Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A nyolcvanas évek Magyarországán vált egyre népszerűbbé a bárpult, amely beköltözött az otthonokba.

A nyolcvanas évek divathullámaival érkezett

A nyolcvanas évek Magyarországán vált egyre népszerűbbé a bárpult, amely beköltözött az otthonokba. Ehhez az inspirációt egyértelműen az amerikai filmekből kapták az emberek. Ebben az időben több nagysikerű filmsorozat is futott a tévében, amelyben felbukkant ez az izgalmas bútordarab. 

Maga a bárpult Amerikából származik. Első darabjait valamikor a 18. század táján készítették el, s mivel több funkcióra is alkalmas volt, rohamosan elterjedt. Hazánkban először csak a vendéglátóhelyeken lehetett találkozni vele, elsősorban az elegánsabb, nívósabb szórakozóhelyeken, és sokáig fel sem merült senkiben, hogy egy bárpultot építsen meg az otthonában. A nyolcvanas években aztán a nagyobb lakásokban az erre fogékonyak a nappali egyik sarkát választották le, ahová beépítettek egy bárpultot.  

Funkcióváltás kis és nagy lakásban  

A bárpult a korai időkben azért volt a nappaliban, mert nem tudott máshol lenni. Az akkori lakások és házak szerkezete a hagyományokat követte. Nem létezett még az amerikai stílusú konyha, az étkezővel egybeépített nappali. Az egyetlen helyiség, ahová egy bárpultot be lehetett építeni, az a nappali volt. Ezek klasszikus értelemben vett bárpultok voltak, amelyhez tartozott szekrény, polcok és sok esetben mini hűtőszekrény, kávéfőző gép is. 

A rendszerváltás után a bárpultok többsége lassan eltűnt a nappaliból, hogy szerepét funkcionálisan jobban betölthesse. Nemcsak az összenyitott terekben találta meg a maga helyét, hanem érdekes módon a kis lakásokban is. A kis lakásokban tulajdonképpen az étkezőt helyettesítheti, mivel nagyon helytakarékos megoldás lehet a fal mellett futó pult. Az ilyen esetekben érdemes karfa nélküli bárszékeket használni, amelyek a pult mögé helyezhetők, ezzel is növelve a mozgásteret. A kis lakásokban nemcsak étkezésre lehet használni, hanem munkaállomásként is szóba jöhet, feltéve, ha megfelelő a munkapad mélysége. Ide elhelyezhető egy laptop, jegyzettömb, tolltartó, kis füzet stb.   

A nagy lakásokban, különösen az amerikai konyhás szerkezetűekben már sokkal komplexebb megoldásokat is ki lehet alakítani.

A nagy lakásokban, különösen az amerikai konyhás szerkezetűekben már sokkal komplexebb megoldásokat is ki lehet alakítani. A bárpult lehet az étkezőasztal meghosszabbítása, ahol a rövidebb ideig tartó tevékenységek folynak. Ennél a bárpultnál lehet bekapni egy reggelit, meginni egy kávét, csevegni a konyhában tevékenykedővel, vagy kitölteni egy esti, forró teát. 

A bárpult lehet egy önállóan álló egység is, amely a konyha és a nappali vagy étkező között áll. Ezek a bárpultok térelválasztó szerepet kapnak ilyenkor, miközben sokkal gazdagabb felszereléssel, polcrendszerrel rendelkeznek. Ezek a bárpultok akár többemeletesek is lehetnek, rendelkezhetnek külön vizesblokkal, hogy ott azonnal elmoshatóak legyenek a poharak. A szigetként álló egység meghatározza a lakás arculatát, ezért sokkal több odafigyelést igényel.       

Dizájn, méretek

A bárpult arculatának bele kell illeszkednie a meghatározó közeg enteriőrjébe, ezért nem mindegy, hogy milyen anyagból, milyen színben és textúrában készül el. Ugyanakkor a harmóniát megteremthetjük, ha a konyha dizájnjához, vagy a nappali arculatához igazítjuk a stílust attól függően, hogy melyik térben lesz domináns. 

A bárpult arculatának bele kell illeszkednie a meghatározó közeg enteriőrjébe

A bárpultok magassága – szemben az étkezőasztal hagyományos 70-75 centiméteres magasságával – általában 110-140 centiméter között van. Ez a magasság speciális bárszékeket igényel. Akkor választunk jó bárszéket, ha az körülbelül 30 centiméterrel alacsonyabb a pultnál. Ha nem akarunk a bútorboltban méricskélni, és inkább a dizájnra, a formára koncentrálnánk, akkor olyan széket válasszunk, amelynek állítható a magassága. 

