Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Az emberek ösztönösen keresik a vízpartokat.

Élményt jelentő vízpartok 

Az emberek ösztönösen keresik a vízpartokat. Olyan élőlények vagyunk, akik szeretnek úszni, fürdőzni, de a víz közelsége és annak látványa is kellemesen hat a lelkünkre. A vízparti ingatlanok nemcsak azért drágák, mert hamar beleugorhatunk vagy pecázhatunk benne, de a végtelen víz horizontja is benne foglaltatik az árban.

Nem véletlen, hogy akinek nagyobb telken áll a háza vagy a nyaralója, előbb-utóbb elkezd gondolkodni azon, hogy valami vizes közeget teremtsen meg a szabad helyen. A nyaralók esetében ez általában egy szezonális medence lesz, de azok, akik inkább a vízparti hangulatot akarják megidézni, egy kerti tavat álmodnak meg maguknak.      

Kerti tó és medence – különbségek

A medence és a tó is vizet tartalmaz, ám a két kerti műtárgy között jelentős különbség van. Kezdjük onnan, hogy a medencében fürdőznek, míg a kerti tóban legfeljebb a telepített halak és békák úszkálnak. A medence a játék és a testedzés terepe, míg a kerti tóban gyönyörködünk és a partjára ülünk ki relaxálni, olvasni, beszélgetni. Teljesen más tevékenységet végzünk, más az aktivitás. 

Amennyiben a kerti tóba nem helyezünk el valamilyen elemet, például egy szökőkutat, akkor nincs szükség téliesítésre, hiszen nem kell a gépészettel foglalkozni. A kerti tóba általában természetes úton, csapadék formájában kerül a víz, és legfeljebb a vízforgatót kell kiemelni ősszel, ha az használatban van. A medencével viszont ősszel és tavasszal is van munka bőven. A medence gyakorlatilag egy betonnal és kerámiával elkerített tartály, amelyben csak víz van. A kerti tó azonban növénytársulásoknak és különféle vízi élőlényeknek ad otthont. Medrét mindenféleképpen fel kell földdel és kaviccsal tölteni, hogy abban a halak el tudják vermelni magukat, de a vízinövényeknek is szükséges egy táptalaj. 

A kerti tavakat szokás valamivel díszíteni, átszelheti egy hidacska, a medencék esetében legfeljebb csak egy átjárót építenek annak közepén, de az sem általános gyakorlat. Az építés technikája is más, bár az alap gyakran ugyanaz, beton.     

A kerti tavakat szokás valamivel díszíteni, átszelheti egy hidacska.

Kerti tó és medence – hasonlóságok

Van néhány azonos vonás a két vizes műtárgy között. Mindkettőre igaz, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni az elhelyezésüket. Ügyelni kell arra, hogy nagy, lombhullató fák közelébe ne telepítsük azokat, mert a lepottyanó levelek és ágak rontják a víz állagát függetlenül attól, hogy fürdőzésre vagy merengésre használjuk-e az adott területet. Abban is mutatkozik hasonlóság, hogy a terveknél ügyelni kell annak az épületnek a stílusára, amelyhez közel megépítjük őket. Látványban igazodni kell a főépülethez, különben nagyon kellemetlen összhatást érhetünk el. Az a mikrokörnyezet is fontos tényező, amelyben megépül. Egy modern úszómedencéhez nyírt pázsit és csúszásmentes, a medence minden oldalán végigfutó járdára lesz szükség. Ugyanakkor egy rusztikus hangulatú környezethez a kerti tavunknak is illeszkednie kell, amelynek lehet bujább, vadvirágokban pompázó a partja. 

Hogyan építsünk kerti tavat?

Unalomig ismételgetem minden beruházásnál, hogy készítsünk tervet. Ez a kerti tóra, ha lehet, még hatványozottabban igaz. Le kell tisztázni magunkban, hogy mit várunk tőle, milyennek szeretnénk látni, melyek a telek adottságai, ami befolyásolja a méretet és a tó alakját. Ügyelni kell a fent említett stílusjegyekre is, azaz a ház, a kert és a tó harmóniájára. Az elhelyezkedés szempontjából messze nem lényegtelen, hogy a tónak rendszeres, legalább 5 órán át tartó napfényre lesz szüksége, hiszen csak akkor tud virulni benne és körülötte az élet, ha van elegendő energiája. Döntő tényező a fény a víz állaga és az élőlények egészsége szempontjából.

kerti tó, tavirózsa.

A méret és a forma nem egyszerű esztétikai kérdés, hiszen egy műtavat hozunk létre, amelynek megvannak a technológiai feltételei. Egy egyszerű kör alakú tavacskát úgy is ki lehet alakítani, hogy beszerzünk egy üvegszálas medencét, és azt ássuk be a földbe alapként. A minimum méret víztükörben számítva 4 négyzetméter. Egy ekkora medence zárt, kereskedelmi térben akár óriásinak hathat, ám a terepen eltörpülhet a nagy épület és a magas fák mellett. Az arányokra nagyon ügyelni kell! Az üvegszálas megoldással egyébként egy körülbelül 30 évre szavatolt, szabályos tavat kaphatunk, de annak mélysége meghatározza azt, hogy egyáltalán telepíthetünk-e bele halat. 

