Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Sajnos a lakásbetörések száma nem nagyon csökkent az utóbbi években.

Otthonunk gyenge pontjai

Sajnos a lakásbetörések száma nem nagyon csökkent az utóbbi években. Otthonunk védelme még mindig prioritást élvez. Aki volt már elszenvedője ilyen bűncselekménynek, az nagyon jól tudja, hogy nemcsak az értékek, a pénz és ékszerek elvesztése fájdalmas, de az a puszta tény is irritáló, hogy valaki bent járt a lakásunkban, erőszakkal benyomult az intim szféránkba, és feldúlt mindent. Sok esetben nem is az otthon tartott pénz ellopása tragikus, hanem azoknak a tárgyaknak az „elvesztése”, amelyhez valamilyen személyes emlék kötődik.

A betörők a ház gyenge pontjait keresik, ezért támadják a nyílászárókat. A bejárati ajtó mellett természetesen az ablakok a fő célpontok, hiszen azoknak a legnagyobb felülete törhető üvegből van. Szívesen keresik meg azokat az ablakokat, amelyek a ház rejtettebb frontján vannak, de előszeretettel hatolnak be pince- és garázsablakokon is. A gyenge erkélyajtók is segíthetik a bűnözőt a tevékenységben, de még a tetőablakok és a ledobónyílások sem jelentenek akadályt. A nyílászárók, és különösen az ablakok jelenthetik a lakás gyengén védett pontjait. Nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen!    

Kritikus időfaktor

A rendőrségi statisztikákból és tapasztalatokból az is leszűrhető, hogy a betörők oda törnek be, ahol a behatolás nem haladja meg az öt kritikus percet és nem jár nagy zajjal a behatolás. Ahogy növekszik ez az idő, úgy válik a tevékenység rizikóssá, márpedig egyik tolvaj sem akar lebukni. 

Az ablakok esetében az jelenti a legegyszerűbb védelmet, hogy távozáskor a tulajdonos lehúzza a redőnyt vagy olyan zsalugátert használ, amelyen biztonsági zár van. Ez valóban nyújt némi védelmet, de ma már a gyártók olyan biztonsági ablakokat tudnak készíteni, amelyek valóban fejtörést okoznak még a hétpróbás bűnözőknek is. A technológia arra irányul, hogy a behatolási művelet minél nagyobb munkával, azaz sokkal több idővel, energiával és zajjal zárjon. Az ilyen ablakok sokszor a jelenlétükkel is elriasztják a betörőket.      

Biztonsági vasalatok

Mivel a betörők gyakran használják a felfeszítéses módszert, amikor az ablak zárszerkezetét, vasalatát támadják meg, ezért ezeket az ablakelemeket kellett megerősíteni. A biztonsági ablak olyan vasalattal van ellátva, amely a teljes ablakkeret mentén funkcionál. A kereten végigfutó acélelem a kézi felfeszítést teljesen lehetetlenné teszi, csak falbontással lehet a keretet kiemelni. Ilyen műveletre egy átlagos betörő biztosan nem fog vállalkozni. Ezek a vasalatok formájukat tekintve a gombára hasonlítanak. Az ilyen csapok nagy erővel szorítják le az ablakkeretet. Amikor tehát biztonsági vasalattal ellátott ablak után nézünk, ezzel a csapolással fogunk találkozni.

A biztonsági ablak olyan vasalattal van ellátva, amely a teljes ablakkeret mentén funkcionál.

A betörő az ilyen ablakok esetén a falbontás helyett inkább a zárszerkezet feltörésével fog próbálkozni. Ebben a tevékenységében viszont megakadályozhatja az a kilincs, amely blokkolási funkcióval van ellátva. A kilincs a tulajdonost nem akadályozza meg annak használatában, viszont kívülről nem lehet manipulálni. A biztonsági kilincsek nemcsak a betörés ellen védenek, de azt is megakadályozzák, hogy a kisgyerek kinyissa az ablakot. Sajnos, minden évben hallani olyan balesetről, amikor az ablakon kimászó csöppséget érte baleset. A biztonsági kilincs megóvja a kicsik testi épségét. 

A több ponton záródó kilincsek gyártói arra is ügyeltek, hogy az eszköz esztétikus legyen, ezért rejtett kivitelezéssel készülnek el.

A masszív biztonsági ablakok iránt érdeklődők gyakran teszik fel a kérdést, hogy az ilyen nyílászárók felszerelése mellett hogyan tudják átszellőztetni a lakást. A szellőztetés, a friss levegő véd a penészedéstől, és egészséges dolog az elhasznált levegőt frissre cserélni. Ahogy a magas szigetelésű, modern ablakokat, úgy a biztonsági ablakokat is integrált szellőztetőrendszerrel látják el, így képesek betölteni a szigetelés, a védelem és az átszellőzés funkcióját. 

