Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Ahol a higiénia az elsődleges

Otthonunkban a tisztaságunkért a fürdőszoba a felelős. Ez az a helyiség, ahol a legfontosabb a higiénia, talán nem szorul ez különösebb magyarázatra sem. Itt képződik folyamatosan pára, a nedvesség értelemszerű jelenség. Mivel a fürdőszoba tele van szaniterekkel, a falakat és a padlót fugázott csempe borítja, ezért hamar megjelenik a vízkő és akár a penész is. A vízkő csúnya és a csapokat, az illesztéseket rágja meg, a penész pedig csúnyasága mellett egészségtelen. 

Ezt a helyiséget tehát mindig alaposan ki kell szellőztetni és rendszeresen ki kell takarítani. A boldog kevesek számára a fürdőszoba takarítása egy alkalmazott dolga, de a legtöbbünknek magunknak kell elvégezni ezt a hálátlan feladatot, amely nemcsak fárasztó, de sokszor megterheli a pénztárcánkat is, mivel a boltban kapható gyári tisztítószerek ára elég borsos. Ebben a cikkben olyan szuper tisztítószerekre hívom fel a figyelmet, amelyek amellett, hogy természetes anyagok, hatékonyak és jóval olcsóbbak a hivatásos kemikáliáknál.     

A szupererőt tartalmazó ecet

Alighanem ez az a természetes tisztítószer, amelyet csaknem mindenki ismer. A 20 százalékos erősségű is fele annyiba kerül, mint egy kádat tisztító szer, ráadásul az ecetet nagyon sok helyen be lehet vetni, olykor egyéb, háztartásban megforduló alapanyagokkal feldúsítva. 

Fürdőszoba takarítása - alighanem az ecet az a természetes tisztítószer, amelyet csaknem mindenki ismer.

A fürdőkád a használat során sárgássá válhat idővel, a lerakódó szappanzsírok miatt. Sóból és ecetből keverhető egyfajta paszta, amelyet rá kell kenni a kádra, és legalább 12 órán át úgy hagyni, hogy kifejtse áldásos hatását. Ezután a paszta zuhannyal lemosható, és máris eltűnt a zsiradék. 

Az ecet a szerelvények vízkőtlenítésében is csúcstermék. Sokan tudják, hogy a vízforralót is célszerű időnként átmosni vele. Ugyanez a hatás a felületi vízkő tekintetében még hatékonyabb. A lényeg ebben az esetben is az, hogy türelemmel ki kell várni a hatást. Ez nagyjából 8-10 órát jelent. Ezután egy nedves törlőkendővel, majd egy szárazzal érdemes letörölni a szanitereket. 

Az ecet és a sütőpor összekeveréséből olyan habos pasztát állíthatunk elő, amellyel a csempék közötti fugákat lehet megtisztítani. A fuga takarítása a legundokabb dolog, mivel könnyedén letapadnak rá a szappanmaradványok, amelyre aztán rátapad a por. Ettől válik egyre sötétebbé a színe, amitől a korábban szép fürdőszobafal vagy a kövezés csúnyává válik. Sokan fogkefével szokták csiszatolni ezeket a vékony felületeket, ami nem egy lélekemelő művelet. Ez az ecetes paszta azonban csodákat tud művelni! 

A lefolyó tisztításához is tökéletes az ecet. Ilyenkor ezt a csodás anyagot szódabikarbónával keverjük el, majd az így összeállt folyadékot önthetjük a lefolyóba, hogy ott felmarja a duguláshoz vezető összetömörödött piszkot. A penész kiirtásához is használhatunk ecetet. Az ezzel foglakozóknak az a tapasztalatuk, hogy ehhez a drágább borecet az igazi. Ezt az ecetet tegyük permetezőbe és úgy vigyük fel a felületre. Nagyjából négy óra múlva kezdhetjük a penészt eltávolítani nedves szivaccsal. 

Fürdőszoba takarítása

További praktikák ecettel

Ezzel még nincs vége az ecet bevethetőségének! A mosógépek vízköve ellen kifejlesztett anyagok már igen drágák, és rendszeres használatuk során végül egy új mosógép árát is kifizethetjük. Az ecet ezeknek az anyagoknak az ötödébe kerül, és tökéletesen elvégzi a feladatát. El kell indítani egy forró vizes mosást 2 liter 20 százalékos ecettel, majd az első öblítés után le kell állítani a gépet, és hagyni 2 órán át, hogy hasson a szupererő. Ezután már végig futtathatjuk a programot. Még fertőtlenítő takarítást is végezhetünk forróvíz, ecet és só keverékével. 

