Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az árnyékolók szerepe.

Amíg nem készülnek el a szuperüvegek 

A nyárban az a jó, hogy süt a nap és meleg van – és sokszor éppen ez vele a legfőbb baj is. Amíg az árnyas fák alatt pihenünk egy kellemes tó partján, addig a nyárnak ezek a tulajdonságai örömmel töltenek el bennünket. Más a helyzet, amikor a tó partjáról hazatérünk, vagy nem is tudunk ilyen helyen hűsölni. A lakásunk valamilyen árnyékoló nélkül bombabiztosan szaunává fog válni.

Manapság nagy erőkkel folynak azok a kutatások, amelyek az ablaküvegek forradalmian új generációját hozhatják létre. Az okosablakok valamikor a jövőben képesek lesznek automatikusan szűrni a fényt, valamint távoltartani a hőt. Ezekre a szuperüvegekre még valószínűleg jó pár évig várni fogunk, egyelőre a különböző árnyékolók óvhatnak meg minket a fénytől és a forróságtól.    

A kiválasztás szempontjai

Az árnyékoló kiválasztása nem egyszerű dolog. Először is tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy amennyiben a nap hevét akarjuk elsősorban visszafogni, akkor csak azok a megoldások jöhetnek szóba, amelyeket az ablaküveg előtt, kívül helyezünk el. A modern ablaküvegek remek hőszigetelők, amelyek a benti meleget nem engedik távozni, viszont a külső hőt nem fogják meg rendesen. Az egyszerűbb, régi típusú üvegek pedig kifejezetten gerjesztik a lakásban a meleget ugyanazzal a fizikai hatással, amely az üvegházakban olyan jó szolgálatot tesz. Amikor tehát árnyékolót választunk, ezt a tényt alapvetően figyelembe kell venni.

Az árnyékoló kiválasztása nem egyszerű dolog.

A megfelelő árnyékoló kiválasztásának egyéb kritériumait is át kell gondolni. Nem mindegy például, hogy milyen stílusú házhoz akarjuk felszerelni. Egy klasszikus épület ablakai elé nem szereltethetünk fel modern, fémlapokkal rendelkező zsaluziát. Az ilyen házat egy hagyományosnak mondott zsalugáterrel lehet szépen kiegészíteni. Számításba kell venni az ablak szerkezetét és méretét, amelyet el akarunk látni árnyékolóval. A nagy üvegfalak esetében csak a motoros vezérléssel ellátott megoldások közül válogathatunk. Nem lényegtelen szempont az sem, hogy milyen helyiséget akarunk árnyékolni. A hálószoba tökéletes sötétítést kíván. Amennyiben szélmentes oldalon fekszik ez a helyiség, akkor a redőny mellett a zsaluzia is jó választás lehet, ugyanakkor széltől támadott oldalon a zsaluzia zörögni fog, ami nem segíti a pihenést. 

Sokak számára lehet fontos a biztonság. Vannak olyan árnyékolók, amelyek ezen a területen is jobban szerepelnek. Egy erős, jó minőségű redőny megnehezíti a betörők dolgát, ezért érdemes a figyelmünkre. Nem elhanyagolható szempont az árnyékoló anyaga és színe sem. A legnagyobb választék a vászon árnyékolók esetében áll a rendelkezésünkre. És akkor még ott van a tájolás kérdése is, hiszen egy árnyékos, északi oldalon nem feltétlenül kell a hővédelemre gondolnunk, míg a déli, napsütötte oldalon ez lesz a legfőbb igény. Egy szó, mint száz, nem könnyű a választás.      

Külső árnyékolók

Az árnyékolók két nagy osztályba sorolhatók: a külső és a belső árnyékolókra. A külső árnyékolók a fény szűrése vagy megfogása mellett sokkal hatékonyabb hővédelmet is képesek biztosítani. Ezenkívül egy-egy típusa egészen jó hangszigetelő, és megvédi a lakást a szálló portól is. 

Árnyékolók. A redőnyökről általánosságban elmondható, hogy a minőségi darabok akár 20-25 százalékkal is képesek csökkenteni az energiaszámláinkat.

