Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Lássuk, milyen lesz a nappali 2023-ban.

A nappali mint a béke szigete

Meghatározó véleményvezérek szerint a 2023-as esztendő trendforduló lesz a lakáskultúra, a lakberendezés világában. Ugyan velünk maradnak alapértékek, amelyek mentén a divat fordulatot vesz – ilyen a fenntarthatóság, az energia- és környezettudatosság vagy a természetes anyagok fokozott felhasználása -, ugyanakkor számos formai, stílusbeli változásra figyelhetünk fel. A meghatározó színvilágtól a textúrákig sok olyannak mondhatunk búcsút, amelyek korábban trendik voltak.

A változásokat jórészt a minket körülvevő világ indukálja. Mivel a válságok idejét éljük, ezért egyetlen biztos menedékünk maradt, az otthonunk. Ennek az otthonnak most nyugalmat, kényelmet és békét kell sugároznia. Ahhoz, hogy ezt a feelinget megteremtsük, több úton is elindulhatunk, s ezeknek az utaknak az összesége érik fordulóponttá. Lássuk, milyen lesz, lehet az esztendő trendinek mondható nappalija. 

Meleg és természetes színek dominanciája

A meghatározó színeknek mindig üzenetük és jelentéstartalmuk van. A fehér valószínűleg sohasem megy ki a divatból, és a semleges színek közül a szürke árnyalatai sem. Most azonban a meleg és természetes színek és árnyalatok veszik birtokukba a nappalikat. 

A nappali mára már többfunkcióssá vált. Természetesnek tekintjük, hogy a lakás legnagyobb tere különböző részekre oszlik attól függően, hogy ott éppen mit csinálunk. A nappali térelválasztója lehet egy növényfal, egy méretesebb bútor, de leginkább a színekkel jelezhetjük a funkcióváltást. 

A barna, a bézs és a zöld játssza a főszerepet. A zöldnek most számos árnyalata verseng a vezetőszerepért. Az oliva, a smaragd és az erdő zöld mind kiváló választás lehet, ráadásul a földszínekkel vegyülve valóban egy lélegző táj hangulatát csempészhetjük az otthonunkba. Az élénkebb színek inkább kiegészítők lehetnek, de ezek közül is a pasztell árnyalatok. Ezen a palettán az okker és a levendula lehet népszerű. Az egyes árnyalatok ízléses megválasztásával a nappali egyedi, különleges hangulatot kaphat.  

A nappali mára már többfunkcióssá vált.

Meghatározó anyagok

Az anyagok megválasztásánál már korábban is a természetesség volt a fő irányelv. Ebben az évben ez csak felerősödik. Megjelennek a nyers és durva textúrák a bútorok és burkolatok területén, ezt a nyersességet ugyanakkor ellensúlyozza, hogy a kárpitok és szövetek a lehető leglágyabbak és simogatóbbak lesznek. Míg a padlót nyerskő borítja, addig a kanapé szövete az új életre kelő bukléból lehet. A nagymama páccal felújított, és a fa erezetét kiemelő komódja pedig egy olyan sarokban állhat, amelyet csaknem megérint egy selyemfüggöny. 

A természetes anyagok közül kiemelkedik a márvány mint burkolóanyag, de az arra hajazó csempék is szóba jöhetnek, amennyiben csak ezt a megoldást viseli el a pénztárcánk. Nagy keletje lehet a rattan bútoroknak és a nádból készült darabok is népszerűvé válhatnak. Persze az anyaghasználatot és a stílust feltétlenül össze kell hangolni. Világos, hogy nádbútoroknak egy loft lakásban nem lesz helyük.  

Különleges szerep jut most a tapétáknak is. A modern, könnyen felrakható tapéták milliónyi változatából válogathatunk. Nem kell vele az egész nappalit becsomagolni. Most az a trendi, ha kiemelünk egy látványos tapétával egy területet amelynek speciális funkciója van. Megjelenhet például a dolgozó sarok falba süllyesztett polcain, vagy csak a kanapé felőli falfelület meghatározott részén. A tapéta legkülönlegesebb célterülete lehet a nappali mennyezete. Amennyiben elég magas a beltér, úgy akár egy sötétebb mintájú, a stílushoz, környezethez igazodó tapéta is felkerülhet oda. Legyünk azonban óvatosak, mert a sztenderd belmagasságokban a sötét tapéta összenyomja a teret.    

Különleges szerep jut most a tapétáknak is.

