Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Bútorlapok, furnérlemez

Az olcsóbb bútorok titka – tömeggyártás és bútorlapok 

Az előző cikkemben a bútorfákat keménységük alapján mutattam be, persze a teljesség igénye nélkül. A tömörfa bútorok ugyan nagyon szépek és hosszú életűek, de az áruk miatt nem mindenki engedheti meg magának, hogy ilyenekkel rendezte be a lakását. A bútorgyártók elősorban arra a széles vásárlói körre céloznak, akik árérzékenyek. Magyarországon a többség ehhez a csoporthoz tartozik. 

A tömeggyártás a bútorok esetében is érvényesül, és az árat nemcsak az csökkenti, hogy futószalagon készülnek a termékek, de az elemek anyagösszetétele is támogatja ezt a törekvést. Korszakunk bútorlapjai gyakorlatilag olyan fa alapú bútorlapok, amelyekből könnyen és olcsón lehet dizájnos bútorokat előállítani. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy mi van a tömörfa bútorok világán túl. 

A bútorlapok jellemzői – előnyök, hátrányok

Amikor bútorlapokról beszélünk, valójában egy nagy csoportra gondolunk. A csoportban lévő típusoknak vannak közös jellemzőik. A bútorlapok különböző falapokból és fáknak a reszelékéből állnak, amelyeket ragasztóval vagy más vegyi anyaggal kötnek egybe rendszerint nagy nyomás mellett. Hogy érvényesüljenek az esztétikai igények, és az a szándék, hogy az egyébként sérülékeny lapok bútoralapanyagként felhasználhatóak legyenek, ezért a felületüket beborítják valamilyen anyaggal. Ez lehet műanyag, furnér, de akár még papírlap is.

A bútorlapoknak a legfontosabb előnye, hogy sokkal olcsóbbak, mint a tömörfa bútorok. Az olcsóság persze egy dolog, az sem hátrány, hogy ezeket az elemeket könnyű szállítani, kezelni és beépíteni. A gyártók arra is felhívják a figyelmet, hogy környezetkímélőbbek, mivel a lapok általában maradékfából készülnek, amit darálnak vagy összezúznak. Ennek megfelelően egy fagerendának szinte minden molekulája felhasználásra kerül. Azok, akik költöztek már, és meg kellett mozdítani a nagymama régi, tömörfa komódját, tökéletesen tisztában vannak a bútorlapok előnyével. Egy ilyen modern bútort könnyű megmozdítani, nem okoz problémát a lakás gyakori átrendezése. Előny továbbá a borítás miatt, hogy bármilyen színben elérhetőek, és a legkülönfélébb formájú bútorok készíthetők el általuk.

A bútorlapoknak a legfontosabb előnye, hogy sokkal olcsóbbak, mint a tömörfa bútorok.

Persze az előnyök mellett megjelennek a hátrányok is. A lapok szerkezetéből és súlyából fakad, hogy sokkal sérülékenyebbek, mint tömörfa társaik. A megjelenő sérülések sem javíthatók, csak az elemek teljes cseréje lehet a megoldás. Könnyű mozgatni ezeket, de vigyázva kell tenni, nehogy megsérüljenek. A legtöbb bútorlap a vízre és párára is érzékeny. Ilyenkor deformálódhatnak és az élfóliák ragasztása is elengedhet. Az elemek hőtágulása is probléma, mert nem olyan rugalmas, mint a tömörfáé. Ez különösen a padló borításoknál tűnik fel. A tömörfa parketta évtizedekig bírja a strapát, legfeljebb időnként csiszolni és lakkozni kell. A laminált típusokat célszerű tízévente cserélni, ha nagy az igénybevétel. 

Bútorlap típusok                

A bútorlapoknak több típusa érhető el a piacon. Kezdjük a legegyszerűbbel. Ez a forgácslap, ami puhafák forgácsából, fahulladékból áll, amit valamilyen kötőanyaggal és jelentős hő mellett préselnek össze. Színe is naturális, tapintásra kivehetőek a morzsalékok. Ez a típus a legolcsóbb, mivel az eljárás sem túl bonyolult. Jól lehet szabni, és a gyártók igyekeznek ebből a termékből is jobb minőséget kihozni. Mindennek ellenére a natúr forgácslap nem tüntet nagyon a szépségével, és a vizet sem tolerálja. Kültéri használatra nem alkalmas. 

