Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Nálunk talán kevesen gondolnák, hogy az indiai stílus milyen népszerű lett az utóbbi években.

Színes álmokra vágyva

Nálunk talán kevesen gondolnák, hogy az indiai lakberendezési stílus milyen népszerű lett az utóbbi években. A nagy keresőportálok adatai alapján nagyon sokan tanulmányozzák ennek az egzotikus országnak a lakáskultúráját. Nem lehetetlen, hogy az elmúlt évek nehézségei is belejátszanak ebbe a trendbe, hiszen hátrahagytunk egy világjárványt, amikor bezártságban kellett élni. Az állandó lakásban tartózkodás már önmagában is frusztráló, és nagyon sokan szerettek volna a kiszabadulni a falak fogságából. 

A természettel való közeli kapcsolat mellett sokkal kedveltebbek lettek a meleg színek, mert azok kavalkádja felderíti a szívet, gyönyörködteti a szemet. Ha pedig színes környezetre vágyunk, keresve sem találhatnánk jobbat az indiai stílusnál, ahol tobzódhatunk ezekben. India forró szívdobbanása az élénk színekben ismerhető fel talán a leginkább.    

Tradíció és társadalmi változások

India Kína mellett a legősibb civilizáció. Amikor a sumérok megépítették első városaikat, akkor már birodalmak szerveződtek az Indus mentén. Az évezredes múlt mindig nagyon erős tradícióval párosul, s ez igaz erre az országra is, amely évszázadokig brit gyarmati sorba került. India volt a brit birodalom ékköve, és a két kultúra kölcsönhatása a mai napig érezhető. 

Amikor Indiára gondolunk, ma már nem az egykori gyarmat jut az eszünkbe, hanem a gazdag vadállománnyal rendelkező dzsungelek, a zsúfolt nagyvárosok, a fűszeres ételek, és persze az a speciális divat, ami a ruházattól a lakberendezésig nagyon meghatározó. A színekben pompázó lakótereket az egyes területeket igazgató maharadzsák teremtették meg, hiszen nekik volt ahhoz megfelelő vagyonuk. Azt már megszokhattuk, hogy a magasabb társadalmi rétegek divatja idővel leszivárog a szélesebb társadalmi csoportokhoz, és nem volt ez másként az indiai társadalomban sem, ahol egyébként szigorú kasztrendszer uralkodott, és ennek még a mai napig sem haltak ki a gyökerei. 

A maharadzsák palotáinak populizálódott stílusa az, amit manapság indiainak nevezünk, s ami meghódította más civilizációk szívét is. India a tradícióiból merített kultúrája brit közvetítéssel vált világszerte ismertté.      

Az indiai hangulatot elsősorban a színekkel, a színes kelmékkel, textíliákkal lehet a legkönnyebben megragadni.

Színes kelmékbe burkolódzva 

Az indiai hangulatot elsősorban a színekkel, a színes kelmékkel, textíliákkal lehet a legkönnyebben megragadni. Indiában évezredes hagyománya van a kelmefestésnek, és a jómód jelének tekintették az emberek, ha valaki díszes és színes ruhában járt-kelt. Ez a mai napig döntő szempont, különösen vidéken. Az indiai textíliákat nagy becsben tartják, a kelmével kereskedőknek nem kell attól tartaniuk, hogy tönkremennek. Hatalmas piacon tevékenykednek. 

A kedvelt textíliák színe élénk és meleg. Ebben a nagy országban még sokáig nem lesz divatos a minimál dizájn és a monokróm lakásbelső. A legszegényebbek, akiknek csak vászonra telik, abból is a színeset választják, de a kicsit is módosabbak a minőségi kelméket vásárolják. Nagy keletje van a selyemnek, a batisztnak, a bársonynak és a muszlimnak. A színek tobzódását gazdag mintákkal egészítik ki. A minták ugyancsak követik a tradíciókat. A virág és egyéb növényi minták mellett India ikonikus állatai, az elefánt, a tigris, a páva jelenik meg sok párnahuzaton, ágyneműn, takarón és a kárpitokon. A geometrikus mintázat teljesen idegen ettől a kultúrától, azonban köröket, pöttyöket szívesen mintáznak a kelmékbe. 

Kedvelik a csillogó díszeket, ezért számos textíliára varrnak flittereket, gyöngyöket, rojtokat. Talán ezek miatt mondják, hogy az indiai stílus nőies, és ez a fentiek okán igaznak mondható, ám az indiai stílus egy férfiasabb vonulattal is rendelkezik, ami ugyancsak természetes anyagokra épít. A maszkulin indiai lakásban a bőr, valamint az egyéb fa- és fémtárgyak dominálnak. 

