Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Vízelvezető rendszerek

A csendes fenevad

Minden éghajlatnak megvannak a maga különlegességei és veszélyforrásai. Magyarország a mérsékelt égöv alá tartozik, ahol négy karakteres évszak váltakozik. Helyzetünknél fogva szerencsére nem tartozunk a nagy természeti katasztrófák övezetébe, de azért minket sem kerül el teljesen a veszély. 

Az élet alapvető forrása a víz, ám súlyos bajok okozója is lehet. A csapadék mennyisége kiszámíthatatlan, különösen a klímaválság óta. Érzékeljük, hogy egy-egy aszályos időszakokat özönvízszerű esők követik. A záporok gyakorisága és vízbősége növekszik. Amikor ezt a cikket írom, hetek óta esik az eső, ami májusban elvileg aranyat ér, de talán nem ilyen mennyiségben. A víz a Kárpát-medencében sokszor okozott már gondot. Az árvizek mellett a belvíz is veszélyes, hiszen aláássa a házakat, épületeket. Ahol megjelenik, kirohad a vetés. Az árvíz zúgása félelmetes, ám a víz igazából egy csendes fenevad, amely lassan, de biztosan végzi pusztító munkáját.

A víz, mint közellenség

A házak alapvető feladata az, hogy megvédje a benne tartózkodót az időjárás szeszélyeitől. Elsősorban a csapadéknak kell ellenállnia. A tetőnek tökéletes védvonalat kell alkotnia az eső, a hó, a szél és a napfény ellen. A házfedél valójában egy olyan rendszer, amelyhez vízelvezető csatorna tartozik, ami jó esetben képes elvezetni a föntről érkező csapadékot. Ez az első vonali védelem, de nem szabad elfeledkezni a felszíni vizekről sem, amelyek nagyon komoly gondot okozhatnak.

A felszíni vizek bőséges csapadék esetén megfelelő vízelvezető rendszerek hiányában jelennek meg. Tartós jelenlétük kikezdi a téglaházakat, amelyek salétromosodni kezdenek. A víz lassan leszivárog a talajba, amit a falak szívnak fel. Ezt hívják vizesedésnek, amennyiben az építéskor nem gondoskodtak a megfelelő szigetelésről. Ezt a felvizesedést nem lehet semmivel sem megszüntetni. A vizes fal pedig tökéletes tanyája a penésznek, ami nemcsak csúnya, de egészségtelen is.    

Védekezési módok            

Amikor egy házat építenek, a tervezésnél és a kivitelezésnél is alapvetően figyelembe kell venni a víz elleni védelmet. Első lépés a tereprendezéssel kezdődik. Már ekkor ki kell alakítani vízelvezető árkokat, és a teleknek kell egy kis dőlésszöget adni az utcai frontra, ezzel irányítva a víz útját. Önmagában már egy ilyen okos terepkialakítás is sokat segíthet abban, hogy az épület körül ne álljon meg a víz. 

Még hatékonyabb tud lenni a folyóka rendszerek kialakítása, amik az utcai csatornarendszerhez kapcsolódnak, oda vezetik el a vizet. Építéskor a ház alapjait megfelelő szigeteléssel kell ellátni. A jól szigetelt alap véd a talajvíz ellen, a vízelvezető rendszerek pedig a talajmenti vizet terelik el az épülettől.

A vízelvezető rendszerek gyártására és forgalmazására szakosodott cégek kínálatában alapvetően két típus közül választhatunk. Az egyik a pontszerű rendszer, a másik a vonalmenti. A pontszerű rendszereket elsősorban udvarokon, kocsibejáróknál, garázsok és pincék előtt szokták telepíteni. Ilyenkor egy kúpszerű rézsűt alakítanak ki, amolyan tölcsért, ami a terep minden pontjáról összegyűjti a vizet, és azt a vízgyűjtőbe vezeti. Ennek a rendszernek a kapacitása attól függ, hogy milyen nagy az átmérője a vízelvezető csőnek, ami a csatornába tereli a vizet. 

