Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A rendszerváltás előtti időkben az ablaktisztítás nem volt egy bonyolult művelet.

Egy letűnt korszak emlékei

Ablakot tisztítani mindenki tud – gondolhatnánk. A rendszerváltás előtti időkben az ablaktisztítás nem volt egy bonyolult művelet. Ennek egyik oka az volt, hogy az ablakok nagyon egyszerű szerkezetek voltak. Fakeretekbe illesztett ablaküvegből és egy kilincses zárszerkezetből állt az egész. 

A tisztítószerek világa is ehhez igazodott. A vegyiáru boltokban lehetett kapni a Tükör névre keresztelt élénkvörös műanyag flakont, amely az üvegek szupertisztítója volt. Akinek nem tellett rá, vagy esetleg éppen kiürült a palack, az mosószeres vízzel dolgozhatott. A törlő anyag beszerzése sem jelentetett problémát anyáinknak. Elegendő volt egy elhasználódott trikó vagy alsónemű, amely az üveg polírozásához kellett, míg a vizet a kosszal együtt egy összeborzolt újságpapírral is el lehetett távolítani. Nálunk ehhez az előfizetéssel naponta érkező Népszabadság régi számai adták a nyersanyagot. Ma már eltűnőben vannak a régi, egyszerű ablakok, mint ahogy nyoma veszett a nagyhírű napilapnak is. 

Az új, korszerű ablakok tisztítása és karbantartása bizonyos fajta szakértelmet igényel, mivel a szigetelőanyagokra és különösen a fakeretekre, valamint a bonyolult vasalatokra figyelni kell. A régi idők újságpapíros tisztításának búcsút inthetünk.     

 

Mikor jön el az ablaktisztítás ideje?

A tavasz a virágzás mellett a nagytakarítás időszaka is. Vannak, kik már egész korán, a szebb márciusi napokon megkezdik a lakásuk frissítését, amelybe az ablaktisztítás és -ápolás is beletartozik. A többség a melegebb és szárazabb napokra vár, így a tavaszi nagytakarítás szezonja az április és a május. Ilyenkor már szeretnénk, ha minél több napfény érkezne az otthonunkba. 

A tavasz a virágzás mellett a nagytakarítás időszaka is.

 

Az ablaktisztítás a rendszeretők szerint évente legalább négyszer szükséges, az évszakok változásának megfelelően, de olyan területen, ahol nem kering sok szennyezőanyag a levegőben, elegendő a tavaszi és az őszi takarítás. E két takarítás egyikénél érdemes az ápolással, karbantartással kapcsolatos tevékenyégeket is beiktatni. Erre rendszerint a tavaszi etapban szokott sor kerülni. A téli külső szennyeződések mellett szükség lehet egy belső zsírtalanításra, míg a nyarat követően az út pora és a növényi pollenek miatt kell különösen a külső felületeket jobban és hatékonyabban letisztítani. 

A problémamentes műanyag     

A műanyag ablakok nagy előnye, hogy a keretük takarítása tulajdonképpen semmilyen nehézséget nem okoz. Elegendő egy nedves törlőkendő és azzal tökéletesen meg lehet tisztítani. Arra kell ügyelnünk, hogy semmilyen savas vagy alkoholt tartalmazó vegyi anyagot ne használjunk a PVC keretek pucolásához, mert az kárt tesz a felületben. A gőztisztító használata sem javallott, mert – bár nem okoz sérülést a műanyagban – de a tömítéseknek a magas hőmérséklet megárthat. Ha már úgyis letörölgetjük a kereteket, akkor érdemes a vasalatokat is megtakarítani. Egy kézi levegő fújó és fogpiszkáló vagy fülpácika erre a célra tökéletesen alkalmas. 

A kényesebb fakeretek    

A fakerettel rendelkező ablakok nagyon szépek, és bizonyos stílusú házak esetében nem is lehet ezeket műanyaggal helyettesíteni, ha nem akarunk borzalmas arculatot adni a házunknak. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fa kényes anyag, és akkor is óvatosan kell vele bánnunk, ha vastag védőréteggel fedik be ezt a természetes anyagot. 

A fakereteket akkor sem tanácsos eláztatni vízzel, ha minőségi az impregnáló anyag, amellyel befedték. Érdemes azokat a tisztítószereket beszerezni, amelyeket a gyártó ajánl, és azzal elvégezni a takarítást. A víz huzamosabb használata vetemedést okozhat, s ezzel együtt megszűnik a magas szigetelő funkció. 

Vannak, kik már egész korán, a szebb márciusi napokon megkezdik a lakásuk frissítését, amelybe az ablaktisztítás és -ápolás is beletartozik.

