Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az ablak kiválasztása nem egyszerű feladat.

Nyílászáró számos szerepben

Az ablak a ház szeme – tartja a mondás. Amikor erről a nyílászáróról beszélünk, nem is gondolnánk, hogy az ablaknak mennyi funkciója van. Az mindenki számára adott, hogy az ablakon keresztül jut természetes fény a szobába, és mi magunk annak üvegén át tekinthetünk ki a világba. Az is kapásból eszünkbe jut, hogy az ablak megkímél minket az időjárás viszontagságaitól, elsősorban az esőtől.

Az ablak kinyitásával szellőztethetünk, ugyanakkor ez az az elem, amely – ha jó minőségű termékről van szó – hang- és hőszigetelő funkcióval is bír. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy otthonunk biztonsága áll vagy bukik azon, hogy milyen védelemmel van felszerelve az ablakunk, hiszen a betörők rendszerint a nyílászárókon keresztül hatolnak be a lakásba. 

Az ablaknak mindezek mellett díszítő szerepe is van, hiszen a legtöbbje a ház homlokzati részén kerül felszerelésre. Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire vannak az itt elhelyezett ablakok harmóniában a ház egész küllemével.      

Anyaguk rövid áttekintése

Amikor egy építkezés vagy felújítás során megfelelő ablak kiválasztása következik, akkor derül csak ki igazán, hogy milyen sokféle típusból választhatunk. Anyaga alapján lehetnek az ablakok műanyagból, fából, fémből, vagy vegyesen kombinálva a felsorolt anyagok alapján. 

A műanyag ablakok a mai napig olcsóbbak, mint a fa kerettel rendelkezők, ugyanakkor nem minden épületen mutatnak jól. Teljesen világos, hogy egy rönkházon, vagy egy vintage stílusú kunyhón stílusidegen a műanyag keretű ablak. A fából készült ablakok a maga természetességükkel hódítanak, viszont sokkal gondosabb törődést igényelnek. A fémkeretes ablakok elsősorban az erejükkel demonstrálnak, és az, akinek az ablak kiválasztása során a biztonság a legfőbb szempont, feltehetőleg ezt a típust fogja választani. A műanyag, fa és fém kombinációja is megtalálható a piacon, de a vegyes anyaghasználat esetén mindig van egy meghatározó anyagfajta.    

Ablak kiválasztása - fa ablak.

Működési elvek az ablak kiválasztása során

Az ablakokat a szakemberek elsősorban a működési elvük alapján határozzák meg. Szögezzük le, hogy a nyitásmódokat behatárolja a rendelkezésre álló hely nagysága és egyéb építészeti szempontok, valamint azok a speciális igények, amelyeket a felhasználó, azaz a lakás tulajdonosa határoz meg.       

És most lássuk a típusokat nyitásuk-zárásuk alapján felosztva! Vannak a nyíló, a bukó, nyíló-bukó, a billenő, a forgó, a toló, valamint a fixre kialakított típusok. A nyíló a legáltalánosabb fajta, a legtöbb lakásban, családi házban megtalálható. Ezek az oldalsó függőleges tengelyük mentén nyithatóak. Jól lehet őket szigetelni, ugyanakkor viszonylag sok teret igényel a kinyitásuk. Ezzel az ablakkal lehet a leghatékonyabban kiszellőztetni a lakást, hiszen sarkig tárható. Vasalatuk nem túl bonyolult, egyszerű a javításuk, karbantartásuk és a tisztításuk. 

A bukó ablakok szárnya az alsó vízszintes tengelye körül nyitható úgy, hogy befelé fordítjuk. Ennek a típusnak kis helyigénye van, és jellegénél fogva inkább a kisebb helyiségekben – illemhelyen, fürdőszobában – szokták felszerelni. A bukó ablakok esetében a takarításuk okoz kisebb nehézséget. A nyíló-bukó ablakok nevében is szerepel, hogy több funkciós nyitás-zárással rendelkeznek. Itt a gyártók a két ablaktípus előnyeit igyekeztek egybeolvasztani. Mivel a szándék megvalósult, ezért ez a típus lett a legkedveltebb a piacon, és hamarosan kiszoríthatja a hagyományosan nyíló társait. Vasalatuk bonyolultabb szerkezetű, és rendszerint a kilincs különböző állásaival lehet nyitni vagy buktatni az ablakot. 

