Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A bohém stílus talán nem tartozik sokak kedvence közé, mivel fárasztó lehet a formák, színek és anyagok bősége és burjánzása, amely akár a rendetlenség, vagy határozatlanság érzetét keltheti.

Szabályrendszerek nélkül

A lakberendezési stílusok világában barangolva csupán egyet találunk, amely fittyet hány minden kötöttségre, formai elemre, előképre, színvilágra és etnikai hagyatékra. Igazából a felsoroltak közül kivétel nélkül válogat, mert fő rendező elve a szabadság, ezért ezt a stílust glóriaként hatja át az élet feltétlen szeretete és öröme. 

A bohém stílus talán nem tartozik sokak kedvence közé, mivel fárasztó lehet a formák, színek és anyagok bősége és burjánzása, amely akár a rendetlenség, vagy határozatlanság érzetét keltheti. Talán ez az oka annak, hogy a stílusnak egy oldalága, az úgynevezett skandináv bohém kialakult, mert keretek közé szorítja a szilaj fesztelenséget. Ebben a cikkünkben maradunk az eredeti nyomvonalon, és az igazi bohémmel foglalkozunk. 

A szabadság szabályai

Azt gondolhatnánk, hogy a bohém szó francia eredetű, holott a 19. században Európát járó cseh cigányok szekértáborát, illetve annak lakóit illették a Csehország latin megfelelőjével, a Bohémiával. Ebből alakult ki a bohém kifejezés, amely a szabadon járó, a kötöttségeket nem ismerő, a vagyonra nem törekvő, az örömöket kereső ember szinonimájaként. Valóban, a hajdani cigánytáborok szekerei mindig színesek, túlmintázottak voltak, ahogy a ruhák is, amelyben az ősi, ázsiai eredet nyomai ugyancsak fellelhetőek voltak. 

A bohém ember az élet örömeit hajszolja, nem követi a társadalom által megkövetelt normákat. A huszadik században ezt a vándorló, szabad, kommunális életformát a 60-as, 70-es évek hippi mozgalmai testesítették meg. Ebben a kultúrában gyökerezik, és innen vált egy érdekes stílussá a bohém, amelyet csak látszólag könnyű és egyszerű kialakítani. A szabadság ugyanis azzal nehézséggel jár, hogy könnyen válhat szabadossá, öncélúvá, a lakberendezésben pedig zűrzavarossá. Az a különös ellentmondása a stílusnak, hogy bár mindent szabad, mégsem lehet bizonyos szabályokat kikerülni a kialakítása során.      

A bohém stílus különös ellentmondása, hogy bár mindent szabad, mégsem lehet bizonyos szabályokat kikerülni a kialakítása során. 

Alapvető stílusjegyek

A bohém stílus színekben tobzódik. Nagyon sokat merít a keleti kultúrák színvilágából. A harsogó, mély színek: a narancssárga, a vörös, az olajkék, a türkiz, de a nőiesebb púder, a pink egyaránt jelen lehet az enteriőrben. A színek mellett a minták is erőteljesek és gazdagok a textíliákon és a kiegészítőkön. A stílus nagyon kedveli a virágmintákat, mégpedig a nagyokat, de szívesen ötvözi a geometrikussal. 

Hogy a stílus mennyire nyitott, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy bátran válogat az egyes stílusokból. Azt gondolhatnánk, hogy egyenlő az eklektikussal, csakhogy sokkal jobban rokonítható az etnóval, mivel az egzotikus kultúrákból vesz át elemeket, mégpedig úgy, hogy egyiket sem helyezi a másik fölé. Egy afrikai balzafa szobor ugyanúgy a látványhoz tartozik, mint egy látványos perzsa szőnyeg. 

Annak érdekében, hogy ebből a kavalkádból valamilyen rendezettség legyen, a falakat rendszerint semleges fehérre festik, hiszen egy ilyen háttérben érvényesül az a színes és játékos világ, amelyet a bútorokból, használati tárgyakból, dekorációból és a sok textíliából megszerkesztünk. 

A stílus kedveli a vintage és kézműves tárgyakat, bútorokat, de bekapcsolja a DIY-mozgalmat is azáltal, hogy régi bútorokat újít fel, helyez vissza saját funkciójába, vagy új értelmezéssel látja el. A személyességet az egyedi tárgyak, az elődöktől örökölt darabok és az utazásokból származó emléktárgyak valósítják meg, ezért sem találkozhatunk két hasonló enteriőrrel ennek a stílusnak a mentén. 

