Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A házak és nyaralók között megbúvó kertek az utóbbi időben felértékelődtek és jelentősen átalakultak.

A kerteknek is van már divatja 

A házak és nyaralók között megbúvó kertek az utóbbi időben felértékelődtek és jelentősen átalakultak. Legalább két évtizeden át a pázsit volt uralkodó a kertekben, ahová olykor kiültek a kisebb-nagyobb társaságok. Ahol többször volt nagyobb társasági esemény, abban a kertben esetleg egy kis tűzrakót is megépítettek. 

A kertek világa számos tényező hatására megváltozott. Egyfelől specializálódott, másfelől pedig szerves részévé vált az egész lakókörnyezetnek. Ezek a tendenciák jelentős hatással voltak a kerti bútorokra, eszközökre és arra a divatvilágra, amely a kertes házakra fókuszált. A kertek stílust kaptak, és az adott stílusokhoz készülnek el a bútorok, kiegészítők. Minden évben új kollekciók érkeznek, amelyek meghatározzák az adott év irányvonalát. Utunk ismét a kertbe vezet: milyen 2023-ban a kerti trend?  

Trópusi hangulatban

Ebben a szezonban beköltözik a trópus a hazai kertekbe. Bizonyára van ennek köze ahhoz, hogy az utóbbi években sokkal kisebb volt az esélye egy nagy, egzotikus utazásnak a világjárvány miatt. A trópusi feelinget rattan, bambusz és nádbútorok segítségével lehet megalapozni, amelyekből most sokkal szélesebb kínálat áll rendelkezésünkre. 

A trópusi feelinget rattan, bambusz és nádbútorok segítségével lehet megalapozni, amelyekből most sokkal szélesebb kínálat áll rendelkezésünkre - kerti trend 2023-ban.

Kialakíthatunk egy egzotikus platformot, amelyhez megfelelő burkolat lehet egy vízálló bambusszal lefedett fedélzet. Kiegészítőkkel és dekorelemekkel, valamint egzotikus növényekkel tehetjük igazán hangulatossá a kertnek ezt a kijelölt területét. Ez a trópusivá varázsolt rész lehet a kert a kertben, amelynek most egyébként is nagy divatja van. A természetbe ágyazott enteriőrben jó helye van egy kényelmes hintaszéknek, és díszes, mázas kaspókban látványos virágokkal keretezhetünk megteremtve az egzotikumot anélkül, hogy kilépnénk a telkünkről.   

Új kerti trend: kert a kertben  

Amerikából érkezett meg hozzánk az úgynevezett social space kerti trend, hasonlatosan a staycation kertek divatjához. Ez tulajdonképpen egy kert a kertben koncepció. Az ilyen belső kertek kialakíthatók a telek egyik kitüntetett sarkában, de arra is lehet látni példát, hogy a hagyományos kert keretei közé fogva alakítanak ki egy stílusában és funkciójában más koncepciót. 

Ezeknek a kerti szigeteknek két fő funkciója lehet. Készülhet azzal a céllal, hogy a nagy társaságtól elvonulva valaki csak a pihenésnek, a relaxálásnak hódoljon. A másik irány a társas kapcsolatokra fókuszál egy adott projekt mentén. Lehet ilyen szeparált kertben egy külön szalonnasütő, de érdemes oda egy kis poharazgatót is tervezni, attól függően, hogy a családnak, barátoknak mi a kedvtelésük. 

A szeparációt elsősorban sövényekkel, növényfalakkal szokták kialakítani. Maga a növényfal, vagy az apácarácsra, egyéb platformra futtatott virágok, növények együttese is jelzi, hogy milyen funkcióra tervezték a titkos kertet. Természetesen ezt a területet el kell látni mindazokkal a szolgáltatásokkal, amelyek egy teraszon is elérhetők lennének. Szükséges az áramellátás, valami tároló az ott használatos dolgoknak. Oda kell vezetni a vizet, hangulatos lámpákat kell felszerelni, és meg kell építeni egy, a területhez vezető sétautat is.  A kert a kertben koncepció nagyon elegáns és kellemes dolog, de alapos tervezést és megfelelő invesztációt igényel. 

Közösségi élet a kertben  

A kert a házunk természetes nappalijává vagy éppen konyhájává avanzsált az utóbbi évtizedben, és egyértelműen a közösségi élet egyik fontos színtere lett. A kerti konyháknak nagy a divatja, de aki kisebb léptékben gondolkodik, annak is lehetősége van jóltartani a vendégeit. A kerti sütögetéshez egy szalonnázónál már lényegesen többet nyújthatunk. 

