Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A májusi kert bővelkedik teendőkben.

A munka dandárjának hónapja

Korábbi cikkemben már írtam a tavaszi munkálatokról, amelyek a kertes gazdákra várnak. A tavaszi hónapokból kiemelkedik a május, mert ilyenkor pezsdül meg igazán az élet. Elmondható, hogy a májusi kert igényli a legtöbb munkát, ezért érdemes külön foglalkozni ezzel a hónappal.    

Figyeljünk a fagyosszentekre!

Úgy tartja a mondás, hogy májusi eső aranyat ér. Ugyan az áprilist mondjuk szeszélyesnek, de én a május tartom veszélyesnek, mivel egy ilyenkor váratlanul megérkező fagyos ciklon tönkreteheti az egész kertet. A népi bölcselet szerint ki kell várni a fagyosszenteket, Pongrác, Szervác és Bonifác napját, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

A fagyos napok a kerti gyepben már nem okoznak kárt, és ahogy melegszik az idő, megjönnek a langyos záporok, a fű elképesztő gyorsasággal növekedni kezd. Ez az a hónap, amikor rendszeresen, akár hetente érdemes megnyírni a gyepet. A gyepgondozásról is született már egy részletesebb cikk, itt csak annyit említenék meg, hogy a levágott füvet érdemes vékonyan végigteríteni a gyepen, és ügyelni kell arra, hogy a fűnyíró vágóéle mindig tökéletesen éles legyen. 

Fűnyírás a májusi kertben.

Teendők a májusi kert gyümölcsfáival

A gyümölcsfák zöme ilyenkor veszíti el a virágait. Ez az a pillanat, amikor elő kell venni a permetezőt, hogy idejében megelőzzük a kártevők tevékenységét, ugyanakkor legyen ideje a permetanyagnak lebomlania még a szüret előtt. 

Mivel májusban még lehet egy-két fagyos éjszaka, ezért célszerű fátyolfóliával befedni az érzékeny fajtákat. Az eper is megsínyli a hideget. Hogy megelőzzük a fagyást, okos dolog esténként vizet permetezni az ágyásokra, amely megvédelmezi a növényt a kisebb mínuszok ellen. 

A cseresznye korai fajtái már május végén megérnek. Sajnos ezt tudja a cseresznyelégy is, amelyik ilyenkor petézik le az érett gyümölcsökbe. Jó előre ki kell tehát akasztani azokat a ragacsos sárga lapokat, amelyek vonzzák ezt a kártevőt. A sárgabarack- és meggyfát leginkább a moníliafertőzés veszélyezteti, amelynek következtében elszáradnak az ágak. Ha idejében észrevesszük a bajt és levágjuk, majd elégetjük a beteg részeket, akkor a fa és a termés is megvédhető.  

Májusban lehet a földlabdás és konténeres fás növényeket, valamint a tűlevelűeket is kiültetni.  

Munkák a veteményeskertben   

A május lehet nagyon esős, de lehetnek nagyobb száraz időszakok is, ezért az öntözésre is ügyelni kell. Amennyiben beüt a nagy meleg, akkor bizony a kora reggeli időszakban locsolni kell a májusi kert növényeit, különösen azokat, amelyek vízigényesek. 

A magról növesztett zöldségeket már április második felétől lehet ültetni és májusban is folytatható a művelet. Az ágyásokat érdemes mulcsozni, hogy a fagytól megvédje a termőre pattanó magokat. A magról ültetett zöldségeknek ugyanis hosszabb az érési ideje, ezért kell korábban elvégezni a munkát. A fagyérzékeny fajokat, mint például a paradicsomot és a paprikát célszerű palántázni és csak május közepétől kiültetni. Ezekre a zöldségekre különösen igaz, hogy a palánták között hagyni kell legalább 40-60 centiméteres sortávolságot, és ügyelni kell a jó vízelvezetésre. Ezek a zöldségek a porhanyós és tápanyagban gazdag földet kedvelik, ezért jól meg kell választani a veteményes helyét, és persze mértékkel trágyázni is kell. A profi kertészek azt tanácsolják, hogy a paradicsompalántát érdemes borús vagy alkonyi időszakban kiültetni, megelőzendő annak kiégését. Ebben az évben a paradicsomnál érdemes mindent elkövetni a szép termésért, mivel a piacon aranyárban adják kilóját. 

Májusi kert - a profi kertészek azt tanácsolják, hogy a paradicsompalántát érdemes borús vagy alkonyi időszakban kiültetni, megelőzendő annak kiégését.

Májusban lesz esedékes a káposzta, a karalábé, az uborka, a saláta, a zeller, a póréhagyma, a cukkini és egyéb tökfélék ültetése is. Mindig olvassuk el, hogy a vetőmag csomagolására mit írtak, mert annak útmutatása alapján kell eljárni. Ekkor karózhatjuk a babot is. Karónként legfeljebb hat szem babot ültessünk el. Május második felében már minden egynyári növény kiültethető lesz. 

Virágok, sövények  

A hagymás virágok, így a tulipán és a nárcisz áprilisban virágzik, ezért májusban kezd elszáradni. A kókadozó virágokat szabadítsuk meg az elszáradt részektől, és mehetnek a komposztba. A teljes elvirágzás után kell a hagymákat felszedni és kiszárítani. A nyáron virágzó hagymásokat viszont éppen ilyenkor ültethetjük. Ilyen például a kardvirág, a dália, a frézia vagy a kánna. 

