Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Ablakfólia

A termék, ami növeli az ablakok tudását 

Rég elmúltak már azok az idők, amikor nem kellett különösebben odafigyelni egy háztartás fogyasztására. Az energiaválság ugyanúgy globális jelenség, mint bármi más, és sajnos a magyar pénztárcákat sokkal jobban megterheli, mint számos európai ország lakosaiét. Márpedig az energiaár robbanása az építőiparra is jelentős hatással van. Tapasztalhatjuk, hogy dinamikusan mennek fel az építőanyagok árai. 

Miközben fontos lenne erőfeszítést tenni annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre fogjuk az energiaveszteséget, az ehhez vezető út egyre drágábbá válik. A napelemre való átállás mellett elsősorban a nyílászárók cseréje igazán hatékony eljárás az energia spórolás érdekében. A különleges és speciális nyílászárók mellett létezik egy olyan sokoldalú termék, amely növeli az ablakok teljesítményét a hősugárzás, a biztonságvédelem és az intimitás területén. Ez az egyre népszerűbb termék az ablakfólia.  

Hő- és UV-védelem  

Az energiával nemcsak télen kell spórolni, amikor a lakást melegíteni kell, de ugyanúgy a nyári fogyasztásra is ügyelni kell, mivel a klímaberendezések – noha folyamatosan korszerűsödnek – sok elektromos áramot fogyasztanak. A jó minőségű ablakok legfőbb érdeme a jó szigetelés, de a legtöbbjük átengedi a meleget és a napfényt. Ez remek dolog télen, de már nem olyan nagyszerű nyáron. Ilyenkor lépnek elő a különböző árnyékolók a sötétítő függönytől a reluxáig. Ezeknek azonban van egy kedvezőtlen tulajdonságuk, mégpedig az, hogy besötétítik a lakást. 

UV-szűrő ablakfólia.

Az ablakfóliák egyik csoportja éppen ezt a gondot oldja fel. Noha nagyon vékony, már-már láthatatlan anyagról van szó, mégis képesek a nap hőjét 30-80 százalékkal csillapítani, miközben az UV-sugarakat is megszűrik. Ezek a fóliák nem sötétítik be a szobát, ráadásul nem kívánnak semmilyen energiát, hiszen csak rá kell ragasztani az ablaküvegre. Jó kombináció lehet egy szuperül szigetelő ablak és magas minőségű ablakfólia használata, amellyel akár az áramzabáló klímát is ki lehet váltani. 

 

Az UV-szűrés funkciót is érdemes megbecsülni, hiszen az ablakon beérkező sugarak romboló hatásúak. Láthatjuk ezt akkor, amikor az ablak előtt álló műbőr kanapé repedezni kezd, a falon lévő kép elfakul. Még mi magunk sem vagyunk védve ellene, ha az ablak mellett tevékenykedünk rendszeresen. A hővédő ablakfólia vékony, de nagyon hatékony hővédő pajzs.  

Biztonsági ablakfóliák

Az ablakfóliák másik nagy csoportja az üvegtörések elleni védelmet szolgálja. Ezek a biztonsági fóliák sokkal ellenállóbbá teszik az ablaküveget annak ellenére, hogy ezek sem vastagabbak a hővédő típusoknál. 

A biztonsági fóliák egyszerre védik a lakásban tartózkodókat az esetleges sérülésektől és óvják a lakás biztonságát a külső behatolókkal szemben. Különösen azokban a családokban, ahol kisgyerek van, érdemes ilyen fóliákkal ellátni az ablakot. Sajnos szinte minden évben hallunk olyan balesetekről, amikor a kisgyerek kiesett az ablakon, de sokkal több olyan sérülés történik, amikor a csemete benyomja kezével az ablaküveget és a szilánkok vágnak súlyos sebeket. Ezek a fóliák mindkét esetben képesek védelmet nyújtani. A fóliától sokkal szívósabbá válik az ablak üvegteste, amit már egy kisgyerek nem tud benyomni. Ha valamilyen úton-módon ez még sikerülne is, az üveg a fólia miatt nem lesz képes szilánkokra törni, hanem annak darabjai fennragadnak a fólián, mint egy pókhálóban. 

Mintás ablakfólia.

Ugyanez a tulajdonság ad fokozott biztonságot a betörők ellen is. A bűnözőnek sokkal erőteljesebben kell megdolgoznia az ablaküveget, ami zajjal jár. Ezt azonban nem szeretik azok, akik más értékeire vetettek szemet, hiszen növekszik a lebukás veszélye. A fóliára morzsalékosan betört üvegen áthatolni talán még annál is nehezebb, mint az üveget betörni. A biztonsági fóliák átvágása sem egyszerű dolog, ahhoz éles, speciális szerszámra van szükség. 

