Olvasási idő: 4 percReading Time: 4 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Tolóajtó

Hagyomány és kényszer

A japán építészettel és stílussal foglalkozó cikkekben fő jellemzőként szerepel, hogy ez az ázsiai nép nem a nálunk megszokott nyílászárókat használja a belterekben, hanem a tolóajtós típust. Ennek elsődleges oka a helytakarékossági igény, hiszen ezt a szigetországot a nagy népsűrűség jellemzi. A sűrűn lakott városok csak úgy tudják befogadni a bevándorlók tömegét, ha növelik a lakások számát. Ezt két módon lehet megoldani: toronyházak építésével, azaz a felfelé való terjeszkedéssel, vagy a lakás négyzetméterek csökkentésével, vagyis kislakásokkal. 

Az utóbbi megoldás, azaz a garzonszerű kialakítások manapság egyre népszerűbbek, mert ezeknek a lakásoknak alacsony a rezsije, ami az energiaválság idején nagyon hasznos tulajdonság. A kislakásokban viszont minden négyzetcentiméternyi területet ki kell használni. A nálunk leggyakrabban használt szárnyas beltéri ajtók meglehetősen nagy helyet igényelnek, ezzel szemben a különböző tolóajtós megoldásokkal rengeteg szabad teret lehet nyerni. Hazánkban a tolóajtót elsősorban a terasznál és gardróbnál alkalmazzák, de használata a jövőben egyre gyakoribbá válhat a helyiségeket összekötő nyílászárók esetében.     

Milyen típusai vannak a tolóajtóknak?

A tolóajtókat klasszikus módon tipizálhatjuk az anyaguk alapján, de sokkal fontosabb az a besorolás, ami a felszerelésük módját határozza meg. Ez utóbbi alapján választhatunk a fal előtt vagy a falban futó típusok közül. A nyitásirány szempontjából pedig megkülönböztetünk négyfajta mechanikát. Lehet ennek alapján egyszárnyú, kétszárnyú, kétoldalra tolható kétszárnyú és egymás elé csúsztatható tolóajtót találni a piacon. Amikor szélesebb ajtónyíláshoz terveznek tolóajtót, akkor az említett mechanikák kombinációjával is találkozhatunk.

A tolóajtó anyaga nem különbözik a hagyományos beltéri ajtókétól. Ízlés, stílus és strapabírás szempontjai alapján választhatunk tömör fából készültet, furnérozott, vagy fóliázottat és edzett üvegből készültet. A fém tolóajtókat nem használják beltérben, ezek rendszerint raktárépületeket és üzemcsarnokokat zárnak. Az edzett üvegből készült ajtók között azonban több a tolóajtó, mint a hagyományos kivitelű. 

A tolóajtó anyaga nem különbözik a hagyományos beltéri ajtókétól.

Fal előtt futó típusok jellemzői  

A fal előtt futó tolóajtók kívánnak némi helyet a szobából, mivel a vasalata és a szerkezete a nyílás előtt kerül felszerelésre, és nem adnak helyet a falban a toknak. Ez a típus gyakorlatilag házilag is felszerelhető, de ügyelni kell arra, hogy az ajtó eltolható irányában ne legyen akadály. Ezért szükség van annyi helyre, ahol az ajtólap vagy lapok elcsúszhatnak. A helyigénye mindezek ellenére mégis jóval kevesebb, mint a szárnyas ajtóké.

A fal előtt futó tolóajtó érdekessége, hogy a legtöbbje alsó sínrendszer nélkül működik. Alul egy, a tolólap aljába mart nút akadályozza meg, hogy az ajtó kilengjen. Az alsó és felső sínnel is megvezetett fal előtt futó típusoknál ügyelni kell a szabályozott mozgatásra, hogy a görgők, amelyek a sínben futnak, ne akadjanak meg. A szerkezet fém elemekből áll, és nyitáskor viszonylag hangos. Ha el akarjuk kerülni ezt a zajt, a rendszeres olajozása mindenképpen ajánlott. Ügyelni kell arra is, hogy a sínbe ne kerüljön piszok vagy egyéb törmelék, mert az a görgőket megakasztja. Rendszeres takarításuk megoldható bármilyen keskenyebb festőecsettel is. A fal előtt futó tolóajtók optimális teherbírása valahol a 60-80 kilogrammos határ között mozog. Ekkora súlyú tolóajtó bőven elegendő a beltérben. A súly miatt tehát ügyelni kell arra, hogy a falazat, amire felszerelik, megfelelően masszív és teherbíró legyen. Emiatt ez a típus a gipszkarton falak esetében nem használható. 

