Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Vintage stílus

Egy különleges szó alakváltozásai

Bizonyos szavak különös utat járnak be, és ez jellemző a vintage-re is. A 19. századi Angliában jelzőként használták a legjobb borok kiemelkedő évjárataira. A szó később fura módon az egykori fényképészek szakszavává alakult át. Náluk a vintage az eredeti kópia azzal tökéletesen megegyező másolatát jelentette. A vintage kifejezés egy újabb bakugrással bekerült a lakberendezés világába, és egy igen kedvelt stílus jelzőjévé nemesedett.

Aki a vintage stílust kedveli, annak valószínűleg elege van a modern világ rohanásából, és inkább a békés szemlélődésre, egy csendes délután hangulatára, a meghitt pillanatok élvezetére szavaz. Ezt a hangulatot a békebeli vidéki életformában keresi, amelynek elemeit beépíti a modern tárgyak közé. A stílus nagyon sok mindenből válogat a habos-babos shabby chictől a rusztikus stíluspalettáig. Leírni talán nehezebb a stílust, mint felismerni azt az első pillantásra. De tegyünk rá egy kísérletet!     

A vintage stílus meghatározó elemei

A stílus alapelemei nagyjából az 1920-50 közötti időszakból kerülnek ki, az akkor volt polgári és paraszti divatból. Ennek ellenére ez nem azt jelenti, hogy valami múzeumi enteriőr áll össze, mivel a hajdani időkből csak egy-két erősebb darabot helyez el a térben, amelyet megfelelő ízléssel ötvöz a modernnel. A hajdani tárgyak – amennyiben nem dekorációs elemek – új értelmezést kapnak az adott környezetben. Nagyon erősen hatnak ugyanakkor az egyes helyiségek hangulatára. Egyfajta nosztalgia lengi át az enteriőrt, s ehhez elsősorban azok a formák és anyagok járulnak hozzá, amelyet déd- és ükszüleink használtak egykor. 

A vintage stílus megbecsüli a régi értékeket, sőt ezekből inspirálódik csak igazán. Nem lehet meglepődni tehát, hogy a természetes anyagok használata elsődleges. A tömörfa, a kő, a márvány, a tégla, és a textíliák közül a lenvászon, a pamut, a gyapjú viszi a prímet. A fa nagyon meghatározó a vintage környezetben. Az ablakkerettől a fal- és padlóburkolatig bárhol felbukkanhatnak a minőségi faanyagok. Árnyékolásban a spaletta vagy a karnison elhúzható csipkefüggöny jöhet szóba. Díszítőelem a csipke, a makramé, a figuratív porcelán.

Teljesen stílusidegen a műanyag és a csillogó fémek használata, ezzel szemben kedveli a veretes kovácsoltvas díszítést és a nyers rezet. Kiemelt szerepet játszanak a virágos motívumok, amelyek megjelenhetnek a tapétán, de akár a festett falon is. A kellemes és meghitt környezet megteremtéséért jelentős szerepük van a különböző textíliáknak. Számos, puha anyagból készült díszpárnával találkozhatunk a nappaliban és a hálószobában. A konyhában felbukkanhat egy népies falvédő, hímzett terítő a konyhaasztalon. Kockás konyharuhák és szövött pohártatók fokozhatják a rusztikus hangulatot, amelyek a modern konyhai eszközökkel és gépekkel alkotnak szerves egységet. Nem hiányozhatnak a vörösréz és az öntöttvas edények, lábasok sem a vintage konyhából. A hajdani korokra emlékeztető lámpabúrák, a nappaliban egy klasszikus állólámpa, a sarokban egy hintaszék és persze egy téglabetétes kandalló mind-mind a békebeli hangulatot erősíti fel.   

Színvilága a pasztellt kedveli leginkább. Jöhet minden színnek ez a lágyabb, elmosódóbb változata. A nagy felületek esetében és különösen a falaknál a fehér a leggyakoribb szín, de a bézstől a púderig nagyon széles lehet a skála. 

Vintage az előszobában, nappaliban

Hogy megértsük, kézzelfoghatóvá tegyük a stílust, érdemes végigmenni a lakás egyes helyiségein, és a tipikus vonásokat megfigyelni. A vintage stílus meghatározó elemei azok a bútorok, amelyek a jelzett korban voltak használatosak. Ezek közül is a legjobb daraboknak önálló történetük van. Lehet ez egy felújított komód vagy vitrin, de az sem baj, ha az adott tárgy új funkciót kap. Egy kis barkácsolással átalakulhat a nagymama varrógépének állványa a teraszra kirakható virágállvánnyá. A hajdani utazóládából ágyneműtartó lehet. A vintage-ben egy kis patina direkt jól jöhet. A rézmozsár a polcon oxidált zöld foltokkal, a régi kisszekrény a maga elegáns kopottságával, a hajlított lábú kanapé a fakuló kárpitjával új életre kelhet az enteriőrben a modern bútorok és tárgyak között.