Hagyományos bútorok       

Az indiai enteriőr bútorai is a hagyományokból építkeznek. Indiának a gyarmatosítás előtt nagyon erős volt a kézművesipara, és a bútorgyártást is igazi mesterek végezték a tradicionális fogásokat és anyagokat felhasználva. A berendezésben a tömörfa bútoroknak jut a főszerep, s ehhez azokat a faanyagokat használják fel, amelyet a természet gazdagon biztosít a térségben. 

Jellemzőek ezáltal a teakfa, a cseresznye, a dió és a paliszanderbútorok, amelyeket díszes faragással látnak el. Gyakori az intarziás bútor, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az indiaiak nem bútorozzák agyon a lakásukat. A nappaliban általában egy kis asztalka uralja a centrumot, és egy nagyobb szekrénybe kerülnek a lakók ruhái. Szék helyett kényelmes pamlagokra pihennek le. A textíliák töltik ki az üresen hagyott helyeket, esetleg egy-egy látványos dísztárgyat helyeznek el ott. Ilyen lehet egy Buddha-szobor, vagy egy díszes és nagyméretű réztál. 

Az indiai enteriőr bútorai is a hagyományokból építkeznek.

Jellemzőek még a vasalt bútorok, ezért a tömörfából készült példányokat kovácsoltvassal vagy rézzel teszik masszívvá és látványossá. Ez a hagyomány visszautal India gazdag fémműves múltjára. A bútorokon gyakran használnak olyan díszeket, amiket a kelméken is megtalálhatunk. Tipikus bútordarabnak mondható a hálószobában elhelyezett súlyos baldachinos ágy. A leeresztett függönyök biztosítják az alvó nyugalmát, hiszen a trópusi környezetben hemzsegnek a legyek és a szúnyogok. A baldachinos ágy egyébként most Európában is trendivé vált, nem függetlenül az indiai hatástól. Kedvelt bútoranyag még a rattan és a bambusz, amiből szinte kifogyhatatlanok a készletek a kontinensen. 

Ahogy a bútoroknál és a textíliáknál, magának a lakóépületnek a burkolására is igaz, hogy természetes anyagot használnak fel, s ez elsősorban a kő. A kő hidege nagyon jól jön ugyanis ezen a forró éghajlaton, ráadásul nagyon könnyen lehet tisztítani, miközben nagyon strapabíró burkolóanyagról beszélünk. A szegényebbek persze nem tudják megfizetni a látványos kövezetet, s ezért a döngölt padló hűvösére bízzák magukat. Ilyen megoldás volt szokásban a vidéki Magyarországon is a múlt század hosszú évtizedeiben. 

Virágok, illatok, fények 

Indiában nagy kultusza van a virágoknak, és rengeteg fajtából válogathatnak. Nincs olyan évszakuk, amikor ne virágozna valamilyen növény. Szívesen díszítik a szobákat akár több, vázában álló kompozícióval, de gyakran térelválasztóként is virágfalat emelnek. A virágok illatát tovább fokozzák a különböző illatosító szerekkel. Nem szabad elfelejteni, hogy a népsűrűség mellett a szegénység is igen nagy. A szemét az utcán még mindig mindennapos jelenség, ami a forró klímában hamar megbüdösödik, nem beszélve a szentnek tekintett tehenek trágyájáról, ami ugyancsak hetekig száradhat a napon. Aki nem akarja, hogy a kellemetlen szagok a lakását is belengjék, annak gondoskodnia kell illatosítókról. Rendszerint erős aromájú füstölőket használnak, amelyek alaposan átjárják a szoba levegőjét még leégésük után is. Illatos olajmécsekkel egészítik ki ezt az illatparádét, valamint a térség olyan fűszereinek megtört darabjaival, amiket kis tálakban helyeznek el a szoba több pontján. Mi magunk is használhatjuk ezt a praktikát, hiszen kapható a hazai boltokban koriander, szegfűszeg, fahéj. Indiában még bizonyos paprikafajtákat is felhasználnak erre célra, amelyeknek az illata kellemes az emberi orrnak. 

India a napfény és az izgalmas éjjeli fények világa. A selyemfátyolokon átszűrődő fények egyébként is sejtelmessé teszik a belső tereket. Az esti hangulatot tradicionális gyertyatartókban lobogó lángok varázsolják elő. 

Az indiai stílus számos elemét ki tudja alakítani az, aki kedveli ennek az egzotikus világnak a hangulatát, s nem kell feltétlenül minden elemében ahhoz igazodni. Néhány színes kelme, pár díszesen faragott bútordarab és az ablakpárkányra kitett füstölő is elegendő lehet ahhoz, hogy benne érezzük magunkat India forró szívében.  

A stílus számos elemét ki tudja alakítani az, aki kedveli ennek az egzotikus világnak a hangulatát