Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Tavaszi kert. A kertészek számára komoly próbatétel ez a hónap, hiszen mindig figyelni kell az időjárásjelentést, és annak függvényében lehet elvégezni a kötelező munkálatokat.

Az időjárás szeszélyétől sújtva 

Szeszélyes, mint az április – tartja a mondás. Míg a március inkább téliesnek mondható hónap, addig az április egyfajta átmenetet jelent a tavaszba. Ez a hónap valóban kiszámíthatatlan időjárásáról híres, mert előfordulhat, hogy szinte annak minden napján hűvös, olykor akár fagyos is lehet az időjárás. Máskor egyik pillanatról a másikra lágy melegek köszönthetnek be, de leginkább az a jellemző erre a hónapra, hogy lehet ilyen is, olyan is az idő. 

A kertészek számára komoly próbatétel ez a hónap, hiszen mindig figyelni kell az időjárásjelentést, és annak függvényében lehet elvégezni a kötelező munkálatokat. Áprilisban a növények már felélednek, és foglalkozni kell velük a kertben is, legyen ott virág vagy veteményes. Vegyük sorra, hogy milyen munkákat igényel a tavaszi kert.    

Kezdjük a talajjavítással

A tavaszi kert igényli a talajjavító munkákat. A tél végével ezt minden kertben el kell végezni, ha azt szeretnénk, hogy szépek legyenek a virágaink, gyümölcseink, zöldségeink. Még az olyan telken is ezzel kell kezdeni, ahol csak egy pázsit terül el. 

A korábbi cikkemben már részletesen írtam róla, hogy miért van szükség a talajszellőztetésre, a nitrátban gazdag trágya vékony elszórására. Áprilisban a fű már gyorsan növekszik. Ilyenkor kell az első nyírást elvégezni rajta. Elegendő, ha 4-5 centiméter magasan hagyjuk meg a szálakat. A gyep kikopott területeit is ebben az időszakban kell fűmaggal bevetni. A gyep megkívánja a rendszeres locsolást, de ennek ritmusát össze kell hangolni az időjárással, hiszen gyakran eshet még az eső. 

Tavaszi kert - fűnyírás

A talajjavítást össze tudjuk kötni a kertrendezés olyan mozzanataival, mint a száraz, túlnyúló ágak levágásával, a korán virágzó gyümölcsfák metszésével, a télvégi gallyazással. A levágott ágakat, nyesedékeket alaposan felaprítva komposztba lehet tenni. Aprítógép segítségével tökéletes mulcsot lehet készíteni, és azt szét is szórhatjuk a kertben. Az április ennek kihelyezésére tökéletesen alkalmas. Ez a réteg védi a még zsenge növényeket az átmeneti fagyoktól és biztosítja a talajregenerálódást, mégpedig a lehető legtermészetesebb formában. 

A metszés dandárja

A tavasz a rügyfakadásról, a virágzásról szól – a tavaszi kert növényei ezért igénylik a metszést. A legkorábban a rózsát és a szőlőt kell megmetszeni. Ezt követik a barackfák. A friss vesszőket rügyfakadáskor kell lenyesni szemben a meggyfákkal, ahol viszont a régi ágakat kell visszavágni. Minden gyümölcsfának és díszbokornak, cserjének megvan a maga metszési technikája. 

A metszés dandárjára áprilisban kerül sor. Ilyenkor virágzik el az aranyeső és a bangita, amelyeket virágzás után kell metszőollóval megdolgozni. A korán elvirágzó orgonát még virágjában kell lemetszeni, hogy a következő esztendőben is gazdag legyen a bokor. A lemetszett ágakat tilos elégetni, viszont kiváló zúzalék készíthető belőlük, amely azután a komposztba vagy mulcsba kerülhet.  A metszést természetesen fagymentes időben végezzük el, és a szerszámunk mindig legyen nagyon éles, hogy a lehető legvékonyabb vágással tudjunk dolgozni, kis sebet ejtve a növényen.   

Veteményezés, palántázás        

Áprilisban kezdhetjük meg az ágyások kialakítását a kertben. Ebben a hónapban elsősorban olyan magokat vethetünk el, amelyek jól bírják a kisebb fagyokat, de a magot sosem ültethetjük fagyott földbe. A magról vetett haszonnövények sorát kezdhetjük a spenóttal, karfiollal, zöldborsóval, sárgarépával, karalábéval, póréhagymával, retekkel, sóskával, a káposztafélékkel stb. Érdemes a vetőmagok csomagolásán lévő utasításokat komolyan venni, és annak alapján megválasztani a vetés időrendjét. 

