Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az állattartók többsége két fajt preferál, a kutyát és a macskát.

Állattartás és felelősség

A városlakók természet iránti vágyát mi sem mutatja jobban, hogy egyre többen tartanak valamilyen kisállatot a lakásukban. Ezzel a tendenciával együtt növekednek a kóbor állatokkal való problémák. Az állattartók többsége két fajt preferál, a kutyát és a macskát. A nagyvárosokban a macskatartás szoros versenyt fut a kutyatartással, de vannak olyan országok – ilyen például Japán -, ahol a házban tartott macskák száma több, mint a kutyás háztartásoké. 

Állatot tartani együtt jár a felelősségvállalással, annak tudatában kell dönteni, hogy rendszeres, mindennapi feladatok várnak a gazdira, és jó esetben ez másfél évtizeden át is eltarthat. A kóbor állatok száma azt jelzi, hogy a házi állattartást nem mindenki gondolja át. Sokan azért döntenek a macska mellett a kutyával szemben, mert ez az állat nem igényel annyi törődést. Amennyiben boldog cicát akarunk magunk mellett tudni, ugyanannyi, de némileg más jellegű törődéssel jár az együttélés, mint a kutya esetében. 

Macskabarát projektek

Vannak olyan építészek és macskabarátok, akik a lakásukat kifejezetten azzal a céllal rendezik be vagy át, hogy ott a négylábú vadász pompásan érezze magát. Az ilyen macskabarát házak, lakások viszonylag nagyobb alapterületet és megfelelő magasságot igényelnek. Az interneten fellelhető projektek általános jellemzője, hogy a macská(k)nak külön, kifejezetten az igényére szabott helyiséget alakítanak ki. 

Ezek a lakások a macska ösztöneit, szokásait maximálisan figyelembe veszik. Található ott a különböző kaparófáktól a magasba futó lépcsőkig, átjáró alagutakon át a kreatív hidakig minden elképzelhető elem. Épült olyan macskabarát ház, ahol minden egyes példánynak önálló vécéje van egy erre a célra kialakított helyen, ahová bebújva végezheti el a dolgát. De ugyanebben a házban kialakított a gazdi egy pompás belső halastavat, amelyben aranyhalak úszkálnak, amit a szőrös kis ragadozók igencsak gyönyörködve néznek. Ezek után az csak természetes, hogy ahol több macska él, mindnek külön, önálló és extra kényelmes fekhelye van, kifejezetten olyan helyre telepítve, ahol nyugodtan és elszeparáltan pihenhet. 

A macskatartás mindjárt némi beszerezni valóval kezdődik.

Az ilyen macskabarát ház persze nem kis befektetéssel jár. Aki cicát szeretne magának, nem kell ekkora luxust nyújtania, viszont vannak alapvető teendők, amiket tanácsos jó előre elrendezni, még mielőtt a kis tappancsos beköltözik. 

Beszerzendő kellékek      

A macskatartás mindjárt némi beszerezni valóval kezdődik. Szükség lesz egy alomtálcára és a hozzávaló alomra. A tálca a cica élete végéig kitarthat, ha jó minőségűt veszünk, az almot azonban majd rendszeresen kell cserélni. Az almok takarításánál szeretném felhívni a figyelmet, hogy nagyon rossz ötlet annak elhasznált tartalmát egyszerűen csak a vécébe önteni. Az almok olyan anyagok, amik tömörítik a macskacsomagot, s az egy masszív gombóccá áll össze. Ez a gombóc és a további alomanyag hamar duguláshoz vezethet. Jobb ezt egy műanyag zacskóban összekötve a kukába rakni. 

Szükség lesz továbbá egy macskatálra, és persze az állat életkorának megfelelő macskaeledelre. Be kell szerezni egy kényelmes fekhelyet. A macska „ágyát” mi magunk is összerakhatjuk valamilyen kibélelt ládából, de a boltban megvásárolható pihenők sokkal könnyebben takaríthatók. Ha nem szeretnénk, hogy a kis jószágunk saját maga találjon valami remek játékot magának, célszerű a kisállatok áruházában néhány macskákra optimalizált eszközt vásárolni. Érdemes többfélét venni, mert ez a háziállat nagyon szeszélyes, és ő maga választja ki a kedvenc játékát.

Macska a lakásban.

Macska szállítóboxot akkor is be kell szerezni, ha nem tervezzük utazásainkra magunkkal vinni a kedvencünket, mivel állatorvoshoz rendszeresen el kell járnunk vele. A lelkiismeretes gazda a cicára rak egy kis nyakövet, amelyen réztáblán olvasható a lakhelye. A macska ugyanis szeret elcsavarogni, és minden alkalmat megragad a kalandozásra. Különösen igaz ez a kandúrokra. 