A fakeretes ablakokkal egyébként már a beszerelésük előtt is óvatosan kell bánni. A termékeken kicsomagoláskor még ott találhatóak a cégek logói és tájékoztató táblái matricaként felragasztva. Ezeket az öntapadós címkéket óvatosan el kell távolítani, mert csak akkor éri a levegő és a napfény egységesen a felületet. A beszerelés után célszerű rögtön eltávolítani az építési port is, mivel a napfény a fedett területeket mattá teheti. Az ablakkeret behelyezését követően kerül sor a vasalatok beszerelésére és beállítására. Ekkor használják fel a tömítő anyagot is. A tömítéseknek nagyjából 3-4 hétre van szükségük, míg felkeményednek, ezért kerülendő addig a vizes tisztítás. Amennyiben mégis szükség van a takarításra, akkor azt bő vízzel, de óvatos nyomással végezzük, hogy a tömítő anyag ne kenődjön szét.  

A legjobb a friss faablakok esetében, ha a nagyobb tisztítással várunk legalább két hónapot. A pucolásnál legyünk óvatosak, ne végezzük erősen, nehogy megsérüljön a fafelület. A vetemedés ellen a legjobb védelem a rendszeres kenés, valamint a szellőztetés. A szellőztetésnek a keretre nézve is állagmegóvó szerepe van, és védi a lakást a penészedés ellen. 

Üveg – a nagy és érzékeny felület         

Az ablak legnagyobb felülete az üveg, amelynek a tisztítása a legfőbb munkafázis. Nyaranta nagyobb por kerül az üvegre, esetleg még rovarmaradványok is rátapadhatnak. Az erősebb piszkot egy hagyományos porszívóval is eltávolíthatjuk, mielőtt a lemosásba kezdünk. A porszívóhoz olyan fejet használjuk, amelynek magas szálai vannak. Vigyázzunk, hogy ne karcoljuk meg a fej élével az üveget! Ha igazán profik akarunk lenni, akkor beszerezhetünk kifejezetten az ablak tisztítására alkalmas kézi porszívót is. 

A porszívózás után kezdődhet az üveg lemosása, amelyhez számtalan márkás ablaktisztító közül lehet választani. A művelethez szükségünk lesz egy vödör langyos vízre, amelyet időnként cserélni kell, hiszen a koszos víz már nem fog tisztítani, annál inkább piszkolni. Az akkumulátoros ablaktisztító használatával a mosás és polírozás műveletét együtt is el tudjuk végezni, ezért ajánlott a beszerzése. A hagyományos ablaklehúzó is jó eszköz, csak arra kell ügyelni, hogy a fémes élekkel ne karcoljuk meg az üvegfelületet. A polírozást ezután egy mikroszálas törlőkendővel végezhetjük el. Használhatunk még a takarítás lezárásaként antisztatikus pasztát is, amely a por és egyéb apró szemcsék megtapadását gátolja meg. 

Ablaktisztítás.

Karbantartás, ha már úgyis takarítunk     

Az ablaktisztítás idejét érdemes egy picit megnyújtani azzal, hogy megvizsgáljuk az ablakokat, és ahol kell, némi karbantartást is elvégzünk. Hihetetlen, hogy egy kis rendszeres olajozás mennyire képes megnövelni ablakaink élettartamát. A surlódó, mozgó és forgó alkatrészekre a legjobb kenőanyag a műszerolaj, amelyet bármely barkácsáruházban be tudunk szerezni. Ha véletlenül azt mégsem kapnánk az adott boltban, kitűnően helyettesítheti minden olyan kenőanyag, amely nem tartalmaz szilikont. 

Az olajat egy kis csepegtetővel, apró ecsettel, fültisztító pálcikával, de még egy kis fecskendővel is fel tudjuk vinni az alkatrészekre, amelyeket érdemes ezután egy kicsit megmozgatni, hogy az olaj szétterüljön és szennyeződés a réseken kifolyjon. Ezt az olajos piszkot tudjuk az említett eszközökkel kényelmesen eltávolítani. 

A fakeretes ablakokat célszerű évente a megfelelő lakkal lekenni, miután portalanítottunk. Arra kell ügyelni a művelet közben, hogy a lakk ne folyjon be a vasalatok közé. Okos dolog lehet beszerezni az ablak gyártója által ajánlott ablakápoló tejet. Ez a szuper anyag egyszerre képes megvédeni a keretet az időjárás viszontagságaitól, miközben javítja a lazúrfestéket is. 

Mint látható, az ablaktisztítás némi odafigyelést igényel, de az ápolást és karbantartást ezek a modern ablakok megnövekedett élettartamukkal és csodálatos ragyogásukkal hálják meg.  

Az ablaktisztítás idejét érdemes egy picit megnyújtani azzal, hogy megvizsgáljuk az ablakokat, és ahol kell, némi karbantartást is elvégzünk.