A fagyérzékeny növényeket palántázást követően szokás kiültetni. A palántázást kis cserepekben, melegházi vagy otthoni, fűtött környezetben kezdhetjük meg, ügyelve arra, hogy a palánták megfelelő természetes fényhez jussanak. Palántázni a fagyérzékeny zöldségeket kell. Ilyen egyebek között fejessaláta, a kelkáposzta, a brokkoli vagy a vöröskáposzta. Aki virágoskertet álmodott magának, annak is teendője lesz az árvácska, a százszorszép vagy éppen a nefelejcs palántázásával. A palántákat legkorábban április végén lehet kiültetni, figyelme véve az időjárási körülményeket. Még ilyenkor is előfordulhat, hogy váratlanul betör egy hóeséssel járó rövid időszak. Erre úgy készülhetünk fel, hogy rossz idő esetén kis cserepekkel borítjuk le a palántákat, tövüket pedig beszórjuk szalmával vagy mulccsal. 

Harc a kártevők ellen      

A virágzás hónapja az április, de ilyenkor kelnek életre a különböző kártevők is. Ezért nagyon javallott minden nap egy kis szemlét tenni a tavaszi kert területén hiszen akkor tudjuk időben elfojtani a bajt. A gyümölcsfák fiatal ágai hamar jelzik a fertőzést azzal, hogy lekonyulnak és száradni kezdenek. A gyümölcsfákat permetezhetjük is, kivéve a virágzás idejét, hiszen ekkor megmérgeznénk a beporzó rovarokat, elsősorban a méheket, melyekből egyre kevesebb van. 

Még a metszést követően érdemes tehát egy lemosó permetezést végezni, majd a rügyek pattanása előtt egy újabb réteggel óvhatjuk meg a fát. A leveles gyümölcsfát már nyugodtan permetezhetjük annak függvényében, hogy milyen az időjárás. Esős, nedves időszakban a gombák ellen, száraz melegben a rovarok ellen vethetjük be a permetezőt, ügyelve arra, hogy mikor jön el a szüreti időszak. Amikor a gyümölcsöt szedjük, már nem lehet méreganyag a fán. Érdemes a permetszereknél a lehető legkevésbé ártó típusokat beszerezni, védve ezzel magunkat és a természetet.   

A terasz életre keltése

Áprilisban eljön az ideje annak, hogy a teraszok, balkonok virágba boruljanak. Nálunk elsősorban a muskátli érzi jól magát a hűvösebb. csapadékosabb környezetben, így először ez a virág kerülhet ki a szabad levegőre. Mielőtt bármelyik cserepes növényt kitelepítenénk, nem árt tartani egy lemosó kezelést, amely során a leveleket megtisztítjuk a fullasztó portól, miközben alaposan meg is áztatjuk a töveket. 

Áprilisban eljön az ideje annak, hogy a teraszok, balkonok virágba boruljanak.

Ez az időszak alkalmas arra is, hogy a több éve ugyanabban a földben álló és a cserepet lassan kinövő növényeket átültessük, friss, tápanyagban gazdag földbe tegyük. A muskátlit ilyenkor kell az elszáradó ágaitól megszabadítani és szellősé tenni. A melegebbet igényló mediterrán növényeinket inkább április végén, május elején tegyük ki a teraszra, és akkor is figyeljünk az időjárásra, különösen az éjszakai hőmérsékletekre. 

Tekintsük át a virágokat, növényeket tartalmazó balkonládáinkat is. Lehet, hogy egyiket-másikat nagyobbra kell cserélni. Maguknak a ládáknak, a cserepeknek az állapotát is vizsgáljuk meg. Előfordulhat, hogy valamelyik megrepedt, de a díszesebb kaspók, ládák esetében egy alapos takarítás is jól jöhet. Elég visszatetsző tud lenni a szépen virágzó növény egy koszos virágtartóban. 

Fél szemünk a konyhán, a másik a fűszernövényen     

Áprilisban életre kelthetjük a konyhánkat a zsenge fűszernövényeink felhasználásával. Ilyenkor lehet elbíbelődni a téli pihenőt követően ezekkel a fontos növényekkel. Ekkor végezhetünk tőosztást a citromfűnél vagy a snidlingnél. A borsmenta esetében a gyökérsarjakat ültethetjük egy friss cserépnyi földbe. Az oregánó, a rozmaring, a zsálya és a kakukkfű szaporítását is megkezdhetjük, amelyet dugványozással biztosíthatunk úgy, hogy az adott növény csúcsáról levágunk egy kb. 10 centiméteres hajtást, és azt ültetjük át. 

Amint látható, az április nagyon fontos hónap a kertészek számára, mert ez az az időszak, amikor a növények hihetetlen energiákat emésztenek fel a növekedésük, sarjadásuk érdekében, ezért egyik szemünket folyton rajtuk kell tartanunk, a másikkal pedig az időjárást kell kémlelnünk. A jó kertésznek nem kell aggódnia, hiszen a kertje meghálálja majd a gondoskodást.   

Áprilisban életre kelthetjük a konyhánkat a zsenge fűszernövényeink felhasználásával.