A külső árnyékolók nagy családját a különféle anyagból készült redőnyök képviselik. Ez az árnyékoló a legismertebb és legelterjedtebb fajta, amely UV- és időjárásálló. Háromféle anyagból készülhetnek. A legolcsóbb közülük a műanyag. Lamelláiban légkamrák verik vissza a hőt és a zajokat. A redőnyök fő fémje az alumínium. Ezekre mondják, hogy biztonsági típusok, mivel masszívak. A legjobban hőszigetelt fajtái poliuretán habbal vannak feltöltve. Hajdanában a faredőnyök voltak népszerűek, de az új típusok lassan kiszorítják ezeket a klasszikus darabokat. A redőnyökről általánosságban elmondható, hogy a minőségi darabok akár 20-25 százalékkal is képesek csökkenteni az energiaszámláinkat. Mozgatásukat motoros rendszerrel is meg lehet valósítani. 

 

A zsaluzia az utóbbi időben egyre népszerűbb árnyékoló lett, mivel utólag is felszerelhető bármilyen nyílászáróra. A lamellák segítségével könnyedén szabályozható a helyiségbe jutó fény mennyisége. Mozgatása az egyszerű elforduló-pántostól az elektromos karral ellátottig több változatban kapható. Használata mellett a szúnyogháló is felszerelhető. Klasszikusnak mondható a zsalugáter, amelyet régóta használnak Magyarországon is, de népszerűsége a XIX.-XX. század folyamán volt a csúcson. A zsalugáter fából készül, látványos és barátságos kinézetű árnyékoló. A szárnyai alapján választhatunk az egyszárnyas, a középen felnyíló, az aszimmetrikus, a három- vagy négyszárnyú, valamint a harmonikaszerűen nyitható verziók közül. 

A kültéri teraszokra általában ponyvából készült árnyékolókat lehet használni. A napellenző felszerelhető oldalfalra, mennyezetre, de akár egy szarufára is. A ponyvák ma már nem egyszerű vászonanyagok, sokkal inkább összetett műanyag-vászon és egyéb textúrák. Elsősorban poliésztert, üvegszálat, akrilt és PVC-szálat tartalmaznak. Az így szőtt sűrű anyag UV- és szélálló árnyékolóhoz vezet. Beszerezhetőek már olyan darabok is, amelyek vízlepergető bevonattal rendelkeznek a külső oldalukon, míg a belső felületet akril védi a gombásodás ellen. Ezek a ponyvák nanotechnológiával készülnek, ezért nem érdemes meglepődni a viszonylag borsos árukon. 

A belső árnyékolók       

A belső árnyékolók leginkább a fény erejét képesek szabályozni, hővisszatartó tulajdonságuk jóval alacsonyabb külső társaiknál. A legegyszerűbb árnyékoló egy karnisra felrakott sötétítő függöny. Hőszigetelő képessége alig van és a fényt sem tudjuk úgy szabályozni vele, mint a lamellás rendszerek esetében. 

A reluxa először az irodákban jelent meg, hogy aztán egyre több háztartásban is betöltse fényvédő szerepét. Amennyiben a fémreluxák lamelláinak domború oldalát a sugárzó hő irányába fordítjuk, akkor van némi hőszabályozásra is lehetőség velük. A fény nagyságát kedvünk szerint állíthatjuk be vele. A műanyag változatok meglehetősen sebezhetők, ezért ajánlatosabb a masszívabb fémet választani. 

A reluxa közeli unokatestvére a sávroló, amely egyszerre fényzáró, fényáteresztő és sötétítő függöny. Kezelése hasonló a reluxáéhoz, csak fém helyett textil lamellái vannak. A roletta egyfajta átmenetet képez a külső és a belső árnyékolók között. Előnye, hogy ferde és függőleges síkú felületekre is felszerelhető. Elsősorban a tetőtéri ablakokra szokták felszerelni. Anyaga lehet teljesen fényzáró, vagy fényáteresztő, attól függően, hogy milyen helyiségben funkcionál. 

A szalagfüggöny a hagyományos sötétítő és a csipkefüggöny tulajdonságait egyesíti. Elsősorban nagy üvegfelületeknél alkalmazzák. Nem véletlen, hogy az irodaházak kedvelt árnyékolója lett. A szalagfüggöny a mennyezetre szerelt karnisról lóghat le, és a lamellákat gyöngylánccal lehet mozgatni, valamint egy merev zsinórral lehet elforgatni annak megfelelően, hogy mennyi fényt szeretnénk az adott helyiségbe eljuttatni. 

A fentiekből talán kiderül, hogy számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre az árnyékolók nagy piacán, csupán fel kell mérni, hogy melyik lehet ezek közül a számunkra optimális megoldás. A klímaváltozással egyre hosszabb és melegebb napok köszöntenek ránk, ezért használatuk is fontosabbá válik a jövőben.

A reluxa először az irodákban jelent meg, hogy aztán egyre több háztartásban is betöltse fényvédő szerepét.