Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az ablak kiválasztása nem egyszerű feladat.

Az informatikai forradalom igézetében 

Korszakunkat majd a jövő nemzedéke valószínűleg az informatika forradalmához fogja kapcsolni. Ez az a terület, amely rohamosan fejlődik és megváltoztatja egész életünket. A legapróbb tevékenységektől a legátfogóbb problémákig mindenütt igénybe vesszük az informatika adta lehetőséget és segítséget. 

Ma már egészen távolinak tűnik az a korszak, amikor nem létezett az internet, és el sem tudjuk képzelni, hogy voltunk képesek meglenni nélküle. Az informatikai fejlődés szembetűnő jelensége, hogy miközben mikro méretűvé válik, egyre nagyobb kapacitással rendelkezik, s már megjelent a mesterséges intelligencia, s vele együtt a morális, etikai kérdések.

A tárgyaink, amelyek egykor egy bizonyos funkciót láttak el, most okosodni kezdenek, és képessé válnak olyan dolgokra, amelyekről korábban álmodni sem mertünk. Az okosodás a mindennapjaink részévé vált, belépett az otthonunkba is. Az okosotthon fogalma ma már nem egy fikció, hanem a létező realitás. Nem lepődhetünk meg azon, hogy lakásunk egy jelentős eleme, az ablak is okosodni kezd.   

Az üvegek új nemzedéke

Mint ezt már korábbi cikkeinkben megírtuk, a hagyományos üvegek korszaka lezárult, amikor megjelentek a többrétegű, szigetelő gázokkal feltöltött ablaküvegek. Ezek az innovációk még csak a tervezés és a gyártás peremterületén vették igénybe az informatika segítségét. 

A vegyészet ugyanakkor máris nagyot lépett előre annak tekintetében, hogy az ablakok fény és hőérzékelése intelligenssé váljon. Ehhez az üveget kellett egészen speciális tulajdonságokkal ellátni. Az üvegnek megváltoztatták a mechanikai és elektromechanikai tulajdonságait. A különleges eljárások jelentős funkcióbővüléssel jártak az átlátszóság, az energiaelnyelő képesség, a fény- és hőáteresztés tekintetében. Ezek a változások annak eredményeképpen jöttek létre, hogy speciális hordozóanyagok kerültek az üveg felületére. 

Okosablak tesztelése.

A hihetetlenül vékony réteget a nanotechnológia segítségével vitték fel az üvegre, amelyhez már elengedhetetlen volt az informatika segítsége. A különböző kísérleti anyagok nemcsak a hő- és fényhullámokat változtatják meg, de az anyagfeszültséget is lehet manipulálni általuk. A nanotechnológia alkalmazása az új, okos üvegek tekintetében az Egyesült Államok mellett Dél-Koreában, Izraelben és az Európai Unióban folyik nagy ütemben. 

A legígéretesebb projektek az elektrokromatikus üvegek előállítása terén valósultak meg. Az üvegre felvitt anyag egy indium-ón-oxid kompozit, amely a megszilárdulás után egyfajta fényérzékelőként funkcionál. Meghatározott hőfok esetében az üveg elsötétedik, megelőzve, hogy a lakás felmelegedjen. Az összetevők arányán múlik, hogy milyen magas hőnél indul be ez a folyamat. Ugyancsak ez által tudnak egy olyan függönyt kialakítani, amely a fényt manipulálja. Ebben az esetben tejüveg alakul ki, amely beengedi a lágy fényeket, ám kívülről nem lehet az ablakon keresztül belátni a lakásba. Az ilyen üvegből gyártott ablakhoz tehát semmilyen sötétítőt vagy árnyékolót nem szükséges használni. A nanotechnológia által készített üveg képessé válik az infrasugarak kiszűrésére úgy, hogy közben a bent lévő ugyanúgy kilát az ablakon, mintha hagyományos üvegből lenne az. 

Üvegek a fény a hő és az energia szolgálatában         

Az energiatakarékosság és a fenntarthatóság jegyében gőzerővel folynak azok a kutatások, amelyek várhatóan teljesen átírják a nyílászárókról alkotott képünket. Az okosablak számára a jövőben nem jelent kihívást a nyári hőség, mivel nemcsak megszűrni képesek a fényt, hanem a beáramló hő mennyiségét is szabályozhatjuk majd általuk. Amikor ez az áttörés megtörténik, akkor fog befellegezni a klímagyártóknak. Mivel a hagyományos klímák energiazabáló masinák, ráadásul szennyezik környezetüket, ezért ez a változás üdvös és forradalmi lesz. 

