Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A tárolás olyan logisztikai feladat, amit okos tervezéssel meg lehet oldani.

Logisztikai probléma

A lakásban lévő holmik tárolásának problémáját a különböző szakcikkek a kislakások esetében vetik fel. Az a tapasztalat, hogy legyen bármekkora egy lakás, előbb-utóbb a szokásos tárolóhelyek megtelnek. Képletesen szólva a család belakja a nagyobb teret, és ugyanazzal a problémával néz szembe, mint a kis alapterületű lakások tulajdonosai. 

Nincs annál kényelmetlenebb érzés, mint egy rendetlen, túlzsúfolt környezetben élni, ami kihat az ember minden napjára. A tárolás olyan logisztikai feladat, amit okos tervezéssel meg lehet oldani. Számos ötletes megoldás közül lehet választani, egyik-másik kifejezetten speciális helyzetre vonatkozik. Mi most azoknak a megoldásoknak eredünk a nyomába, amely minden családi otthonnál kivitelezhetők.  

Hogyan lássunk hozzá?

A tárolás problematikája rendszerint akkor válik élessé, amikor már több tevékenység is kényelmetlenséggel jár a lakásban. A jelek egyértelműek: nem férünk hozzá egy gyakran használt dologhoz, nem találjuk meg, vagy hosszan keresünk valami fontosat, mondjuk egy kedvenc ruhát, nem jutunk könnyen át a szoba egyik pontjából a másikba, mert valamit kerülgetni kell, vagy éppen az okoz gondot, hogy hova tegyük az újonnan megvásárolt konyhai eszközt. 

Nincs mese, rendet kell teremteni a káoszban! De hogyan lássunk hozzá? Az első lépésnek minden esetben annak kell lenni, hogy leltárt végzünk, és felmérjük, hogy mi az, amit használunk, és mi az, amit nem. Kiderülhet, hogy bár a nagynénitől kapott ajándéktál nagyon kedves a szívünknek, de sohasem használtuk, és ez valószínűleg így lesz a jövőben is. Szinte biztos, hogy a ruhásszekrényben is találunk nem egy darabot, amit nem vennénk fel, esetleg kifakult a színe, elszakadt, tönkrement a cipzárja. Találhatunk a műszaki termékek között is olyat, ami már nem működik és meg is feledkeztünk róla. Meg foguk lepődni, hogy a felesleges holmiknak milyen nagyra tud nőni a száma, és azok mennyi helyet vesznek el azoktól, amelyekre szükségünk van. 

Tárolás, szekrény.

A még használható, de már nem kellő dolgoknak kereshetünk új gazdát, és azoktól, amik az idők során selejtté vagy értéktelenné váltak, célszerű nagyon gyorsan megszabadulni. Ez még persze a tárolás egy passzív hozzáadott értéke, hiszen úgy bővítettük a kapacitást, hogy kidobtuk a kacatokat. 

Mélységek… 

Életünk három dimenzióban zajlik, de erre nem mindig figyelünk fel, amikor az ügyeink után sietünk. Pedig a tárolásnál ez a szabály döntő tényező és jelentős előnyökkel jár. Hajlamosak vagyunk csak szélességben és hosszúságban pillantani az otthonunkra, holott annak mélysége és magassága is van, amelyeket érdemes lehet kihasználni. 

A házak szerkezetéből adódik, hogy vannak benne holt terek, kéménybeugrók, ferde tetősíkok, lépcső alatti területek, beugró ablakok, korábbi radiátor üresen maradt helye stb. Ezek a területek tökéletesen alkalmasak arra, hogy tárolásra használjuk fel. A beugrókat számos ötletes megoldással lehet átalakítani. Ilyen lehet például egy ott elhelyezett ülőpad, amelynek elöl kinyitható fedele van, s belül akár többrekeszes polc is elférhet. A beugrókba asztalos segítségével beépíthetünk egyedi méretű szekrényeket, amelyek egységessé és esztétikussá teszik az adott helyiséget. A beépített szekrény nagy előnye, hogy a tárolási funkció mellett az enteriőrt meghatározó dizájnalkotó szerepe lehet, ráadásul eltünteti a rendetlenséget. 

Tárolás beugróban.

A szobasarkok ugyancsak remek lehetőséget nyújtanak a tárolásra. A sarokról szóló cikkben már szóba került, hogy remek lehetőség nyílik a sarokpolcok felszerelésére, amellyel akár a mennyezetig is fel lehet nyújtózni. A mélység kihasználásához tartozik a tolóajtók felszerelése is. A hagyományos ajtó nagyon sok teret vesz el a szárny miatt, míg a tolóajtó ezt a területet felszabadítja. Ezekre a helyekre lehet polcot, állványt, vagy olyan tartót szerelni, amelyről díszzsákokban lelógatható egy csomó apróság. 

