Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A családi házak kertre néző teraszai rendszerint meghaladják a tíz négyzetmétert és fedettek.

Megváltozott funkció  

Gyerekkoromban sok időt töltöttem a nagyszüleimnél. Az alföldi falu ugyan akkoriban nagyon dinamikusan fejlődött, ám még nagyon sok hagyományos paraszti porta volt. A vályogból készült házak hosszanti elhelyezkedésűek voltak, ahol végigfutott egy terasz. A vályogházaknál ez már csak azért is kézenfekvő, mert a tetőzetnek messze ki kell nyúlnia a fal síkjából, hogy ne érje a víz, ami súlyosan rongálná a vályogot. 

Ez a hagyományos terasz egyszerre volt a ház előtere, ahol le lehetett dobni a sáros csizmát, nyári étkező hely és a termények tárolására alkalmas terület. Nagyapámék itt szárították a futóbabot, a mákot. A teraszra kirakott gerendákon száradtak a ruhák és a kukorica. A terasz tehát elsősorban gazdasági terület volt. Mára azonban alaposan megváltozott a funkciója, különösen a kertvárosi övezetekben. Ez lett az épületet a kerttel összekötő kapocs.  

Kapcsolat ház és terasz között

A családi házak kertre néző teraszai rendszerint meghaladják a tíz négyzetmétert és fedettek. Az ekkora méretű és felépítésű teraszt számos funkcióval lehet ellátni, a nagyobbakat ráadásul több szakaszra is feloszthatja a tulajdonosa rendeltetésük alapján. A teraszok általában a nappaliból nyílnak, de akad többkapcsolatos is. A konyha és terasz kapcsolat például azonnal kézenfekvővé teszi, hogy kibővüljön a család konyhája egy nyáron használatossal, vagy egy nyári étkezővel. 

A kerti konyha igazi karaktert kölcsönöz a háznak.

A nappaliból nyíló teraszok inkább a pihenés és a társasági élet területei, valamint közvetlen kapcsolatot nyitnak a ház és a természet, azaz a kert között. A terasz tulajdonképpen a lakóterületet növeli meg, különösen abban az esetben, ha azt a gazdája téliesíti, azaz zárható, szigetelt területet alakít ki ott. Ötletes megoldásokkal az ilyen télen lezárt teraszokat nyáron újra lehet nyitni, hogy a kertkapcsolat megvalósulhasson. 

A terasz akkor tud optikailag is szerves részévé válni a belső területnek, ha arra hasonlító burkolatot kap. A burkolatnak, különösen a padlóburkolónak azonban időjárásállónak és csúszásmentesnek kell lennie még akkor is, ha egyébként fedett teraszról beszélünk. Az eső a szél irányától beverődhet a kövezetre, ami balesetveszélyes lehet, míg a pára, a nedves levegő, a téli hidegek miatt tél- és vízálló burkolatot kell felrakni. 

Funkcionális megoldások

A terasz funkcióját nemcsak a kapcsolódási pont, hanem annak mérete is meghatározza. Lehet, hogy szeretnénk egy nyári konyhát, vagy étkezőt, de ha erre nincs elég négyzetméter, akkor nem érdemes a lehetetlent megkísérelni. Fontos az is, hogy a család mire akarja használni a teraszt. Elképzelhető, hogy arra a ház asszonya már nem úgy szeretne ránézni, mint egy másik konyhára, hanem a pihenés és a béke szigetére. 

A nagyméretű teraszok multifunkcionálisak lehetnek, ám ilyenkor ki kell alakítani azokat a zónákat, amelyek elhatárolják az egyes funkciókat. Ezeket a zónákat jelölhetjük burkolatváltással, valamilyen térhatároló elemmel, vagy csak bizonyos távolságot alakítunk ki az egyes bútorcsoportok között. Lehet a terasz egyik sarka például olvasó- vagy kávézó sarok, ahol egy különálló falilámpával, egy kényelmes székkel és kisasztallal rendezkedhetünk be. A terasz centruma lehet az étkező vagy a társasági élet központja. Ebben az esetben egy stabil asztal, néhány szék és a fal mellett elhelyezett hosszú pad vagy lóca kerülhet elhelyezésre. A terasz másik végében ki lehet alakítani egy kis fűszerkertet, vagy a gyerekeknek egy játszósarkot. 

A nagyméretű teraszok multifunkcionálisak lehetnek, ám ilyenkor ki kell alakítani azokat a zónákat, amelyek elhatárolják az egyes funkciókat.