Van, akit zavar a látható szerkezeti elemek, a vasalat és a sínek látványa, de számos megoldást lehet találni erre vonatkozóan az interneten, hogyan lehet ízlésesen eltakarni azokat. 

Van, akit zavar a látható szerkezeti elemek, a vasalat és a sínek látványa, de számos megoldást lehet találni erre vonatkozóan az interneten, hogyan lehet ízlésesen eltakarni azokat. 

A falban futó tolóajtó jellemzői         

A falban futó tolóajtók gyakorlatilag semmit sem vesznek el a térből, hiszen a tokozatot az átjáró falazatába építik bele. Ennek viszont megvan az az ára, hogy profi kőművesmunkára is szükség lesz a beépítéskor. Ezeket a típusokat nem érdemes szakember segítsége nélkül beépíteni. Típusait komplett készletben értékesítik, és nagyon összetett, elegáns dizájnú formákat lehet beszerezni, egyebek között hajlítottakat is, amikhez már tényleg tanácsos a szakember közreműködése. 

A falban futó tolóajtók szinte hangtalanul nyithatók-csukhatók, ugyanakkor beszerelés előtt meg kell vizsgálni, hogy a fal, ahová beszerelik, elég erős-e ahhoz, hogy elbírja a tokozatot. Ügyelni kell arra, hogy az ajtó könnyen és egyenletesen mozogjon, hiszen a későbbi elakadást a legtöbb esetben csak falbontással lehet kiküszöbölni. A beszereléskor nem szabad a tokszerkezet lemezének meghajolnia és a fal sem repedhet meg. A falban futó tolóajtók nagyon elegáns megoldást jelentenek, de a komplex szerkezeti egység és a plusz munkálatok miatt természetesen drágábbak is. 

Néhány szó az üvegből készült tolóajtókról   

Az üvegből készült tolóajtók különlegességnek számítanak, mivel az eleganciájuk mellett arra is jók, hogy térelválasztóként funkcionáljanak. Ráadásul jelenlétükkel optikailag tágul a tér, egyfajta lebegő hatás érhető el általuk. 

Több helyiségben is nagyon előnyös lehet a használatuk. Ilyen például, ha a konyha és az étkező közé kerül felszerelésre, mert míg a konyhában történő munkálatokat folyamatosan szemmel kísérhetjük, a főzés párája és a kellemetlenebb szagok nem szivárognak át. A fürdőszobában is jó szolgálatot tehetnek ezek az edzett üvegből gyártott típusok, amennyiben a zuhanyzóhoz kerülnek beépítésre. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy sokkal könnyebben tisztítható, mint a zuhanyfüggöny, ami egy idő után elkezd penészedni alul, ahol a víz lefolyik és megáll, bármit is próbálunk meg tenni ellene. 

Az üvegből készült tolóajtónak nagyobb a súlya, viszont el lehet látni motoros technológiával és szenzoros érzékelővel, így amikor közeledünk hozzá, automatikusan kinyílik, ami nagyon kényelmessé teszi a használatát. 

Előnyök és hátrányok     

A tolóajtók egyik nagy előnyéről, annak helytakarékosságáról már a cikk elején szót ejtettem. Az is a pozitívumok közé sorolható, hogy nagyon szépen beleilleszkedik a környezetébe, szinte tökéletesen képes beleolvadni a térbe. Több típusa remek térelválasztóként képes funkcionálni, míg az üvegből készült tolóajtók jelentős természetes fényt juttathatnak a lakásba. Ma már legalább olyan nagy a választék belőlük, mint a hagyományos beltéri ajtókból, úgyhogy nincs akadálya az enteriőr stílusához rendelni. 

Korábban a tolóajtók hátránya elsősorban a gyenge hang- és hőszigetelés volt, amit azonban a gyártók igyekeznek orvosolni. Elmondható, hogy a tolóajtók e tekintetben is kezdenek felzárkózni hagyományos társaikhoz, ami népszerűségük várható növekedéséhez vezethet.