Anyaghasználat            

A stílus a természetes anyagok használatára épít, s emiatt növekedett meg a presztízse. A bútorok fából, sok esetben tömör fából készülnek. A régi bútorokat vagy felújítják, vagy csak annyira teszik használhatóvá, hogy a patinás kopottságuk megmaradjon. Mivel nem idegen tőle a távoli kultúrák világa, ezért a rattan, a nád, a bőr és az egyéb vesszőből készült tárgyak, bútorok igen kedveltek. 

A textíliák esetében is ugyanez a tendencia. A vászonnak kiemelt szerepe van, de kedvelt a gyapjú, a bársony és a selyem is. Ezek a kelmék mind színesek, díszesek, és nagyon sok közülük a rojtos. Rojtosból a bohém lakásban sohasem lehet elég. A bőr is fontos anyaga a stílusnak, találkozhatunk egzotikus állatbőrökkel, amelyek a fapadlót borítják. A járólapokat a bőrök mellett puha szőnyegekkel takarhatják, amelyek ugyancsak színesek és mintásak. A bohém otthonokban szívesen használják burkolóként a padlószőnyeget, amely teljesen puhává teszi a talajt. 

A fehér falak egy-egy sarkát színes tapéta boríthatja. Ezek a sarkok külön funkcióval bírnak. Itt lehet olvasni, kávézni vagy lejátszani egy parti sakkot. A falakat számos helyen a csomózásos technikával készült makramé díszítheti. 

A stílus a természetes anyagok használatára épít, s emiatt növekedett meg a presztízse.

Különleges bútorok, speciális világítás, burjánzó növények

A bútorok közül leginkább az egyedi, kézi munkával elkészült termékek kerülhetnek ebbe az enteriőrbe függetlenül attól, hogy milyen korszakot, stílust vagy etnikai sajátosságot hordoznak. Kiemelt szerepe lehet a baldachinos ágynak, amely ennek a stílusnak ikonikus eleme. A másik ilyen speciális fekhely, a függőágy, amely alapjában véve a kertben vagy a teraszon kerül használatba, viszont a bohém lakásbelsőből, a nappaliból sem hiányozhat. Ha csak egy pihenősarokban is, de jó helye van ennek a színes és egyedi darabnak.          

A bohém lakások világítása sem hasonlít a megszokottra. Kedvelik a régi korok lámpáit, ezért szinte minden fontos területen találni egy asztali vagy állólámpát, ugyanakkor a nappaliból egy látványos kristálycsillár sem hiányozhat. A fényeknek lágyaknak és melegeknek kell lenniük, mivel a színes enteriőr ezt kívánja meg. Számos gyertyatartóval találkozhatunk, mert a gyertyáknak és mécseseknek, s különösen a füstölőknek kivételezett szerepük van. 

Azon sem lehet csodálkozni, hogy – mivel a bohém ember egyben természetkedvelő is -, nagyon sok növény kap helyet a helyiségekben. A nappaliban egy méretes pálma díszítheti az egyik sarkot, míg a kisasztal tetején álló vázában mindig van friss, élénk színű virág. A konyhában a fűszernövények töltik be ezt a szerepet. Még a fürdőszobában is találhatunk párát és nedvességet kedvelő növényeket. 

A szabadság ára   

A bohém stílus valóban nagy szabadságot ad kedvelőinek, de csak azoknak ajánlható, akik magabiztos ízléssel és kitartással rendelkeznek. Óvatosnak kell lenni a bolti termékek esetében is, mivel ezek nem autentikus darabok, hanem ugyanúgy tömegcikkek, mint bármi más. Mivel a bohém stílus az egyedit keresi, ezért csak lassan és aprólékosan lehet azt kialakítani. Az ízlés pedig azért fontos, mert nagyon könnyen lehet a bohém helyett valamilyen giccses és stílustalan eredményre jutni. A szabadságnak a lakberendezésben is nagy ára van, különösen akkor, ha nem tudunk vele élni. A profi módon kialakított bohém életterek ugyanakkor nagyon látványosak és különlegesek lehetnek.      

A bohém stílus valóban nagy szabadságot ad kedvelőinek, de csak azoknak ajánlható, akik magabiztos ízléssel és kitartással rendelkeznek.