Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A felmelegedés következményei olyan kényszerek, amelyeket nemcsak tudomásul kell venni, de tenni is kell ellene, s ezek testesülnek meg a 2024-es kerti trendekben. 

Ökotudatos irányvonal

A klímaváltozás jelentős befolyással van a gondolkodásunkra. Döntő szerepe van ma a fenntarthatóságnak, hiszen a bolygónkat, és ezzel együtt magunkat tesszük tönkre. A magánkertek világa változott meg talán a legjobban ennek a gondolatnak a mentén, ami nem csoda, hiszen éppen a környezetünkhöz és szívünkhöz legközelebb eső természetet ápoljuk. 

A kertgondozásnak is megvan a maga divatja, de az ökotudatosság valóságos forradalmat indított el ezen a területen, ami véleményem szerint nagyon jó irány. A felmelegedés következményei olyan kényszerek, amelyeket nemcsak tudomásul kell venni, de tenni is kell ellene, s ezek testesülnek meg a 2024-es kerti trendekben. 

Gótikus kert

A díszkertek a múlt felé fordulnak, egy olyan időbe, amikor még egyensúly volt a világban, amikor a természet a maga vadságával és erejével uralkodott a környezetén. Így született meg a gótikus kert fogalma, amely mára meghatározóvá vált. A vadregényes romantika hangulatát hozzák vissza ezek a díszkertek a kanyargós ösvényekkel, a kopott grádicsokkal, a mélyzöld és sötét levelű, virágú növényekkel. 

A gótikus kert árnyas ligetében rejtőzhet egy aprócska, természetes , amely körül vadvirágok és sás növekszik. A tó partján leülhetünk egy kovácsoltvas padra. A kertben lévő dísztárgyak éppen a kopottságukkal, a tökéletlenségükkel festik meg a tájat. Lehetnek ezek régi vázák, kontúrjukat vesztett szobrok, sőt klasszikus vízköpők is, amelyeknek eredeti másai a régi katedrálisok ormát díszítették. A lugasok és sövények vadul burjánzanak a gótikus kertben, amelynek vannak félhomályos zugai. Ezekből a borongós területekből azonban néhány lépést követően napfényes ligetbe juthatunk át. A gótikus kert alapos tervezést és nagy odafigyelést igényel, de a végeredmény valóban nagyon látványos és hatásos lehet.    

A gótikus kert alapos tervezést és nagy odafigyelést igényel, de a végeredmény valóban nagyon látványos és hatásos lehet.    

Beporzókra várva

Néhány éve Magyarországon is népszerűek lettek az úgynevezett méhlegelők. Nem is csoda, hiszen ezek a nagyon fontos rovarok a veszélyeztetett fajok közé kerülnek lassan annak ellenére, hogy a méhészet egy ősi foglalkozás. A házi méhek száma azonban az elmúlt évtizedekben nagyon megcsappant. Ezek a mézelők jelezték számuk csökkenésével elsőként a klíma problémákat. 

A vadvirágos mezők eltűnése a méhek mellett a többi beporzó rovart is nehéz helyzetbe hozta, márpedig beporzás nélkül nem teremnek gyümölcsöt a fák. A tudományosan kialakított méhlegelők mostanra polgárjogot nyertek a díszkertekben is. Az ökotudaros kertészkedés komoly ismereteket feltételez. Tudni kell, hogy milyen növények érzik jól magukat társulás formájában, s melyek azok, amiket a beporzó rovarok kiemelten kedvelnek. Ráadásul úgy kell egy ilyen ökotudatos kertet kialakítani, hogy annak valamilyen meghatározó arculata legyen. Magyarán szólva minden vadsága és hasznossága mellett legyen szép. 

A hazai beporzók elsősorban egynyári növények. Ezek csoportjába tartozik a körömvirág, rézvirág, hamvas zsálya, legényrózsa, napraforgó, bazsalikom. A felsoroltak virágzatuk mellett haszonnövénynek számítanak. Az évelők közül a beporzó rovarok igen kedvelik a szupervirágnak is tekinthető levendulát, amiből olajat és különböző kozmetikai cikkeket is készítenek, de még szörpként is nagyon népszerű. Megemlíthető még a fűszerek közül a rozmaring, a kakukkfű és a sudár zsálya. A cserjék közül a nagyfürtökkel vagy virágokkal rendelkező fajokat kedvelik a duruzsoló rovarok. Ilyen a szinte minden kertben nyíló orgona, a bokrosítható mályvacserje vagy a színpompás kínai selyemvirágfa. 

Ezeknek a növényeknek a jól megtervezett kompozíciója szemet gyönyörködtető, ugyanakkor bujaságával emlékeztet egy vadvirágos rétre, s ami egyáltalán nem mellékes, a méhek, dongók és darazsak is imádják. Az ilyen kertek az úgynevezett Naturalistic Planting irányzatban gyökereznek, amelyben elsősorban az őshonos növények és társulások fejtenek ki természetes hatást. A hangsúly a sokféleségen és a beporzók támogatásán van, emellett a jól menedzselt kert idővel önvetővé válik. Megerősödnek az életképes fajták, míg a gyengébbek kiesnek belőle. 

