Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A meleg burkolóanyagok közül kétségkívül a laminált padló a legnépszerűbb ma Magyarországon.

Alig ötven éves történelem 

A meleg burkolóanyagok közül kétségkívül a laminált padló a legnépszerűbb ma Magyarországon. Kedveltségét több tényezőnek köszönheti. Sokkal olcsóbb, mint a parketta, könnyebb a lerakása, és – amennyiben nem kopott el az évek során – felszedhető, és bárhol lerakható újra. Ráadásul nagyon gyorsan befedhető vele egy szoba. 

A laminált padlónak nincs még ötven év történelme sem, de a kezdeti szárnypróbálgatás óta hihetetlenül sokat fejlődött ez a termék követve a vásárlói elvárásokat, s ma már olyan helyeken is találkozhatunk vele burkolóanyagként, amely akár egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna.

Az első évtizedek

A laminálás technológiája a múlt század húszas éveiben alakult ki. Ebben az időben még nem tudtak elég erős lamináló anyagot előállítani, ami jól tűrte volna az erősebb fizikai terhelést, így senki sem gondolhatott arra, hogy azt a padlón használhatja fel. Elsősorban nagyobb pultokat lamináltak ekkor, amelyeket nem ért akkora megpróbáltatás.

Az 1977-es esztendő hozott áttörést a laminálásban, amikor Svédországban elkészült az első padlótípus, amely még messze nem volt tökéletes, de már akkor is ígéretesnek látszott annak további fejlesztése. Amikor a 80-as években belépett a fejlesztésbe a nagyhírű Perstorp cég, a laminált padlók évről-évre egyre jobb minőségűek lettek. A Perstorp elődje ekkor már százéves múltra tekintett vissza. Wilhelm Wendt alapította 1881-ben, és a céget korábban Stensmölla Kemiska Tekniska Industri néven jegyezték be. Az évszázados szakmai tradíció és tőke biztosította a hátteret ahhoz, hogy a laminált padló megváltoztassa a melegburkolatok piacát, amelyet addig a parketta uralt. 

A laminálás technológiája a múlt század húszas éveiben alakult ki.

Az 1980-as évek végére a termékek sokat javultak, és megkezdődött az európai terjeszkedés. Ezt a hódítást elősegítette egy új technológiai fejlesztés, amelynek a végeredménye az úgynevezett DPL padló lett. A rövidítés a direct pressure laminate, azaz a közvetlen nyomású laminálást jelentette. Ennek során a felső védőréteget és a dekorpapírt együtt préselték az alaplemezre. A végeredmény egy színt és mintázatot sokkal jobban megtartó burkolóanyag lett, ráadásul megnyitotta a színek, árnyalatok és mintázatok egész tárházát. Ezzel pedig már be lehetett törni az amerikai piacra is, amelynek dátuma 1994. 

Az Újvilág meghódításával csaknem egyidőben következett be egy újabb technikai áttörés. Addig ugyanis a laminált padlókat ragasztással lehetett lefektetni, ami nemcsak hosszadalmas folyamat volt, de nem is lehetett roncsolódás nélkül eltávolítani. 1994-96 során azonban kifejlesztették a mechanikus klikk rendszert, amely ezeket a hátrányokat egycsapásra kiküszöbölte. A laminált padló ekkor vált piacvezető termékké, hiszen nagyon gyorsan lehetett vele haladni, és az elemek könnyedén lebonthatóak vagy pótolhatóak lettek. Ehhez jött még a variációk folyamatosan bővülő száma színben és mintában.        

Egyre élethűbb verziók

A modern laminált padló három rétegből épül fel. A legalsó szinten egy vízhatlan réteg található, amely a nedvességzárás mellett a szerkezet stabilitásáért is felelős. A középső réteg a legvastagabb. Ez a fából készült kompozit maglemez. Erre kerül végül a kopó és dekor réteg. A gyártási eljárástól függ, hogy a felső szint hány vékonyabb rétegből épül fel. 

A laminált padló fejlődésének következő lépcsőfokát a felület autentikusabbá válása jelentette. Korábban a színeken és mintákon még érződött a mesterkéltség, a művi eljárás nyoma. A nyomtatási technológia fejlődésének köszönhetően már sokkal élethűbb fafelületeket tudtak a dekorrétegre varázsolni. A 90-es évek végén, a századunk elején megjelentek az első rusztikus, nyersfa hatású és retro termékek. Ez azért volt fontos előrelépés, mert a lakberendezési stílusokba sokkal jobban bele tudtak simulni az új eljárással készült típusok. Mivel a stílusok megvalósítását a nagy felületekkel kell kezdeni, ezért nem volt mindegy, hogy milyen burkolóanyag kerül az egyes helyiségekbe. Ezt a csatát is meg kellett nyernie a laminált padlók gyártóinak. 

