Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az ablakcsere műveletének országos programmá kell válnia, hiszen elért bennünket az energiaválság.

Nincs hová hátrálni

Általános problémát jelent hazánkban a tény, hogy a lakóépületek zöme még mindig alacsony energiatakarékossággal rendelkezik. Az energiahatékonyság elérésének az egyik nagy területét jelenti a minőségi szigetelés kialakítása, mely még mindig sokkal kisebb projekt, mint egy régi lakóépület passzívvá tétele. 

A szigetelés a nyílászárókkal kezdődik, pontosabban azok kicserélésével. Nagyon sok olyan lakóház van, amelynek az ablakait a régi időkben tették be, sok esetben maga a tulajdonos oldotta meg a feladatot egy-két barátjával, családtagjával. Ezek az ablakok végtelenül egyszerű kialakításúak voltak – fakeret, üveg, zárszerkezet és egyszerű vasalat alkotta rendszerük ugyan biztosította a fény bejutását a lakásba, de jóformán semmilyen szigeteléssel sem rendelkeztek. Mivel ezek hatalmas felületei egy épületnek, egy felújítás során biztosan el kell távolítani azokat, hogy a helyükre korszerű, jól szigetelő nyílászárók kerüljenek. Az ablakcsere műveletének országos programmá kell válnia, hiszen elért bennünket az energiaválság. Nincs hová hátrálni. 

Szakszerűség és minőség

A nyílászárók beépítése egykor a ház építésének egy kisebb fázisát jelentette. Ma már az ablakcsere egy nagyon komoly projekt, amely megfontolt döntéseket, jó szakembert és megfelelő tőkét igényel. Üdvös lenne, ha a közeljövőben sokkal több és könnyebben elérhető pályázati források állnának rendelkezésre egy ilyen beruházáshoz, mert az energiahatékonyság döntő szemponttá vált országosan is. 

Ma már az ablakcsere egy nagyon komoly projekt, amely megfontolt döntéseket, jó szakembert és megfelelő tőkét igényel.

Ma már nem kerülhető meg a szakemberek igénybevétele a nyílászárók cseréjénél. A régi ablakok úgy viszonyulnak a modern, minőségi típusokhoz, mint a konflisok a sportautóhoz. Márpedig egy magas műszaki berendezés elhelyezése otthonunkban magas ismeretekkel rendelkező szakmunkát igényel. Már az ablakok kiválasztása során is ajánlatos a szakemberek segítségét igénybe venni. Nem mindegy ugyanis, hogy hová kerülnek az új ablakok, milyen ott a falrész. Az a tapasztalat, hogy a csere során általában nagyobb méretű ablakokra vált a tulajdonos, szemben az addig használt példányokkal. Ez pedig kőművesmunkával jár. 

A nagyobb ablakok iránti igény a természetes fény megnövekedését célozza, valamint azt a vágyat, hogy a külvilág és a benti világ közötti kapcsolat közvetlenebb legyen. Mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy közben a beépített elemek sokkal jobb hő- és hangszigetelő képeséggel bírjanak. A piacon számos olyan termék megtalálható, amelyek ezeket az igényeket lefedik, ugyanakkor a magas műszaki tartalom és a beépítési technológia miatt fel kell hagyni a maszekolással. Az a legjobb, ha olyan céggel lépünk kapcsolatba, amelyik a tanácsadástól a kivitelezésig mindent el tud végezni. Olyan nyílászárókkal foglalkozó céget érdemes választani, amelyiket nem köt egyetlen márkához üzleti érdek, és nagyon jó referenciákkal rendelkezik. A mi cégünket emiatt bátran ajánlhatom!    

Hogyan válasszunk ablakot?

Az új ablakok kiválasztása nem egyszerű feladat és okos dolog, ha még a szaktanácsadás előtt végiggondoljuk a legfontosabb szempontokat. Első kérdés az, hogy akarunk-e a nyílászárók méretén és helyzetén változtatni. Második lépésben a műszaki paramétereket kell meghatározni. Az ablakokat osztályozó cikkben felsoroltak alapján el tudjuk dönteni, hogy milyen nyitó-záró rendszerű legyen az ablakunk. Melyik helyiségbe milyen nyílászáró a tökéletes választás. 

Ablakcsere - Az új ablakok kiválasztása nem egyszerű feladat.

A nappaliba és a hálószobákba célszerű olyan ablakokat választani, amelyeknek a vasalata biztosítja, hogy a szárnyakat több állásba is helyezhessük, azaz nyíló és bukó módon nyithassuk azokat. A kis helyiségeknél a térkihasználás szempontja válhat fontossá, ahová inkább speciális tolóablakot érdemes beépíteni. 

