Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Egy komplett nappali berendezése nem egyszerű dolog, s amikor belevágunk, mindenképpen hosszú távra tervezünk. Nappali trendek.

Uralkodó nappali trendek 

Egy komplett nappali berendezése nem egyszerű dolog, s amikor belevágunk, mindenképpen hosszú távra tervezünk. Többek között ez az oka annak, hogy a nappali trendek világa lassabban változik, mint a ruhák divatja. Egy ruhát könnyen félretehetünk, várva, hogy újra divatba jöjjön, míg ezt a lakásunk centrumával nyilván nem tehetjük meg.  Ez az oka annak, hogy az éves irányzatok egy nagyobb trend alá sorolódnak be. 

A természetközeliséget, inspiráló környezetet, kényelmet és funkcionalitást az újrahasznosítással egészíthetjük ki. A természetközeliség, a természetes anyagok használata már jó ideje a lista elején található és a kényelemnek is fontos lett a szerepe a világjárvány óta, hiszen akkor sokkal több időt töltöttünk el a lakásunkban. Ehhez kapcsolódott most az a felfogás, hogy az otthonunk legyen több egy lakásnál. Legyen olyan menedékhely, ahol magunkra ismerünk és jól érezzük magunkat. A környezetnek, ami körülvesz minket, legyen inspiráló a hatása. Általános igénnyé vált, hogy a tárgyaknak, bútoroknak üzenete és/vagy többletfunkciója legyen. Ez az igény a kombinálható, ötletes megoldásokat preferálja. Ezeknek a nagy elvárásoknak a mentén keretezhetjük a 2024-es esztendő lakberendezési megoldásait és irányzatait.

Több fényt!

Az év a „Minél közelebb” jegyében fog eltelni, ami a nagy ablakokban, a fényt visszaverő felületekben, a domináns színvilágban és az anyaghasználatban mutatkozik meg. A nagyméretű, jó minőségű, azaz remekül szigetelő ablakok egyre népszerűbbek. Egy-egy felújításnál sokan döntenek úgy, hogy ahol lehet, nagyobb üvegfelületeket nyit a külvilág felé. A trend odáig halad, hogy sokan még a függöny használatát is mellőzik. Skandináviában ez nem meglepő, de nálunk a diszkréció mindig fontos volt. Úgy tűnik, hogy a skandináv stílus most csökkenteni fogja a függönykereskedők bevételeit. 

A legnagyobb üvegfelületet a teraszajtók képviselik. Ezek rendszerint a belső, mások szemétől elzárt kertre, udvarra nyílnak, így sötétítőnek sokan használják a mobilról is mozgatható motoros árnyékolókat. Az üvegvilág azonban ebben az esztendőben itt még nem ér véget. Most virult fel a tükörgyártók ideje. A nyolcvanas években bevált tükrös megoldások ismét trendivé váltak. Ne lepődjünk meg, ha a gardróbok kínálatában sok olyannal találkozunk, amelyeknek az ajtaja teljes tükörborítást kap. Most mi magunk is tehetünk a fényárért, elegendő beszereznünk látványos kerettel rendelkező falitükröket. Növelhetjük a csillogást azokkal a bútorokkal, amelyeknek fémfogantyúi vannak. A minimalista és techno irányzat hívei emelhetik az enteriőr fényét olyan üvegből készült kisbútorokkal, amelyeknek látványos fémváza van. 

A természet színei és anyagai      

Múlt havi, színekről szóló cikkünkben már ismertettük az év meghatározó színeit. Le kell szögezni, hogy ez az év az eklektika jegyében fogant, ezért a színek kavalkádja, akár a meghökkentő, bohém színtársítások is beleférnek a tervezésbe. Amennyiben egy szín közel áll a szívünkhöz, akkor nem kell ragaszkodnunk a most trendinek mondható zsálya- vagy borsózöldhöz. A stílusnak és az egyéniségünknek a kedvenc színeinkkel is hangsúlyt adhatunk. Mindezek mellett elmondható, hogy a természet nyugtató árnyalatai, mint a bézs, a halvány olivazöld, vagy a törtfehér ebben az évben sláger lesz. 

Vannak egészen különleges falszínek is, amiket csak nagyon erős megfontolás után javasolnék, mivel extremitásuk miatt aligha lesznek hosszú életűek. Ilyenek azok a sötét falak, amelyek jobb esetben misztikus hangulatot adnak az adott helyiségnek, de teljesen ellentmondanak a fényfaló törekvéseknek. Sokkal izgalmasabb a fehér egy hagyományos anyaggal való feldolgozása. Az úgynevezett limewash, nem más, mint a jó öreg mész, amellyel dédanyáink festették falun a vályogházakat. Erős, fehér fényhatása és különleges textúrája miatt csaknem egy évszázad után most bekerült a polgári miliőbe. Az erőteljesebb, meleg, karakteres színvilágok időszakát éjük, ami a korábban sokat használt szürkét háttérbe szorítja. 