Milyen bútor kerüljön a teraszra?  

Nem szabad elfelejteni, hogy a terasz legalább a kert felé nyitott, legfeljebb a két vége lehet zárt. Még a téliesített teraszok egy része is nyitott nyáron. Ez azt jelenti, hogy az időjárástól, a hőmérsékleti viszonyoktól nem teljesen védett, ezért ide is olyan bútorokat célszerű beszerezni, amelyek a kerti környezetet is elviselik. A bútorok borításának és a párnáknak, takaróknak, terítőknek is vízállónak kell lenniük, ha több szezonon át akarjuk használni azokat. 

A legjobb megoldás, ha alumínium és műanyag bútorokkal rendezzük be a teraszt, hiszen ezeket nem zavarja az időjárás. A baj ezekkel inkább az, hogy nem természetes anyagok, kevésbé illeszkednek a kerti környezethez még akkor is, ha például egy rattan bútort utánoznak. A strapabírás alapján vitathatatlan a vízálló fémbútorok fölénye. A legautentikusabb megoldás a kovácsoltvasból készült bútorok használata. 

A kert és a terasz hangulati harmóniájához a fabútorok illenek igazán. Vannak olyan fafajták, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait, s ezeket érdemes a teraszra is kitenni. Nem olcsók, de szépek és elnyűhetetlenek a teak fából készült bútorok, amiből a gyártók kifejezetten teraszra szántakat is készítenek. Sokkal olcsóbb és a hazánkban jelentős mennyiségben található az akác, ami ugyancsak szívós fafajta, és ma már nagyon jól meg tudják munkálni a fejlődő technológiának köszönhetően.

Terasz, akác bútorok.

Ami a bútorok használatánál még rendkívül fontos, az a stílusuk. A terasz bútorzatának illeszkednie kell a hozzá kapcsolt helyiség arculatához. Nem lehet egy modern, minimalista enteriőrből egy vintage környezetbe átlépni. A modern ház homlokzata, látványa ezt különben sem engedné meg. 

Házhoz jön a természet                   

Ahhoz, hogy házhoz jöjjön a természet, a terasz tud a legtöbbet hozzátenni. A szépen kialakított teraszokon mindig kell lennie virágoknak. Az ott elhelyezett növényeknek is igazodniuk kell a ház stílusához, hogy tökéletes legyen a ház-terasz-kert kompozíció. A teraszra szánt növényeket elhelyezhetjük látványos kaspóban. Ezek a kaspók színükkel és formájukkal képesek megteremteni azt a harmóniát, amire a két világ határán szükségünk van. 

A terasz két oldalán kialakíthatunk egy függőkertet vagy egy fűszernövényekből álló szélesebb könyöklőt. A függőkertek megvédhetik a teraszon tartózkodókat az uralkodó széltől, ráadásul megóvnak az avatatlan tekintetektől is. A terasznövényeknek a ház stílusát kell kihangsúlyozniuk. Egy felújított vályogház vagy egy vintage épület erkélyén tökéletesen mutat a muskátli vagy a petúnia. A mediterrán stílusú házakhoz a különböző citrusok és a szőlő illik. 

Esti fények       

Nyári estéken kevés romantikusabbat lehet elképzelni, mint kiülni a teraszra egy kellemes társasággal, és beszélgetni, borozgatni. A hold és a csillagok azonban nem adnak elegendő fényt egy ilyen élményhez. Szükség van a mesterséges fényekre. A teraszokon kifejezetten a lágy, meleg fények adnak kellő hangulatot. A nagyméretű teraszokon érdemes egy nagyobb lámpát elhelyezni az asztal fölött, hogy az teljes bevilágításba kerüljön. Ezenkívül célszerű stílushoz igazodó falilámpákat is felszerelni, ha a terület egy-egy pontját akarjuk megvilágítani. A kertekben használt napelemes lámpák és fényfüzérek is tökéletesen alkalmazhatók a teraszon, amelyek szentjánosbogarak módjára hintik a fényüket.

A terasz ma már legalább olyan fontos közösségi térré vált, mint a nappali vagy az amerikai konyha, ezért megérdemli az alapos tervezést és a minőségi berendezést, ami által tökéletes területe lesz a ház és a természet, e két világ határának.  

A terasz ma már legalább olyan fontos közösségi térré vált, mint a nappali vagy az amerikai konyha.