Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Trendi színek 2024

Munkában a színmarketingesek

Az elmúlt évtizedekben számos új szakma alakult ki, s azt gondolhatnánk, hogy ezek kivétel nélkül az informatika fejlődésének a következményei. Pedig sok olyan területnek is kialakultak a képviselői, akik például a divathoz vagy a lakberendezéshez kötődnek. Ki gondolta volna nagyanyáink korában, hogy kiválóan meg lehet élni mint színmarketinges? 

Ezek a színmarketingesek a legnagyobb bútorgyártók számára állítják össze az év színeit. Mindegyik vállalatóriásnak megvannak a maga szakemberei, akik a dizájnerekkel együtt dolgozva állítják össze a friss kollekciókat, akárcsak a nagy divatházak. Hogy mi alapján döntenek az éves színskála mellett, nehéz lenne kitalálni, de valószínűleg hatást gyakorol rájuk a legnagyobb, színekért és árnyalatokért felelős cégóriás, a Pantone. Lássuk, hogy ebben az évben mely színekkel tehetjük trendivé a nappalinkat vagy az egyéb helyiségeket!    

A kék mind felett        

A szakcikkekből egy nagyon erős tendencia olvasható ki, mégpedig a kék egyeduralma. Ennek a színnek számos árnyalatát ajánlják a vásárlók figyelmébe. Nagyon sok termék fog elkészülni a kék valamilyen árnyalatával. Az egyik szakportál nem kevesebb, mint hat árnyalatot sorol fel, amelyek a 2024-es esztendő alapszínei lehetnek. 

A színmarketingesek mindegyik mellé oda tudnak illeszteni egy étvágycsináló hangulatot is. Az Upward Blue a sötétebb tónusúak közé tartozik, és a marketingesek szerint boldogságot és nyugalmat áraszt. Nyilván óvatosabban kell vele bánni, és ha nem akarunk sötét lakást, akkor csak mértékkel használjuk még a nappaliban is. 

A Renew Blue a kék és a zöld keveréke, amely bizonyos fénytörésben még szürkésnek is hathat. Mivel a szürke semleges szín, ezért ezt a hűvös árnyalatot nagyon sok színnel lehet kombinálni, ennek okán kedvelt lehet a vásárlók körében is. A Bay Blue viszont úgy ötvözi a kéket a zölddel, hogy egy élénk árnyalat jöjjön létre. Ez az árnyalat egyfajta helyettesítője annak a zöldnek, amely ebben az évben felváltja az olajos árnyalatot.  A C2 Thermal Blue hasonlít a fiú babák rugdalózóinak árnyalatához. Lágy és semleges szín, amelyet sötétebb kékkel, de egyéb más színnel is kényelmesen lehet kombinálni. 

A Renew Blue a kék és a zöld keveréke, amely bizonyos fénytörésben még szürkésnek is hathat.

Renew Blue. Forrás: https://aspiremetro.com/

A Skipping Stones Blue már-már a szürke felé mozdul el, és erre az árnyalatra még inkább igaz, hogy nagyon kombinatív. Ennek megfelelően nagyobb felületekre is ajánlják, akár a nappali falát is erre a színre festhetjük, csak meg kell találni hozzá a megfelelő színpárt. A legélénkebb kék a Bluebird, amit az év színeként a kékben behoztak a marketingesek. Leginkább a bohém, az eklektikus stílushoz ajánlható, mivel nagyon excentrikus enteriőröket lehet a segítségével kialakítani. És ha ennyi kék még nem lenne elég, megjegyzendő, hogy a divatmogulok szerint a kék-sárga színpár fogja vinni a prímet a a 2024-es esztendőben. 

Mi a helyzet a zölddel?   

A tavalyi évben a zöld volt az idei kék, azaz ez az alapszín állt a képzeletbeli dobogó tetején. Kiemelkedett az olivazöld és az olajzöld. Ezek az árnyalatok a sötét tónusok közé tartoznak, és remekül lehetett az arannyal vagy a barnával kombinálni. Nagyon sok konyhai bútorszett készült ezekkel a színekkel, de a nappaliba is be lehetett szerezni ilyen színkompozíciójú bútorokat.