A tükröket is csillogóvá varázsolhatjuk egy rész ecet, négy rész víz keverékével, de a legtrükkösebben a zuhanyrózsákat, csapokat tehetjük újra ragyogóvá, megtisztítva a vízkőtől. Egy műanyagzacskóba kell beleönteni a vízzel higított ecetet, és ezt a zacskót kell rákötni a csaptelepre, zuhanyrózsára. Elegendő nagyjából negyedóra áztatás, és tökéletesen tiszta lesz tőle a bezacskózott terület. Még a vécékefét is ecettel varázsolhatjuk újjá, ami nagy dolog, ha azt vesszük, hogy ez a legpiszkosabb tárgy az illemhelyiségben. Egy eldobható műanyagdobozba öntsünk mosogatószeres vizet, fél bögre szódabikarbónát, két kanál sót és negyed bögre ecetet. Egy óra áztatás után a kefe úgy fog kinézni, mintha most vettük volna. 

Gondoljuk csak el, hogy mennyi mindent tisztítottunk meg ecettel a fürdőszoba takarítása során, és ehhez a vegyipar hányféle terméket kínál fel külön-külön. Nem kell fejszámoló művésznek lennünk ahhoz, hogy belássuk, mekkorát spórolhatunk az ecettel, amelynek egy palackja manapság 700 Forint körül van. 

Citromsav és lé, só, szódabikarbóna, terpentin       

A citromsav tulajdonképpen az ecet egyik alternatívája a vízkő eltávolításában. Az ecetnek szúrós, kellemetlen szaga van, míg a citromsavnak nem. Viszont kevésbé aktív, mint az ecet, ezért azt szokták javasolni, hogy érdemes összeönteni a két anyagot úgy, hogy a szag ne legyen bántó, s azzal támadni a vízkövet, ami a keményvíz miatt hazánkban gyorsan és gyakran képződik. Almaecettel elkeverve a citromsav alkalmas a fémalkatrészek rozsdátlanítására is. Mivel a hatása hasonló az ecetéhez, a fugák tisztítására is alkalmas. 

A közönséges konyhasó az ecettel együtt hatékony nagyon, ahogy ezt fentebb láthattuk a zsiradékok eltávolítása kapcsán. Fertőtlenítő hatása a só-ecet oldatnak kiváló, ezért kerülhet a vécékefe tisztító folyadékába. A megjelenő rozsdafoltok ellen só és citromlé segítségével is védekezhetünk. Az oxidálódott területekre sót szórunk, majd leöntjük citromlével. A citromlé lemarja a rozsdát, a só pedig felszívja az oldatot. Ezután már csak le kell törölni a kikúrált felületet. 

A szódabikarbóna is kiváló, amennyiben a lefolyót akarjuk kitisztítani. Természetes házasságban az ecettel tökéletes elegyet alkot. A vécécsésze megtisztítása is ugyanígy történhet. A házi tükörtisztítónk is tartalmaz belőle. A fuga piszkolódása ellen is bevethető, igaz, hatásosabb, ha elkeverjük hidrogén peroxiddal. Ez utóbbi már nem tartozik a természetes anyagok körébe, és az elegy használatát érdemes nyitott ajtónál és maszkban igénybe venni.  

A terpentint sóval elkeverve abból a célból használhatjuk, hogy csempénk visszanyerje régi fényét és világosságát. A kikevert anyagot szivacson keresztül dörzsölhetjük fel a felületre. Aki igazán ragyogó csempéket szeretne látni a fürdőjében, az ezt követően szalmiákszesszel leöntött puha bőrrel fényezheti még jobban a kerámialapokat. 

Fürdőszoba takarítása krumplival és a narancshéjjal

Első olvasatra talán viccesnek tűnhet, hogy a fürdőszoba takarítása során felemlegetjük a burgonyát és a déligyümölcsöt. Pedig a zuhanyfalak tisztántartására ezek a piacon vásárolható növények is kiválóan alkalmasak. A krumplit félbe kell vágni, és rendszeresen át kell dörzsölni vele a zuhanyzó falát. Így az üveg egyfajta impregnáló anyaggal lesz bevonva, amely taszítja a vizet és le is pergeti, nincs szükség drága impregnáló szerek beszerzésére. A halványabb vízkőfoltok egy ilyen félbe vágott krumplival vagy a narancsnak a héjával is eltávolíthatóak.    

Számos trükköt lehet az interneten találni a fürdőszobai kellékek tisztítására a fogkrémtől a borotvahabig, és érdemes ezekről is tájékozódni. Kétségtelen azonban, hogy a természetes anyagok használatánál nincs egészségesebb. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbban jövünk ki, mintha a vegyszerekből szereznénk be a szükséges takarítószereket.  

Fürdőszoba takarítása