Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Gipszkarton

A gipszkarton születése

Amikor 1894-ben az amerikai vállalkozó, Augustine Sackett szabadalmaztatta találmányát, valószínűleg maga sem sejtette, hogy egy mára népszerűvé vált építőelem és anyag diadalútját alapozta meg. Az amerikai innovátor termékére ma már rá sem ismernénk, mert ő egy olyan farostlemezt alkotott meg, amelynek belső burkolatát többrétegű gipsz alkotta. Termékét 32×36 centiméteres méretben gyártotta és forgalmazta. Vevői alapvetően a gyárak, ipari létesítmények voltak. Sackett piaca szépen bővült, és 1910-ben már látszott, hogy terméke sikeres lesz.

Sackett a nagy amerikai belső piac mellett igyekezett termékét az európai kontinensen is ismertté tenni, és a 40-es években Németország volt a legnagyobb vásárlója. A németek azonban továbbgondolták a Sackett-paneleket, és az innovációk sora teremtette meg azt a terméket, amit ma már gipszkartonnak nevezünk. A fejlesztések a német Bodenwerderben történtek, és a farostlemez keretet az erős karton váltotta fel. Német tőkével felépítettek egy gyárat a mai Lettország fővárosában, Rigában, ahol gipszkartont gyártottak. Innen kapta a Rigips márkanevet a termék, ami ma már a modern építőipar és belsőépítészet meghatározó eleme.   

A gipszkarton gyártás titkai

A gipszkarton gyártása tulajdonképpen nagyon egyszerű technológiára épül, és az összetevői sem bonyolultak. Két közönségesnek mondható alapanyagból készül: gipszből és kartonból. A gyártás folyamatát sem lehet bonyolultnak nevezni. A megkevert gipszkását, vagy stukkógipszet ráöntik a formázóasztalon elhelyezett homlokkartonra, majd feldarabolják és szárítják. A szárítás során a gipszkarton felkeményedik, ahogyan elpárolog belőle a víz. 

A gipszkarton gyártása tulajdonképpen nagyon egyszerű technológiára épül, és az összetevői sem bonyolultak.

A fentiekből azonnal leszűrhető, hogy egy olcsó építőanyag a gipszkarton, amiből bármekkora igényt ki tudnak elégíteni. A gyártás során ügyelnek rá, hogy a folyamat környezetbarát legyen, ezért a nehézfémeket és a káros sókat eltávolítják. A két alapkomponens sem szennyezi a környezetet, hiszen a karton idővel lebomlik, mert természetes anyag, és a gipsz méregtelenített formája is annak tekinthető.    

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a gipszkarton?    

Mint minden terméknek, úgy a gipszkartonnak is vannak előnyös tulajdonságai és gyenge pontjai. Ennek a terméknek a határait két fő összetevője határozza meg. A gipszkartonok első nemzedékét óvni kellett a víztől, a párától, hiszen a karton könnyen magába szívta azt, és vetemedni kezdett. Ez volt az oka annak, hogy csak száraz belső terekben lehetett felhasználni. Ugyan ma már igyekeznek ezen a téren strapabíró típusokat előállítani, de még ma sem tanácsos kitenni az elemeket az időjárás szeszélyeinek. 

A másik gyenge pontot a gipszkarton teherbírása jelenti. Teljesen érthető, hogy nem olyan stabil, mint a tégla– vagy kőfalak, ezért kevésbé terhelhető. Olyan polcot nem lehet rá felszerelni, amit majd komolyan megterhelünk, mert nincs megfelelő megtartó ereje. A teherbírás növelésére a gyártók olyan keretes szerkezeteket forgalmaznak, amelyek közé az elhelyezett panelek stabilitása megnövekszik, ám ezért egy sokkal nagyobb megépítési idővel kell fizetni, nem beszélve róla, hogy a keretek nagyobb helyet kívánnak a térben. Maguk a gipszkartonlapok is sérülékenyek, ezért a szállítást és a tárolást is nagyobb óvatossággal kell végezni. Már az is sérülést okozhat, ha a panelt elhelyezéskor véletlenül a sarkára ejtik, mert a saját súlyától behorpad. 

