Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Minőségi ablak. Az olyan termékek esetén – és a lakásunk, házunk ablaka feltétlenül ilyen – amelyeket hosszú időn át szándékozunk használni, nem lehet elsődleges szempont pusztán az ár.

Változó igények, megváltozott ablakok

Korábbi cikkemben már utaltam rá, hogy az ablakok néhány évtizeddel ezelőtt hazánkban még nagyon egyszerű szerkezetűek voltak. A legtöbb ablak lemázolt fakeretből, ablaküvegből és nagyon egyszerű, hagyományosnak mondható vasalatból állt. Az ablakok változatosságát a két- vagy egyszárnyas kombinációk adták. Az üvegek könnyen sérültek, elég volt, ha a huzat becsapta az ablakot. Viszont az üvegesnek nem jelentett problémát a javítás. 

A mai ablakok javítása már nem ilyen egyszerű dolog, hiszen jelentősen megváltoztak és összetettebbé váltak a nyílászárók.  Ennek az összetettségnek a megváltozott igények és elvárások a fő okai. Korábban az ablak a fény beengedésére és a külvilágra nyílásra szolgált. Manapság azonban e funkciók mellett a szigetelés vált nagyon fontossá, de sokkal több, egyéb speciális tulajdonsággal felruházott ablakok közül választhatunk.       

Minőség versus ár

Bármit is készülünk megvásárolni, mindig az a legbölcsebb dolog, ha igyekszünk a megfelelő minőséget beszerezni. A jó anyagokból, magas technológiai szinten előállított termékek sokkal hosszabb életűek, mint a hasonlónak tűnő, de gyenge minőségű társaik. A magyarok vásárlóereje sajnos elég alacsony, ezért sok esetben az ár lesz a döntő tényező, amikor választani kell. 

Az a helyzet, hogy az olyan termékek esetén – és a lakásunk, házunk ablaka feltétlenül ilyen – amelyeket hosszú időn át szándékozunk használni, nem lehet elsődleges szempont pusztán az ár. Szükséges azt is megvizsgálni, hogy az adott terméknek milyenek a tulajdonságai, van-e, és milyen magas annak a garanciája. A gyenge minőségű nyílászárók idővel sokkal többe fognak kerülni, mert javítani, rosszabb esetben cserélni kell őket jóval előbb, mint egy valódi minőségi ablak esetében. 

A gyenge minőségű nyílászárók idővel sokkal többe fognak kerülni, mert javítani, rosszabb esetben cserélni kell őket jóval előbb, mint egy valódi minőségi ablak esetében. 

Ablakok innovációja

A nyílászárók piacára különösen igaz a nagy verseny. A gyártók igyekeznek minden igényt kielégíteni, arra törekszenek, hogy a legjobb fejlesztőcsapattal tudjanak együtt dolgozni. Ennek az az eredménye, hogy szinte évente jönnek ki új, még fejlettebb változatok, miközben a funkciók spektruma is egyre bővül. 

Ma már nem elég, ha az ablak átereszti a fényt és ki-be lehet csukni. Hihetetlenül fontossá vált a jó szigetelés. Mivel a háznak e tekintetben azok a leggyengébb pontjai, ahol a fal egysége megtörik, ezért korábban a meleg a nyílászárókon keresztül szökött ki a fűtött lakásból. Az energia azonban nagyon drága dolog, ezért vált elsődleges szemponttá, hogy olyan ablakok és ajtók készüljenek, amelyek ugyanúgy képesek szigetelni, mintha ott nem üveg, hanem szigetelt fal lenne. Ezt az igényt ráadásul megfejelte egy másik követelmény, amely környezetszennyezés és a fenntarthatóság felől hatott az innovátorokra. Tudjon a nyílászáró tökéletesen szigetelni, de közben a gyártás és felhasználás során minél kevesebb károsanyag keletkezzen. 

Minőségi ablak minőségi összetevőkkel

Ehhez a dupla igényhez úgy lehet eljutni, ha a gyártó betartja a legmagasabb technológiai eljárást és ahhoz minőségi anyagokat használ fel. Ezért nem mindegy, hogy milyen a minősége az ablakunknak. A modern, többrétegű üvegekből gyártott ablakok kiváló hő- és hangszigetelők, köszönhetően a vastagabb üvegeknek és a rétegek közé juttatott nem mérgező gázoknak. Az ilyen üvegtábláknak persze sokkal, nagyobb a súlyuk is, mint a hagyományos típusoké volt. A nagyobb súly viszont azzal jár, hogy a tokozást sokkal magasabb technológiai szinten kell megvalósítani, és az ablakok vasalatának el kell bírnia a többletsúlyt, mégpedig úgy, hogy a nyitás és zárás továbbra is kényelmes és zökkenőmentes legyen.