A bútorok és stílusok harmóniája

A bútorok és a stílusok kézen fogva járnak. Amikor tehát a trendi bútorokról beszélünk, azzal együtt a meghatározó lakberendezési stílusokra is kitérünk. Napjainkban rendkívül meghatározóvá vált az egyediség, amely bizonyos fokig oldja az ismert stílusok megkötöttségét. Példaként említem, hogy a fenntarthatóság jegyében egyre többen újítják fel a dédszülők bútorait, és azt igyekeznek beleilleszteni egy modern környezetbe. Egy ilyen darab mindenképpen üzenetet hordoz, a régi, tartós dolgok megbecsülését jelenti. Emellett pedig olyan sajátosságot kölcsönöz az enteriőrnek, amely csak arra a nappalira vonatkozik. 

A régi bútorok tisztelete és újrahasznosítása kifejezetten kedvez a vintage stílusnak, amely egy kicsit háttérbe szorult korábban. Mivel a bútorok formavilágában jelentős változás következett be, ezért a már-már eszkétikusnak mondható minimalista stílust is újra kell fogalmazni. A trendi bútorok ugyanis szakítottak az egyenes élekkel. A hajlított vonalak korszaka köszöntött be. Ez a formavilág sokkal energikusabbá teszi a nappalit, élettel tölti meg. A mozgás és a lendület mellet az ívek ölelése barátságos hangulatot teremt. A formavilág visszaköszön a kiegészítők mintázatán is. A körök, a hajló indák, ívek a párnahuzattól kezdve egy sarokban elhelyezett szoborig mindenhol fellehetőek lesznek, így a kanapé vagy a fotelek kárpitján is akár.  

Nappali 2023: mivel a bútorok formavilágában jelentős változás következett be, ezért a már-már eszkétikusnak mondható minimalista stílust is újra kell fogalmazni.

A lakberendezők úgy vélik, hogy minimalista stílus nagy harcban áll egy most feltörekvővel, a maximalistával. A minimalista dizájn támogatást kap egy különleges bútorcsaládtól, az átlátszó bútoroktól. Ezek a székek, polcok, asztalok, amellett, hogy számos formában készülhetnek, alapvetően a műanyagra, az akrilra, polikarbontára, prolipropilénre épülnek, és szinte légiessé teszik a teret. Egy átlátszó széken ülve magunk is úgy érezhetjük, hogy lebegünk. Ez a bútorcsalád ideális választás lehet a techno környezetben is. 

A nádból, fűből, rattanból készült bútorok a vintage mellett a rusztikus környezetbe simulnak bele, de a mediterrán és az egzotikus enteriőrökben igazán otthonosak. A lágy és puha anyagok, az ívelt formák a romantikus nappalikban szereznek maguknak rajongókat. 

És ha már az íveknél tartunk, akkor egy belsőépítészeti trendre is érdemes felhívni a figyelmet. Korábban nagy divat volt a boltíves kialakítás, amely aztán kikopott a trendből. Most azonban újra visszatér, és ahol csak lehet, az építészek előszeretettel tervezik a boltíves megoldásokat az épületbe.         

Kézműves tárgyaktól az ambiance izzókig

A 2023-as év nappalijából nem hiányozhat valami egyedi, valami különleges. Az enteriőrbe illeszkedve most nagyméretű szobrok kerülhetnek, amelyek speciális megvilágítást kaphatnak. Még jobban felértékelődik a kézműves tárgyak, kiegészítők szerepe, és ez igaz a régi, de felújított bútorokra is. Persze nem vagyunk mindannyian ezermesterek, sokunknak még lehetőségünk sincs arra, hogy asztaloskodjunk. Mivel a DIY tendencia impulzívan növekedik, ezért egyre több vállalkozást találunk, amelyek arra szakosodtak, hogy megtalálják és felújítsák a dédik komódját, vitrinjét, kisszekrényét. Az ilyen menő csapatokhoz bátran fordulhatunk, ha be akarunk szerezni valamilyen „örökéletű” különlegességet. 

A világítástechnikában is kialakultak az új irányvonalak. A függő világítóelemek már tavaly megjelentek az étkezőben, vagy konyhában, és most elfoglalhatják a nappalit is. Az úgy nevezett ambiance fényforrások megidézik az első villanykörték világát, persze úgy, hogy közben nagyon takarékosak. A megfelelő szerelékekkel és búrákkal nemcsak látványos együttest alkothatnak, de fókuszfényt biztosítanak a hangsúlyos területekre: például egy hatalmas kanapéra vagy egy dizájnos dohányzóasztalra vetülve.     

A lakások meghatározó helyisége, a nappali a család legfontosabb közösségi tere, amelynek most jelentősen megváltozik a hangulata. Szükségünk is van rá, hogy ha máshol nem is, de az otthonunkban megleljük a békét és a nyugalmat.      

A lakások meghatározó helyisége, a nappali a család legfontosabb közösségi tere.