Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A lakásban a hálószoba a nyugalom szigete.

A hely, ahol a napunk harmadát töltjük

A lakásban a hálószoba a nyugalom szigete. Ide járunk pihenni, itt töltjük a napunknak minimum a harmadát még akkor is, ha a nagyját átalusszuk. Ahhoz, hogy az otthonunkban komfortosan érezzük magunkat, szükség van egy tökéletes hálószobára. 

Annak ellenére, hogy ebben a szobában nem halmozunk fel sok bútort, minden évben megjelennek az éves katalógusok, amelyből kiolvasható, hogy mit gondolnak a gyártók és a dizájnerek a hálószobáról. Úgy tűnik, hogy ebben az évben nem akarnak minket keretek közé szorítani, a trend sokkal megengedőbb, úgy is mondhatnánk, hogy eklektikusabb. Újdonságok persze mindig vannak, és akadnak olyan – korábban nagyon trendi – elemek, amelyektől lassan elbúcsúzunk. Azt sem jelent manapság meglepetést, hogy minden a fenntarthatóság és a természetesség jegyében történik. Lássuk a részleteket!   

Öko tudatosság, természetes anyagok

Kezdjük mindjárt a meghatározó és valószínűleg sokáig velünk maradó fő irányvonallal. Az öko tudatosság az élet minden területére kiterjed, és így van ez a lakberendezésben is. A felhasznált anyagoknál alapvető, hogy azok a természetből kerüljenek ki, ezzel a fenntartható környezetet biztosítva. 

A bútoroknál a tömörfa, valamint a bambusz, a rattan, a burkolóanyagoknál a parafa, a kő különböző változatai kerülnek előtérbe. Ezek az anyagok önmagukban is kellemes hatást biztosítanak, amire a hálószobában is szükségünk van. A pihenés terepén fontos szerepet játszanak a különböző textíliák. Az ágyneműk, párnahuzatok és takarók is organikus anyagból készülnek, legalábbis erre felé mutatnak a trendek. Ilyen anyag a pamut, a lenvászon, vagy az exkluzív környezetben a selyem és annak egyéb módon feldolgozott változatai. 

A természethez való közelség szimbólumai a szobanövények, amelyek a hálószobából sem hiányozhatnak már. A lakások klímáját jól tűrő növények, mint a pálma vagy a fikusz nemcsak díszítőelemei a hálószobának, hanem a friss levegő zálogai is. A pihenésért, a jó közérzetért nagyon sokat tehetnek a szobanövények. Ott, ahol erre lehetőség van, akár még egy zöldfalat is ki lehet alakítani. Az éves trend egyik érdekessége, hogy divatba jöttek a nagyméretű hálószobákban a mobil válaszfalak. Ezek a térelválasztók fából készülnek, és felrakhatóak rá a cserepes virágok. A válaszfal hatására a hálószobai funkciók megoszthatókká válnak. A tér egyik fele az alvásé és a pihenésé, míg a másik a szépítkezésé vagy az otthoni munkáé lehet. 

Bútorok, amelyekre korábban nem számítottunk    

A hálószoba trendekkel foglalkozó szakcikkek szerint a letisztult vonalú bútorok fogják meghatározni az esztendőt, amelyek visszafogott hangulatot teremtenek. A tárolóknál divatosak lesznek a fal mögé rejtett polcok. Az ágyaknál továbbra is trendi lesz a kényelmes, nagy méretű, olyan, amilyennek komoly tárolókapacitása van. 

Érdekes azonban, hogy megjelent egy olyan fekvőhely a trendben, ami a reneszánsz korszakban volt használatos: a baldachinos ágy. Helyét a gyerekszoba mellett a hálószobában találták meg a dizájnerek. Nem tudni, hogy meddig lesz ez az archaikus típus divatban, de az biztos, hogy nagyon karakteres darab, ami meghatározza az adott enteriőrt. Most nagyon sok színben és mintában beszerezhető az a vászon, amely a fejünk fölött lengedezik. Ennek az ágynak a jelenléte meseszerűvé változtathatja a hálószobát. 