A bárpultoknak két alapvető alakja van. A klasszikusnak mondott téglalap alakú lehet a tökéletes térelválasztó, míg a félkör alakú inkább a konyhai munkapult meghosszabbított része szokott lenni. Megkülönböztethetjük még a szintek alapján is az egyes típusokat. Beépíthetünk egyszerű, egyszintes fajtákat. Ezek elsősorban a kicsi lakásokban lesznek célszerűek, míg a többszintes fajtákat inkább a nagy lakásokban lehet esztétikusan és funkcionálisan is használni. 

A bárpultok munkalapja nem lehet 30 centiméternél keskenyebb. Az átlag 50-60 centiméteresnek mondható, de ahol van erre lehetőség, akkor igazi munkapad méretben is gondolkodhatunk, amelynek a mélysége elérheti a 80 centimétert is. A munkalap anyagának megválasztása tulajdonképpen nem különbözik a konyhai munkalapétól. Lehet fából, valamilyen kőből, márványból, de akár üvegből is. Ez utóbbi a konyhapultoknál nem jut szerephez, de egy vastag üveg nagyon elegáns lehet a bárpult esetében. Az üveget könnyű takarítani, bár a karcolódástól óvni kell. A fa munkalapoknál a vízállóságot kell megteremteni. A kő, márvány, műkő munkalapok itt is tökéletesek, mert elnyűhetetlenek. A csempe is jó választás lehet, bár a darabokat elválasztó fugákat időnként alaposan meg kell tisztítani.      

A bárpult anyaga

A bárpult anyaga is sokféle lehet. A fala lehet forgácslapból, MDF lapból, gipszkartonból, téglából. A tégla azért tökéletes, mert önmagában is vízálló, de kedvünk szerint vakolhatjuk le. A vintage lakásokban a nyers tégla alapra készült bárpult nagyon látványos lehet, akár a lakás külön elemét is alkothatja. A forgács- és MDF-lapos megoldásnál ügyelni kell a vízállóságra, amelyhez számos alapozó felhasználható. Az ilyen bárpultokba előszeretettel építenek polcrendszereket is. A gipszkartont azért szeretik, mert gyorsan lehet vele építkezni. A bárpultnál fémkeretbe illeszkednek a lapok, amelyekből vízálló fajtát kell beszerezni. Ezután – akárcsak a téglával megépített változat esetén – lehet vakolni, festeni, színezni igény szerint. 

A bárpult anyaga is sokféle lehet.

Milyen legyen a bárszék?   

A bárpult használatához bárszéket kell vennünk. Egyszerűnek tűnik, de amikor körülnézünk, kiderül, hogy ezernyi fajtából válogathatunk. Találkozhatunk a teljesség igénye nélkül karfa nélküli vagy karfás típusokkal, választhatunk támlást vagy támla nélkülit, állítható és fix magasságú darabok között válogathatunk, de ha azt szeretnénk, akkor forgatható vagy éppen egy irányba álló bárszéket is vehetünk. 

Azt talán mondani sem kell, hogy a támlás, karfás székeknek nagyobb a helyigényük, viszont ezek azok a típusok, amelyekben hosszabb időt is eltölthetünk úgy, hogy közben nem törik meg a derekunk, nem fárad el a gerincünk. A bárszékek száma sem mindegy. Hiába szeretnénk mi a bárpultunk elé mondjuk 4 széket tenni, ha azon egymás mellett nem férnek el az emberek. Ahhoz, hogy kényelmesen lehessen enni-inni, minimum 50-60 centiméter távolságot kell hagyni a székek között. 

Anyagra és dizájnra nézve is számtalan termék közül választhatunk. A fémszerkezetű bárszékek hosszú életűek és stabilak, de nem minden enteriőrbe illeszkednek bele. A minimál vagy a loft lakásokban tökéletesek, de egy rusztikus lakásban semmi keresni valójuk. Még a bárszékekre is igaz, hogy a lakás stílusához, színvilágához kell megválasztani a megfelelő típust.     

Ma már a bárpult nem valami luxus berendezése az otthonoknak, hanem annak szerves részét alkothatja, kiegészítheti és támogathatja az étkezéssel, a mindennapi tevékenységgel együtt járó folyamatokat. Nem véletlen, hogy egyre több lakásban találja meg a helyét.  

Ma már a bárpult nem valami luxus berendezése az otthonoknak, hanem annak szerves részét alkothatja