Bútorlapok, forgácslap

Az egyik legnépszerűbb termék az úgynevezett MDF lap, ami valójában egy közepes méretű farostlemez. Alapját por méretű fareszelékek adják, amit ugyancsak nagy hő mellett préselnek össze. A finom szemcsék miatt sokkal simább a felülete, mint a forgácslapé, ennek okán szépen lehet festeni, díszíteni. Ez a termék is az olcsóbbak közé tartozik, viszont számos változatban kapható, és nagyon sok mindenre fel lehet használni. Készülhet belőle konyhabútor, polc és mindenféle kis bútor, szekrényke, tároló. Sok esetben ezek a lapok műanyag vagy furnér borítást kapnak, amitől drágábbak, de igényesebbek is. Azonban ez a bútorlap sem kedveli a vizet, és a karcolásokat sem lehet róla eltávolítani. 

Tulajdonképpen a HDF lap is ugyanaz, mint az MDF. Annyiban más, hogy a tömörsége sokkal nagyobb, amit speciális préselési technikával érnek el. Mivel sűrűbb, a nagyobb fizikai megpróbáltatásokat is képes elviselni. Ott, ahol nagyobb súlyra számítunk, ezt a típust érdemes beszerezni. Általában erős polcok alapanyagához szolgál. Pára és vízállósága viszont kicsi, ezért nem ajánlott kültérben használni. 

Az OSB lapok ugyancsak népszerűek, mert nagy szilárdsággal rendelkeznek. Ezeket a lapokat már térelhatárolóként is lehet használni, a vastagabb típusokra polcokat lehet szerelni. Az OSB is speciális ragasztással készül, amelynek az alapját háromrétegű forgácslap adja. A rétegeket egymáshoz képest elfordítják, így a szálirányok sűrű, négyzetes hálót alkotnak. A teherbírásuk mellett kedvező, hogy a nedves környezetet is tolerálják. Ezért viszont azzal fizet ez a bútorlap, hogy sokkal nehezebb, mint a korábban említett típusok. A rétegelt lemeznél viszont olcsóbb. 

Bútorlapok, OSB

A furnérlemez egyfajta átmenetet képez az MDF lap és a tömörfa között. Igazából a két elem összekapcsolásából készül el. A tömörfát vékony, akár 1 milliméteres lapra vágják, és ezt a lapot ragasztják fel az MDF lapra. Külső nézete így teljesen olyan, mintha egy tömörfa bútort látnánk, de egy ilyen szekrénybe betekintve mindjárt kiderül, hogy ez is egy bútorlap. Sokkal olcsóbb, mint a tömörfa bútor, de természetesebb a hatása a műanyag borításúakhoz képest. Ezekből készítik a gyártók a dizájner bútorokat. A furnérlemezből beltéri bútorok készülnek. Mivel igazi faborítást kapnak, óvni kell a napfénytől, mert kifakulhatnak. A nedvességet sem tolerálják. 

A rétegelt lemez a bútorlapok családján belül különlegesnek mondható. Ezeknek a lapoknak a vastagsága a 3 millimétertől akár 40 milliméterig is terjedhet. Elforgatott szálirányú furnérlemezekből ragasztják össze. A legvastagabb lemezekből még csónakot is lehet gyártani, de robosztus szekrényeknek, komódoknak is alapanyaga lehet. Minőségi, nagy teherbírású bútorlap, és ehhez igazodik az ára is. 

Speciális bútorfák    

Érdemes néhány gondolatot szánni olyan bútorokra, amelyek az utóbbi évtizedekben jelentek meg a boltokban, alapanyaguk fa, de az újrahasznosítás jegyében születtek meg. Bizonyos bútoroknál a gyártók és forgalmazók külön kiemelik, hogy a termék újrahasznosított fából készült. Ezek a bútorok persze nem kézműves, egyfajta DIY-darabok, hanem elsősorban lebontott épületek famaradékából, gerendáiból, padlóiból, tartóoszlopaiból készülnek el. Az így felhasznált anyagokból egyedi jellegű bútorokat készítenek, és olykor még a fa korábbi sérüléseit is beleépítik a dizájnba, amitől története lesz a fának. 

Ugyancsak ebből a szemléletből sarjadt ki az uszadékfából készült termékek csoportja. Ezek a bútorok láthatatlan páccal vannak kezelve pontosan azért, hogy a víz és a kövek koptató hatása érvényesüljön. Az újrahasznosított és uszadékfából készült bútorok drágábbak, mint a bútorlapos társaik. Problémát jelent, hogy bútorcsaládot nehéz belőlük összerakni, mert mindegyik darab más és más árnyalatú, rajzolatú. Így nagy odafigyelést igényel, ha valaki ilyen bútorokból alakítana ki mondjuk egy bohém vagy rusztikus enteriőrt. Viszont megfelelő ízléssel és kitartással meg lehet felelni ennek a kihívásnak.

Uszadékfa bútorok