 

A jó minőségi és komplex üvegtáblákhoz tehát ugyanolyan jó minőségű vasalatra, keretre és szigetelőanyagra van szükség. Az ilyen összetett funkciókkal rendelkező ablakok, de különösen erkélyajtók súlya meghaladhatja akár a nyolcvan kilogrammot is. Ezért kellenek az erős zárak, a megfelelő acél stb. A mérnökök fejlesztése során rafinált és tökéletesen kialakított nyitószerkezetek könnyítik meg az ekkora súllyal rendelkező szerkezetek biztonságos és könnyű mozgatását. 

A minőségi ablak rendszerint speciális szigetelőanyagokat és az azokhoz kapcsolódó eljárást kíván meg. Ezeken a szigetelőanyagokon sem érdemes spórolni, mivel az ablak úgy tudja a legoptimálisabb energiavédelmet ellátni, ha a típushoz fejlesztett anyagokkal dolgozik a szakember. A tökéletes szigetelést egyéb tömítőkkel és hanggátló fóliákkal érhetjük el.

A minőségi ablak rendszerint speciális szigetelőanyagokat és az azokhoz kapcsolódó eljárást kíván meg.

Mert kell a jó szakember!

Minél bonyolultabb egy szerkezet, annál jobban megköveteli a szakmunkát. Az ablakok korszerűsödése azzal jár, hogy a nyílászárók beszerelésénél nem lehet megkerülni a szakember hozzáértését. Hiába a minőségi ablak és anyagok, ha a beépítés szakszerűtlen. Olyan, mintha kidobnánk a pénzt az ablakon – illetve az ablakkal. 

A minőségi ablak beszerzéséhez és beszereléséhez érdemes olyan céget választani, amelyik ezeket a feladatokat együtt képes elvégezni. A jó cég – mint amilyen a mienk – az első pillanattól kezdve egészen a munkálatok befejezéséig kézen fogja az ügyfelet, és a folyamat minden fázisában a segítségre van. A tanácsadás előzetes felméréssel kezdődik. A legtöbb lakástulajdonos nincs tudatában annak, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, amikor ablakot vásárol. Az talán még evidens, hogy a méretekkel tisztában van, de azt már kevesen tudják, hogy mennyire nem mindegy, hogy a lakás a földszinten vagy egy toronyház tetején helyezkedik el.    

A földszinti lakásnál a hang- és porszigetelés, valamint a betörés elleni védelem lesz az elsődleges szempont, míg a magasban arra lesz szükség, hogy az ablak ellenálljon az állandó szél nyomásának. A szempontok tulajdonképpen ingatlanról ingatlanra változhatnak, és akkor járunk jól, ha a szakemberrel együtt közösen kerül sor az igények felmérésére. 

Egy igazán profi cég a felmérés után legyárttatja az ablakokat majd kiszállítja a helyszínre, ahol megtörténik a beszerelés. Itt nem ér véget a munkája, mivel a bontással és beépítéssel együtt járó kőművesmunkákat is elvégzi. A terepről pedig csak azután vonul le, miután a munkálatokkal együtt járó hulladékot is elszállította. Minőségi termékhez minőségi szakmunka – ez legyen a jelszavunk! 

A minőség következményei              

Az ablakok a ház szemei. Ezeken át kapcsolódunk a külvilághoz. Manapság megnőtt az igény arra, hogy minél nagyobb felületen érkezzen a természetes fény az otthonunkba, miközben egyre kevesebb energiát kell felhasználunk a megfelelő klíma érdekében. A modern nyílászárók ezt a lehetőséget nyújtják úgy, hogy a lakás átszellőzését is képesek biztosítani speciális rendszerük révén, amely megakadályozza a penészedést. Különösen divatosak lettek a nagy üvegfelületek, amelyek a teraszt és a kertet kötik össze, ezzel egyszer s mind jelentősen megnövelve a teret és közelebb hozva a természetet. A minőségi nyílászárók ezt a vágyat is képesek valóra váltani.

A jövő pedig már itt dörömböl a küszöbünkön az okosablakok képében, amelyek már egy újabb, forradalmi változást hoznak a minőségi nyílászárók világában.   

Az ablak kiválasztása nem egyszerű feladat.