A besurranó tolvajok nyaranta kifigyelik, hogy melyik ablak van sarkig kitárva, s azon keresztül hatolnak a lakásba. Mivel a szellőzőrendszerrel ellátott ablakot nem kell ilyenkor sem kinyitni, ezért besurrani sem lehet rajtuk. 

Az ablak kiválasztása nem egyszerű feladat.

Szuper üvegek 

Az ablak nemcsak vasalatokból és zárszerkezetből áll. A legnagyobb felülete üvegből van, hiszen az a legfőbb funkciója, hogy minél több fényt juttasson a helyiségbe. Amennyiben a vasalat szupererős, akkor még mindig ott a lehetősége annak, hogy egyszerű üvegvágással hatoljon be a betörő. A tapadókorongos üvegvágó technika ráadásul még nagy zajjal sem jár. 

Természetesen ezt a sebezhetőséget is ki akarták zárni az ablakgyárak mérnökei. Az üvegipar vegyészeivel karöltve fejlesztettek ki különböző erősségnek ellenálló üvegeket, amelyeket be is kategorizáltak. A legellenállóbb, lövés- és robbanásálló üvegek a D besorolást kapták. Ezek az üvegek nagyon drágák, de a polgári lakosságnak nincs ilyenekre szüksége. A D-üvegek a bankok, kormányzati épületek biztonságát garantálják. 

Otthonunk védelmét kiválóan el tudják látni a B besorolást kapott betörésálló üvegek. Ezt az üvegtípust egy egészen különleges tesztnek vetik alá. A teszt során egy két kilogrammos kalapáccsal addig verik az üveget, amíg nem tudnak egy 40×40 centiméteres nyílást ütni rajta. Ez az a méret, amelyen egy ember karja biztonsággal elfér úgy, hogy a zárig fel tud nyúlni. Az ütések számának és az áttörés idejének aránya dönti el, hogy az anyag megkaphatja-e a B jelet. Ez azért elég komoly garanciát jelent. Gondoljunk csak arra, hogy egy ilyen kalapálás milyen zajjal jár. 

Biztonsági ablak biztonsági fóliával

A biztonsági üveget tovább lehet erősíteni biztonsági fólia használatával. A fóliát poliészter filmrétegek préselésével alakítják ki. Azt szokták mondani, hogy az ilyen fólia a biztonsági üveg kevlárja, amely a teljes üvegfelületet védi. A fólia akkor jelent kellemetlen meglepetést a betörőnek, ha valahogy sikerül a szívós üveget betörni, mert az nem robban szét szilánkjaira. Hála a fóliának, az üvegdarabok függönyként fognak szétterülni rajta. Az így összeállt üvegfüggöny rugalmas és feszes, olyan, akár egy nagy pókháló, amelyen nem lehet csak úgy átmászni. A fóliát legfeljebb kemény munkával lehet átfűrészelni. Ez olyan munkaigényes folyamat, ami nagyon sokáig eltarthat, ezért az egész akcióba nem érdemes belevágni. 

Biztonsági ablak fóliával.

Az így összeállt védelmet még hatékonyabbá tehetjük, ha fóliát riasztóvezetékkel látjuk el, amely betörés esetén azonnal jelez a biztonsági cég szakembereinek. A biztonsági üveg a fóliával és ezzel a rendszerrel együtt már nagyon komoly védelmet jelent. A fóliát úgy alakították ki, hogy az semmilyen fényt se vegyen el az ablaktól, azaz nem tompítja a lakás bevilágítását. 

Rács az ablakon

Sokan csak akkor érzik biztonságban magukat, ha ráccsal is védekezhetnek a behatolók ellen. A rács hátránya, hogy belülről kifelé is akadályt képez. Vannak, akik nem szeretik, hogy egyfajta börtönhangulat keletkezik a felrakásakor. A földszinti házaknál, lakásoknál használata plusz védelmet jelenthet, feltéve, ha nagyon erősen van rögzítve a ház falába, valamint a rácsok hegesztése minőségi munka. A gyenge rács a hajlatoknál viszonylag könnyen felfeszíthető. Az a jó rács, amelynek az átmérője legalább 10 milliméteres, és a fémkapcsolatokat minőségi hegesztéssel valósítják meg. 

A fentiek alapján bátran kijelenthető, hogy manapság már az ablakra sem mondható el, hogy az a védelem gyenge pontja. Egy komplex biztonsági ablak megéri a befektetést, mert sorompót állít a kéretlen látogatóknak. Érdemes áldozni rá, hogy az álmunk nyugodt legyen.

Sokan csak akkor érzik biztonságban magukat, ha ráccsal is védekezhetnek a behatolók ellen.