A nyíló-bukó ablakok nevében is szerepel, hogy több funkciós nyitás-zárással rendelkeznek.

A billenő ablakok szárnyszerkezete ugyancsak vízszintes tengely mentén történik. Ezek az ablakok jó szellőzést biztosítanak, de némileg korlátozott a nyithatóságuk. Legfőbb helyét a tetőterekben találta meg. A forgóablak a billenő ablak elvét követi azzal a különbséggel, hogy az elforgatás függőleges tengely mentén történik, és oldalirányban forgatható el a szárny. A billenő és forgó ablakra egyaránt jellemző hátrány, hogy a szigetelése nem tökéletes. Mivel a házak szigetelése az energiaárak miatt egyre fontosabb szempont, ezért ezek a típusok lassan kimennek a divatból. 

A tolóablakok legnagyobb erénye az, hogy a térből semmilyen helyet sem vesznek el. Kis helyiségben tökéletes választás lehet. Az ablakszárny a saját síkjában függőlegesen feltolható. Az Egyesült Államokban nagyon népszerű a használatuk. Hátránya, hogy az ablak teljes terjedelmében nem nyitható ki és a tisztításuk emiatt nehézkes. Hazánkban ez a típus nem igazán nyert polgárjogot a lakásokban. Ugyanakkor elsősorban a vízszintes irányban eltolható változatokkal a konyhai kiadóknál, lakókocsis sütödéknél, jegyárusító helyeknél stb. találkozhatunk, mivel az ilyen szűk helyeken kifejezetten praktikus a használatuk.  

A fix ablakok a fény behatolását segítik elő, valamint védenek az időjárás viszontagságaival szemben. Nevükben is benne van, hogy ezekkel az ablakokkal szellőztetni nem tudunk. Inkább fészerekben, garázsokban, esetleg pincékben fordulnak elő. 

Tetőtéri ablak.

Egyéb ablakfajták

Olvasmányokban találkozhatunk esetleg a gádorablak kifejezéssel. Ez a speciális ablak elsősorban a templomok tetőzetében volt kialakítva és a bevilágítás volt az elsődleges funkciójuk. Ilyen gádorablakokkal találkozhatunk régi parasztházak padlásán is, ahol a tetőcserepek közé illesztettek egy-egy ablakelemet. 

A kiugró ablakfülke ugyancsak ritkaságnak mondható, ráadásul szerkezete alig emlékezett már egy ablakéra. Ennek az az oka, hogy három, különböző szögben elhelyezkedő eleme a falsíkból kiáll. Eklektikus épületeknél használták ezt a megoldást gyakran az építészek, és nagyon egyedi arculatot ad az emeletes házak homlokzatának. Valahol egy francia erkély és egy összetett ablak között találjuk meg formailag ezt a típust. 

A felülvilágítók valójában már valahol az ablakvilág szélén találhatóak meg, és egyre modernebb megoldásnak tűnnek olyan épületekben, ahol egy lépcsőfeljáró vagy folyosó mennyezete a szabad ég alatt áll, és ahol csak áthaladunk, de semmilyen tartós tevékenységet sem végzünk. Ezek az egyre látványosabb elemek arra hivatottak, hogy természetes fénnyel árasszák el az egyébként mindig sötétben álló teret. Ilyen felülvilágítókat olykor a padlástérben is elhelyezhetnek. 

Az ablakok besorolását egyéb tulajdonságok alapján is meg lehet tenni. Különböző értékeket találhatunk a hő- és hangszigetelés, a biztonság és a minőség szempontjából is. Ezért nem könnyű az ablak kiválasztása, amikor vásárolni megyünk, és emiatt célszerű a szakember véleményét is kikérni. 

Üzleteinkben örömmel állunk rendelkezésükre!

 

Nem könnyű az ablak kiválasztása, amikor vásárolni megyünk, és emiatt célszerű a szakember véleményét is kikérni.