Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A kerti konyha születése 

Vidéken szokásban volt az úgynevezett nyári konyha, amit valóban ebben az évszakban használtak a tulajdonosai. Ezek a konyhák arra a praktikumra épültek, hogy közel voltak a kerthez, könnyebb volt oda behordani és feldolgozni a zöldségeket, megfőzni a lekvárt. A munkával járó hulladék így nem került be közvetlenül a házba, s mivel ezek zöme természetes szemét volt, azt vissza lehetett szórni trágyaként, vagy azonnal be is kerülhetett a közeli komposztba. Az sem volt elhanyagolható előny, hogy a nyári melegben egy jól szellőző helyen zajlott a főzés, így nem kellett a háziasszonynak gutaütést kapnia a forróságtól. 

A nyári konyhák a múlt század végén lassan eltűnőben voltak, mivel egyre kevesebb háztartás foglalkozott a nagy nyári befőzéssel, a termések feldolgozásával. A változást egy szemléletváltás hozta el. Tendenciává vált, hogy ahol arra lehetőség mutatkozik, a lakóterület kapcsolódjon a természethez. Első lépésben a többfunkciós teraszok jöttek divatba, majd maga a lakótér lépett ki a kertbe úgy, hogy ott egy másik konyha született meg. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy a kerti konyhához való felszerelések, bútorok és eszközök elérhetőek legyenek, s erre egy komplett iparág épült ki. 

Ügyeljünk a részletekre!

Aki kerti konyhára vágyik, annak első lépésként egy átgondolt és alapos tervezésre lesz szüksége. A modern kerti konyhának ugyanolyan szolgáltatásokat kell nyújtania, mint a hagyományos benti konyhának. Egy grillsütő telepítése vagy egy kemence építése ugyanis még nem egyenlő egy kerti konyhával. 

A kerti konyha lehet házkapcsolatos, de épülhet önálló platformra is, a lényeg az, hogy a telepítés helyére minden erőforrást ki kell vezetni, vagyis az áramot, a gázt és a vizet. Márpedig ez egy komoly, szakembereket kívánok feladat. A különálló kerti konyhát sem érdemes a háztól távol építeni, mert egyfelől a vezetékezésnek nagyobb távolságot kell áthidalnia, másfelől a konyhai eszközökkel való ki-be járkálás is sokkal megterhelőbb lehet. Olyan látszólag apróságnak tűnő dologra is érdemes odafigyelni, mint az uralkodó széljárás vagy a benapozási idő. Nem mindegy ugyanis, hogy a grillező füstje merre fog szállni, milyen meleg lesz a konyhánkban déltájban. 

Mindezek mellett az esztétikai kérdésre is gondot kell fordítani, mivel a kerti konyha stílusának igazodnia kell a főépület arculatához, a kerthez és a környező tájhoz.   

A kerti konyha lehet házkapcsolatos, de épülhet önálló platformra is.

Alapvető építési megoldások

A kerti konyhák építésének két gyakori megoldása van. Mindkettőre igaz, hogy masszív szerkezettel kell rendelkeznie. Talán a leggyakoribb az a megoldás, amikor készítenek a területnek egy betonalapot, nagyjából fagymélységig, és az így kapott struktúrára helyezik el a pultot, míg az oldalakat lefedik valamilyen burkolóval. Ez lehet kő, csempe, vagy akár tégla is. Egy ilyen szerkezet évtizedekig képes funkcionálni. A kerti konyha sajátossága, hogy nyitott valamelyest a stabil szerkezet ellenére is az oldalaknál. Ez az oka annak, hogy a kertbe telepített konyhákban nincs szükség páraelszívóra. Ugyanakkor célszerű a konyhát valamilyen tetővel ellátni, hogy esős, de nem túl hideg időben is lehessen ott tevékenykedni. 

Olcsóbban lehet azt a kerti konyhát megépíteni, aminek a keretei fémből állnak, betonlapokkal borítják az oldalait, kövezést kap az alap, amelyre a konyhapult kerül. Az ilyen típusnak elegendő nagyjából 4-5 centiméter vastag betonalap. Ezek kevésbé tartós szerkezetek, de sokkal kisebb építéssel kivitelezhető. A szabadtéri konyhák általában acélkerettel készülnek el, a komplex kerti konyha beton falazatra épül. 

A kerti konyháknak általában két formáját szokták megépíteni. Készülhet U- vagy L-alakban. Kedveltnek mondható az L-alakú elrendezés, mert az tagolttá, ám mégis átjárhatóvá teszi a teret. Az U-alak fókuszpontjából minden konyhai szakasz könnyen elérhető, a tagolás kevésbé érvényesül. Természetesen lehet egyvonalban futtatni a különböző elemeket és konyhai berendezéseket. Ez egy hosszúkás platformot és magas szintű burkolást feltételez. A burkolásnak ez esetben nemcsak díszítő, hanem védő funkciója is fontos, mert megóvja a falat a felcsapódó párától, tűztől, hőtől. 