A kerti tónak készíthetünk betonalapot. Erős, masszív anyag, ami a nagyobb méretekhez tökéletes. Jól elviseli a talaj természetes mozgását, nagy a teherbíró képessége. A betonalappal rendelkező tavaknak lehet meredekebb partja, és nem okoz gondot a napsugárzás sem. Idővel esetleg megjelenhetnek repedések rajta, de azokat egyszerűen lehet javítani. Fontos azonban, hogy a beton jó minőségű legyen és kiváló szakemberre bízzuk a kivitelezést. A szakember azt is tudni fogja, hogy a víz oldja a meszet, ami gyengítheti a betont, és ennek elkerülése érdekében a beton és a víz közé szigetelő-burkolóanyagot kell elhelyezni. A mész kiválása egyébként a vízi élővilágra is veszélyes.    

Szabálytalan formák és technológia  

A szabályos alakzatú tavak a fenti megoldásokkal viszonylag gyorsan kivitelezhetőek, csak a látványuk nem igazán természetes. Az esztétikai összhatáshoz igazából a szabálytalan alakú tó járul hozzá. Ehhez azonban már különlegesebb technológiára van szükség, amelyhez speciális műanyagokat vehetünk igénybe. A legolcsóbb a fólia, ami rugalmas és jól terelhető anyag, bár az élettartama nem túl hosszú. Aki belevág a projektbe, az nagyjából évtizedekkel számol, amihez a PVC-alapozás jobb. Hosszabb ideig bírja a viszontagságokat, és addig javítható, amíg az alapanyaga fel nem keményedik. Drágább, mint a fólia, cserébe hosszabb élettartamot kapunk. A legmodernebb technológia butilfóliát alkalmaz. Ebből az anyagból bármilyen formát kialakíthatunk, mert rendkívül rugalmas, és ezt a tulajdonságát évtizedekig megőrzi. Könnyen darabolható, forrasztható, a vele dolgozó szakember gyorsan tud haladni. A fóliát ugyan ki kell húzni a partvonalában mintegy 1-2 méterre, de azt le lehet fedni földdel, és be lehet füvesíteni. 

Az esztétikai összhatáshoz igazából a szabálytalan alakú kerti tó járul hozzá.

Harmóniában a természettel          

A kerti tavunk szerkezeti megvalósítása nagyon fontos, ám nem a végső lépés. Az a helyzet, hogy annak megalkotásához a megfelelő technika és technológia mellett el kell mélyednünk a vízbiológiában és a botanikában is. 

A tó ökoszisztémájára ügyelni kell, hiszen akkor kapunk egy önműködő rendszert. Ellenkező esetben megkezdődhet a mocsarasodás, valamelyik vízi növény elburjánzása, a vízben visszafordíthatatlan mikrobiológiai folyamatok indulhatnak el. Ugyancsak fontos a megfelelő vízutánpótlás is, amennyiben a nyári időszak nagyon száraz. Erre azonban nem megfelelő a vezetékes víz annak várhatóan magas mésztartalma miatt. A kerti tavak építésének szakanyagaiban arra is felhívják a figyelmet, hogy a friss tó még nem alkalmas haltelepítésre. A legkorábban a kétéves tavaknál lehet elkezdeni azt. A vízinövények kiválasztásánál is mértéket kell tartani. A szakértők azt javasolják, hogy két-három fajtánál ne próbálkozzunk többel. Leginkább a tündérrózsa, a sásnőszirom és a mocsári nefelejcs érzi jól magát új vizes környezetünkben, és nagyon szépen megférnek egymás mellett.    

Vannak, akik szívesen foglalkoznak teknősökkel is. Ezek a kétéltűek remekül szabályozzák a tó növény és állatvilágát, nagyon sok hínárt, apró vízibogarat megesznek. Fontos azonban a tó méretéhez szabni a számukat, és a tartásuk esetében lesz még egy plusz feladatunk. A teknősök ugyan nem valami gyors állatok, ám szívesen kutatják fel környezetüket, és képesek elcsavarogni, amennyiben nem képezünk nekik akadályt. Hogy ez ne történhessen meg, a tó egész kerületében szükséges lesz építeni egy legalább 30 centiméter magas falat, amit már nem tudnak megmászni. 

A kerti tó nagyon üdítő lehet, meghálálja a jó tervezést és a folyamatos gondoskodást. Aki nem riad vissza az első időszak megpróbáltatásaitól, annak érdemes megalkotni egy vizes mesevilágot a család és az oda látogatók nagy örömére.    

Vannak, akik szívesen foglalkoznak teknősökkel is.