Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Amerikából jöttem…

A nyár, a meleg és a napsütés mindenhol a világon a vízpartokra csábítja az embereket. A tehetősebbek szívesen vesznek a tengerpartok közelében nyaralókat. Az Egyesült Államokban fejlődött ki egy speciális stílus, amely a New York közeli Hampton településhez kapcsolódik, ahol az óceánhoz közel megszámlálhatatlanul sok nyaraló épület áll. 

A stílus magáról a településről kapta a nevét, és jó néhány amerikai moziban – különösen a nyári romantikus történetekben – bőven láthatunk ilyen enteriőröket. Nem lehet csodálni, hogy a filmek és magazinok hatására Európába is beköltözött ez az irányzat, s valószínűleg majd hazánkban is egyre több követőre akad.   

Alapok

A Hampton stílus hangulatvilága szinte azonnal rabul ejti az embert. Az ilyen enteriőrök a nyugalmat és a kényelmet, a vidékies eleganciát sugározzák magukból, amelyből kitetszik, hogy minden a kikapcsolódást és a pihenést szolgálja. Ugyan néhány portál cikke szerint a Hampton akár egy lakásban is megvalósítható, de annyira a szabadságra fókuszál, annyira a tengerparti romantikát közvetíti, hogy már csak a méretek miatt is nehéz lenne megvalósítani a hazai lakásviszonyok között. A Hampton nálunk az elegáns balatoni, dunai vagy Tisza-menti nyaralókban fog kibontakozni, és az Adriai-tengernél.  

A stílus a nagy, nyitott, szellős és áttekinthető, világos terekre épül, ahol a konyha, az étkező, de még a nappali is egy térben helyezkedik el, s csupán a padló színe, egy elhelyezett juta szőnyeg, egy kisebb szinteltolás jelzi a funkcióváltást, és persze a bútorok. A stílus egyszerre támaszkodik a skandináv, a country, a klasszikus és a vintage elemekre, ezért nagyon oda kell figyelni a kialakítására. Különösen fontos a Hampton enteriőrben a kiegészítők szerepe, igaz, egy-egy hangsúlyos elemnek érdemes helyet adni, mivel a zsúfoltság, a „csetreszek” alkalmazása kerülendő. A kiegészítőknek, a bútoroknak, a színeknek és anyagoknak a vízparti életet kell megidézniük.      

Színek, formák, anyagok   

A Hampton stílus alapszíne a ragyogó fehér. A falak és a bútorok is fehérek általában, amelyet a tenger kékje vagy annak pasztell változata old fel. Hogy ne legyen nagyon unalmas a tér, azért a földszínek a fa barnájának és zöldjének csendes árnyalatai a felelősek. Megemlíthető még a semleges szürke, a tojás és elefántcsont színárnyalat is. Az élénk, erős színek ebből a stílusból hiányoznak. 

A fehér nemcsak a tér optikai tágítását segíti elő, de a természetes fények burjánzását is. A Hampton nyaralóknak grandiózus teraszuk van, amelyet hatalmas méretű üvegajtók választanak el a belső területtől. Ezeken a nagy üvegfelületeken érkezik be a napfény, amely felerősödik a nagy fehér felületeken. A terasz a Hampton stílusú nyaralók külön világa, ahol legalább olyan nagy és kényelmes bútorok találhatók, mint a nyaraló nappalijában. 

A skandináv stílusból tehát a színvilág elemei, a letisztultság és áttekinthetőség érkezett be, míg annak egyenes vonalai kifejezetten hiányoznak a Hampton-stílusból. Az enteriőrben minden hajlított és kecses, puha és természetes. Az anyagok is a természetre támaszkodnak. A fa alapvető alapanyag, s ennek kedvelt formája a nyers, olykor kopottas változata, amely a vintage-re jellemző. A természetes fa annyira kedvelt, hogy akár uszadék formájában is bekerülhet az enteriőrbe, amennyiben valamilyen funkciót kap. Lehet ez egy polc, egy különleges ülőalkalmatosság vagy éppen falidísz is, de vásárolhatunk uszadékfából készült bútorokat a maguk nyers látványával, különleges formavilágával.

A természetes anyagok között szerepel továbbá a légiesen könnyű rattan, a kissé plasztikusabb bambusz. A Hampton-házak padlója is fából vagy valamilyen fehér kőből készül. A fehér ragyogását növelni lehet a márvánnyal, amely elsősorban a konyhai munkaasztalokon, valamint a fürdőszobában uralkodik. A természetes fa, a rattan, bambusz színei ezt a fehérséget oldják fel, csakúgy, mint az enteriőrben elhelyezett élő, zöld növények. 

