Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Árnyékoló - reluxa.

Közeleg a nyár

Májust a szerelem hónapjának mondják. Ilyenkor borul virágba, fordul termőre a természet. A nappalok egyre hosszabbak és melegebbek. Vannak, akiknek ez a hónap nem a szerelmet, hanem a fény és a meleg elleni védelem fontosságát juttatja az eszébe. Ideje figyelmet fordítani az árnyékolókra. 

A globális felmelegedés hazánkat sem kerüli el. Évek óta növekednek a csúcsértékek, és a meleg legalább olyan veszélyes a szervezetre, mint a hideg. Néhány évtizeddel ezelőtt az emberiség úgy gondolta, hogy a lakásban uralkodó hőség problémáját megoldotta, hiszen rendelkezésre álltak a különféle klímaberendezések. Az a baj azonban ezzel az eszközzel, hogy miközben valóban kellemes hőmérsékletet biztosít az egyes helyiségekben, működése fokozza a globális felmelegedést, mert energiája zömében fosszilis alapú.  

A zöld átállás, a napelemes technológia kétségtelenül csökkenti majd ezeknek a készülékeknek a szennyező tevékenységét, de a körülmények nagyobb teret nyitnak a hagyományos árnyékoló eszközöknek, mint a reluxának és a redőnynek. Előállításuk ugyan energiát igényel, de lényegesen kevesebbet, mint egy állandóan üzemeltetett elektromos gép. Közeleg a nyár, érdemes összevetni e két árnyékoló előnyeit és jellemzőit.   

Mi a szerepe a felszerelés helyének?

A hagyományos árnyékolóknak mondott reluxa és redőny első pillantásra összetéveszthetőnek tűnik, hiszen mindkét termék lamellákkal oldja meg a fény elleni védelmet. Az anyagok használatában is van közös a két árnyékoló között, de ott már a hangsúlyok eltolódnak. Alapvető különbség ugyanis, hogy míg a redőnyt az ablak külső felülete elé kell felszerelni, addig a reluxát az ablak belső felén, a beltérben helyezik el. Márpedig ez sok tekintetben, az anyaghasználattól a felszerelés módján át az árnyékolás mélységéig meghatározó. 

Az anyagok használatában is van közös a két árnyékoló között, de ott már a hangsúlyok eltolódnak.

A külső és belső elhelyezkedés már a telepítés idejében és nehézségében is más. Természetes, hogy a reluxa ezen a téren jelentős előnnyel rendelkezik, mert nincs szüksége tokra, míg a redőny beépítése tok nélkül elképzelhetetlen. Ez a fel- és leszerelésnél lényeges különbség. Amikor költözésre kerül sor, a reluxát szinte pillanatok alatt le lehet kapni az ablak elől, míg a redőnynél ez sokkal bonyolultabb, és olykor nem is veszélytelen művelet. Nem véletlen, hogy a magas házak emeleti lakásainál – hacsak nincs egy erkély az ablak előtt – nem használnak redőnyt. A magas irodaházaknál ez is szerepet játszik abban, hogy a reluxát választják sötétítőnek.   

Az anyaghasználat szempontjai

A két árnyékoló fajta egyaránt használja a fát, a műanyagot és az alumíniumot, már ami a lamellákat illeti. A felhasználás gyakoriságában azonban jelentős eltérések mutatkoznak. Ezt is az árnyékoló elhelyezkedése okozza. A külső részre felszerelt redőny ki van téve az időjárás viszontagságainak, a szél erejének. A műanyag lamellák ezt sokkal kevesebb ideig viselik el, mint a fém vagy akár a fa. A legmasszívabb redőnyöknek alumínium elemei vannak, amelyek nem rozsdásodnak. Az ilyen redőnyök ugyan többe kerülnek, de célszerű ezt a típust választani, ha az adott területet fokozottan támadja az erős szél. A benapozott területekre már nem olyan tökéletes az alumínium redőny, mivel a fém átveszi a nap melegét, jó hővezető. A nagyon napos részen a fémredőny árnyékol, de a helyiségben akár még növelheti is a meleget. Betörésvédelmi szempontok alapján viszont megint az alumínium lamellás redőny a legjobb választás, mivel egy önálló akadályt képez a behatoló számára. 

Vannak az anyagválasztásnak esztétikai szempontjai is. Egy borona- vagy faház esetén csupán a falamellás redőny lehet a jó választás a spaletta mellett. A klasszikus épületek külső árnyékolását is ezek tudják szépen megoldani, de nem szabad elfelejteni, hogy a hosszú élettartam érdekében ezeket a redőnyöket időről-időre le kell ápolni. Kijelenthető, hogy a redőnyök esetében a műanyagnak jut a legkisebb szerep, viszont drágább is, mint a reluxa.