Számos előnye

Mi az oka, hogy a fent vázolt hátrányok ellenére egyre növekszik a gipszkarton iránti érdeklődés? Az olcsósággal ez nem magyarázható, hiszen attól, hogy valami olcsóbb, még nem elegendő a sikerhez. Ahhoz számos egyéb jó tulajdonságra is szükség van. Említettük már, hogy a gipszkarton környezetbarát építőipari termék, de ez még manapság is kevesek döntését változtatná meg pozitívan. Lássuk az előnyöket! Az olcsóság mellett a vele való gyors és könnyű munka az egyik igazán meggyőző tulajdonság. A gipszkartont nagyon egyszerű beépíteni és nagyon gyorsan lehet vele haladni. Aki ezzel dolgozik, a nap végére látványos eredményre számíthat. A beszerelését követően azonnal lehet vakolni, festeni. Fontos tulajdonsága, hogy a vele készült falazat úgynevezett lélegző fal lesz annak ellenére, hogy kiváló légzáró. Ez az oka annak, hogy a gipszkarton falak nagyon nehezen penészednek be. 

A gipszkarton rejtőfunkcióját is kedvelik a felhasználók, hiszen mögötte elvezethetőek a vezetékek, letakarható egy sérült falrész, de arra is tökéletes, hogy a fő fal és a gipszkarton fal közé szigetelőanyagot helyezzenek el. Ez az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb szigetelési eljárás, amivel egy ház energiaigényét csökkenteni szeretnénk. Kevesen tudják, hogy a gipszkarton nehezen éghető anyag annak ellenére, hogy papíralapú kartont tartalmaz. A benne lévő kristályvíz ugyanis egyfajta tűzoltóvízként működik tűz esetén. Ehhez járul még az is, hogy gyakorlatilag nincs hővezető képessége. 

A gipszkarton rejtőfunkcióját is kedvelik a felhasználók, hiszen mögötte elvezethetőek a vezetékek, letakarható egy sérült falrész.

Bővülő felhasználási területek             

A gipszkartont elsődlegesen válaszfalak, pengefalak és térdfalak kialakítására tervezték, azaz beltéri használatra. Látható azonban a szándék, hogy ennek a terméknek is bővüljön a felhasználási területe. 

A nagy terek megosztásához a gipszkarton a legjobb választás, hiszen gyorsan és könnyen megvalósítható a projekt általa. Az innováció során kialakítottak olyan vízálló típusokat, amelyeket akár a zuhanyzók építésénél is alkalmazni lehet, elválasztva egymástól azokat. Tökéletes építőanyag lehet a konyhaszigetek és konyhapultok támasztékaként. A gipszkarton elsődleges választás az álmennyezetek kialakításakor. Viszonylag kis helyet veszít a helyiség a magasságából, ugyanakkor a világítást úgy lehet kialakítani, hogy az elektromos rendszer elemei, a drótok, a foglalat és a vezetékek sínrendszere egyáltalán nem látható. A gipszkarton lemezek mögé tökéletesen elhelyezhetőek a hő- és hangszigetelő anyagok. 

A tér megváltoztatásában a gipszkartonnak jelentős szerepe lehet. Nem véletlen, hogy a belsőépítészek gyakran terveznek vele. Segítségével olyan fülkés falakat lehet kialakítani, ahol raktározhatunk olyan dolgokat, amire gyakran szükség van, ám a látványuk rontja az enteriőr összképét. Optikai megoldásokra is tökéletesen alkalmas, hiszen kialakítható vele lépcsőzetes mennyezet, ami látványossá teheti az adott helyiséget. Azt lehet mondani, hogy a gipszkarton felhasználásának csak a fantázia és a terület mérete szab határokat. 

Ez az építőanyag a rugalmassága és univerzális tulajdonságai már most is népszerű, de várható, hogy a további fejlesztések ellenállóvá teszik különféle hatásokkal szemben. A jövőben megjelenhetnek olyan típusok, amik elviselik a vizet, jobban bírják a terhelést, kibírják a nyomás és szakítás erejét. Ezek az új típusok pedig a gipszkarton piacának további bővülése felé mutatnak.    

Gipszkarton álmennyezet