Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Természetesen ezúttal sem kell az egész lakást felforgatni a nyári hangulat megteremtéséhez. Alapvetően azzal az „ecsettel” dolgozhatunk, amivel maga természet.

Fények, színek, illatok

Az évszakok változása nemcsak az időjáráshoz kötött. A fények, a színek és az illatok, a levegő állaga is megváltozik, s vele együtt az emberek hangulata is. A nyár az energiáról, a szabadságról és a bőségről szól. Nem véletlen, hogy ilyenkor az otthonunkba is be akarjuk csalogatni a nyár minden aranyát.

Természetesen ezúttal sem kell az egész lakást felforgatni a nyári hangulat megteremtéséhez. Alapvetően azzal az „ecsettel” dolgozhatunk, amivel maga természet: a színekkel, az anyagokkal és az illatokkal teremthetjük meg a vakáció hangulatát, felkészülve az ilyenkor várható kalandokra.    

Színek és textúrák

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a nagyméretű felületek színével lehet leginkább módosítani a teret. A nyár a szoba tisztasági vagy megújító festésének az időszaka. Van, aki ilyenkor az egész lakást kifesti, mások egy-egy helyiségre koncentrálnak. A hagyományos fehér szín a nyári lakásban tökéletes, hiszen a fehér nem csak tágítja, de világossá is teszi teret. Márpedig a nyári hangulatot a lehető legtöbb fény beengedésével lehet igazán megidézni. Persze a nap fénye meleget is magával hoz, ezért fel kell készülni a hőmérséklet szabályozására különféle árnyékolók, légforgatók és légkondicionálók segítségével. 

Az ablakok elé ilyenkor egy légies anyagból készült sötétítő függönyt érdemes felrakni. A függöny legyen színes és mintás. Egyesek erre a szezonra a hidegebb színeket ajánlják, mondjuk a sötétebb kék alapszínt, színes mintákkal, mások szerint nyugodtan maradhatunk az élénk színeknél, a telt vörös, zöld, narancs és sárga melegénél. Az a két nézőpont között az azonos, hogy színekben és mintákban tobzódik. 

Nagy felületet jelent a lakásban a padló is. Ha korábban azon puha szőnyeg volt lefektetve, most érdemes felcsavarni, mert annak télies hangulata van. Ha már mindenképpen le szeretnénk valamit teríteni a padlóra, akkor ez legyen gyékényből vagy valami könnyű, természetes anyagból. A legjobb ilyenkor szabadon hagyni a járószintet, hiszen úgysem fog fázni a lábunk. 

A meleg burkolóanyagok közül kétségkívül a laminált padló a legnépszerűbb ma Magyarországon.

A nyár a természetben igazi színorgia, ezért a lakást is sokkal színesebbé kell tenni, hogy illeszkedjünk az évszakhoz. Ilyenkor – egy nagytakarítás alkalmával – célszerű lecserélni a sötétebb ágyneműket, takarókat, elrakni a vastag paplanokat és plédeket. Színes, virágmintás és könnyű, de természetes anyagú textíliákba kell öltöztetni az otthonunkat. Egyébként is ez a célszerű, mivel a nagy melegben az ilyen anyagokat leszünk képesek elviselni.  

Mi legyen a bútorokkal?

Valószínűleg nem fogjuk a szekrénysorunkat csak azért kidobni, hogy valamilyen nyáriasabb hangulatú kerüljön a lakásba. Önmagában már azzal is sokat tehetünk, ha rendet rakunk, és nagyobb közlekedési folyosót biztosítunk magunknak és a fénynek a nappaliban vagy a háló- és dolgozószobában. Amennyiben rendelkezésünkre állnak például rattan bútorok, amik nem fértek el a teraszon, vagy kerültek a kertbe, most helyettesíthetik fából készült társaikat, feltéve, ha nem omlik tőlük össze az enteriőr. 

A polcokról tüntessük el az úgynevezett „csetreszeket”, s helyettük kerüljenek színes vázákba még színesebb élő, vagy az élőre nagyon hajazó művirágok. A könyvespolcon a színesebb gerincű könyvek legyenek láthatóak, az esetleges bútorvédő takarókat cseréljük ki melegebb, a nyár színeit idéző zöldre, sárgára, narancsra, de operálhatunk a tenger kékjével is. 

Nyári hangulat.

