megjelenése az átlag polgárok otthonának bejáratánál a 19 századi Írországban jelent meg. Hogy miért éppen ott és miért akkor, ezt egyelőre még nem igazán kutatta ki senki. Feltehetően egy meghatározó személy festette színesre a bejárati ajtaját, és a többiek követték a gyakorlatot, amely divattá vált. Rosszindulatú vélekedések szerint az írek szeszesital iránti szenvedélye teremtette meg a színes bejárati ajtók igényét, mivel a részeg házigazda a színek alapján talált haza a kocsmából. 

Az írek ezt a hagyományt sok helyütt még őrzik. Ha ellátogatunk fővárosukba, Dublinba, nagyon sok színes bejárati ajtóval találkozhatunk. Érdekes, hogy ezt a szokást az angolok is átvették, noha ők úgy gondolják, hogy őket utánozza mindenki. A színes ajtók divatja akkor ütötte be náluk, amikor rengeteg, téglafalú, egyforma házat, házsort építettek fel. A monotonitást, az egyformaságot a legkönnyebb valamilyen színnel feloldani, így az egyediséget a bejárati ajtó színével deklarálták. A színes bejárati ajtók divatja hozzánk évszázados késéssel érkezett meg, akkor amikor a nyílászárók gyártói néhány évtizede feltüntették kínálatukban.      

Színes bejárati ajtók - kék.

Színesedés napjainkban

A fából és fémből készült ajtókat viszonylag egyszerű valamilyen színre be- vagy átfesteni. Az ára és a kezelhetősége miatt nagyon kedvelt műanyag bejárati ajtók sokáig egyhangú fehérségükkel tüntettek. Amikor azonban a gyártók felismerték a vásárlók szín iránti igényeit, akkor nagyon hamar kidolgozták azokat a technológiákat, amelyek kiléptették a műanyag ajtókat a nagy fehérség világából. A leggyakrabban használt megoldás a dekorfóliázás, amely lehetővé tette a műanyag számtalan színben és mintázatban való megjelenését. 

Ma már a három fő alapanyagból, fából, műanyagból és fémből (elsősorban alumíniumból) készült ajtók piacán a színes bejárati ajtók gazdag piacát találjuk, így kiválaszthatjuk a házunknak és ízlésünknek megfelelőt.  

Alapok a színes bejárati ajtó választásához

Nagyon jó dolog, hogy hatalmas a választék, de ez okozza egyben a fő nehézséget is, hiszen el kell döntenünk, hogy melyiket válasszuk. Mivel egy bejárati ajtót akár életre szólóan választunk, nem mindegy, hogyan döntünk. 

A minőség mindig nagyon fontos tényező, erre szinte minden cikkemben felhívom a figyelmet. Most koncentráljunk kizárólag a színekre. A divat és az ízlésünk persze fontos, de egyik sem előzheti meg annak a háznak a stílusát és homlokzatának színvilágát, ahová az ajtót be akarjuk építeni. A ház homlokzata, formája, meghatározó stílusa a bejárati ajtó kiválasztásánál döntő jelentőségű. Egy rosszul kiválasztott szín, amely tönkreteszi az épület látványát nemcsak a látogatókat riasztja el, de a benne lakóknak is kellemetlen mindennapi élményt okozhat. Amikor tehát az ajtó színét határozzuk meg, érdemes egy színpaletta alapján dönteni, ahol a házunk homlokzati színe mellé helyezzük a kinézett ajtó színét, árnyalatát. 

A stílus is döntő. Hiába leltünk rá ugyanis a megfelelő színárnyalatra, ha az ajtó stílusa a modern, minimalista épületekhez passzol, míg a házunk egy kedves kis cottage valahol az erdő szélén. A rusztikus formájú és díszes ajtó pedig a modern épület látványát döntené romba. Szerencsés az is, ha a bejárati ajtó a felvezető járdával és lépcsővel, na meg az előszoba dizájnjával is harmóniában áll. A döntés tehát nem könnyű és érdemes a hozzánk közel állók véleményét is meghallgatni, ha nem bízunk az ízlésünkben. 

A színek üzenete és harmóniája           

Kezdjük mindjárt a nemszínnel, a semleges fehérrel. Ma is nagyon szívesen használt minimalista épületek esetén. Megkapó látványt nyújthat egy borostyánnal befuttatott ház esetében, egyfajta titkos kunyhó látványát nyújtva. A zöld a fehérrel mindig nyerő kombináció, mivel a burjánzó természet a tisztasággal, az egyszerűséggel párosul. 

A színpalettán haladjunk a sárga felé. A rikító sárga vagy más néven a citromsárga a nyári nap hangulatát, energiáját sugározza, de a legtöbb épületen nagyon furcsán néz ki. A lágy sárga azonban már sokkal több ház homlokzatához igazodik. A narancs olyan erős szín, amit nemigen tudunk sikerrel beleolvasztani a látványba. Érdekes azonban, hogy a piros, ami ugyancsak egy vitalizáló szín, a klasszikusabb, tradicionális külalakú házak esetében remekül mutathat, mintegy hívogatva az arra járót. De azért csak csínján ezekkel az erős színekkel! 

A rózsaszínről azt gondolhatnánk, hogy bejárati ajtó esetében rossz választás lenne, pedig a füstös árnyalata, lágysága a romantikus és chabby chic stílusú házakat mesebelivé változtathatja. Remekül passzol a hófehér, de még a halványzöld és kék homlokzati falakhoz is. Csaknem ugyanezt a hatást érhetjük el a vibráló árnyalattal, amelyhez a fehér kövezet és a balkonnövények zöldje lehet a kiegészítő. 

További színek

A zöldnek a kékes és a ködös árnyalata tud nagyon jó bejárati ajtó szín lenni. A kékeszöld elegáns hangulatot áraszt, a ködös zöld mintha a tengerek színét adná vissza. Az angol típusú vörös téglás házak esetében egy ilyen zöld ajtó, nagy sárgaréz kilinccsel és postaládával Sherlock Holmes világát kelti életre. A tengerkék a mediterrán görög vonulatához illeszkedik a leginkább. Amennyiben nem akarunk az Égei-tengerhez költözni, de annak hangulatát kedveljük, akkor egy hófehérre meszelt mediterrán házat kell építenünk vagy vásárolnunk, amelynek a bejárati ajtaja és az ablakok zsalugáterei a tenger kékjét jelenítik meg. 

A szürke és a fekete ajtók kifejezetten a modern stílus világához passzolnak, habár a faszén árnyalat nagyon jól megy a klinkertéglás épületekhez is. Már csak egy haragos zöld gyepet kell elképzelnünk a téglával kirakott járda mentén, és újra a ködös Albionban érezhetjük magunkat. A fekete ugyancsak kedveli a rézgombos kopogtatót és kilincset, de a fényesen ezüstös fogantyúkat és névtáblát is. A krémszínű vakolathoz is remekül passzol. 

A színes bejárati ajtók ma már stílusteremtő elemek  a házak esetében, ezért kell nagyon alaposan átgondolni, hogy melyik fogja a vendéginket várni. Ne feledjük, hogy első benyomás milyen fontos, és aki hozzánk érkezik, ennek alapján fog minket is megítélni. Okos tervezéssel, jó ízléssel válasszuk ki tehát a megfelelő bejárati ajtónkat.

A szürke és a fekete ajtók kifejezetten a modern stílus világához passzolnak. Színes bejárati ajtók.