Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Festés, mázolás, tapétázás - fontos a jó szakember megtalálása.

Indul a lakásfelújítási szezon

Elérkezett a lakásfelújítások időszaka. Rendszerint májustól októberig tart ez a szezon, amibe viszonylag sokminden belefér. A nyári hónapok a legideálisabbak otthonunk kifestésére, a szobák tapétázására, a nyílászárók karbantartására, a keretek mázolására. 

Egy komplex felújítás esetén mindenki igyekszik spórolni, és a legtöbbször éppen a festés az a tevékenység, amit igyekeznek saját erőből megoldani a lakástulajdonosok, mondván, nem kell ahhoz nagy szakértelem. Minden tevékenységhez, így a festés, tapétázás, mázolás esetében is döntő fontosságú a minőségi munka, amit csak a gyakorlott szakemberek tudnak jól és gyorsan elvégezni. Jobb ezt a munkát egy ilyen szakemberre bízni. 

Milyen károkkal jár a szakmai tudás hiánya?

A lakás kifestése, vagy akár csak a tisztasági festése is jelentős felfordulással jár. A bútorokat össze kell tolni, le kell takarni, a padlót is védeni kell a lecsepegő festéktől. Az élet ilyenkor napokig nagyon kényelmetlen a saját otthonunkban, ezért nem mindegy, hogy a munkálatok végén az eredmény milyen. Ezzel kapcsolatban megosztom egy személyes történetemet.

Egy szomszédom panaszolta el, hogy a család nekiállt a festésnek, de a tevékenység hiábavalónak bizonyult, mert a fal mindig „ledobta” a felkent anyagot. Amikor megkérdeztem, hogy a falat előkészítették-e, elvégezték-e a zsírtalanítást, akkor a hölgy visszakérdezett, hogy azt is kellett volna csinálni? Mivel ez az alaptudás sem volt a birtokukban, ezért többszörös árat kellett fizetniük. A festékre és egyéb anyagokra elköltött pénz gyakorlatilag a szemétbe ment, nem beszélve arról a sok munkaóráról és kényelmetlenségről, ami a rosszul kivitelezett festés alatt összejött. 

A lakás kifestése, vagy akár csak a tisztasági festése is jelentős felfordulással jár.

Azt mondhatjuk, hogy a szobafestő, mázoló tapétázó szakember az építőiparnak az a kozmetikusa, aki a kész épület tisztítását, kicsinosítását végzi, vakolat felrakása vagy nyílászárók mázolása esetén még a lakás szigeteléséhez is hozzájárul. Nem is gondolnánk, hogy milyen komplex ismeretekkel kell rendelkeznie. Amennyiben azt szeretnénk, hogy sok éven át élvezhessük a szép otthonunk látványát, sokkal jobban járunk azzal, ha megtaláljuk a megfelelő szakembert. Elsőre talán nagy kiadásnak tűnhet a vele való megállapodás, de végeredményben biztosan jobban jövünk ki, mintha kezdőként magunk próbálnánk belevágni a munkába.  

Komplex ismeretek

Amikor a szakma komplexitását említem, sokan gondolhatják úgy, hogy csak egy adag festékre és egy jó létrára van szükség, ami pofonegyszerű dolog. Kezdjük mindjárt azzal, hogy a jó szakember minden szóba jöhető festékanyagot, lakkot, tapétaragasztót stb. ismer, tudja, hogy melyiknek mik a tulajdonságai, milyen felületre alkalmasak. Ismernie kell a felhasznált anyagok kémiai tulajdonságait, de még azt is, hogy az adott festéket milyen eszközökkel célszerű felvinni a felületre. 

A jó szakember az első szemle és tárgyalás alatt képes felmérni a felhasználandó anyagok típusát és mennyiségét, ami nem elhanyagolható tényező. Ezért nem is jár úgy, hogy a munka közepén újra kell rendelni a nyersanyagot, mert kifogyott belőle. Festékeknél ilyen hiba esetén az is előfordulhat, hogy az új szett egy árnyalattal különbözni fog a már lefestett felületektől.

A jó szakember az első szemle és tárgyalás alatt képes felmérni a felhasználandó anyagok típusát és mennyiségét, ami nem elhanyagolható tényező.

A fordítottja, azaz a túl sok anyag beszerzése a megrendelő pénztárcáját terheli meg feleslegesen. A hosszú évek tapasztalatával rendelkező szakembernek ráadásul nagyon komoly felszerelése van. Szerszámok, eszközök és különböző gépek állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy a lehető legjobban, szakszerűen, biztonságosan és gyorsan elvégezhesse a munkáját. Elég csak egy olyan alapeszközre gondolni, mint a festőlétra. Ezek között van olyan típus, amelynek a lábait a lépcsőkhöz lehet igazítani, s az ottani területet egy ilyen létrán állva lehet a leghatékonyabban kifesteni. Ilyen létrája az átlagembernek nagy valószínűség szerint nincsen. És ez csak egy eszköz a több száz közül, ami a profi festőnek a rendelkezésére áll.  