Ezúttal sem tűnik el a zöld, de az árnyalat változik. Most a borsózöld lesz a sláger, amelyet a Panton ajánl nagybecsű figyelmünkbe. Egy sokkal élénkebb zöldről van szó, ami a maga üdeségével és természetességével kíván hódítani. Úgy tűnik, hogy a Pantone a tavalyi, kissé mesterkélt Viva Magenta után a természetes színek és árnyalatok felé fordult. Az árnyalat fantázianeve a Watercress, amelyet ragyogó zöldként aposztrofálnak. Ez a zöld a meleg fehérrel remek kombinációt alkothat, amelynek elsősorban a nyugtató hatását emelik ki. A zöldnek nosztalgikus hangulatot tulajdonítanak, s lehet, hogy most erre van szükségünk. 

Gyümölcsök, virágok  

A természetes színek iránti vágy testet ölt abban is, hogy különböző gyümölcsök és virágok árnyalatai kapcsolódnak a trendhez. A narancs ebben a tekintetben érdekes szerepet tölt be, mert akadnak olyan szakportálok, amelyek kifejezetten divatosnak tartják a használatát, míg másutt lecserélnék azt az őszibarack árnyalatára. Mind a kettő gyümölcs, ám mégis egészen más hatást lehet elérni velük. A vérnarancs árnyalatot a Pantone ajánlja divatszínnek, amely egyfajta kompromisszumos megoldást jelenthet a naranccsal kapcsolatos vitákban. Tény, hogy a naranccsal ugyanolyan óvatosan kell bánni, mint a vörössel, elegendő a vitalizáláshoz csak néhány ecsetvonásnyi belőle. 

A lila természetből vett árnyalatai is az éves trendbe tartoznak, mégpedig a provance-i levendula és a sokkal mélyebb árnyalatú padlizsán. A levendula úgynevezett Pastel Lilac árnyalatát favorizálja a Pantone, s nevéből is kideríthetjük, hogy egy letisztult, csendes pasztell liláról beszélünk. A színmarketingesek ehhez a színhez ajánlják a zöld és földes árnyalatokat, amelyek együtt egy nyugalmas otthon hangulatát árasztják. A mélyebb padlizsánt leginkább a hálószobákba javasolják a dizájnerek. 

Van, ami örök, és van, ami nem      

A lakberendezésben léteznek örök színek. Ilyen például a fehér, amely üdeségével, tisztaságával és a semlegességével kihagyhatatlan. Tudjuk azt is, hogy használata optikai hatást kiváltva tágítja a teret. Minden színnel jó barátságban van, bátran használható bármilyen enteriőr esetében. Ebben az évben a minimalista stílusú lakásokban a fehéret a meleg, földes színekkel ajánlják párosítani. A ragyogó fehérrel szemben azonban a tört árnyalatúak kerültek előkelő helyre. A Blank Canvas a festővászon színét adja vissza, de különleges a taupe és a szépia tónus is. 

A lakberendezésben léteznek örök színek. Ilyen például a fehér, amely üdeségével, tisztaságával és a semlegességével kihagyhatatlan.

A fekete is semleges szín, de nem kelhet versenyre a fehérrel a lakberendezésben. Általában egy-egy árnyalata azért megjelenik. Ezúttal a Cracked Pepper, azaz a törött bors árnyalat került fel a palettára. A barnák közül a Mushroom került a figyelem középpontjába, amely barnásszürkének írható le, de szerephez juthat a Brush is a maga katonai khaki tónusával. 

Letűnt királyságok    

A színek uralkodásának is megvannak a maga korszakai. Láttuk, hogy a fehérnek a törtebb árnyalatai váltották fel a márvány ragyogást. A zöld árnyalatok is változtak, s a sötétebbek közül most a zsálya emelkedett ki. Úgy tűnik, hogy egy időre el kell köszönnünk a sötétszürkétől is, mert a bézs lett a korábbi szürke, ezzel némileg melegebb hangulatú tereket megalkotva. A nap vidámságát visszaadó sárgát egy másik, nem kevésbé élénk szín váltja fel: a vörös. Igaz, ennek narancsos változata lett igazán trendi, valamint a lazacosan rózsaszín. 

Minden év egy új kezdet, s ez igaz a színek divatjára is. Ami tegnap trendi volt, mára a háttérbe szorul. Ahogy a természet megújul, úgy zajlik a színek körforgása is, hogy aztán visszatérjünk egy régi kedves színhez. Az, amelyik a szívünkhöz igazán közel áll, nekünk mindig divatos marad, és akkor is bátran éljünk vele, ha éppen nem mutatnak rá a színmarketingesek.