Amennyiben egy nagyobb teret osztunk meg valamilyen térelválasztóval, érdemes azt polcrendszerrel gazdagítani. Míg a fal melletti polc csak egy irányból használható ki, addig a térelválasztó mindkét oldalát hasznosítani tudjuk, azaz teljes mélységében kihasználható lesz tárolásra. 

…és magasságok     

Hasznos területek nemcsak a taglalt mélységben találhatók, hanem a lakás magasságában is. Amennyiben egy régi bérház nagy belterében lakunk, akkor azonnal adódik a megoldás, hogy galériát alakítsuk ki. A galéria számos funkcióra lehet alkalmas attól függően, hogy mekkora a magassága. Rendszerint hálószobát alakítanak ki, de arra is tökéletes lehet, hogy egy légies gardróbnak adjon otthont, amely szinte mindent képes elnyelni. 

Az ágyak viszonylag nagy területet vesznek el a szobából, ám az alattuk lévő helyet mindenképpen érdemes lehet kihasználni. Amennyiben eleve olyan ágyat veszünk, aminek ágyneműtartója van, azzal máris megnöveltük a tárolókapacitást. Még az ilyen ágynál is lehet tovább terjeszkedni, ha készítünk egy pódiumot, és az ágy azon helyezkedik el. A pódiumba kigördíthető fiók építhető, s ezzel hihetetlenül nagy helyet tudunk kialakítani a tárolás számára. 

A szekrénysorokkal rendelkező szobákban is rengeteg helyet szabadíthatunk fel, akár már a szekrényekben is. Nem minden ruházatunk olyan hosszú, mint egy kabát, és a magas szekrényeket kettéoszthatjuk. A rövidebb ruhák a fogasokon lógnak, míg alattuk pocok helyezkednek el a cipőknek vagy egyéb más ruhadaraboknak. És akkor ott van még a szekrény teteje! Egy hosszú szekrénysornak a teteje hatalmas üres tér, ami szinte könyörög a kihasználtságért. Ide ízléses, a szoba enteriőrjébe illeszkedő dobozokat rakhatunk felcímkézve. Ezekbe a dobozokba persze olyan holmikat érdemes eltennünk, amelyeket nem használunk mindennap, mert egy kis létrára vagy egy fellépőre szükségünk lesz, he le akarjuk venni valamelyiket. 

Találhatunk üres területeket még nem egyet, ha a tekintetünket kicsit magasabbra vetjük. Ilyen hely lehet a konyhában a hűtő fölötti terület, amit beépíthetünk, vagy felpolcozhatunk. A konyhai pult fölött és alatt is vannak remek zugok, ahol megoldható a tárolás, és ugyanez igaz a fürdőszobában a mosdó alatti területre, a vécé hátfala mögötti részre, de szorult helyzetben az ajtó fölött is kialakítható valamilyen tároló.

Tárolók és helyiségek            

A polcok és szekrények kialakítása és beszerelése mellett a különböző tárolóknak is nagy szerepük van a rendezettség, az áttekinthetőség és a további kapacitások tekintetében. 

Talán a ruhák tárolása szokta a legnagyobb fejtörést okozni. Nyitott polcokon nem mutatnak jól a ruhaneműk, ráadásul mindig nagyon akkurátusan kell összehajtogatni azokat, ha nem akarunk rendetlenséget okozni. Abban a lakásban, ahol kevés a beépített gardrób, tökéletes lehet a mobil ruhatárolók és a szobainasok használata. A mobil gardróbok új generációi belül már számos módon átalakíthatóak, attól függően, hogy mit akarunk bennük tartani. 

A tárolódobozókról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A különböző méretű, alakú és színű dobozok olyan univerzális tárolók, amelyeket szinte mindenhol bevethetünk a gyerekszobától az éléskamráig. Vannak kifejezetten egymásba helyezhető típusok is, amelyek a belmagasságot használják ki. A tárolódobozok a rendszerezésre is tökéletesek, hiszen meg lehet határozni, hogy mit rejtsen a belsejük. A felcímkézett tárolódobozok között gyorsan lehet navigálni, miközben nagyon egyszerűen elpakolhatók. 

A tárolás ma már annyira fontos kérdéssé vált, hogy a gyártók szinte minden problémára igyekeznek megoldást keresni kezdve a mennyezetre szerelhető konyhai rudak és a kampók egységétől a különböző kettő az egyben megoldásokig. Már csak kreativitásra és némi tervezésre van szükség ahhoz, hogy ismét áttekinthető rend legyen a lakásban. 

A tárolás ma már annyira fontos kérdéssé vált, hogy a gyártók szinte minden problémára igyekeznek megoldást keresni.