Akad olyan típusa ennek a termékcsoportnak, amelyeket még a MABISZ, azaz a Magyar Biztosítók Szövetsége is elfogad a biztonsági rácsok helyett káresemény kapcsán. Az ilyen fóliák tehát kiváltják a sűrű rácsokat, amelyek a bentlakók számára egyfajta börtönhangulatot árasztanak. 

Reflektív fóliák    

Az ablakfóliák harmadik nagy csoportja az avatatlan tekintetektől védi meg a lakás tulajdonosát. Ezeket a reflektív fóliáknak nevezi a szaknyelv. Hatásukra a külső néző nem tud belátni a belső térbe, míg a bent tartózkodó ugyanúgy kilát az ablakon, mintha nem lenne rajta semmi sem. Ezeket a típusokat legelőször olyan közösségi épületekben alkalmazták, mint a pénzintézetek, orvosi rendelők, ahol az intimitásnak és a diszkréciónak fontos szerepe van. Az orvosi rendelőkben azért nagyon népszerű a használatuk, mert higiénikusabbak, mint a szalagfüggönyök.  

 

Azóta persze a felhasználók sora is bővült. Előbb irodákban, majd később a magánlakások ablakain is megjelentek ezek a fóliák. A legújabb típusok között találunk mintásokat is, amelyek az egyes enteriőrökbe simulnak, így kibővítve ezeknek a fóliáknak a piacát. A magánlakások esetében különösen azoknak ajánlhatók a reflektív fóliák, akiknek az ablakai körfolyosóra nyílnak. Az ilyen lakásokban élők mindennap megtapasztalhatják, hogy a benti mozgás vonzza a kint lévők tekintetét, azaz teljesen elveszik a lakás tulajdonosának intimitása. Korábban ezt a problémát csak a sötétítő függönnyel lehetett megoldani. Viszont emiatt mindig sötét volt az a helyiség. A fólia tökéletesen megoldotta a problémát.

Ez az ablakfólia az avatatlan tekintetektől védi meg a lakás tulajdonosát.

Fontos még megjegyezni, hogy ezek a fóliák csak nappal fejtik ki hatásukat, estére fordulva már láthatóvá válik a belső tér. Ilyenkor viszont már egyébként is elhúznánk a függönyöket. 

Szükséges-e a szakember segítsége?      

Egy ezermester természetesen rögtön rávágná, hogy a fóliázást saját maga is el tudja végezni. Maguk a forgalmazók is úgy hirdetik a termékeiket, hogy mellékelnek egy útmutatót, miszerint a vásárló saját maga is elvégezheti az ablakok lefóliázását a leírtak alapján. 

Az a helyzet, hogy a fóliázás is szakmunka, amelyhez kellenek az ismeretek, a tapasztalatok és a megfelelő szerszámok is. A szakember még a beruházás előtt azt is meg tudja mondani, hogy az adott ablak egyáltalán fóliázható-e, így megspórolva a felesleges pénzkiadást. A fóliát hengeres kivitelezésben lehet megvásárolni, és előbb ki kell számolni, hogy abból mennyire lesz majd szükség. Valószínűleg ebben is járatosabb lesz egy szakember. A fóliát úgy kell felvágni, hogy néhány milliméterrel kisebb legyen az üvegfelületnél. Amennyiben eléri az üveg szélét, akkor fel fog kunkorodni, ami nemcsak csúnya, de idővel tovább hasad a fólia. Amennyiben túl keskeny lesz a felhelyezett darab, akkor pedig nem tudja tökéletesen ellátni a feladatát. 

Arra is ügyelni kell, hogy a felragasztáskor nem kerüljön légbuborék az ablakfólia és az üveg közé. Meg lehet próbálni valamilyen házi eszközzel a simítást, de erre a fóliázó mesternek van egy célszerszáma és ő tudja azt tökéletesen használni. Nincs rondább egy buborékosan lefóliázott ablaknál, amelyik még nem is tölti be jól a funkcióját. Érdemes tehát a jó minőségű ablakfólia felvitelére egy príma szakembert is felfogadni, ha azt akarjuk, hogy az legalább 10-15 évig betöltse a funkcióját ez az egyre népszerűbb termék.     

Az a helyzet, hogy a fóliázás is szakmunka, amelyhez kellenek az ismeretek, a tapasztalatok és a megfelelő szerszámok is.