Ekkor kezdhetjük vetni az olyan egynyári virágokat, mint a napraforgó, oroszlánszáj, körömvirág, pillangóvirág stb. A vízi- és mocsári növények is ilyenkor ültetendők a kerti tó partjára vagy vizébe, amely lassan már kezd felmelegedni. Az érzékenyebb edényes virágokat is lassan ki lehet rakni a verandára, de célszerű mindennap figyelni az időjárásjelentést. A szobanövényeket legfeljebb csak május végén tegyük ugyanide. Egyik-másik növény kibír egy-két kisebb fagyot – ilyen a leander – de az egzotikus növények zömét csak a nyári hónapokban tanácsos a benti, biztonságos helyükről elmozdítani. A sokak kedvence, a muskátli már nyugodtan kirakható, mert kedveli a hűvös és párás időt. 

A május ideális arra is, hogy sövényt telepítsünk, illetve a már meglévő sövényt ebben az időszakban kell megnyírni, hiszen ilyenkor növekszik dinamikusan. A cserjék és sövények metszéséhez válasszunk hűvösebb napokat. A kertésznek sem kell izzadnia, és a növények is jobban elviselik a műveletet. A konténeres és dézsás növényeket, örökzöldeket is ebben a hónapban lehet kiültetni.  

Májusi kert - sövény nyírása

A fűszernövények szezonja      

A május szinte minden fűszernövénynek a legfőbb szezonja, ugyanis a legtöbb fajta ilyenkor árasztja magából a legtöbb aromát, ilyenkor van bennük a legtöbb illóolaj. Ezeknek a növényeknek a betakarítási időszaka kezdődik a legkorábban. A hajtásokat vágjuk le óvatosan, rendezzük, kötegbe, és megkezdhetjük a szárításuk egy hűvös és száraz helyen, ahol kiváló a szellőzés. Amikor a téli hónapokban ezekkel a szárított fűszerekkel dolgozunk a konyhában, eszünkbe jutnak majd a májusi kert kellemes napjai. 

Harc a kártevőkkel  

Talán az egyik legszebb hónap a május, de sajnos az is igaz, hogy ilyenkor kezd pezsegni minden kártevő, ami persze logikus, hiszen ekkor sarjadnak azok a növények, amelyeken élősködhetnek. A fátyolfólia megóvhatja a káposztát, a hagymát és a répát a rájuk vadászó legyektől és molyoktól. Természetesen olyan fóliát kell választani, amelyik a tökéletesen átereszti a napfényt és a vizet, mivel ezekre szüksége van a zöldségeknek. Ezt a fóliát nagyjából három héten át kell a növényeken tartani, amikor is véget ér a petéző időszaka a kártevőknek. 

Az egészséges kertekben már nem használ a gazda olyan anyagokat, amelyek ártalmas vegyszereket tartalmaznak. Permetezőszerből is csak olyat célszerű használni, amely természetes összetevőkből áll, és tanácsos tanulmányozni a természetes védekezés egyéb formáit. Ha így teszünk, akkor valóban egészséges vitaminforráshoz juthatunk. 

Talán az egyik legszebb hónap a május, de sajnos az is igaz, hogy ilyenkor kezd pezsegni minden kártevő, ami persze logikus, hiszen ekkor sarjadnak azok a növények, amelyeken élősködhetnek.

A levéltetűk ellen például kiváló csapdákat lehet alkalmazni. Jó megoldás, ha eleve olyan fajtákat választunk és ültetünk, amelyek ellenállóbbak a legfőbb kártevőikkel szemben. Hogy a talajban ne szaporodjon el egy bizonyos kártevő, ezért tanácsos legalább háromévente az adott helyen egy másik növényre váltani. 

Az organikus kert egyik alapelve, hogy olyan növényeket ültetünk egymáshoz közel, amelyek megvédik egymást. A torma, a fokhagyma, a csalán és a zsurló elriasztja a csigát és a gombát. A hernyók a zellertől ódzkodnak, a hangyák a mentától is a snidlingtől irtóznak. Szupernövénynek mondható a körömvirág, amelyet szinte egytelen élősködő sem szeret. A természetes permetlevek is azoknak a növényeknek a kivonatait használják, amelyek hatékonyak a kártevőkkel szemben.   

Májusi kert – mit szüretelhetünk?        

Már májusban is van olyan növény, amelyet leszüretelhetünk. A fűszernövények mellett ilyenkor érik a korai cseresznye, amelyet érdemes minél hamarabb elfogyasztani, mert sajnos nagyon hamar rohadásnak és penészedésnek indul. A másik figyelmünkre érdemes növény, a bodza, pontosabban annak virágzata, amelyből lekvár, de akár egy sajátos palacsinta is készíthető. Ez a növény nem annyira a házi kertekben, mint inkább az utak mentén vagy az egyéb zöld területeken virul, és bárki szüretelhet belőle. Jó azonban arra odafigyelni, hogy a bodza távol legyen a forgalmas autóutaktól, mert sajnos annak szennyező anyagai is megtelepednek a virágzaton. 

Jó kertészkedést és szép időt kívánok!  

Májusi kert – mit szüretelhetünk?