A textíliáknál is a természetesség hódol, s különösen szívesen használtak a vászonból, a gyapjúból, szizálból, jutából készült holmik, takarók, kiegészítők. Különleges szerepe van a kötélből font, készült holmiknak, hiszen ezek idézik fel csak igazán a tengerpartok világát. 

Bútorok a különböző helyiségekben       

Érdemes leszögezni, hogy a lakkozott bútoroknak és felületeknek a Hamptonban nincs helyük. Sokkal inkább a nyers és a finoman pácolt fából készült bútorok, a fehérre mázolt székek, konyhaszekrény és vitrin határozza mag az alapokat. Mivel a kényelem döntő szempont, ezért egy-egy nagyméretű bútor határozza meg az adott tereket. A nappaliban ez egy kanapé, vagy ülőbútor szett, amelynek a kárpitozása kellemes tapintású szövet. Ugyanez a hálószobában egy hatalmas, kárpitozott fejtámlával ellátott ágy. A konyhában a vitrin vagy a méretes konyhaszekrény uralja a teret. 

A bútorok formája hajlított, mivel a kikapcsolódáshoz nem illenek a szigorú élek, ugyanakkor a kárpitok mintájában a Chevron és a különböző geometriai minták – a leveles mintázatok mellett – nagyon szépen harmonizálnak. A régi, de felújított bútoroknak ebben az enteriőrben kitüntetett szerepük lehet, persze a nagymama nem minden hagyatéka használható fel. Sok esetben a jó formai elemmel rendelkező komódról lecsiszolják a fényes mázt, és egy kopottas fehér mázolással ültetik be azután a térbe. 

A nagyméretű bútorok mellett egy-egy szép, klasszikus kisbútor is nagyon jól elfér. A dohányzóasztalok, kisszekrények fából készülnek, de jól illeszthető a rattan puff is a szövetes kárpitok világába. Az íves, díszített lábú fotelek, párnázott székek, színben illeszkedő díszpárnák ízlésesen társulhatnak az egyes belső terek meghatározó bútordarabjához. 

Díszítő elemek 

A díszítő elemek a Hampton stílus fontos részét alkotják. Mondani sem kell talán, hogy ezeknek a vízhez, a hajózáshoz, a tengerhez kell elsősorban kötődniük. Ügyelni kell azonban arra, hogy ne hemzsegjenek ezek a szimbolikus elemek. A nappali falán egy horgony elhelyezése eléggé beszédes, és legfeljebb a szemben lévő falra helyezhető ki egy tengeri tájkép, amely színvilágában a belső színekhez illeszkedik. 

A hajókötélből font asztalilámpatörzsek nagyon erős hangulati eszközei a vízközeli életnek, és szerencsére ilyen típusokat is be lehet szerezni már Magyarországon. De lehet díszítőelem a dohányzóasztalra kitett tálkában látható, szépen lakkozott kagylóhéjak halma, de nyers formájukban egy míves befőttesüvegben is elhelyezhető egy tengerparti homokra fektetett kagyló szőnyeg installáció. Hol, ha nem éppen a Hampton stílusban rakhatunk ki a helyiségek falára egy-egy rézkeretes képet, fotót, amely halászatot, horgászatot, vízparti csendéletet ábrázol? A réz egyébként is díszítőelem, különösen a konyhai és nappali szekrények, fiókok fogantyúinál mutatnak jól. 

Világítás

A világítás is a dizájnelem része. A hajóköteles asztalilámpák mellett például a klasszikus viharlámpák is nagyon jól illeszkednek az enteriőrbe. A hagyományos függőlámpák mellett a nappaliban egy hagyományosnak mondható kristálycsillár is helyet kaphat. Az is tökéletes választás lehet, ha rattanból, bambuszból vagy gyékényből készült lámpákkal ékesítjük fel a környezetet. Meglepő lehet talán, de a loft környezetben oly tökéletes Nautical jellegű fényforrás is remekül néz ki a Hampton enteriőrökben. Minden esetben meleg, lágy fényű izzókat válaszunk ezekbe a lámpákba. 

Legyünk mértéktartóak! Mindvégig törekedjünk a minimalizmusra, az átláthatóságra, használjunk természetes anyagokat és színeket annak érdekében, hogy a békés vízparti hangulatot meg tudjuk idézni, és elmerüljünk a kényelem és a visszafogott vidéki elegancia világában.