Kert, vadvirágok

Mi az az Edimental? 

A norvég Stephen Barstow író által megalkotott kifejezés az ehető virágok csoportját takarja. Ezek a virágok nemcsak szépek, de valamelyik részük ételként, fűszerként is elfogyasztható. Ezek elsősorban évelő növények, de akad köztük cserje és fa is. 

Most ezek az ehető növények kerültek a díszkertekbe, így a szépségük mellett illatukkal és ízükkel is megajándékozzák a kertészt. A levendula ezek közül a legismertebb, de ide tartoznak olyan fűszernövények is, mint a bazsalikom, a menta vagy a rozmaring. Nálunk természetes gyümölcs az egres és a ribizli, ami cserjés növény. Sokan találkozhattak már édesség fogyasztásakor az ibolya virágával, de ehetőek a dáliák, napvirágok, fekete bodza, édeskömény, léggömbvirág, árnyékliliom, lángvirág, ligeti zsálya, parlagi ligetszépe, sarkantyúka és sok más, aminek az interneten utána lehet nézni. 

Aszálytűrő kert

A klímaváltozás nyomása alatt válnak egyre népszerűbbé az aszálytűrő kertek. Ezekben a kertekben olyan fajok élnek, amelyek jobban tűrik a szárazságot. Persze ezeket a növényeket is öntözni kell, de sokkal kevesebb víz is elegendő ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Vízellátásukat ma már okos öntözőrendszerek segítségével lehet optimalizálni. 

Az aszálytűrő kertben lévő növények árnyékolják a talajt, ezért lassítják annak kiszáradását. A gondos kertész mulccsal szórja be a növények közötti talajt, ezzel csökkentve a talaj párolgását. Az aszálytűrő növények listája is bőséges, lehet belőlük különböző időszakban, más-más méretre megnövő és számtalan színben pompázó kertet kreálni. Válogathatunk a bíbor kasvirágtól a közönséges cickafarkon át a törpe kardvirágig sok fajtából. 

Az aszálytűrő kertben lévő növények árnyékolják a talajt, ezért lassítják annak kiszáradását.

Teljes értékű, több funkciós terek                 

A nagyobb méretű kertek lehetőséget adnak arra, hogy különböző funkciókra lehessen a teret bontani. Ki lehet alakítani egy úgynevezett wellness kertet, amelyben minden terület a kényelmet és a stresszmentes pihenést szolgálja. Az ilyen kertekben az esztétikus hatás fontos, amit alaposan meg kell tervezni. Az eldugott sarkok és a fókuszpontok olyan arányát kell megteremteni, ahol a bőrünkön érezzük a természet és a kerti műtárgyak, a csobogók, kerti tavak, ligetek és lugasok együtteséből komponált harmóniát. Egy szépen nyírt sövénnyel határolt területet fel lehet használni pihenésre, elvonulásra, de kialakítható egy kis grillező is néhány perc alatt. Az adott terek gyorsan válthatnak funkciót, miközben nem törik meg a kert varázsa. Az ilyen kertet az esti fények festik szinte álomszerűvé, s ehhez nem kell más, mint néhány napelemes fényforrás. Mintha ezer szentjánosbogár gyújtana fényeket a lugasban. 

Mi tűnik el a 2024-es kertekből?         

Mivel a fenntarthatóság a legfőbb szempont, ezért minden olyan megoldás, ami a műanyagokhoz köthető, számkivetetté válik. Nem fognak jó idők járni a műfű készítőire, mivel az organikus kerteké a jövő. Az élő növények és a természetes anyagok, a kő és a fa birodalma lesz a kert. Bővül általuk az élő környezet.

A korábban alkalmazott műanyag szegélyek eltűnnek, helyüket ugyancsak a fa, a kő és a tégla veszi át. Ezek lesznek a pázsit vagy a virágágyások elhatárolói. A fa szegélyek, amelyek állják az időjárás viszontagságait, patinássá válnak. A kő szegélyek masszív tartósságot, a tégla szegélyek pedig különleges karaktert adnak a megújult kerteknek. 

Ebben az évben a mesterkélten rendezett kerteknek sem lesz szezonja, minden a romantikus vadság és az innovatív, mátrixos ültetés jegyébe fordul. Az egymást támogató növénytársulások biztosítják a biológiai sokszínűséget és elősegítik a talaj minőségének javítását. Összefoglalva: az ökotudatos kertek korszakába lépünk, ezzel egyre közelebb jutva a természet világához.

A nagyobb méretű kert lehetőséget ad arra, hogy különböző funkciókra lehessen a teret bontani.