Festés, mázolás, tapétázás   

A fenti címben lévő tevékenységekről általában mindenkiben él egy kép. Anélkül, hogy egy teljes szakmai előadást prezentálnék, néhány alaptevékenységben villantom fel, hogy mivel járnak ezek a munkálatok. 

Mindhárom munka alapos előkészítéssel jár. A szoba festésekor mindent le kell takarni, meg kell védeni a festéktől, s csak ezután kezdődhet a fal kezelése. A falat zsírtalanítani kell, ki kell javítani a hibákat, mert csak tökéletesen sima falon lehet jó munkát végezni. A maradandó és színtartó festéshez több réteget kell felvinni, miközben a szükséges száradási időt be kell tartani. Ezt a munkálatot 5-30 Celsius fok közötti légtérben érdemes végezni annak ellenére is, hogy már vannak olyan festékanyagok, amelyek fagypont körüli hőmérsékleten is használhatók. A festőnek egy lakásban a munka sorrendjére is ügyelnie kell. Amennyiben pl. padlószőnyeget akar a tulajdonos lerakni, akkor előbb a festőnek kell a munkát befejezni, míg a gépészeti munkák esetében a radiátorok nyomáspróbáját követően azokat le kell szerelni, hogy a festő a radiátor mögötti területet is le tudja festeni. 

Az egymillió dolláros kérdés mindig az, hogy miként találhatunk rá a jó szakemberre.

A mázolást elsősorban nyílászárók felújításakor végzik el. A fából készült keretekről le kell égetni a régi réteget, majd le kell csiszolni a keretet, ha szükséges, fagittel foltozni a repedéseket. A festőnek a rendelkezésére állnak azok a bakok, amikre elfektethetők az ajtók, ablakok, amikor a mázolásra sor kerül. A tapétázás is az előkészítéssel, a régi tapéta eltávolításával, a fal megtisztításával kezdődik. A tapétázáshoz speciális szerszámok kellenek, és persze nagy szakértelem, hogy az egyes csíkok pontosan és buborékmentesen kerüljenek felragasztásra. 

Hogyan találjuk meg a jó szakembert?         

Az egymillió dolláros kérdés mindig az, hogy miként találhatunk rá a jó szakemberre. Azt a kérdést valószínűleg nagyjából mindenki meg tudja válaszolni, hogy mik az elvárások. A megbízott festő legyen jó szakember, korrekt, pontos és lehetőleg megfelelő kommunikációs képességgel rendelkezzen, hogy szót lehessen vele érteni. 

De hogyan találunk rá erre az ideális szakira? Alapvetőnek mondható, hogy az illetőnek legyenek megtekinthető referenciái. Jó dolog, ha egy ismerős ajánl valakit, de az ajánlás ellenére sem árt a portfóliójának a megismerése. Amennyiben korábbi megrendelőivel is beszélhetünk, az tiszta haszon lehet. A jó szakembernek rendelkeznie kell a megfelelő szakmai okmányokkal, vállalkozói engedéllyel és biztosítással. A biztosítások az esetleges károk ellen nyújtanak védelmet. 

A jó szakember mindig készít egy írásos ajánlatot, amiben részletesen felsorolja a költségeket, a munkavégzés mérföldköveit, a határidőket, és garanciát vállal az elvégzett munkára. A megbízhatóság és a pontosság olyan alapvető elvárás, amit csak előzetes tájékozódás vagy a munkavégzés közben tudunk felmérni. Ezért is fontos, hogy legyenek szakasz határidők a megállapodásban, aminek a be nem tartása esetén a megbízónak lehetősége legyen elállni a szerződéstől. Ne feledjük, hogy az idő pénz, és a szaki állandó halogatása ilyen-olyan indokok alapján nagyon komoly stresszfaktor is. A személyes találkozón való benyomások, a szakember akkor elhangzó tanácsai, azaz a kommunikációs képesség is fontos tényező. Az egy különleges bónuszt jelenthet, ha a szakember vállalja a munka utáni terület tisztítását és a bútorok visszahelyezését. 

Mindezek mellett ne feledkezzünk meg az alapajánlatot megversenyeztetni más vállalkozóknál, mivel előfordulhat, hogy nem az első szakember lesz a kiválasztott. Fontosnak tartom, hogy ne a puszta ár alapján szülessen meg a döntés, hiszen a túl alacsony ár gyanakvásra adhat okot, nem beszélve róla, hogy a szolgáltatás egészét kell figyelembe venni, mielőtt megjönne a festő a segédeivel.

A jó szakember mindig készít egy írásos ajánlatot, amiben részletesen felsorolja a költségeket, a munkavégzés mérföldköveit, a határidőket, és garanciát vállal az elvégzett munkára.