A vonalmenti folyókák összetettebb rendszerek. Ezeket a felszínen lehet kialakítani, azaz ki kell építeni egy keskeny, lejtett árkot, és ebbe kell helyezni a vízelvezető csöveket. Az árkot rendszerint valami strapabíró anyaggal is célszerű kibélelni, elsősorban betonnal. A csöveket és az árokrendszert rácsokkal lehet lefedni, amelyek elbírják az ember súlyát. A rácsok egyszerűen levehetők, amennyiben az árkot ki szeretnénk tisztítani. A vonalmenti folyókák telepítése nagyobb munka, mint a pontszerűeké, cserébe azonban sokkal több vizet tudnak egyszerre elvezetni. Ennek a rendszernek a telepítéséhez nem kell feltétlenül szakembert felkérni, csak követni kell a gyártók által összeállított használati utasítást. Amire igazából szükségünk lesz, az egy ásó és némi tervezési készség.   

A vízelvezető rendszerek gyártására és forgalmazására szakosodott cégek kínálatában alapvetően két típus közül választhatunk.

A vízelvezető rendszerek paraméterei         

A vízelvezető rendszereknek nagyon masszívnak és strapabírónak kell lenniük, hiszen állandó nyomás alatt állnak. A víz hamar megeszi a vasat, ezért anyaguk rozsdamentes vagy horganyozott acélból készül, de néhány típusukat kovácsoltvasból állítják elő. Fedőrácsuk polimerbetonból készül, aminek összetevője műgyanta és beton. Ez a kombináció rugalmas és nagy súly elviselését teszi lehetővé, amelyen keresztül hajthat egy gépkocsi is. 

A rácsok rögzítését általában két módon lehet megoldani. Készítenek lepattintható fedelűeket, amelyek eltávolítása egyszerű, de a művelet során némileg sérülékenyebb a panel. A csavaros rendszerű nagyon időálló megoldás, igaz, nagyobb munkába telik lecsavarozni az elemeket. A csavarok természetesen rozsdamentes acélból készülnek. 

Új és innovatív megoldás az úgynevezett szegélykő-vízelvezető, amely a vonalmenti vízelvezető rendszerek családjába tartozik. Ezt a típust rendszerint autóutak mentén, szélesebb járdák szegélyénél alkalmazzák, mivel egyszerre funkcionálnak szegélyként és vízelvezetőként is. Természetesen lehet ezt a magánházaknál is használni. A bejárati ajtókhoz vezető járdánál vagy a kocsifelhajtónál nagyon jó szolgálatot tehetnek. 

Vízelvezető rendszerek karbantartása         

A híradókban rendszeresen láthatunk olyan felvételeket, amikor egy nagy esőzést követően a település utcája és az ott álló házak kertjében magasan megáll a víz annak ellenére, hogy ott elvileg fut egy vízelvezető árok. Ilyenkor mindig kiderül, hogy az adott területen évek óta nem takarították a csatornákat, s azok eldugulva nem voltak képesek ellátni a funkciójukat. Ugyanez történhet a házak és kertek vízelvezető rendszereivel, amennyiben elhanyagolják azokat.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a folyókarendszereket érdemes félévente kitakarítani. A legtöbb folyókarendszerhez tartozik egy kiemelhető kosarú beöntő akna, amit viszonylag könnyű kézzel kiemelni. Ez a kosár valójában a fennakadó szemét gyűjtőhelye. A kosarat ki kell üríteni és visszahelyezni a beöntőnyílásba. A földalatti csövek tisztítása már bonyolultabb dolog. Érdemes nagyobb átmérőjű csöveket telepíteni, hogy annak tisztítására nagyobb időkeretet nyerjünk, ám a csövek takarításához már szakemberre lesz szükség.       

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a csatornába folyó vizek és szennyező anyagok kellemetlen szagot árasztanak, ezért bűzelzárókról is gondoskodni kell. Ez lehet akár egy PVC-ből kialakított hattyúnyak, amely ugyanazon az elven működik, mint egy csőszifon.  Amennyiben a vízelvezető hálózatunkat jól és körültekintően alakítottuk ki, valamint nem feledkezünk meg a rendszer folyamatos karbantartásáról, akkor akár özönvíz is zúdulhat, mert a házunk és mi magunk mindig biztonságos szárazban vészelhetjük át az esős napokat.  

A Magyarországra lecsapó viharok többsége szerencsére nem okozz komoly tragédiákat, ám annál több anyagi kárral járnak.