Nem lényegtelen az anyagválasztás sem. Anyaguk alapján két nagy csoportból válogathatunk leginkább. A műanyag ablakok és a faablakok között ma már szigetelésben nincsen semmilyen különbség. A műanyag ablakok csak a szükséges karbantartást igénylik, amely a vasalatok évi egyszeri olajozására és a keretek időnkénti vizes ronggyal való lemosására terjed ki. A faablakok drágábbak és igénylik az évi karbantartást a fafelületek, viszont bizonyos típusú és stílusú házak esetében csakis ezek használata őrzi meg az épület harmonikus külsőjét. Egy boronaházhoz, vagy romantikus épülethez egyszerűen nem passzolnak a műanyag ablakok, még akkor sem, ha nem a szokásos pvc-szürke színben vásároljuk is meg azokat. 

Szigetel és szellőzik                   

A jól szigetelő ablakok első generációjával még az volt a probléma, hogy ugyan valóban elzárták a hideget, ugyanakkor egyfajta dunsztba csomagolták a lakást. A szellőzés hiánya pedig kiváló táptalajt nyújt a penészgombának. Előfordult, hogy az ilyen nyílászárók használata többet ártott, mint használt. 

Ma már olyan modern ablakokat lehet vásárolni, amelyek amellett, hogy kitűnően szigetelnek, biztosítani tudják a megfelelő szellőzést is. Amikor manapság nyílászárót vásárolunk, tulajdonképpen egy komplett rendszert veszünk meg. A szellőzést mechanikus résszellőzők biztosítják, amelyekhez nagy hatékonyságú, kiépített, bonyolult és rejtett csőrendszer kapcsolódik, és ezen keresztül áramlik a levegő megfelelő szabályozás mentén. Ezek a hőcserélős szellőztető berendezések nélkülözhetetlenek az olyan ablakok használata mellett, amelyeknek többrétegű az üvegezésük és a rétegek között szigetelésért felelős gázok vannak. Az ablakrendszerek csúcsát pedig az olyan egységek jelentik, ahol érzékelőkkel ellátott motorizáció szabályozza a szigetelés és szellőzés folyamatát. 

Ablakcsere

Persze hiába vesszük meg a legjobb ablakot, ha annak beszerelése nem lesz tökéletes. Szükség van a jól képzett szakember közreműködésére, aki kiméri a vízszintes és függőleges felületeket és beállítja a vasalatokat. Ehhez a művelthez minden típus esetén speciális szerszámokat kell használni, ezért sem nélkülözhető a szakember igénybevétele. Annak ellenére, hogy az ablakszerkezet el van látva minden szükséges szigetelő anyaggal, a beszerelésnél purhabot is fel kell majd használni. Amennyiben a tömítőműveletnél hibázik a szakember, a gyorsan táguló hab elnyomhatja az ablakot, és akkor mikrorések alakulnak ki, megszűnik a tökéletes szigetelés. Hogy ez ne történjen meg, alacsony tágulású purhabot használnak a művelethez, hogy időben lehessen a folyamatokat szabályozni, és – ha kell – korrigálni. A művelet során a habra egy erre a célra kifejlesztett úgynevezett RAL fóliát is fel szoktak tenni, amely megakadályozza a hab gyors öregedését, így a minimális elmozgásokat kicsivel később is ki lehet igazítani. 

Egyéb feladatok az ablakcsere során      

Az ablak vagy ablakszerkezet nem egy önálló entitás, ugyanis a beépítés során annak párkányzata is lesz. Arra a szempontra is figyelemmel kell lennünk a tervezés során, hogy mekkora és milyen anyagból legyen a párkányfogadó. Meg kell határoznunk az osztásokat, a nyitási irányokat, valamint át kell gondolni az árnyékolás kérdését. Ne feledkezzünk el a szúnyoghálóról sem, mert kiderülhet nyáron, hogy arra nagyon is szükségünk lesz, ha közben nyitott ablakkal járatnánk a levegőt. 

Maga az ablakcsere elég nagy zajjal és porral jár. Fel kell készülnünk az építési hulladék elhelyezésére, és persze nem árt, ha értesítjük a szomszédokat a munkálatokról. Ügyeljünk rá, hogy a munkafolyamatok csak az előre meghatározott időben történjenek, elkerülve egy rossz szomszédi viszony kialakulását.  

Amennyiben ezeket a szempontokat alaposan sorra veszi a kedves olvasó, megvásárolja minőségi termékeinket, valamint a kapcsolt szakmai támogatásunkat, akkor a lehető legkisebb gonddal fog járni a nagy ablakcsere akció!   

Amennyiben ezeket a szempontokat alaposan sorra veszi a kedves olvasó, megvásárolja minőségi termékeinket, valamint a kapcsolt szakmai támogatásunkat, akkor a lehető legkisebb gonddal fog járni a nagy ablakcsere akció!