A modern laminált padló három rétegből épül fel.

A digitális nyomtatás 2015-től új fejezetet nyitott ezeknél a termékeknél. Noha a korábbi nyomtatási technológia is sikeresnek volt mondható, de a digitalizáció olyan élethűvé volt képes átalakítani a laminált padlót, hogy az avatatlan szem számára már nem lett felismerhető, hogy tömör fapadló vagy annak laminált változata burkolja a nappalit. 

A nyomtatási technológia fejlődése azonban itt sem állt meg, s napjainkban már az úgynevezett 3D-s nyomtatással elkészült laminált padlók jelentik a csúcsot. Ezeket a padlókat mind a négy oldalukon fózolják, és úgy illesztik össze. Döbbenetesen élethű, sőt még annál különlegesebb hatást is ki lehet alakítani velük a térben. Lerakhatunk olyan öreg tölgynek látszó fajtát, amelyben fosszíliák maradványai láthatók, de akár a tökéletes márványt is megvalósíthatjuk, ha erre van igényünk. Mondani sem kell, hogy a valódi tölgynél és márványnál sokkal olcsóbban oldhatjuk meg a kérdést ezekkel a laminált padlókkal. 

Speciális típusok és a divat         

A mai laminált padlók azt az alapvető trendet követik, ami a természetes anyagok előretörésében mutatkozik meg. Maga a padló is természetes anyagból áll nagyrészt, de küllemében már tökéletesen leutánozza a természetes fa minden jegyét és jellemzőjét. 

Ennek a burkolóanyagnak két gyengéje volt korábban, mégpedig a vízzel szembeni gyenge ellenálló képessége, valamint az, hogy a padlófűtéses lakásokban nem volt szerencsés a használata. A laminált padló egyik speciális szerepére már korábban felfigyeltek a gyártók és felhasználók, így egyes falrészekre falburkolatként is felhasználták. Mivel a természetesség jegyében sokan szerettek volna fahatású burkolatot a fürdőszobába, így az innovátorok legfőbb törekvése lett, hogy a vizes helyiségben is helyt tudjon állni a laminált padló. Napjainkban már számos színben és mintában elérhetőek a magasan vízálló fajták, s ezzel új területeket volt képes meghódítani ez a burkolóanyag.

A laminált padló egyik speciális szerepére már korábban felfigyeltek a gyártók és felhasználók, így egyes falrészekre falburkolatként is felhasználták.

Ma már készülnek olyan típusok, amelyeket kifejezetten padlófűtéses rendszerekhez fejlesztettek ki, ezzel igyekezve betömni azt a piaci rést, amely eddig zárva volt a laminált padlók előtt. Ezeknek a típusoknak a hatékonysága évről-évre növekszik. 

Ahogy a laminált padlók jelentősége nőtt, úgy fedezte fel a divatipar is. Ma már ugyanúgy lehet éves trendekről beszélni a melegburkolatok esetében, belesimulva az éves lakberendezési irányzatokba. Ami a 2023-as esztendőt illeti, már látható, hogy a keményfa hatású laminált padlók viszik a prímet, valamint azok a típusok, amelyek a lehető legtermészetesebb fahatást produkálják. Ennek megfelelően nagyon divatosak lettek azok, amelyek már-már a befejezetlenség látszatát keltik. Nagyon keresettek lehetnek ebben az évben a világosabb és rusztikus textúrák. A 3D-s típusok fognak tarrolni valószínűleg ebben az évben, és nagy keletje lesz a széles paneles laminált padlóknak. Ezek a széles fajták nagyban hasonlítanak a keményfa padlóra, azonban az egyes deszkák széles és vaskos megjelenésűek. Az ilyen a padlók elsősorban a vintage és a rusztikus környezetekben fogják megtalálni méltó helyüket. 

A laminált padlónak számos vetélytársa van a burkolatok piacán, amely nekünk, vásárlóknak azért örömteli, mert ez arra ösztönzi a gyártókat, hogy minél jobb és szebb terméket állítsanak elő. Biztosak lehetünk abban, hogy ennek a burkolóanyagnak nem ért véget az evolúciója, s a jövőben egyre izgalmasabb kínálattal találkozhatunk.

Ahogy a laminált padló jelentősége nőtt, úgy fedezte fel a divatipar is.