A lakás felkészítése 

Egy másik élőlénnyel való együttélésre fel kell készülni. Ez még egy cserepes virágra vonatkozóan is igaz, hát még egy olyan örökmozgó vadászra, mint a macska. Ezt az állatot olyan alapvető ösztönök vezérlik, mint a karom élesítése, a folytonos bundatisztítás, a vadászatra való elemi hajlam. Az új gazdákat különösen a karom élesítésével járó problémák szokták kétségbeejteni. Amennyiben nem készítjük fel erre a lakást, akkor bizony ott hagyja a nyomát a legszebb fotel lábán, a bőrkanapé huzatján, a fakeretes ablakon. 

Mielőtt megérkezik a kis jövevény, érdemes lemosható, strapabíró anyagokat beszerezni, amelyeket a pamlagra, a fotel ülőkéjére és minden egyéb puha, kényelmes területre leteríthetünk, amit majd kiszúr magának a cica. Olyan kárpitozott bútort javallott használni, ami könnyen tisztítható és nem ragad bele a szőr. A profik által javallott anyagok vastag műbőrrel vagy teflon bevonattal vannak ellátva. 

A karmolás kivédésére mindenképpen be kell szerezni kaparófát, és az sem baj, ha többfélét helyezünk ki, mert számolnunk kell macskánk ízlésével. Célszerű még kölyökkorában rászoktatni a megvásárolt kaparófára, mert ha ez sikerül, akkor mindig oda fog visszatérni, hogy élesítse a karmait. A macskaszőr is sok problémát jelent, kivéve, ha kifejezetten szőr nélküli fajtát választunk. Sokak számára jelenthet allergiás tüneteket az állat bundája. Amennyiben valakit allergizál a macskaszőr, érdemes átgondolni az állattartást. A szőr mindenbe képes belekapaszkodni, különösen a leterített szőnyegbe. A legjobb a kő padlóburkolat, de a sima felületű, könnyen takarítható laminált padló is megfelel.

Az ablakoknál függöny helyett válasszunk más árnyékolót, mert a macska szívesen kapaszkodik bele, és képes addig függeszkedni rajta, amíg az a karnissal együtt le nem szakad. 

A lakásban tartott textíliáknál is mértéket kell tartani, mert a levegő még az ágytakaróra is felhajtja a könnyű szálakat. Hozzá kell szoktatnunk magunkat a gondolathoz, hogy gyakrabban kell takarítani. Erre a célra a nedves porszívók a legalkalmasabbak. A kanapét és egyéb szövetes felületeket morzsaporszívóval lehet a legkényelmesebben megtisztítani. Az ablakoknál függöny helyett válasszunk más árnyékolót, mert a macsek szívesen kapaszkodik bele, és képes addig függeszkedni rajta, amíg az a karnissal együtt le nem szakad. 

További veszélyforrások  

A törékeny dísztárgyaknak sincs helyük a macskás lakásban. A cicák nagyon kíváncsi állatok és bárhová fel tudnak mászni, be tudnak bújni. Minden érdekli őket, és érdeklődésüket a mancsukkal való pofozgatásban fejezik ki. Egy értékes porcelán a komód tetején egyáltalán nincs biztonságban tőlük. Aki a dísztárgyak sokaságában szeretne gyönyörködni, az ne tartson macskát az otthonában. A virágokkal még óvatosabban kell bánni. A szobanövények egyes fajtái mérgező hatásúak, amit viszont a cica nem tud, és szívesen rágcsálja meg a levelét, szárát. Ilyen veszélyt jelentő szobanövényt nem tarthatunk macskánk közelében.   

Ennek az izgő-mozgó állatnak megfelelő játékteret és eszközöket kell biztosítani, és ha nem szeretnénk, hogy alvás közben kezdjen bele a játékba, akkor nekünk kell vele napközben egy fél órácskát játszanunk, hogy kellően kifáradjon. Amennyiben a lakásnak, háznak van emeleti része, akkor egy macskalétra beépítése is remek lesz, mivel ezek az állatok szeretik a magasból figyelni az alattuk lévő területet. 

Egy házikedvenccel együtt élni mindig kihívás, hiszen hozzá, a szokásaihoz kell illeszteni a napunkat. A macska is – akárcsak a kutya – szereti a megszokott napi rutint, és zavarja a nagy változás, a rendszertelenség. A macskatartás komoly felelősséggel jár, de számtalan kedves és meghitt pillanattal gazdagíthatja az éltünket. Készüljünk fel rá okosan.           

A macska is – akárcsak a kutya – szereti a megszokott napi rutint, és zavarja a nagy változás, a rendszertelenség.