Növekvő az érdeklődés a kerti kemencék és a mobil grillezők iránt. A kemencékben nemcsak húst süthetünk, hanem pizzát is. A kerti pizzázókkal nagy respektet szerezhetünk magunknak ezen a nyáron, bár célszerű néhány tesztsütést elvégezni, mielőtt összetrombitálnánk a vendégsereget. A kerti kemencék mobil platformok és zömük fa vagy faszén tüzelésű, ezért ott állítjuk fel, ahol akarjuk. Ráadásul az áruk sem veri az eget, és sok-sok szezonon át használhatóak, ha kellőképpen karbantartjuk.  

Kerti trend: növekvő az érdeklődés a kerti kemencék és a mobil grillezők iránt.

A kertben a gyerekek is szeretnek hancúrozni. Most a nagyméretű kerti játékokkal még jobban el lehet a srácokat csalogatni a számítógép elől. A kisebbeknek beszerezhetünk fából készült kocsit, mászókát, de még hintót vagy hajót is. A nagyobbak és a felnőttek számára felállíthatunk egy nagy sakk vagy dáma táblát a hozzá való figurákkal. Az ilyen óriási táblás játékok már látványukban is vonzóak, és remekül össze lehet vonni a testmozgást és az az agyvelő gyantázását. Természetesen az olyan hagyományos játék- és sportszerek sem mentek ki a divatból, mint az asztalitenisz, a darts vagy a minigolf pálya. 

Stílushoz illeszkedő formák és anyagok  

A kertünk a maga stílusában üzenetet hordoz. Az ápolt kert annak gazdájáról is megállapít valamit, például a gondoskodást, a rendszeretetet, a harmóniára való törekvést. A stílus egyfajta rólunk szóló önarckép lehet a természet eszközeivel megrajzolva. A kerti stílusok, akárcsak a lakás enteriőrök, sokfélék lehetnek, s hozzájuk kell igazítani annak berendezéseit és persze a felhasznált növényeket, virágokat stb. 

A kerti bútoroknál alapvető elvárás a víz- és időjárásállóság. Ezen belül azonban választhatunk a már fent említett rattantól, a teak fán át a kovácsoltvasig sokféle asztalt, széket és padot. A romantikus kertben valószínűleg kovácsoltvas keretre épített fapadokat fogunk állítani, míg egy japán stílusú kertben tömör teak fából lesznek a bútorok. A fém sem megy ki a divatból, hiszen ma már szépen dizájnolt, de alumíniumból készült kerti szettet is beszerezhetünk, amelyek szinte örök darabnak számítanak. A műanyagból készült kerti bútorok anyaguk és áruk miatt mindig jelen lesznek a piacon, de a fenntarthatóság alapelve miatt ezeket most újrahasznosított alapanyagokból készítik el. A műanyag bútorok olcsósága mögött azonban a kisebb tartósság rejtőzik. Ezt tudva célszerű dönteni a használatuk mellett. 

Fényárban úszó kertek       

A 2023-as évben folytatódik a fényes kerti trend: az esti kertek fénybe öltöztetése. Korábban egy-egy fontosabb területét világították be a kertnek, vagy napelemes lámpákkal övezték a kerti ösvényeket. Most azonban fénybe borulnak a kertek. A hagyományos lámpák közül az aranyozott búrával ellátottak lesznek nagyon trendik. Az izzóknak sárgás, meleg fényekben kell ragyogniuk, ezzel egyszer s mind leváltva a korábban oly kedvelt fehér fényűeket. 

Fényárban úgy ragyoghat fel a tavaszi-nyári kertünk, ha nem félünk a kissé nagyobb villanyszámlától, és beszerzünk megfelelő hosszúságú fényfüzéreket. A füzérek kiválóan alkalmasak a megfelelő fénytervezésre, mivel olyan helyeket világíthatunk be velük, amelyekhez szeretnénk a figyelmet vonzani. 

Az elsősorban pihenést célzó kertek tehát összetettek és izgalmasok lesznek ebben az esztendőben, s most már csak a jó időt kell kivárni. Jó pihenést, kellemes felüdülést kívánunk!    

Fényárban úgy ragyoghat fel a tavaszi-nyári kertünk, ha nem félünk a kissé nagyobb villanyszámlától, és beszerzünk megfelelő hosszúságú fényfüzéreket.