A reluxák zöménél viszont épp a műanyag viszi a prímet, sokkal kevesebb a fém és a falamellás típus.

A reluxák zöménél viszont épp a műanyag viszi a prímet, sokkal kevesebb a fém és a falamellás típus. Az ok itt is a felszerelés helyében keresendő. A beltérben lévő árnyékolónak nem kell kiállnia azt az erőpróbát, amit a redőnynek. A tárolása, szállítása és a szerelése is lényegesen könnyebb, hiszen a műanyag lamellák súlya csekély. Mivel olcsóbb, ezért a legtöbben a reluxát választják, bár törékenyebb a szerkezete a redőnynél. A piacon elérhető falamellás reluxák nem minden helyiségben használhatók. Ott, ahol a pára és a nedvesség az úr, a fürdőszobában vagy a konyhában, a műanyag lamellás reluxa a megoldás. Az alumínium reluxával ugyanaz a helyzet, mint a redőnnyel: ne használjuk ott, ahol felmelegedhetnek a nap hevétől. 

Elsötétítés, szigetelés és biztonság             

Az árnyékolók fő funkciója ugyan a fény kizárása, de bizonyos fokú szigetelő hatást is kifejtenek. Az elsötétítés szempontjából a redőny a jó választás, mert a lamellák tökéletesen kizárják a fényt. Azok, akik csak akkor tudnak jót aludni, ha teljes a sötétség, a reluxa nem ajánlható, mivel az inkább szűri a fényt, de nem tud teljességgel sötétíteni. Egyebek mellett ez az oka annak, hogy az irodaházak inkább a reluxát használják, mert valamennyi természetes fényre a munkaidőben mindig van igény. 

A reluxa beállító karjaival szabályozni lehet a lemezek szögének állását, ennek megfelelően a fény-árnyék mértéket kedvünk szerint állítgathatjuk. A reluxa mellett mindig marad némi kapcsolatunk a külvilággal. A redőnnyel a külső világot optikailag teljesen lezárhatjuk. A redőny teljes lezárása napközben bezártság élményhez vezethet, míg a reluxa használatánál ettől nem kell tartani. Aki a tökéletes sötétség híve, az redőny párti lesz, aki a derengő fényt szereti, az a reluxára fog szavazni.

Árnyékoló - a redőny kizárja a fényt.

A szigetelés tekintetében nem is vitás, hogy a redőny sokkal jobban teljesít. A vizsgálatok alapján a teljesen lehúzott, jól záródó redőny télen akár 20-25 százalékkal is képes növelni a szigetelés hatékonyságát, ami jelentős energia-, ezáltal pénzspórolást jelent. A reluxa erre nem alkalmas, mint ahogy a betörés elleni védelemre sem. Arra ott a jó öreg, alumínium lamellás redőny. Az utcai zaj csökkentésére a falamellás redőny a legalkalmasabb. 

Egyéb szempontok a választáshoz  

Az esztétika területén korábban a reluxa volt előnyben, mert bármilyen színben beszerezhető, míg a redőnyöknél ez korlátozottabb volt. A redőnygyártók igyekeztek ezt a különbséget csökkenteni, s mára ezt a hátrányt jószerivel le is dolgozták. Tény, hogy a jó minőségű, a lakás stílusához illeszkedő reluxa még mindig igényes választásnak mondható, mert hangsúlyt adhat az enteriőrnek. Mivel a redőny kívül van, ezért az a ház homlokzatának esztétikájára gyakorol hatást. 

Karbantartás és tisztítás szempontjából a reluxa kényelmesebb megoldás, hiszen csak egy nedves rongyra lesz szükség a por eltávolításához. A karbantartás is kényelmesebb a belső térben stabilan állva. A redőny, mivel kívül helyezkedik el, lényegesen több piszkot vesz fel, és nehezebb hozzájutni a lamellákhoz. 

A motorizáció és az informatika fejlődésével az árnyékolók világát is meghódította az ipari automatika, ami azt jelenti, hogy applikáció, vagy távkapcsoló segítségével is mozgatható, vagy milliméter pontosan beállítható az adott helyiség árnyékolása. E tekintetben nincs jelentős különbség a reluxa és a redőny között, mert mindkettőt el lehet látni a megfelelő eszközökkel. Előnyök és hátrányok tekintetében nagyjából döntetlenre hozható ki a két árnyékoló virtuális csatája, és csak ízlésünkön, valamint az elvárt funkción múlik, hogy melyik mellett döntünk. 

A reluxa tisztítása egyszerűbb.