Sokkal izgalmasabb a fehér egy hagyományos anyaggal való feldolgozása.

Az anyagoknál minden jöhet, ami természetes és megújuló. A lakberendezők visszanyúlnak egészen a 70-es évek világáig, amikor a rattan megjelent. Ez az anyag a bambusz mellett most nagyon sok bútornál kerül felhasználásra, és nemcsak a terasz és kerti bútorok csoportjában. További trendi bútoranyagok a tömörfa és a természetes bőr. Érdekes, új vonás, hogy az egyes, korábban egymással nem találkozó anyagok összeházasodnak. Az üveg egy-egy tárgy, bútor esetében kombinálódik a márvánnyal, a természetes kövekkel vagy a betonnal. Az ilyen kombinációk a lámpáktól az ülőbútorokig most megjelennek az áruházak bemutatótermeiben. 

Szabálytalan formák, formabontó bútorok

Az egyenes élek időszakának befellegzett. Teremthetünk egy minimalista teret, de meg kell békülnünk azzal, hogy a trendi bútorok az ívekről, a hajlított formákról szólnak, legyen az egy asztal vagy egy szék. Az asztal lapja ovális lesz, a szék háttámlája és ülőfelülete is „kerek”.  Ezekből a bútorokból egy dinamikus, mozgalmas belső teret tudunk kialakítani, amelyik a játékosságával barátságos hangulatot kölcsönöz az enteriőrnek. 

A hangsúly mindemellett a kényelmen és a multifunkcionalitáson van. Olyan kanapék készülnek, amelyeket több irányban is kinyithatunk, ezen felül számos, praktikus tárolókkal vannak ellátva. A gardróbok is rugalmasan alakítható tárolórendszerekkel készülnek el, így gyakorlatilag bármilyen méretű fakkokat ki tudunk alakítani. A dizájnerek azonban még ennél is tovább mentek, mert teljesen szabálytalan alakú bútorokat terveznek a gyártók és a vásárlók nagy örömére. Ezek a különleges bútorok egyfajta dísztárgyak is, amelyek teljesen egyedivé varázsolják a nappalit. Nyilván vastagabb pénztárca kell a beszerzésükhöz, de nagyon sokakat rabul ejtenek az eddig sosem látott példányok. A nagy belterű lakások tulajdonosai most annak örülhetnek, hogy divatba jöttek a nagyméretű bútorok, amelyek uralják a lakás központi területét. Ugyan egyes szerzők szerint a kis lakások tulajdonosait is ösztönözheti ez az irányzat, de lássuk be, hogy a kérdés egyértelműen helyfüggő. 

Olyan kanapék készülnek, amelyeket több irányban is kinyithatunk, ezen felül számos, praktikus tárolókkal vannak ellátva. nappali trendek 2024.

A kényelemért azonban a kis lakások tulajdonosai is elzarándokolhatnak a bútoráruházakba, ahol most egészen különleges formájú, és puha, kellemes tapintású ülőbútorokat szerezhetnek be. Ez vonatkozik a nagyméretű fotelektől az étkezőben lerakható székekig szinte mindenre, amire leülhetünk. A kényelem ebben az évben alapvető szempont. Erre mutat az is, hogy a home office során kialakított kis munkasarkok helyett egyre többen költöznek önálló dolgozószobába. Ezt a tendenciát a bútoripar is leköveti, mégpedig úgy, hogy otthoni használatra tervezett, személyre szabható, stílushoz igazodó irodabútorokat tervez és forgalmaz. 

Nappali trendek, amelyek már nem trendek

Nem kell feltétlenül behódolnunk a divatdiktátoroknak. Egy otthonnak végülis az a szerepe, hogy jól érezzük magunkat benne. Ennek ellenére látható, hogy bizonyos stílusok kissé hátrébb sorolódnak, és korábban divatos megoldások kerülnek mellőzésre.

A stílusoknál most a modernebb irányzatok vannak szem előtt. Ilyen a skandináv, a minimalista, vagy a mid-centurynek mondott modern, míg a rusztikus, a cottage, a romantikus és a shabby chic kikerült a trendből. Az erős minták a kárpitokon, a tapétákon most lettek divatosak, kevésbé igaz ez a geometriai formákra, vagy a pillangós, bogaras motívumokra. A meleg színek a naturálisok mellett remekül illeszkednek a meghatározó vonulatba, ugyanakkor a neonszínektől, amelyek korábban hódítottak, most egy időre elköszönhetünk. 

Utazásunk az éves nappali trendek világában azzal a tapasztalattal jár, hogy nincs semmi, ami örökké tartana, de olyan sem, ami ne térhetne vissza a divat világába. Lehet, hogy kedves nappalink most nem lesz elég divatos, de ki tudja, hogy néhány év múlva, nem mi leszünk-e azok, akiknek a lakását példaképként fogják mutogatni.  

Nappali trendek