Grillező, kerti konyha.

Eszközök és berendezések a kerti konyhában

Mivel a kerti konyha gyakorlatilag egy második komplett konyha, minden olyan berendezésre és eszközre szükség lehet, amit az alapkonyhában megtalálható. Amennyiben a kerti típus egybeépült a házzal és könnyű az átjárhatóság, akkor nem kell feltétlenül minden apróságot kétszer beszerezni, hiszen az átvihető a benti konyhából is. Azonban tűzhelyre, mosogatóra, munkapadra és tároló szekrényekre a kerti konyhában is szükség lesz. Ma már komplett kerti konyha szetteket lehet vásárolni az erre szakosodott gyártóktól, csak stílus kérdése, hogy mire esik a választásunk. 

Lényeges, hogy a kerti konyha eszközei és berendezései időjárásállóak legyenek, ezért a sütőből a rozsdamentes acélt kell választani. Az ilyen tűzhelyt a téli időszakban csak le kell takarni valamilyen fóliával, és kint is áttelelhet. A hűtőszekrény már kényesebb berendezés, ráadásul elektromosan üzemel, ezért az csak akkor maradhat kint télen, ha elhelyezhető valamilyen tető alá, ami megvédi a csapadéktól és a széltől. A kerti konyhában olyan dolog is elhelyezhető vagy beépíthető, amit a ház konyhájában nem telepíthetünk. Kint viszont jó helye lehet egy grillezőnek, és a rusztikus konyha csúcsdarabja lehet egy fatüzelésű kemence is. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a kerti konyha az esetek többségében egyben étkező is, ahol el kell férnie egy asztalnak és padoknak vagy székeknek. Ezeknek a bútoroknak, akárcsak a konyhai szekrényeknek ugyancsak időjárásállóknak kell lenniük. A legjobb a vízálló kárpit vagy bőr bevonat. Célszerű a padokat is olyan párnákkal ellátni, amelyekről lepereg a víz, a pára. 

A kerti konyha igazi karaktert kölcsönöz a háznak.

Stílusgyakorlatok        

A kerti konyhák igazi karaktert kölcsönöznek annak a háznak, amely előtt-mellett, és annak a kertnek, amelyben állnak. Nem véletlen, hogy ezeknek is vannak már stílusjegyeik. Természetesen a stílusnak igazodnia kell a főépülethez, hiszen egy modern épület mellett épített rusztikus konyha esztétikai rombolással járna.

A kerti konyha bútorszettjei is egységes stílusban készülnek el, s talán a legnépszerűbbek a mediterrán típusok. Népszerűségét a divat mellett annak köszönheti, hogy jól passzol egy átlagos családi házhoz és kerthez. Egyik jellemzője a tágas tér és az otthonos hangulat. A mediterrán jellegű kerti konyhában nagy családok, baráti társaságok is össze tudnak gyűlni a nagy kerti asztal körül. Az anyagválasztás is jellemző: a székek és az asztal szerkezete kovácsoltvasból van, a bútorok tömörfából készültek. A természetes anyagok uralkodnak itt, a padló kővel vagy a terazzóval burkolt. A konyha párkányán fűszernövények illatoznak, a kertben a levendula virágzik. 

A hagyományokat kedvelők a rusztikus, azaz a vidéki stílust választják általában. Az ilyen konyhából nem maradhat ki a búbos kemence, amelyben házi kenyér, lángos, langalló és sok egyéb finomság sülhet. A nagyobb kemencékben akár az újévi kismalacot is el lehet készíteni. A tűzhely formavilága a régi sparhelteket idézi. Gyakorta építik be az ilyen konyhákba a füstölőt, a grillezőt. A konyha oldalfalai klasszikus fehér meszelést kaphatnak, de nagyon divatos a nyers tégla, különösen az olyan, amelyen a gyártó pecsétje is megtalálható. A vidéki stílushoz konyhakerti növények dukálnak, a konyha mellett állhat egy bográcsozó is. 

A modern stílust kedvelőknek sem kell lemondaniuk a kerti konyháról, mert a gyártók készítenek egyszerű vonalvezetésű, funkcionalitásra és magas minőségű anyagokra alapozott konyhacsaládokat is. A jellemző anyagok a fa mellett az fém és az üveg. 

Bármelyik stílus mellett is döntsünk, a cél mindig ugyanaz marad: tökéletes és meghitt pillanatokat tölteni a természet közepén, ahol jó együtt lenni, és ahol lehet egy jót enni.    

A vidéki stílushoz konyhakerti növények dukálnak, a kerti konyha mellett állhat egy bográcsozó is.