Hogy megértsük, kézzelfoghatóvá tegyük a stílust, érdemes végigmenni a lakás egyes helyiségein, és a tipikus vonásokat megfigyelni.

Bár az előszoba nem a legmeghatározóbb helyiség, de hangulati bevezetőt jelent a látogató számára. Mivel itt rendszerint csak bejárati ajtó van, de ablaka nincs, ezért a falát érdemes fehérre vagy valami ehhez hasonló világos színre festeni. Az egyes helyiségeket nem szabad túlzsúfolni, így az előszobában sincs szükség egyébre, mint egy kabáttartóra, előszobafogasra, egy tömörfából készült padra, ahol lehúzhatjuk a cipőnket, és szépen kidolgozott cipőtárolóra. Egy míves esernyőtartó is erős jelzés arra, hogy a többi helyiségben milyen izgalmas látvány fog elénk tárulni. 

A nappali a legnagyobb és az egyik legfontosabb helyiség, de éppen a kiemelkedő szerepe miatt van szükség a megfelelő arányok kialakítására. Érdemes egy meghatározó darabot választani fókuszpontnak. Ez lehet egy felújított bőrkanapé, amelyet kényelmes bőrfotelek és egy faragott dohányzóasztal vesz körül. A virágmintás lámpaernyővel ellátott állólámpa is tökéletes a vintage környezetben. A padló feltétlenül fával burkolt. A szőnyegkedvelők egy nagyméretű kézi szövésű darabot is lerakhatnak. A szobanövények szép, régi kaspókban növekedhetnek a széles ablakpárkányon. A nyitott polcokon díszítőelem lehet egy faszenes vasaló, rézmozsár, valamilyen kerámia figura vagy váza. A rusztikus élményt egy kandalló fokozhatja, illetve a nyers kőből vagy téglából épült fal, amelyet nem meszelnek le. A lényeg, hogy a felsoroltak közül csak annyit helyezzünk el a térben, amely a modern világ tárgyaihoz jól illeszkedik. 

Konyha, fürdő, hálószoba

A konyha az igazi terepe a vintage stílus megteremtésének. A nagyméretű, felújított kredenc, az üvegajtós vitrin, a nyitott polcokon sorjázó míves és színes bögrék, edények egyszerre töltik be feladatukat a funkciójuk alapján és adnak egy sajátos hangulatot az enteriőrnek. Itt lelhetnek új otthonra a régi palackok, szódás szifonok, színes konyharuhák, a díszes fűszeres, teás és kávés dobozok, a csipkés asztalterítők. Mindezek a tárgyak a modern tűzhely, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő és egyéb kisgépek között találhatják meg a helyüket. A konyha kőburkolata lehet egy kissé nyersebb is a megfelelő összhatás kedvéért. 

A fürdőszobában a kő és a terrakotta mellett a márvány, a terméskő és – bármilyen meglepőnek tűnik is elsőre – a fa is megjelenik. A fának a színével játszhatunk, amennyiben burkolóanyagként mégis csempét vagy egyéb kő alapú borítást választunk. Manapság azonban már vannak olyan fából készült padlóburkolók, amelyeket kifejezetten vizes környezetre fejlesztettek ki, és ezeket bátran használhatjuk a vintage stílusú fürdőszobában. A fehér szín itt is meghatározó, amelyet variálhatunk a galambszürkével, a barna különböző árnyalataival, a bézzsel, és a ma nagyon divatos zöld árnyalatokkal. A réz csaptelepek és a kovácsoltvas törülközőtartó, a nagy, széles keretű foncsorozott tükör kiváló választás a vintage hatás kiváltásának érdekében. 

A hálószoba nagy franciaágya kovácsoltvas kerettel igazi vintage darab, amelyhez tömörfa éjjeliszekrényeket állíthatunk. A fapadlón leteríthetünk puha báránybőr szőnyeget. A sarokban állhat egy ősrégi komód, vagy a már korábban említett nagy utazóláda. A szobanövény egy bádogból készült locsolókannában állhat a sarokban. Az ágy fölött falikaros, virágmintás ernyővel ellátott lámpa világíthat. A hálószoba a puha és természetes textíliák Mekkája. Itt hemzseghetnek a színes, mintás takarók, a gyönyörű párnahuzatok, ágyneműk és pokrócok, amelyek a kellemes melegséget, puhaságot – a tökéletes kényelmet hangsúlyozzák. 

Napjaink rohanó világából egyre többen szeretnének kiszakadni, és ezt leginkább az otthonukban tehetik meg. Nem véletlen, hogy azok, akik a régi tárgyakban meglelik a szépséget, egy letűnt kor nosztalgikus hangulatát, szívesen veszik magukat körbe egy olyan környezettel, amelyben a modern és a régi harmonikus egységbe olvad, békét és nyugalmat árasztva.  

Napjaink rohanó világából egyre többen szeretnének kiszakadni, és ezt leginkább az otthonukban tehetik meg.