Az is sokat változtathat a hangulaton, ha a bútoroknak megváltoztatjuk az elrendezését annak érdekében, hogy levegősebb legyen a lakás. Esetleg kikerülhet olyan darab, amelyik inkább csak a helyet fogja, nem rendelkezik komoly funkcióval. A komód tetejére, a vitrinbe és az egyéb kisszekrények tetejére kerüljön egy színes keretbe foglalt nyári kép, vagy valamilyen kedves, élénkebb színekkel mintázott kazetta, dobozka, de ne zsúfoljuk tele ezeket a lerakókat. A falra kerüljenek nyári hangulatot árasztó képek. Az étkezőasztal terítőjét is cseréljük olyanra, amely a nyarat idézi fel, de még a szalvéták is sokat nyomhatnak a latban, ha azok zöldleveles mintával vannak ellátva, vagy epret, málnát és egyéb nyári gyümölcsöket nyomtattak rá. Az étkezőasztal közepén, ahol senkit sem zavar, állhat egy váza, benne mindig friss virággal. Kicserélhetjük a tálakat és poharakat is vidámabb, színesebb garnitúrát választva. 

Nyári hangulat természettel megtöltve         

Folytatva az előző gondolatot, a növényeknek nagyon nagy szerep juthat a nyári hangulat megidézésében. Akinek van kertje, most friss vágott virágokkal díszítheti fel a lakását. Virág lehet tulajdonképpen szinte minden helyiségben. Aki esetleg allergiás a virágporra, az is válogathat a kertészetek jó minőségű művirágai közül, vagy porzó nélküli szobanövényeket telepíthet frekventált pontjaira az otthonának. Ilyenkor még egy növényfalat is érdemes lehet térelválasztónak használni a nappali és az amerikai jellegű konyha között. 

És ha már a konyhánál tartunk, ne felejtsük el, hogy a fűszernövények fő szezonjában járunk. Most a konyhai polcokon, a szélesebb könyöklőkön elhelyezhetünk egy mini konyhakertet ezekből a növényekből, amelyek nemcsak látványukkal, de illatukkal is megidézik a természet bőségét. Könnyű konyhai tálcákban elhelyezhetünk gyümölcsöket is, amelyeket persze hamar elfogyasztunk és bírják a szabad levegőn való tárolást. Ezek elsősorban a korai almák, körték, a nektarin és persze a déligyümölcsök, a citrusfélék. A növények, virágok és gyümölcsök tobzódása önmagában is a nyarat juttatja eszünkbe. 

Nyári hangulat - gyümölcsös tál az asztalon.

Akinek terasza, erkélye van, az erről a területről sem feledkezhet meg. Ezek a terek már közvetlen kapcsolatban vannak a kinti világgal, ide nagyobb növények is kerülhetnek. A teraszon végigfutó szőlő levelei és megjelenő gyümölcse a nyár ajándéka, érdemes egy nagyobb vesszőt telepíteni. Az erkélyeken egy színes takaróval ellátott asztalka, nád- vagy rattan ülőkék idézhetik meg a meleg évszakot. Ezek a nyitott terek a nyári éjszakákon a legkellemesebbek, feltéve, ha megfelelő fényekkel látjuk el őket. A színes lampionok, a napelemes kislámpák sora, a verandára felakasztott melegfényű fényfüzérek, a gyertyák és mécsesek okos elhelyezése és felhasználása közösségi teret alakíthat ki a teraszokból, amikor az enyhületben jól érezheti magát együtt a család vagy egy baráti társaság.      

Ne spóroljunk az illatokkal sem   

Akit jó sorsa kerttel áldott meg, az kora reggel és alkonyatkor a teraszon ülve biztosan érzi a virágok illatát, hiszen ilyenkor árasztják magukból igazán. Ezek a nyár tipikus illatai, amelyek a nyári hangulat elmaradhatatlan részei. Akinek nincs kertje, annak sem kell nélkülöznie ezeket az élményeket. Elsősorban vágott virágokkal, de illatgyertyák segítségével is megtapasztalhatjuk azt, amit a kerttel rendelkezők. A zárt térben élőknek ilyenkor nem érdemes spórolni a hatással, lehet bőségesen és rendszeresen használni a valóban minőségi és a természetes illatosítókat. 

A nyár még mindig velünk van, körbevesz minket, különösen akkor, ha annak világát egy kicsit még az otthonunkba is be tudjuk csempészni. Érdemes bevetni érte a fenti trükköket és praktikákat. 

Nyári hangulat a teraszon.