Hálószoba trendek: baldachinos ágy.

A másik izgalmas bútordarab a hatalmas szekrény. A gardrób nélküli lakásokban fontos szerephez jut, hiszen nagyon sok mindent képes elnyelni a „gyomrában”. A hálószobában döntő lesz, hogy mit választunk alapvető elemnek, egy látványos ágyat vagy egy mennyezetig érő szekrényt. A nagy alapterületű hálószobákban mind a két elem megfér, amennyiben a szemben lévő súlypontokban helyezzük el. 

A tömörfa bútoroknál most két árnyalat dívik: a világos tölgy és a sötétbarnára pácolt dió. A tölgy kiválóan mutat a skandináv enteriőrben, míg a dió az elegáns, luxuskörnyezethez passzol leginkább. 

Változó színvilág

A jó pihenéshez nyugtató színekre van szükség. A hálószobában most a neutrális színek és árnyalatok játsszák a főszerepet. A karamell és a krémszín mellett a földszínek, a homokszínek és az erdei zöld került be a trendbe. A pasztellek és a meleg színek állnak a lista élén, mivel ezek az ősi nyugalmat testesítik meg. 

A falakon a színpaletta korábbi nagymenőit alternatív árnyalatok váltják le. A fehér állandó falszín, és ez idén sem változik, csak az árnyalatban lesz eltolódás a krém és a bézs felé. A szürke, amely ugyancsak semleges szín, korábban nagyon népszerű volt. A hideg szürkét azonban most melegebb árnyalatok váltják fel. A falakra a narancs és barna különböző variációit ajánlja a trend, míg a szürke a bútorok és kiegészítők esetében megmarad. 

A jó pihenéshez nyugtató színekre van szükség. Hálószoba trendek 2024.

Mivel a sötét, hideg színek helyett inkább a meleg, barátságos árnyalatoké a terep, ezért a tavaly még divatosnak számító sötétkék lekerül a hálószoba faláról, helyét világosabb típusa és a lágyabb zöld színek veszik át. Ebbe sorba tartozik még a türkizkék és a kobaltkék is. Tavaly meglepetést okozott a szürkésbarna, amolyan vakondszín a hálószobák falán, amit nagyon gyorsan meguntak a dizájnerek is. Most helyette a szemnek sokkal kellemesebb homokszínű árnyalatokat favorizálják. Nem lényegtelen szempont, hogy ezekhez sokkal egyszerűbb bútorokat és kiegészítőket választani. 

A lányos hálószobák öröme volt tavaly a pink, ami a falakon valóban extrém színnek bizonyult. Gondolhatnánk, hogy a Barbie-film nagy sikere miatt ez a szín továbbra is hódítani fog. Azonban változott esetében a trend, és halvány lazacszínre válthatnak a korábbi rózsaszín falú hálók. 

A világítás fokozza a hangulatot     

Ma már nem lepődünk meg azon, hogy a világítás nem csupán arra szolgál, hogy ne bukjunk fel a sötét szobában, hanem kifejezetten dekorációs és hangulatterápiás szerepe is van. A lágy, meleg fények testre szabását ma már a különböző okos megoldások biztosítják. Az okos rendszerek a nappali után a hálószobát is sokkal kellemesebb környezetté tudják varázsolni. Ezek a rendszerek teszik lehetővé a fények, a hőmérséklet és a különböző hangrendszerek összehangolását, amelyet távvezérelni lehet. Csak pénztárca és beállítás kérdése, hogy milyen zenére, milyen megvilágítású és hőfokú hálószobában ébredünk fel. Kétségkívül más úgy munkába indulni, ha az ágyból kikelve már a hálószobánk is elkényeztet bennünket. Márpedig a 2024-es hálószobák az egyensúly és a harmónia jegyében változnak át, hogy elérhessük a kényelem legmagasabb fokát.   

Ma már nem lepődünk meg azon, hogy a világítás nem csupán arra szolgál, hogy ne bukjunk fel a sötét szobában, hanem kifejezetten dekorációs és hangulatterápiás szerepe is van.