Az okosablak üvege képes lesz a hő és fény szabályozásra. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően például úgy lesz képes átengedni a meleget, hogy közben megőrzi sötétítő funkcióját. Így aztán kellemes melegben szunyókálhatunk, miközben a fény nem zavarja meg az álmunkat. Ezek a hő- és fényszabályozható ablakok a szuper kényelem mellett hihetetlenül csökkentik majd a rezsiszámláinkat. 

Az okosablak üvege képes lesz a hő és fény szabályozásra.

Olvashatunk már olyan kísérletekről is, amelyektől már most is 20-25 százalékos energiamegtakarítást várhatunk. Az ilyen ablakok egy passzív hővisszanyerő szellőzőrendszert tartalmaznak. Ez a rendszer képes az adott helyiség hőszabályozására, mivel kiegyenlíti a hőfokot a szoba melegebb és hidegebb területei között. Ugyanez a rendszer a különböző éghajlatokon élőket is támogatni tudja. A hideg vidékeken élők számára előmelegíti a szellőzési levegőt, míg a meleg övben élőknél az ablak önhűtési funkciója lép működésbe. Európában az ilyen ablakokhoz napelemmel működtetett érzékelőrendszereket párosítanak, hogy még hatékonyabb legyen az energiamegtakarítás. A rendszer hőszigeteléssel és állítható légnyílásokkal, légszűrővel rendelkezik. Ezek az okosablakok annyira rugalmasak, és olyan sokoldalúak, hogy tulajdonképpen a Föld valamennyi területén használhatóak. 

Az üveg és a napelem kapcsolatára már régóta gondolnak a mérnökök. Olyan vékony és átlátszó napelemeket akarnak kifejleszteni, amelyek üvegként is felhasználhatóak. Amennyiben sikerül megvalósítani a tökéletes üveget, amely egyben napelem is, akkor a toronyházak, amelyek hatalmas üvegtáblákkal rendelkeznek, egyfajta energiatelepként is funkcionálhatnának, kiváltva a fosszilis energiahordozókat. Az ilyen napelem komplexumokat természetesen számítógépes vezérléssel lehet majd üzemeltetni, s miközben odabent folyik az üzleti élet, az épületből nyert energia bárhol felhasználásra kerülhet, mivel többet fog termelni, mint amennyit maga a toronyház megkíván. 

Multimédiával összeházasított okosablak

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a hatalmas üvegfelületek megihlették a híradástechnikát. Amikor televíziót vagy a számítógép monitorját nézzük, akkor tulajdonképpen egyfajta műanyag-üveg kompozitot nézünk. A monitorok mérete egyre nagyobb, hiszen divatos lett az otthoni mozizás. A házimozi rendszer egy szép napon még felköltözhet az ablakunkra.

Az ilyen okosablak egy LCD képernyő és a kettős üvegezés egyfajta hibride. Míg a belső felülete egy monitor, amelyet ugyanúgy használhatunk, mint egy tabletet, azaz kézzel vagy távirányítóval vezérelhetjük, addig kifelé olyan ablak, amely beengedi a fényt és a hőt. Az ablak egyik fele tehát nem más, mint egy hatalmas monitor, amelyhez magát az agyat, azaz a számítógépet is hozzárendelik, így mindazt tudja, amit egy modern kompjúternek tudnia kell. A wi-fi segítségével a teljes rendszer vezeték nélküli, hogy ablak funkciókat is ugyanúgy használni lehessen. A multimédiás ablakhoz kamera és arcfelismerő rendszer is kapcsolható, így a lakás már akkor felismeri tulajdonosát, amikor az befordul a sarkon. Ekkor az érzékelők beállítják azt a fényerőt és hőfokot, amely otthonossá teszi a belépő számára a környezetet. 

Talán első olvasásra ezek a különleges képességekkel rendelkező ablakok még a fantasztikum világát idézik meg, pedig a kutatások nagy erőkkel folynak és az eredmények is biztatóak. Egyelőre még az említett technológiák árai képeznek akadályt, hogy az okosablak elterjedjen, de mindannyian tudjuk, hogy a következő lépés már a tömegcikké válás lesz. Közeledik egy valóban szép és új világ a nyílászárók világában. 

Talán első olvasásra ezek a különleges képességekkel rendelkező ablakok még a fantasztikum világát idézik meg, pedig a kutatások nagy erőkkel folynak és az eredmények is biztatóak.